Cydr gruszkowy NFC - Zw
: poniedziałek, 6 mar 2023, 19:29
Witam,
22.02.2022 nastawiłem 25l cydru z soków NFC. Początkowo było 13 BLG
Użyłem dobrą połowę saszetki(6-7g) drożdży "SPIRIT FERM - BAYANUS G995 10g na 25-50L". Plus odrobione pożywki activit.
Dzisiaj chciałem wystawić nastaw w celu butelkowania ale po spróbowaniu, cydr okazał się jeszcze słodki. Cukromierz pokazał 2BLG.
Fermentacja ustała koło 4 dni temu i zebrało się już ze 2-3 cm osadu, chociaż jeszcze widać lekkie unoszenie się bąbelków.
Nie wiem co teraz zrobić, zastanawiam się czy to jest w stanie zejść do 0 BLG czy jednak dodać trochę drożdży?
Do mojego pierwszego nastawu na 25L soku ale już z moich jabłek dodałem całe opakowanie tych samych drożdży i wyrobiło w kilka dni do 0 BLG. Po spróbowaniu bardzo było czuć drożdże dlatego zdecydowałem się na zmniejszenie ilość w aktualnym nastawie. Nie wiem czy to było dobre posunięcie.
22.02.2022 nastawiłem 25l cydru z soków NFC. Początkowo było 13 BLG
Użyłem dobrą połowę saszetki(6-7g) drożdży "SPIRIT FERM - BAYANUS G995 10g na 25-50L". Plus odrobione pożywki activit.
Dzisiaj chciałem wystawić nastaw w celu butelkowania ale po spróbowaniu, cydr okazał się jeszcze słodki. Cukromierz pokazał 2BLG.
Fermentacja ustała koło 4 dni temu i zebrało się już ze 2-3 cm osadu, chociaż jeszcze widać lekkie unoszenie się bąbelków.
Nie wiem co teraz zrobić, zastanawiam się czy to jest w stanie zejść do 0 BLG czy jednak dodać trochę drożdży?
Do mojego pierwszego nastawu na 25L soku ale już z moich jabłek dodałem całe opakowanie tych samych drożdży i wyrobiło w kilka dni do 0 BLG. Po spróbowaniu bardzo było czuć drożdże dlatego zdecydowałem się na zmniejszenie ilość w aktualnym nastawie. Nie wiem czy to było dobre posunięcie.