Strona 1 z 1
Eksperyment zacierowy
: piątek, 3 mar 2023, 12:27
autor: radius
Szanowne bractwo.
Oto fotozagadka. Do czego pójdzie drożdżowa matka?
chlebowica (1).jpg
Re: Eksperyment zacierowy
: piątek, 3 mar 2023, 13:15
autor: łoles
Do wodzionki ?
Re: Eksperyment zacierowy
: piątek, 3 mar 2023, 13:18
autor: Krychu35
Okowita z czerstwego chleba
Taki BredGon
Re: Eksperyment zacierowy
: piątek, 3 mar 2023, 14:24
autor: Pako23
Niedługo będę mieć kocioł z płaszczem , przy zamawianiu go od razu sobie pomyslałem że koniec wyrzucania chleba kurom , psom
,fajnie że ktoś się wziął już za taki experyment , ciekawy jestem oceny smakowej takiej wódki .
Re: Eksperyment zacierowy
: piątek, 3 mar 2023, 17:53
autor: wolan
Wódka chlebowa
powodzenia
Re: Eksperyment zacierowy
: piątek, 3 mar 2023, 20:13
autor: jatylkonachwile
Drożdżownictwo i gorzelnictwo K.Jarosz i J.Jarociński
Czy tylko u mnie jest informacja że plik dodany na forum może mieć 500kB ale powyżej 200 się nie dodaje bo przekroczony rozmiar?
Re: Eksperyment zacierowy
: sobota, 4 mar 2023, 02:30
autor: rozrywek
Co radiusowi przyszło do głowy?
Chlebowa wódka....czy kwas chlebowy?
Smaki dzieciństwa, warto przypomnieć.
Zrobić, spróbować, by nie zapomnieć.
Ps: zrobiłem kiedyś taki zacierek chlebowy, uzysk nie powalił ilością, a organoleptycznie, czyli w smaku, takie nieokreślone coś. Bez szału.
Re: Eksperyment zacierowy
: sobota, 4 mar 2023, 10:24
autor: Doody
Suchy chleb dla konia?
Re: Eksperyment zacierowy
: sobota, 4 mar 2023, 10:29
autor: radius
Proces nastawiania "zacieru" chlebowego wyglądał następująco:
Do beczki wsypałem 5 kg suchego pieczywa, bułki pszenne, chleb razowy i zwykły mieszany. Zalałem to 20 litrami ciepłej wody i czekałem aż wszystko zmięknie. Po godzinie, w ruch poszła wkrętarka z mieszadłem do farb. Rozciapkałem wszystko na papkę, ostudziłem do ok. 30°C i zaszczepiłem drożdżami Koji w ilości 40 gramów.
Fermentacja ruszyła dopiero po 12 godzinach, więc zaczęła się wolniej niż przy czystej mące. Grzybki pracują też dużo spokojniej ale równomiernie
Teraz tylko trzeba trzymać kciuki, aby dociągnęły do szczęśliwego końca
Re: Eksperyment zacierowy
: sobota, 4 mar 2023, 18:50
autor: Skir
Chlebek swój czy kupiony?
Re: Eksperyment zacierowy
: sobota, 4 mar 2023, 18:55
autor: radius
Kupny, zbierany po rodzinie
Re: Eksperyment zacierowy
: sobota, 4 mar 2023, 19:52
autor: Góral bagienny
Za pomysła
Wydaje mi się że trochę
przesadziłeś z ilością wody
Max 15l bym dał
Powodzenia i trzymam kciuki by się powiodło
Re: Eksperyment zacierowy
: sobota, 4 mar 2023, 19:58
autor: kamilasta
Jakiś kabaret twierdził, że Polacy upędzą bimber nawet z boazerii
W sumie, zapowiada się ciekawe doświadczenie. W końcu nie miała bym wyrzutów sumienia, że marnuję tyle chleba.
Co będziesz robił? Wódkę, czy spirytus?
Re: Eksperyment zacierowy
: sobota, 4 mar 2023, 19:59
autor: radius
Przy mniejszej ilości wody robiła się za bardzo gęsta breja. Musiałem dolać żeby rozrzedzić.
Pieczywo potrafi zmagazynować wodę w sobie
Re: Eksperyment zacierowy
: sobota, 4 mar 2023, 19:59
autor: Wichurski
Z ciekawości - ktoś popełnił już coś podobnego? Jestem bardzo ciekaw czy pozostaje jakikolwiek "ślad smakowy"
Wysłane z mojego Redmi Note 6 Pro przy użyciu Tapatalka
Re: Eksperyment zacierowy
: sobota, 4 mar 2023, 20:05
autor: radius
kamilasta pisze:Co będziesz robił? Wódkę, czy spirytus?
Zrobię odpęd jak na whisky i zobaczę co wyjdzie. Jak nie wyjdzie, to na spirytus
Re: Eksperyment zacierowy
: sobota, 4 mar 2023, 20:14
autor: Góral bagienny
U mnie nie ma suchego chleba bo wszystko mrozimy.
Jak coś z tego wyjdzie to chyba zamrażalnik zepsuje
Re: Eksperyment zacierowy
: sobota, 4 mar 2023, 22:20
autor: Szlumf
Wichurski pisze:Z ciekawości - ktoś popełnił już coś podobnego? ............
https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... 203#p85203
Re: Eksperyment zacierowy
: sobota, 4 mar 2023, 23:43
autor: Doody
Ciekawe jak wpłyną na fermentację te wszystkie "spulchniacze", "ulepszacze" , cała ta chemia. Gdyby chleb pochodził wyłącznie z własnej produkcji byłoby zdecydowanie "zdrowiej".
Re: Eksperyment zacierowy
: niedziela, 5 mar 2023, 08:10
autor: radius
Jak na razie, nie widzę aby ta "chemia" jakoś gorzej wpłynęła na fermentację
Zaczęła się spokojnie, ale na trzeci dzień przyspieszyła i z rurki pyrka jak przy nastawie z mąki z częstotliwością 1 raz na sekundę
Re: Eksperyment zacierowy
: niedziela, 5 mar 2023, 08:49
autor: Twonk_2
Tak coś mi świtało, że coś podobnego piłem na jakiejś degustacji - I znalazłem:
https://spirits.com.pl/okowita-z-chleba/
Przy czym jako "okowita" to było destylowane do max 80%. W smaku taki trochę słodowy new make, czyli dosyć trudny jak dla mnie alkohol.
Re: Eksperyment zacierowy
: niedziela, 5 mar 2023, 11:36
autor: drgranatt
Gdyby z wydajnością wyszło podobnie to całkiem nieźle.
Re: Eksperyment zacierowy
: niedziela, 5 mar 2023, 11:56
autor: radius
Chlebówka pracuje z miłym dla ucha bulgotaniem z rurki i zarąbistym zapachem
Co do wydajności, to wszystko wyjdzie w praniu...
chlebowka.jpg
Re: Eksperyment zacierowy
: niedziela, 5 mar 2023, 12:41
autor: leon24_36
Ehh.... coś czuję, że kury mojego kolegi będą zawiedzione
chlebka nie będzie
Re: Eksperyment zacierowy
: środa, 15 mar 2023, 09:20
autor: radius
Eksperyment pt. "chlebówka", zakończony
Wczoraj przedestylowałem "zacier", ale chcąc zmieścić całość w kotle (kocioł z płaszczem, poj. 30 l) zalałem go pod korek, co skutkowało przerzucaniem wsadu do rury i nie mogłem utrzymać zaplanowanego procentu destylatu
Jednak i tak, eksperyment uważam za udany. Z 5 kg pieczywa, uzyskałem, w przeliczeniu na spirytus, 1250 ml co dało wydajność 250 ml spirytusu z 1 kilograma pieczywa, więc nie najgorzej tym bardziej, że na pewno coś zostało w kotle, bo nie miałem nerwów ciągnąć tego do zera, a materiał był darmowy
Zapach i smak chlebowy
Eksperyment pewnie powtórzę, tym razem z większą starannością i będę celował w 60% destylat a ten obciąg przeznaczę na spirytus
Re: Eksperyment zacierowy
: czwartek, 30 mar 2023, 19:31
autor: radius
Aktualizacja eksperymentu
Odpęd chlebowicy przerektyfikowałem na spirytus, a że miałem go trochę za mało, dolałem do kotła destylatu z gotowanego ryżu.
Otrzymany spirytus, rozcieńczony do 40%, wylądował w butelkach i czeka na weekendową degustację
chleb_1.jpg
Re: Eksperyment zacierowy
: piątek, 31 mar 2023, 08:50
autor: Doody
I w taki sposób suchy chleb znowu stał się kłosem. To dowód na nieprzemijalność materii
Re: Eksperyment zacierowy
: wtorek, 13 cze 2023, 16:26
autor: kamilasta
@radius, powiedz mi na czym przepuszczałeś zacier. Na PS?
Re: Eksperyment zacierowy
: wtorek, 13 cze 2023, 21:42
autor: jakis1234
Chlebówka Radiusa była zaskakująco dobra, to świetny pomysł. Świetnie, że robisz takie eksperymenty.
Re: Eksperyment zacierowy
: środa, 14 cze 2023, 07:54
autor: radius
@kamilasta, odpędu robiłem na moim saksofonie (CM) a później rektyfikacja na kolumnie. Kilka postów wcześniej to opisałem