Strona 1 z 1

Eksperyment zacierowy

: piątek, 3 mar 2023, 12:27
autor: radius
Szanowne bractwo.
Oto fotozagadka. Do czego pójdzie drożdżowa matka? :D
chlebowica (1).jpg

Re: Eksperyment zacierowy

: piątek, 3 mar 2023, 13:15
autor: łoles
Do wodzionki ? :D

Re: Eksperyment zacierowy

: piątek, 3 mar 2023, 13:18
autor: Krychu35
Okowita z czerstwego chleba :punk:
Taki BredGon :mrgreen:

Re: Eksperyment zacierowy

: piątek, 3 mar 2023, 14:24
autor: Pako23
Niedługo będę mieć kocioł z płaszczem , przy zamawianiu go od razu sobie pomyslałem że koniec wyrzucania chleba kurom , psom ;) ,fajnie że ktoś się wziął już za taki experyment , ciekawy jestem oceny smakowej takiej wódki .

Re: Eksperyment zacierowy

: piątek, 3 mar 2023, 17:53
autor: wolan
Wódka chlebowa :) powodzenia :)

Re: Eksperyment zacierowy

: piątek, 3 mar 2023, 20:13
autor: jatylkonachwile
Drożdżownictwo i gorzelnictwo K.Jarosz i J.Jarociński
Obrazek

Czy tylko u mnie jest informacja że plik dodany na forum może mieć 500kB ale powyżej 200 się nie dodaje bo przekroczony rozmiar?

Re: Eksperyment zacierowy

: sobota, 4 mar 2023, 02:30
autor: rozrywek
Co radiusowi przyszło do głowy?
Chlebowa wódka....czy kwas chlebowy?
Smaki dzieciństwa, warto przypomnieć.
Zrobić, spróbować, by nie zapomnieć.

Ps: zrobiłem kiedyś taki zacierek chlebowy, uzysk nie powalił ilością, a organoleptycznie, czyli w smaku, takie nieokreślone coś. Bez szału.

Re: Eksperyment zacierowy

: sobota, 4 mar 2023, 10:24
autor: Doody
Suchy chleb dla konia? :hahaha:

Re: Eksperyment zacierowy

: sobota, 4 mar 2023, 10:29
autor: radius
Proces nastawiania "zacieru" chlebowego wyglądał następująco:
Do beczki wsypałem 5 kg suchego pieczywa, bułki pszenne, chleb razowy i zwykły mieszany. Zalałem to 20 litrami ciepłej wody i czekałem aż wszystko zmięknie. Po godzinie, w ruch poszła wkrętarka z mieszadłem do farb. Rozciapkałem wszystko na papkę, ostudziłem do ok. 30°C i zaszczepiłem drożdżami Koji w ilości 40 gramów.
Fermentacja ruszyła dopiero po 12 godzinach, więc zaczęła się wolniej niż przy czystej mące. Grzybki pracują też dużo spokojniej ale równomiernie :ok: Teraz tylko trzeba trzymać kciuki, aby dociągnęły do szczęśliwego końca 8-)

Re: Eksperyment zacierowy

: sobota, 4 mar 2023, 18:50
autor: Skir
Chlebek swój czy kupiony?

Re: Eksperyment zacierowy

: sobota, 4 mar 2023, 18:55
autor: radius
Kupny, zbierany po rodzinie ;)

Re: Eksperyment zacierowy

: sobota, 4 mar 2023, 19:52
autor: Góral bagienny
:witam: :klaszcze: Za pomysła :D
Wydaje mi się że trochę :? przesadziłeś z ilością wody :D
Max 15l bym dał :scratch:
Powodzenia i trzymam kciuki by się powiodło :ok:

Re: Eksperyment zacierowy

: sobota, 4 mar 2023, 19:58
autor: kamilasta
Jakiś kabaret twierdził, że Polacy upędzą bimber nawet z boazerii :smiech:
W sumie, zapowiada się ciekawe doświadczenie. W końcu nie miała bym wyrzutów sumienia, że marnuję tyle chleba.
Co będziesz robił? Wódkę, czy spirytus?

Re: Eksperyment zacierowy

: sobota, 4 mar 2023, 19:59
autor: radius
Przy mniejszej ilości wody robiła się za bardzo gęsta breja. Musiałem dolać żeby rozrzedzić.
Pieczywo potrafi zmagazynować wodę w sobie :D

Re: Eksperyment zacierowy

: sobota, 4 mar 2023, 19:59
autor: Wichurski
Z ciekawości - ktoś popełnił już coś podobnego? Jestem bardzo ciekaw czy pozostaje jakikolwiek "ślad smakowy"

Wysłane z mojego Redmi Note 6 Pro przy użyciu Tapatalka

Re: Eksperyment zacierowy

: sobota, 4 mar 2023, 20:05
autor: radius
kamilasta pisze:Co będziesz robił? Wódkę, czy spirytus?
Zrobię odpęd jak na whisky i zobaczę co wyjdzie. Jak nie wyjdzie, to na spirytus 8-)

Re: Eksperyment zacierowy

: sobota, 4 mar 2023, 20:14
autor: Góral bagienny
U mnie nie ma suchego chleba bo wszystko mrozimy.
Jak coś z tego wyjdzie to chyba zamrażalnik zepsuje :? :hahaha:

Re: Eksperyment zacierowy

: sobota, 4 mar 2023, 22:20
autor: Szlumf
Wichurski pisze:Z ciekawości - ktoś popełnił już coś podobnego? ............
https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... 203#p85203

Re: Eksperyment zacierowy

: sobota, 4 mar 2023, 23:43
autor: Doody
Ciekawe jak wpłyną na fermentację te wszystkie "spulchniacze", "ulepszacze" , cała ta chemia. Gdyby chleb pochodził wyłącznie z własnej produkcji byłoby zdecydowanie "zdrowiej".

Re: Eksperyment zacierowy

: niedziela, 5 mar 2023, 08:10
autor: radius
Jak na razie, nie widzę aby ta "chemia" jakoś gorzej wpłynęła na fermentację ;) Zaczęła się spokojnie, ale na trzeci dzień przyspieszyła i z rurki pyrka jak przy nastawie z mąki z częstotliwością 1 raz na sekundę :ok:

Re: Eksperyment zacierowy

: niedziela, 5 mar 2023, 08:49
autor: Twonk_2
Tak coś mi świtało, że coś podobnego piłem na jakiejś degustacji - I znalazłem: https://spirits.com.pl/okowita-z-chleba/
Przy czym jako "okowita" to było destylowane do max 80%. W smaku taki trochę słodowy new make, czyli dosyć trudny jak dla mnie alkohol.

Re: Eksperyment zacierowy

: niedziela, 5 mar 2023, 11:36
autor: drgranatt
Gdyby z wydajnością wyszło podobnie to całkiem nieźle.

Re: Eksperyment zacierowy

: niedziela, 5 mar 2023, 11:56
autor: radius
Chlebówka pracuje z miłym dla ucha bulgotaniem z rurki i zarąbistym zapachem :D
Co do wydajności, to wszystko wyjdzie w praniu... ;)
chlebowka.jpg

Re: Eksperyment zacierowy

: niedziela, 5 mar 2023, 12:41
autor: leon24_36
Ehh.... coś czuję, że kury mojego kolegi będą zawiedzione :hahaha: chlebka nie będzie :mrgreen:

Re: Eksperyment zacierowy

: środa, 15 mar 2023, 09:20
autor: radius
Eksperyment pt. "chlebówka", zakończony :) Wczoraj przedestylowałem "zacier", ale chcąc zmieścić całość w kotle (kocioł z płaszczem, poj. 30 l) zalałem go pod korek, co skutkowało przerzucaniem wsadu do rury i nie mogłem utrzymać zaplanowanego procentu destylatu :x
Jednak i tak, eksperyment uważam za udany. Z 5 kg pieczywa, uzyskałem, w przeliczeniu na spirytus, 1250 ml co dało wydajność 250 ml spirytusu z 1 kilograma pieczywa, więc nie najgorzej tym bardziej, że na pewno coś zostało w kotle, bo nie miałem nerwów ciągnąć tego do zera, a materiał był darmowy :ok: Zapach i smak chlebowy :lol:
Eksperyment pewnie powtórzę, tym razem z większą starannością i będę celował w 60% destylat a ten obciąg przeznaczę na spirytus 8-)

Re: Eksperyment zacierowy

: czwartek, 30 mar 2023, 19:31
autor: radius
Aktualizacja eksperymentu :ok:
Odpęd chlebowicy przerektyfikowałem na spirytus, a że miałem go trochę za mało, dolałem do kotła destylatu z gotowanego ryżu.
Otrzymany spirytus, rozcieńczony do 40%, wylądował w butelkach i czeka na weekendową degustację :pije: :D
chleb_1.jpg

Re: Eksperyment zacierowy

: piątek, 31 mar 2023, 08:50
autor: Doody
I w taki sposób suchy chleb znowu stał się kłosem. To dowód na nieprzemijalność materii :D

Re: Eksperyment zacierowy

: wtorek, 13 cze 2023, 16:26
autor: kamilasta
@radius, powiedz mi na czym przepuszczałeś zacier. Na PS?

Re: Eksperyment zacierowy

: wtorek, 13 cze 2023, 21:42
autor: jakis1234
Chlebówka Radiusa była zaskakująco dobra, to świetny pomysł. Świetnie, że robisz takie eksperymenty.

Re: Eksperyment zacierowy

: środa, 14 cze 2023, 07:54
autor: radius
@kamilasta, odpędu robiłem na moim saksofonie (CM) a później rektyfikacja na kolumnie. Kilka postów wcześniej to opisałem :ok: