Strona 1 z 1

WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: piątek, 20 sty 2023, 09:12
autor: Pery321
Czy to można bezpiecznie wypić?

Re: WYNIKI

: piątek, 20 sty 2023, 09:59
autor: jpiwek
Gorsze rzeczy ludzie pija, ale będzie kacogenne. Bardzo przekroczony aldehyd octowy, który powoduje własnie syndrom dnia następnego. Sporo też octanu etylu, więc razem świadczy to o tym, że nie postarałes sie przy odbiorze przedgonów albo masz tam jakiś odstojnik.
Dla porównania mój wynik z Katowic:
wsse.jpg

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: piątek, 20 sty 2023, 10:04
autor: Pery321
Na aabratku.
Chodzi mi o to czy to jest bardziej "zdrowsze" (wiem alkohol jest nie zdrowy) niż wódka typu zubrowka?

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: piątek, 20 sty 2023, 10:57
autor: użytkownik usunięty
Dzień dobry.
Nie znam się na wynikach ale chciałbym się dowiedzieć od kolegów, po ilu procesach są Wasze produkty?
Dziękuję :)

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: piątek, 20 sty 2023, 12:53
autor: Pery321
Moje wyniki po jednym gotowaniu

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: piątek, 20 sty 2023, 13:12
autor: Doody
Zasada jest taka, że cukrówki gotujemy co najmniej 2 razy, lub metodą 2 i pół.

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: piątek, 20 sty 2023, 13:26
autor: użytkownik usunięty
@Pery321
Czyli, że niemasz się czego wstydzić.
Wlej to do kotła, wymieszaj z wodą i przegotuj raz jeszcze. Wyniki cię zaskoczą. Czy mógłbyś określić, jaka była moc nastawu i jak długo stabilizowałeś?
Jeśli nie pamiętasz temperatury startu, podasz parametry nastawu?

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: piątek, 20 sty 2023, 16:13
autor: Pery321
Moc nastawu okolo 16/17% blg -3 stabilizacja okolo 30min

To co nie można tego pić jest to szkodliwe ?

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: piątek, 20 sty 2023, 16:39
autor: moszeusz
Nie o trujesz się, ale może Cię głowa potem boleć i to intensywnie.

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: piątek, 20 sty 2023, 16:59
autor: użytkownik usunięty
Pery321 pisze:Moc nastawu okolo 16/17% blg -3 stabilizacja okolo 30min
Mamy to :)
Uważam, że przesadziłeś z cukrem. Ten nastaw miał moc. Jeśli dowalisz cukru, drożdże "srać" będą substancjami ubocznymi. Otrzymasz więcej - byle jakiego alkoholu po sfermentowaniu. Po wtóre sądzę, że zbyt krótko stabilizowaleś kolumnę. Taki wsad należy dłużej wygotowywać.
Przyznaj się - ile cukru było? :)

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: piątek, 20 sty 2023, 17:21
autor: Pery321
15kg na 55l wody

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: piątek, 20 sty 2023, 18:18
autor: użytkownik usunięty
~21.5°Blg. Bardzo dobrze :ok:

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: piątek, 20 sty 2023, 18:22
autor: HeniekStarr
Taki stosunek cukru do wody daje BLG początkowe na poziomie 21,4 i stężenie procentowe w pełni odfermentowanego cukru 14 procent. Skąd wziąłeś wynik 16-17%?
Może jednak 15 kg cukru DOPEŁNIŁEŚ do 55 l, wtedy alkoholu byłoby tam 16%, a BLG początkowe 24,6?

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: piątek, 20 sty 2023, 19:17
autor: jpiwek
defacto pisze:Dzień dobry.
Nie znam się na wynikach ale chciałbym się dowiedzieć od kolegów, po ilu procesach są Wasze produkty?
Dziękuję :)
1 gotowanie Thor 76mm.

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: piątek, 20 sty 2023, 20:23
autor: Saziru
defacto pisze:Dzień dobry.
Nie znam się na wynikach ale chciałbym się dowiedzieć od kolegów, po ilu procesach są Wasze produkty?
Dziękuję :)

1rektyfikacja , pot still z refluksem zewnętrznym , kolumna fi28 zasypana na odcinku 1,2 m sprężynkami :)

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: piątek, 20 sty 2023, 21:13
autor: użytkownik usunięty
:ok: @Saziru. Oczywiście, masz rację.
Mogłem bardziej doprecyzować to pytanie.

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: piątek, 20 sty 2023, 21:45
autor: Pery321
Zamykam temat prosze administratora o usunięcie tego postu bardzo bym prosił.
Z góry dziękuję

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: piątek, 20 sty 2023, 22:35
autor: witas
jpiwek pisze:Gorsze rzeczy ludzie pija, ale będzie kacogenne. Bardzo przekroczony aldehyd octowy, który powoduje własnie syndrom dnia następnego
moszeusz pisze:Nie o trujesz się, ale może Cię głowa potem boleć i to intensywnie.
Panowie, rzeczywiście to będze aż tak kacogenne ze względu na przekroczoną normę aldehydu octowego?

@jpwiek, na tym Twoim zdjęciu z WSSE Z Katowic widzę ostatnią kolumnę z normami Dopuszczalne stężenie (*). Wiesz może jakie jest źródło tych norm? Tam jest jakaś gwiazdka w nawiasie, może to jakiś przypis?

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: sobota, 21 sty 2023, 09:27
autor: moszeusz
To jest tak, jeden nawali się jak szpadel, prześpi się i rano wstaje rześki i wypoczęty, inny wypije 2 kieliszki wódki i na drugi dzień umiera. Sprawa osobnicza, natomiast zawartość różnych "dodatków" w alkoholu raczej przyczyni się do większego prawdopodobieństwa kaca.

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: sobota, 21 sty 2023, 11:17
autor: witas
Ta przebadana próbka z postu Perry321zawiera 1,19 g/hl aldehydu octowego (w alkoholu 100%). Ponieważ próbka zawiera 96,11% vol alkoholu, to stężenie aldehydu w tej próbce jest ciut mniejsze niż podane 1,19g/hl - ale to nie ma aż takiego znaczenia.

Policzę zgrubnie (pomijamy zjawiska kontrakcji i inne - jeżeli występują). Chodzi mi o to, że litr takiego spirytusu ma tylko (albo aż) 0,0119g aldehydu octowego i około 961ml etanolu. Gęstość etanolu to 0,79g/ml, więc ten etanol ma masę 759g. W wątrobie podczas rozkładu etanolu na aldehyd octowy, z jednego mola etanolu (46,07g) powstaje jeden mol aldehydu (44,05g) (wg informacji z https://pl.wikipedia.org/wiki/Aldehyd_octowy). Z 759g etanolu powstanie 726g aldehydu. Wynika stąd wniosek, że ta zawartość 0,0119g aldehydu w tej próbce to jakiś mega mały ułamek tego aldehydu, który powstanie z przerobu etanolu. Żeby zrekompensować ten nadmiar aldehydu, to Perry321 zamiast wypić litr tego spirytusu spokojnie może wypić 999ml.

Ja to widzę w ten sposób. Jeśli się mylę to proszę o sprostowanie. Chętnie bym zobaczył wyniki badania destylatów smakowych (whiskey, rum, burbon, wódki zbożowe, itp.) oferowanych w sprzedaży (czyli z banderolą, bo tam mogą one podlegać jakimś normom) lub takich trunków smakowych naszej własnej produkcji (które uchodzą za smaczne). Trzeba by przeszukać różne fora; może ktoś takowe gdzieś załączył. Ciekawe czy są też gdzieś jakieś normy dotyczące jakości takich trunków oferowanych w sprzedaży?

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: niedziela, 22 sty 2023, 23:22
autor: Pery321
witas super odpowiedź. Dziękuję za tak szczegółowe wytłumaczenie. A tak jeszcze napomknę piłem juz to ze znajomymi nikogo głową nie bolała każdemu smakowało;)

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: poniedziałek, 23 sty 2023, 05:45
autor: użytkownik usunięty
Cześć :ok:
Pery321 pisze:.. piłem juz to ze znajomymi nikogo głową nie bolała każdemu smakowało;)
Musisz sie przygotować na różne odpowiedzi, nie tylko pozytywne i chwalące. Po za tym, nikt nie napisał, że nie możesz tego pić. Jesteś dorosły i wiesz co robić. Wszystko jest dla ludzi.
Ale wydaje mi się, że im czystszy alkohol tym lżej dla twojej wątroby :read:.
Pozdrawiam.

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: czwartek, 26 sty 2023, 22:36
autor: Pery321
defacto pisałem juz ze to jest po pierwszym gotowaniu nie po 2 czy 3 . Oglądałem wyniki ludzi na różnych forach, i maja wyniki 10 razy gorsze wiec myślę ze jak na lajka jest bardzo dobrze. I tu kolega wyżej napisał te śladowe ilości sa nie szkodliwe nawet w sanepidzie powiedzieli ze nie ma tam nic szkodliwego i można spożywać ;)

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: piątek, 27 sty 2023, 11:08
autor: użytkownik usunięty
Cześć.
Rozumiem. Temat znasz. Dlatego raz jeszcze napiszę - niemasz się czego wstydzić. Przyznaję, miałem pewne obawy- co do cukru ale okazalo się, że wszystko jest tak, jak powino być.
Zachęcam do dłuższej stabilizacji kolumny podczas procesu i przegotowania tej surówki :ok:

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: piątek, 27 sty 2023, 11:17
autor: Pery321
Defacto okej, dzięki za podpowiedzi miłego dnia życzę trzymaj sie ;)

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: sobota, 28 sty 2023, 06:23
autor: użytkownik usunięty
Dziękuję. Nie ma za co :ok: Pozdrawiam

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: poniedziałek, 30 sty 2023, 00:26
autor: modemik
Podbije ten temat ponieważ moje pytanie jest związane z badaniami.

1. Widzę że pokazujecie wyniki badań z WSSE. Wysyłacie próbki do badań? Zastanawiam się sam nad tym ale fakt podawania pełnych danych osobowych na wniosku trochę mnie zniechęca. Czy za jakiś czas nie pojawi się kontrola albo inne problemy tego typu. Oficjalnie w końcu odcinają głowy za psocenie :/

2. Zrobiłem już paręnaście litrów bimberku ~82 procent z cukrówek i nastawów owocowych na pot still. Rozcieńczam do około 40 z wodą filtrowana. Najczęściej robię przepalanke. Po spożyciu efekty kacowe dużo mniejsze niż po czystej sklepowej. Natomiast zauważyłem że strasznie SUSZY po tym moim bimbrze. Ostatnio nawet zauważyłem że jak wieczorem popiję ( kultura około 0.3-0.4l na głowę) to cały kolejny dzień pieką mnie oczy. Spotkaliście się z czymś takim ? Sam bimber w smaku jest dość ostry mimo że ma koło 40 procent. Aparatura to klasyczny pot still. Za garem mam około 50cm miedzianej rury fi 35 zasypanej miedzianymi sprężynkami. Chłodnica również miedziana. Przed 2 destylacja zawsze zalewam wszystko roztworem kwasu cytrynowego i oxi w celu wyczyszczenia miedzi. Potem wszystko w miarę dokładnie przepłukuje woda. Gar 5l wsadu Destylacja dwukrotna (pierwsza z odlaniem 60g przedgonu) przy drugiej odlewam mniej więcej 260g jako przedgon i gonię do 70 procent - reszta do 30 w pogoń i do następnej 1 destylacji. Pędzenie moim zdaniem powolne - przy drugiej jeden gar spokojnie sobie kapie 5-6h od momentu postawienia na gaz. Pomiędzy destylacjami filtracja węglem.

Skąd może pojawiać się taka ostrość bimbru ?

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: poniedziałek, 30 sty 2023, 08:27
autor: użytkownik usunięty
Cześć.
Suszy, bo mało wody pijesz. Dodatkowo, alkohol cię odwadnia.
Ostry smak alkoholu postrzegałbym w zanieczyszczeniach, w które Twój destylat obfituje. Więc dodałbym 3cią destylację. Daruj sobie oxi. Do czyszczenia, roztwór kwasku cytrynowego w zupełności wystarczy.
Nie rozumiem także, po co tyle miedzi w tym zestawie?

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: poniedziałek, 30 sty 2023, 09:00
autor: HeniekStarr
Ad1. Wyślij na dane somsiada, co ma Passata w TDi i go nie lubisz. A poważnie to masz prawo sprawdzić akcyzowany wyrób, nabyty legalnie w sklepie, bo słyszałeś, że czeski spiryt trafił do obrotu i ludzie ślepną.

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: poniedziałek, 30 sty 2023, 09:40
autor: użytkownik usunięty
Po za tym, zastanawia mnie tabelka kol.@Pery321. Konkretnie zawartość alkoholu etylowego -
96.11%± 0.68 i tabelka z wynikami kol. @jpiwek. Ten sam alkohol-
96.27%± 4.28
Skąd tak duże rozbieżności? :problem:

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: poniedziałek, 30 sty 2023, 10:03
autor: witas
modemik pisze: Zastanawiam się sam nad tym ale fakt podawania pełnych danych osobowych na wniosku trochę mnie zniechęca. Czy za jakiś czas nie pojawi się kontrola albo inne problemy tego typu. Oficjalnie w końcu odcinają głowy za psocenie :/
Widziałem ten ich formularz zgłoszeniowy. Życzą sobie podać numer pesel, a według mnie to jest zbyteczne.
HeniekStarr pisze: A poważnie to masz prawo sprawdzić akcyzowany wyrób, nabyty legalnie w sklepie, bo słyszałeś, że czeski spiryt trafił do obrotu i ludzie ślepną.
Zgadza się. To, że dajesz próbkę do analizy nie oznacza, że sam ją wydestylowałeś.
Są przecież pasjonaci, co to kupują wszelakie alkohole i badają je pod względem zawartości różnych substancji. Widocznie znajdują w tych liczbach zainteresowanie.
defacto pisze:Po za tym, zastanawia mnie tabelka kol.@Pery321. Konkretnie zawartość alkoholu etylowego -
96.11%± 0.68 i tabelka z wynikami kol. @jpiwek. Ten sam alkohol-
96.27%± 4.28
Skąd tak duże rozbieżności? :problem:
Chodzi ci o zawartość alkoholu czy może o błąd pomiaru? Rzeczywiście rozbieżne. Obydwa pochodzą z WSSE Katowice? Wynik kol. Perry321 zawiera kolumnę zakres pomiarowy a wynik kol. jpiwek ma kolumnę z dopuszczalnym stężeniem. Może jeden z nich badanie robił dawno temu a drugi niedawno? Może próbki były badana na różnych aparatach?

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: poniedziałek, 30 sty 2023, 12:20
autor: rozrywek
modemik pisze: Pomiędzy destylacjami filtracja węglem.

Skąd może pojawiać się taka ostrość bimbru ?
Nie szkoda węgla? Surówkę węglem traktować. Można, ale wungiel do wywalenia potem.
Ostrość, wynika nie tylko z źle odebranego przedgonu.
Ale również z nastawu, napisz więcej o nastawie, wtedy się poradzi.

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: poniedziałek, 30 sty 2023, 12:23
autor: użytkownik usunięty
@witas
Sama moc tych spirytusów, różni się b. nieznacznie- 0.16% to tyle co nic. Natomiast, chodzi mi o liczby podkreślone. Tu rozbieżność jest zajebista. Z czego ona wynika?
@jpiwek, znasz datę badania twojej próbki i na jakim aparacie, przeprowadzone było w/w badanie?

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: wtorek, 31 sty 2023, 23:52
autor: modemik
@rozrywek

Co do węgla im mniejsze stężenie tym lepiej działa wegiel. Traktowanie 82 procentowego bimberku po 2 destylacji wydaje się bez sensu z uwagi na moc. Stąd pewien kompromis że robię po 1. Zwykle przez jeden zasyp kolumny filtracyjnej przepuszczam 10l surówki czyli tyle ile mam po rozcieńczeniu 1 destylacji z 25l nastawu. Węgiel potem wywalam - czego się nie robi żeby uzyskać czysty trunek.

Właśnie wody akurat pije bardzo dużo nie tylko przy spożyciu. Przy wódce tego efektu suchości nie zauważyłem przy bimbrze owszem.

Nastawy na cukrze na drożdżach browin Xtreme 9kg cukru teoretycznie 21 procent w nastawie. Ewentualnie nastawy na przetworach owocowych na drożdżach winnych bayanus. Trzymam je w temp otoczenia około 19-20 stopni. Fermentuje zgodnie z instrukcją. Klaruje grawitacyjnie. Mniej więcej po miesiącu od początku fermentacji destyluje nastawy jeśli widzę że klarowanie słabe stosuje Duo klar.

Jednym słowem trzeba wysłać bimberek do badania i wyjdzie co w nim jest

Po co tyle miedzi ... Zależało mi by zrobić w miarę sprawnie działający deflegmator. Chyba ilość miedzi nie przeszkadza a może jedynie pomoc.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi :)

mod: nie cytujemy całych postów i nie uprawiamy polityki

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: środa, 1 lut 2023, 05:52
autor: użytkownik usunięty
Cześć
modemik pisze: Nastawy na cukrze na drożdżach browin Xtreme 9kg cukru teoretycznie 21 procent w nastawie.
Przyda Ci się cukromierz i staraj się stosować mniejsze ilości cukru- 22°Blg.
modemik pisze:Sam bimber w smaku jest dość ostry mimo że ma koło 40 procent....
Skąd może pojawiać się taka ostrość bimbru ?
Kolego, im wyższe stężenie cukru w nastawie, tym gorsze warunki pracy drożdży i niestety gorszy produkt końcowy. Następnym razem, popełnij nastaw z mniejszą ilością cukru np.22l/6kg i przekonaj się sam :)

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: czwartek, 2 lut 2023, 13:15
autor: modemik
Prawdę mówiąc to używałem tych drożdży bo wyczytałem bardzo dobre opinie na ich temat co wysokoprocentowych cukrowek. No i wiadomo większe stężenie więcej alko z 25l - a roboty tyle samo. Następnym razem spróbuję zrobić na minimalna ilość cukru z przepisu i zobaczę jaka będzie różnica. A z ciekawości wyśle próbki na badania. Ciekawe co pokażą


[mod: nie cytujemy całych postów]

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: czwartek, 13 kwie 2023, 09:24
autor: modemik
Witajcie.

W końcu udało mi się zrobić parę próbek do testów. W załączeniu wyniki prób chromatograficznych.
Aparatura: pot stil z deflegmatorem
Próbki były z następujących roztworów:

1. Nastaw na kompotach drożdże winne bayanuss po 1 destylacji
2. Nastaw na cukrze 9kg +19l wody xdrozdze xpure po 1 destylacji
3. Pogony (odbiór z 2 destylacji od 70 procent do 20 procent) po 1 destylacji
4. Pkt2. lekko rozcieńczony po przefiltrowaniu przez węgiel
5. Pkt 4 po 2 destylacji
6. Pkt 1 po 2 destylacji

Wedle norm wszystko jest niby ok. Zastanawia mnie fakt że po drugiej destylacji wszędzie wzrosła liczba zanieczyszczeń. Domyślam się że to kwestia tylko zwiększenia procentów w roztworze (odjęcie wody zapewne z częścią zanieczyszczeń).

Ciekawe jestem waszych opinii na temat wyników. Do spożycia przeznaczam to co po 2 destylacji.

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: poniedziałek, 17 kwie 2023, 08:18
autor: AAmatorek
Tak z czystej ciekawości zapytam - ile zapłaciłeś za tyle próbek?

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: poniedziałek, 17 kwie 2023, 16:05
autor: wolan
@AAmatorek zobacz na, stronie sanepidu masz cennik
https://www.gov.pl/web/wsse-katowice/badania-alkoholu

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: poniedziałek, 17 kwie 2023, 22:38
autor: jakis1234
I mają taki fajny plakat :)
2013-PLAKAT-METANOL-B2[2]+A3[2].jpg

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: wtorek, 18 kwie 2023, 07:38
autor: AAmatorek
Ale nie ma wersji po ukraińsku, a to rzadkość.
Mod.
Nie cytuj posta poprzednika.

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: środa, 19 kwie 2023, 07:49
autor: rastro
jakis1234 pisze:I mają taki fajny plakat :)
Mają też taką ulotkę informacyjną, ale muszę powiedzieć że przesadzają, jakiś czas temu do Łódzkiego szpitala trafiła babka co miała z siedem promili metanolu we krwi... żeby to osiągnąć musiała wypić znacznie więcej niż to zalecane 30ml żeby zejść z tego świata. No ale ona zapewne spożywała go razem z zalecaną odtrutką ;)

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: poniedziałek, 8 maja 2023, 23:14
autor: modemik
Ja robiłem poza sanepidem. Próbka 50 zł brutto.

Czy ktoś może ma jakies porównanie czy te wyniki uzyskane na pot still dają radę czy też nie ?. Ostatnio coraz częściej mam okazję kosztować domowej roboty bimberki które mam wrażenie w smaku są dużo przyjemniejsze a robione albo szybko albo tylko raz destylowane. Zaczynam sam się irytować że poświęcam produkcji dużo czasu uwagi i zaangażowania a efekt smakowy jakby ucieka. Jakim cudem bimber po 2 destylacjach i węglu mający 85 procent po rozcieńczeniu z wodą wypada smakowo gorzej od bimbru raz destylowanego na szybko bez zwracania uwagi szczególnej na dzielenie frakcji o mocy końcowej około 40 procent ?;)

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: wtorek, 9 maja 2023, 08:01
autor: użytkownik usunięty
Cześć.
modemik pisze:(...) Ostatnio coraz częściej mam okazję kosztować domowej roboty bimberki które mam wrażenie w smaku są dużo przyjemniejsze a robione albo szybko albo tylko raz destylowane.
Może to wina sprzętu, nie operatora?

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: czwartek, 11 maja 2023, 19:16
autor: modemik
Szybkowar 5l plus deflegmator z rury miedzianej wypełniony sprężynkami miedzianymi ok 45 cm nad garem, potem chłodnica miedziana domowej roboty i miedziana papuga. Regularnie myte kwaskiem cytrynowym z oxi. Pędzę wolno, odlewam przedgony i pogony od 70% podczas 2 destylacji odlewam do kolejnego gotowania. Nie wiem skąd jeszcze bierze się zapach mojego bimbru oraz dość ostry smak.

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: czwartek, 11 maja 2023, 20:11
autor: użytkownik usunięty
Może zbyt mocny i nie wyklarowany wsad?
Może zbyt dużo Cu?

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: czwartek, 11 maja 2023, 20:59
autor: Góral bagienny
:witam: Zbyt dużo miedzi daje ostry destylat :shock:
To moje gotowane w alembiku powinny palić niczym ogień piekielny :hahaha:

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: środa, 17 maja 2023, 20:13
autor: modemik
Co do mocy wsadu fakt robiłem 19l wody i 9kg cukru co dawac powinno kolo 21 procent. Najnowsze nastawy które mam zrobiłem na 21l wody i 7 kg cukru i sprawdzę czy przegoniony destylat będzie się różnił.

Klaruje grawitacyjnie ale zwykle nastaw moim zdaniem jest przyzwoicie wyklarowany. Stoi zwykle około miesiąca od zakończenia fermentacji.

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: środa, 17 maja 2023, 20:28
autor: HeniekStarr
Te 9 kg sypałeś partiami czy na raz? Jakie drożdże radziły sobie z takim BLG startowym? Czy na pewno przerabiały cały cukier? Taki stosunek cukru do wody daje teoretycznie ponad 22%. Wierzysz w cuda?

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: środa, 17 maja 2023, 22:40
autor: prolog1975
modemik pisze:Nie wiem skąd jeszcze bierze się zapach mojego bimbru oraz dość ostry smak.
Kiepski surowiec, kiepski nastaw, kiepski sprzęt do tego surowca.

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: niedziela, 21 maja 2023, 22:00
autor: rosjan
Cześć,
Mam mały kłopot. Pracuję na kolumnie z wypełnieniem i do produkcji wódki zawartość alkoholu metylowego nie może przekroczyć 10 g / hektolitr ( czystego 100% alkoholu). U mnie jest 13 g/hektolitr. Czy odbieranie kropelkowe z głowicy przez cały proces coś zmieni? Albo czy istnieje jakiś inny, prosty sposób na zmniejszenie zawartości metylu w otrzymanym spirytusie?
Pozdrawiam

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: niedziela, 21 maja 2023, 22:33
autor: kleryk88
jak odbierasz z olm to z głowicy powinno cały czas kapać zależy jeszcze jaka masz głowice (jakie wielkie jeziorko)

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: niedziela, 21 maja 2023, 22:37
autor: rosjan
Jest to UFO od Akasa

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: poniedziałek, 22 maja 2023, 04:42
autor: rozrywek
modemik pisze:Co do mocy wsadu fakt robiłem 19l wody i 9kg cukru co dawac powinno kolo 21 procent.
No brawo, brawissimo.
32Blg plus chujowe drożdże, to czego oczekujesz? Ambrozjii z Olimpu? Przepraszam za brzydkie słowo, ale czasem tak trzeba.
modemik pisze: nastawy które mam zrobiłem na 21l wody i 7 kg cukru i sprawdzę czy przegoniony destylat będzie się różnił.
Już trochę lepiej, przynajmniej Blg spadło do ok 25, ale i tak zdecydowanie za dużo.
modemik pisze: Klaruje grawitacyjnie ale zwykle nastaw moim zdaniem jest przyzwoicie wyklarowany. Stoi zwykle około miesiąca od zakończenia fermentacji.
To się chwali, ale zapytam: czy ty czasem nie Zostawiłeś nastawu do klarowania, nie zlewając znad osadu?

A potem jeszcze do gara wlewałeś do ostatniej kropelki, przy okazji zaciągając osad??? To po co klarować.
modemik pisze:Szybkowar 5l plus deflegmator z rury miedzianej wypełniony sprężynkami miedzianymi ok 45 cm nad garem, potem chłodnica miedziana domowej roboty i miedziana papuga. Regularnie myte kwaskiem cytrynowym z oxi. Pędzę wolno, odlewam przedgony i pogony od 70% podczas 2 destylacji odlewam do kolejnego gotowania. Nie wiem skąd jeszcze bierze się zapach mojego bimbru oraz dość ostry smak.
bo przy tym nie ma się nawet jak rozpędzić.

To że regularnie myte, bardzo dobrze, chwali się.

Teraz zrozum i przeczytaj uważnie.
Opierdziel dostałeś, zresztą kol@prolog1975 napisał:
prolog1975 pisze:
modemik pisze:Nie wiem skąd jeszcze bierze się zapach mojego bimbru oraz dość ostry smak.
Kiepski surowiec, kiepski nastaw, kiepski sprzęt do tego surowca.
Wszystko jasne?

Starą Dacią to nawet Shumacher wyścigu nie wygra, nie ma bata.

Do konkretów:
Dobry nastaw na poziomie 20Blg MAX!!!
Zlewasz znad osadu i klarujesz,
Zlewasz jeszcze raz i klarujesz.
Zmieniasz drożdże, bo to co użyłeś to turbodebile.
Tak, turbodebile.

Dalej:
Z tym szybkowarem to się zbytnio nie rozpędzisz.
Rozumiem że warunki lokalowe nie pozwalają na więcej, ale też się da coś uzyskać. Ale właśnie dlatego jest podział frakcji. Który wątpię aby był poprawny.

Nie wspominasz o właściwym tempie odbioru. A to akurat arcyważny aspekt.

Zalatywać bimberkiem będzie zawsze, tego na Ps nie unikniesz, ale delikatnie, a nie walić jak Jamajczykowi spod beretu.
Czyli zaczynasz od początku rozumiem? Od nastawu? A potem dopiero proces.
Na kolumnie można zaciągnąć jeśli się zagapisz sekundę, a w trybie Ps niechcianych frakcji jest w ciul.

Napisałeś że grzejesz wolno, ale jak wolno? Co rozumiesz przez tempo odbioru? Jakie jest?

I jeszcze jedno. Wspominasz ze nie warto się starać.
Otóż warto.
Warto coś zrobić dobrze i mieć z tego satysfakcję. A nie podać flaszkę na stół i odkręcając wszyscy głowy odwracają.

Bimberek, ma swoisty smak j zapach. Dobrze zrobiony i tuningowany jest naprawdę spoko.

Pozdrawiam serdecznie.
Rozrywek.

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: poniedziałek, 22 maja 2023, 11:18
autor: kleryk88
rosjan pisze:Jest to UFO od Akasa
Więc domyślam się że jeżeli ufo to jeziorko jest dosyć duże więc musisz zrzutowo w trakcie procesu odbierać przedgon

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: środa, 24 maja 2023, 13:14
autor: modemik
"No brawo, brawissimo.
32Blg plus chujowe drożdże, to czego oczekujesz? Ambrozjii z Olimpu? Przepraszam za brzydkie słowo, ale czasem tak trzeba."

Nie ma za co przepraszać - szukam dobrych rozwiązań. Korzystałem z drożdży Browin X-pure, na których taki jest przepis z maksymalną ilością cukru i sugerowałem się tym, że skoro producent tak sugeruje to nie w tym nic zdrożnego. Czemu uważasz, że te drożdże są złe? Zaproponuj lepsze/odpowiedniejsze proszę!

"Już trochę lepiej, przynajmniej Blg spadło do ok 25, ale i tak zdecydowanie za dużo."
Dla tych drożdży przepis minimalny jest na 6 kg cukru, ja zrobiłem na 7kg. Czy to nadal za dużo ? Proszę zasugeruj lepsze drożdże - rozumiem, że na dużo mniejszej zawartości cukru.

"To się chwali, ale zapytam: czy ty czasem nie Zostawiłeś nastawu do klarowania, nie zlewając znad osadu?"

Do tej pory nie zlewałem nastawów cukrowych znad osadu, klarowałem bez zlewania. Kolejne zrobię zgodnie z sugestią zlewając z nad osadu drożdżowego do klarowania.

"A potem jeszcze do gara wlewałeś do ostatniej kropelki, przy okazji zaciągając osad??? To po co klarować."

Zlewałem do gara tak, żeby dna nie zaciągnąć drożdży. Tutaj myślę, że nie ma problemu.

"Do konkretów:
Dobry nastaw na poziomie 20Blg MAX!!!
Zlewasz znad osadu i klarujesz,
Zlewasz jeszcze raz i klarujesz.
Zmieniasz drożdże, bo to co użyłeś to turbodebile.
Tak, turbodebile. "

Dzięki wielkie za te uwagi, natomiast proszę byś coś więcej powiedział o odpowiednich drożdżach do cukrówek. Z tego co się już naczytałem spora część drożdży sugeruje dużo większe BLG początkowe i zwykle są na 6-8 kg cukru (25l nastawu końcowego). Może inny sposób przygotowania nastawu rozwiąże mój problem!

"Dalej:
Z tym szybkowarem to się zbytnio nie rozpędzisz.
Rozumiem że warunki lokalowe nie pozwalają na więcej, ale też się da coś uzyskać. Ale właśnie dlatego jest podział frakcji. Który wątpię aby był poprawny."

Podział przy 1 destylacji z 5 litrów w garze: pierwsze 50ml odpad, odpęd do około 20 procent
Podział przy 2 destylacji z 5 litrów w garze: 3 słoiczki po 100 ml pierwszego odbioru do testów, reszta do serca do 70% na papudze, reszta w pogony do odpędu przy okazji kolejnego nastawu. Zwykle 1 sloiczek ostatni trafiał do serca (zadowalający zapach i smak) a dwa pierwsze do odpadu.

"Nie wspominasz o właściwym tempie odbioru. A to akurat arcyważny aspekt."

Tempo odbioru bardzo powolne. Z uwagi, że to pot still to z chłodnicy kapie w tępie około 1 kropli na sekundę.
Przykładowo: odpęd gara przy 1 destylacji wraz z rozgrzaniem nastawu to u mnie 4-5h
Przy drugiej destylacji 1 gar praktycznie 8-10 godzin. Tempo naprawdę powolne wynikające z tego, że jednego gara po pracy o 17 moge nastawić i około 22 zakończyć - 1 destylacja. Przy drugiej destylacji na sobotę zostawiam sobie jeden gar powolnego kapania.

"I jeszcze jedno. Wspominasz ze nie warto się starać.
Otóż warto.
Warto coś zrobić dobrze i mieć z tego satysfakcję. A nie podać flaszkę na stół i odkręcając wszyscy głowy odwracają."

Jasne, po prostu testowałem bimber od znajomych, którzy gonią raz potem na wegiel bez podziału frakcji i jakimś cudem smakuje lepiej niż mój. Frustrujące wiedząc ile ja poświęcam na cały proces czasu i uwagi.

Dziekuję bardzo za mocne i rzeczowe odpowiedzi !!! Proszę o sugestię w sprawie drożdży

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: środa, 24 maja 2023, 18:21
autor: HeniekStarr
Drożdże Black Label na przykład. Poszukaj i zapytaj kolegi SinyNos. Ma czasem w ofercie. W porównaniu do innych drożdży typu vodka( gdzie BL mają adnotację "turbo")- mniej przedgonu. Nie capi przedgon tak mocno. Dajesz ciut mniej gram drożdży na litr nastawu niż w przepisie na opakowaniu. Spokojna praca. Mało gęstwy na koniec. Naprawdę godne polecenia.
Tylko na litość boską - BLG nastawu w okolicy 22 max. Zrób, przetestuj, przestań walić 9 kg cukru i się dziwić, że kumplom po jednym razie i węglu wychodzi. Widać nie są chytrzy i nie wierzą we wszystko, co wydrukowane( na opakowaniu Turbo Mega Grom Pińcet procent w 3 dni drożdży na przykład).

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: środa, 24 maja 2023, 22:03
autor: rozrywek
modemik pisze:
Nie ma za co przepraszać - szukam dobrych rozwiązań. Korzystałem z drożdży Browin X-pure, na których taki jest przepis z maksymalną ilością cukru i sugerowałem się tym, że skoro producent tak sugeruje to nie w tym nic zdrożnego. Czemu uważasz, że te drożdże są złe? Zaproponuj lepsze/odpowiedniejsze proszę! końcowego)
Np: Moscva Style.


modemik pisze: Dla tych drożdży przepis minimalny jest na 6 kg cukru, ja zrobiłem na 7kg. Czy to nadal za dużo ? Proszę zasugeruj lepsze drożdże - rozumiem, że na dużo mniejszej zawartości cukru.końcowego)
Jak wyżej. A poniżej mój post i twoja odpowiedź:

"To się chwali, ale zapytam: czy ty czasem nie Zostawiłeś nastawu do klarowania, nie zlewając znad osadu?"


modemik pisze: Do tej pory nie zlewałem nastawów cukrowych znad osadu, klarowałem bez zlewania. Kolejne zrobię zgodnie z sugestią zlewając z nad osadu drożdżowego do klarowania.końcowego)
Zgadłem, a jak. Teraz wiesz co robić.
Tutaj mój post.
"A potem jeszcze do gara wlewałeś do ostatniej kropelki, przy okazji zaciągając osad??? To po co klarować."

To już wiesz jak to robić.
modemik pisze: Zlewałem do gara tak, żeby dna nie zaciągnąć drożdży. Tutaj myślę, że nie ma problemu.
końcowego)
I tu właśnie błąd. Zlewasz znad osadu u wtedy zaczynasz klarowanie właściwe, to cukrówka, tutaj trzeba się przyłożyć. Zdradzę trik, postaw fermentor krzywo, wtedy osad zbierze ci się w jednym tylko miejscu, przelewając trzymaj balon osadem do dołu, to nie zaciągniesz nic.
modemik pisze: Dzięki wielkie za te uwagi, natomiast proszę byś coś więcej powiedział o odpowiednich drożdżach do cukrówek. Z tego co się już naczytałem spora część drożdży sugeruje dużo większe BLG początkowe i zwykle są na 6-8 kg cukru (25l nastawu końcowego)
To chłyt małketingowy, najniższa wartość jest poprawna, czyli 6kg dopełnione do 25L. Daje optymalne Blg.


Zbytnio koncentrujesz się na samych drożdżach, one wszystkiego nie załatwią za ciebie.

Nastaw się na odpowiedni proces, od początku do końca.
Od nastawu do kieliszka, czyli nastaw, klarowanie, podział frakcji.

Tu ci coś podpowiem, podział frakcji wymaga jednego: wyciągnięcie jedynie serca. Reszta do następnego gotowania. Ale o tym pogadamy potem.

Ps: naucz się cytować aby to było widoczne, czyli robisz to tak:



quote="rozrywek"]bla bla dupa jasio [/quote

To jest cytat, wykasowałem pierwszy i ostatni nawias, abyś wiedział jak to wygląda, a teraz w wersji widocznej tak, z nawiasami, następnie kliknij podgląd i od razu będziesz widział czy Ci weszło, ok?

rozrywek pisze:bla bla dupa jasio

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: czwartek, 25 maja 2023, 07:52
autor: modemik
Dziękuję Ci bardzo rozrywek za tak wyczerpująca odpowiedź i wszelkie rady !. Czasem mam wrażenie że w tych czasach mamy w cholerę trudniej z odsiewem informacji. Info jest mnóstwo ale w sporej większości to szum informacyjny. Teraz miliony opinii poradników rodzajów drożdży aparatur i nie wiadomo co wybrać i co jest dobre akurat dla tego co się chce robić i jaka się ma aparature. O tych drożdżach które używałem naczytałem się sporo dobrych opinii i filmików na YouTube.
rozrywek pisze: Np. moscva style
Na pewno się zaopatrze. Póki co mam jeszcze parę tych co używałem. Wystestuje to co mi zostało na minimalnej ilości cukru.

rozrywek pisze: I tu właśnie błąd. Zlewasz znad osadu u wtedy zaczynasz klarowanie właściwe, to cukrówka, tutaj trzeba się przyłożyć. Zdradzę trik, postaw fermentor krzywo, wtedy osad zbierze ci się w jednym tylko miejscu, przelewając trzymaj balon osadem do dołu, to nie zaciągniesz nic.
Fajny patent na pewno wytestuje :)

rozrywek pisze: Tu ci coś podpowiem, podział frakcji wymaga jednego: wyciągnięcie jedynie serca. Reszta do następnego gotowania. Ale o tym pogadamy potem.
Rozdział na frakcje co to zasady jest mi znany. Praktyka może wychodzić różnie. Przy 2 destylacji pierwsze co kapie odlewam do 3 słoiczków po 100ml. Po tej operacji czyli kolejne 350ml wydaje mi się już na tyle czyste zapachowo i na język że zakładam że to serce, odbiór z mojej aparatury przy tych nastawach miał około 86 procent. Prowadzę go aż do 70 procent (około 1-5 - 2l). Resztę do ponownego gotowania. (Do 20 procent wykąpie jeszcze może pół litra). Może jednak powinienem wcześniej obcinać żeby było mniej pogonow.

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: czwartek, 25 maja 2023, 08:30
autor: AAmatorek
Moskva- 1 paczka przerobi 10 kg w 46 l (10kg cukru 40 l wody) w tydzień. Nic nie zlewaj, bo i tak nic tam nie ma na dnie po tygodniu. Zamieszaj tym dobrze po 10 dniach, a 12-14 dnia przerób (będzie wszystko na dnie)

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: czwartek, 25 maja 2023, 14:50
autor: rozrywek
modemik pisze:Prowadzę go aż do 70 procent (około 1-5 - 2l). Resztę do ponownego gotowania. (Do 20 procent wykąpie jeszcze może pół litra). Może jednak powinienem wcześniej obcinać żeby było mniej pogonow.
Pogony sobie podziel w/g własnego systemu. Ułatwię ci trochę.
Np:
70-60% dodawane do następnego drugiego gotowania.

60-40%, dodane do następnego pierwszego gotowania.

40- 30%, bądź 20%, zbierasz osobno, aby z tego zrobić osobne dwa pelne gotowania. Jak ci się uzbiera na tyle wsadu.

20-0%, kibel, czyli reasumując kończysz pracę przy 30%, szkoda czasu i energii aby zbierać smrodki z dodatkiem alkoholu, szczególnie że odbiór będzie miał takie tempo jak entuzjastm dziecka do odrabiania matmy.

Chodzi o taką cyrkulację wsadem.
Minimalizację dodawania smrodków do następnych gotowania, ale jednak odzysk alko maksymalny.
Rozumiesz?
Wypracuj sobie metodę, czy dolewać czy zbierać osobno.


Inna kwestia, to sztuka zrobić coś lekko zalatującego bimberkiem, pocieszę cię, nie pozbędziesz się na ps-ie tego smaku i zapachu, ale
Druga sprawa, zrobiłeś sprzęt sam, to dorób sobie refluks, np zewnętrzny płaszcz, nie jest to skomplikowane w wykonaniu, kawałek rurki fi 35, czy 42, dwie redukcjie i wlot i wylot wody, samemu to zlutujesz.
I jeszcze coś zimnego na pokrywkę (pranie wysusz) ale lepsze woreczki z lodem. Działa.
A procent ci podskoczy bardzo, zobaczysz sam.
Zamiast 86, wyciągniesz spokojnie 93%
Ps:
manovar może poprzenosić to wszystko do działu cukrówka czy coś, bo ten temat jest o czym innym i się zaśmieca trochę

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: czwartek, 23 lis 2023, 14:45
autor: pushupek7
Wrzucam dla porównania moje wyniki: I- po destylacji, II - po rektyfikacji. Gotowane na abratku. Nie wiem tylko skąd wziął się przy drugim gotowaniu acetal ?

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: czwartek, 23 lis 2023, 18:17
autor: moszeusz
To tylko moje przypuszczenie, ale acetal powstaje z reakcji aldehydu z alkoholem. Zauważ, że aldehydu ubyło (owszem, może to być kwestia doczyszczenia przy rektyfikacji) i ubyło go 0,84 g/hl. Jak przeliczysz to z równania reakcji na acetal to wychodzi 1,37 g/hl. Ten wynik to może przypadek a może rzeczywiście było tak jak przypuszczam.

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: sobota, 13 sty 2024, 12:43
autor: Asalut
Cześć,
Znajomi swego czasu kupi alkohol - jak się okazało nie do końca wiadomego pochodzenia.
Szczęśliwie wysłali go do sanepidu i otrzymali wyniki jak na załączonych obrazkach.

Pytanie czy jest sens coś im z tego uratować i puścić na kolumnę aabratek? Pozbędzie się to tych dziwnych dodatków? I druga sprawa czy ja sobie nie skażę przez to kega/kolumny.
probka str 1.jpg
probka str 2.jpg

Pozdrawiam.

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: sobota, 13 sty 2024, 13:03
autor: rastro
Zostawić jako środek do dezynfekcji, bo zapewne to jest pierwotne zastosowanie tegoż specyfiku.

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: sobota, 13 sty 2024, 13:15
autor: drgranatt
Asalut pisze: sobota, 13 sty 2024, 12:43 Znajomi swego czasu kupi alkohol - jak się okazało nie do końca wiadomego pochodzenia...
Czy miałeś możliwość wąchania tego?

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: sobota, 13 sty 2024, 13:39
autor: użytkownik usunięty
Co to..
Płyn do chłodnic?

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: sobota, 13 sty 2024, 14:11
autor: Resal
Nadaje się to do spryskiwaczy, mycia okien, odtłuszczania...
Izopropanol tworzy z wodą azeotrop, którego temperatura wrzenia różni się o ok. 2 °C od temperatury wrzenia azeotropu etanolu z wodą więc rozdział jest problematyczny.

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: sobota, 13 sty 2024, 14:23
autor: tanczacy-z-drozdzami
Izopropanol wchodzi w skład fuzli tworzonych przy fermentacji, w jakiś sposób się go w kolumnie pozbywa. Oczywiście przy tej ilości to może być inna bajka - masz możliwość puszczenia w imię nauki takiej próbki po rektyfikacji do sanepidu? Ile biorą za badanie?

Inna sprawa, że tworzy azeotrop ale w jakim stężeniu i w jakiej relacji do etanolu?

Pamiętam, że metodą na testowanie czy izopropanol nie jest oszukany to nalać trochę do jakiegoś naczynia - w 10-15 min odparowuje wszystko a jak jest trefny to zostaje woda w naczyniu.

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: sobota, 13 sty 2024, 14:36
autor: Asalut
Nie miałem opcji wąchania tego. Z tego co wiem też tego nie pili - na szczęście.

Co do puszczenia w kolumnie to może spróbowałbym w imię nauki ale nie ukrywam, że nie mam czasu na to:( .
Tzn. mam czas by robić dobre wyroby:) Trochę się boje czy jakiegoś syfu by gdzieś nie zostało na kolumnie u mnie. A i tak musiałbym to rozrobić do 30L (minimum grzałek u mnie).

Dodam, że od kogoś z Podlasia to ściągali.
Sanepid bierze tyle ile tu napisali + wysyłka: https://www.gov.pl/web/wsse-katowice/badania-alkoholu - bo do tego wysyłali. Nie wiem jak z innymi.
Dzięki za info w każdym razie.

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: sobota, 13 sty 2024, 14:36
autor: drgranatt
tanczacy-z-drozdzami pisze: sobota, 13 sty 2024, 14:23 Pamiętam, że metodą na testowanie czy izopropanol nie jest oszukany to nalać trochę do jakiegoś naczynia - w 10-15 min odparowuje wszystko a jak jest trefny to zostaje woda w naczyniu.
Wszystko to chyba nie odparuje bo próbka jest mocy 75%.

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: sobota, 13 sty 2024, 15:25
autor: tanczacy-z-drozdzami
Ale mówisz o tej próbce z wątku a ja o testowaniu izopropanolu technicznego :).

Zasadniczo rozpatrywanie destylacji frakcyjnej 3 składników to inna szkoła jazdy. W naszych warunkach jedynie eksperyment by coś sensownego powiedział.

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: wtorek, 30 sty 2024, 14:34
autor: Asalut
Witajcie,
Mam 3 wyniki badań i nie wiem jak je interpretować - zwłaszcza mi o metanol chodzi.

Badanie A: Wygląda chyba ok? Dodam, że to alkohol na bazie cukrówki.
probka A.jpg

Badanie B: Chyba też OK - wyrób z kukurydzy - smakowo/zapachowo dużo lepszy niż A :)
probka B.jpg

Badanie C: tutaj jakaś strasznie duża liczba przy metanolu - jak to rozumieć? To powstało z fermentowanej pigwy. Zapach - super.
probka C.jpg

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: środa, 31 sty 2024, 13:44
autor: AAmatorek
Destylacja czy rektyfikacja? Trochę dużo.

Niechcial bym wprowadzić w błąd, ale jak dobrze kojarzę
to owocowe wytwarzają więcej metanolu przez rozpad -białek- jeżeli pomyliłem proszę mnie poprawić.

A co do cukrówki, to klarowna była?

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: środa, 31 sty 2024, 15:13
autor: Asalut
Rektyfikacja - na kolumnie. Wszystko jest po 1 gotowaniu tylko. Mam dwa odbiory - zawsze odbieram ok 200-250 mln przedgonu i stabilizuje min. 1 h przed przedgonem.
A - z pełnym wypełnieniem. Tak, ogólnie wszystkie cukrówki wychodzą klarowne.
B - wyjąłem z aabratka metalowe sprężynki zostały tylko miedziane.
C - No tak też myślałem co do owocówki ale wole się upewnić. Dodam, że tutaj zapomniałem wyjąć stalowych sprężynek z kolumny :(.


Znalazłem za to coś takiego - tylko jak otrzymane wyniki przełożyć?
https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 32019R0787
Definicja oraz wymogi dotyczące alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego

Do celów niniejszego rozporządzenia alkohol etylowy pochodzenia rolniczego to płyn spełniający następujące wymogi:

a) został otrzymany wyłącznie z produktów wymienionych w załączniku I do Traktatu;

b) nie posiada wyczuwalnego smaku innego niż smak surowców wykorzystanych do jego produkcji;

c) jego minimalna objętościowa zawartość alkoholu wynosi 96,0 %;

d) jego maksymalne limity pozostałości nie przekraczają następujących poziomów:

(i) kwasowość całkowita (wyrażona w gramach kwasu octowego): 1,5 gramów na hektolitr alkoholu 100 % obj.;

(ii) estry (wyrażone w gramach octanu etylu): 1,3 grama na hektolitr alkoholu 100 % obj.;

(iii) aldehydy (wyrażone w gramach aldehydu octowego): 0,5 grama na hektolitr alkoholu 100 % obj.;

(iv) alkohole wyższe (wyrażone w gramach metyl-2 propanol-1): 0,5 grama na hektolitr alkoholu 100 % obj.;

(v) metanol: 30 gramów na hektolitr alkoholu 100 % obj.;

(vi) sucha pozostałość po odparowaniu: 1,5 grama na hektolitr alkoholu 100 % obj.;

(vii) zasady lotne zawierające azot (wyrażone w gramach azotu): 0,1 grama na hektolitr alkoholu 100 % obj.;

(viii) furfural: niewykrywalny.

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: środa, 31 sty 2024, 17:08
autor: moszeusz
AAmatorek pisze: środa, 31 sty 2024, 13:44 Niechcial bym wprowadzić w błąd, ale jak dobrze kojarzę
to owocowe wytwarzają więcej metanolu przez rozpad -białek- jeżeli pomyliłem proszę mnie poprawić.
Blisko, chodzi o pektyny a nie białka ;)

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: czwartek, 1 lut 2024, 00:20
autor: rozrywek
Ja bym się metanolem nie przejmował.
Odparowuje jako przedon. ;)
Pierwszy zresztą. Temperatura wrzenia jest o wiele niższa niż etanolu. :read:

Zresztą etanol neutralizuje metyl. Wypłukuje go z organizmu.
A cukrówka nie ma go wcale.
Także bez paniki. :ok:

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: czwartek, 1 lut 2024, 11:24
autor: radius
@rozrywek , nie pisz bzdur.
Metanol znajduje się w destylacie, nawet po rektyfikacji cukrówki, co pokazały wyniki z chromatografu, które kiedyś zamieszczałem :czytaj:
Po drugie to, że odparowuje jako przedgon nie oznacza, że odbierzesz go w całości. Zawsze coś go zostanie w kotle i będzie odparowywał razem z etanolem aż do "serca" ;)

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: czwartek, 1 lut 2024, 11:53
autor: Twonk_2
W tym samym rozporządzeniu podanym kilka postów wyżej przez Asalut znaleźć można wymogi dotyczące Okowit z owoców.
Jak na to popatrzeć z tej strony, to te 30 g metanolu na hl czystego alkoholu, wymagane dla spirytusu rolniczego, nie robią specjalnie wrażenia, jeśli w niektórych przypadkach dopuszczalna jest obecność nawet 1350g metanolu na 1 hl 100% alkoholu.

9. Okowita z owoców

a) Okowita z owoców jest napojem spirytusowym spełniającym następujące wymogi:

(i) jest wytwarzana wyłącznie w drodze fermentacji alkoholowej i destylacji, z pestkami lub bez, świeżych i mięsistych owoców, w tym bananów, lub moszczu takich owoców, jagód lub warzyw;

(ii) każda destylacja jest prowadzona do poniżej 86 % obj. w celu zachowania przez destylat zapachu i smaku użytych surowców;

(iii) jej zawartość substancji lotnych jest równa lub większa niż 200 gramów na hektolitr alkoholu 100 % obj.;

(iv) w przypadku okowit z owoców pestkowych, zawartość kwasu cyjanowodorowego nie przekracza 7 gramów na hektolitr alkoholu 100 % obj.

b) Maksymalna zawartość metanolu w okowicie z owoców wynosi 1 000 gramów na hektolitr alkoholu 100 % obj., z następującymi wyjątkami:

(i) w przypadku okowity z owoców wytwarzanej z następujących owoców lub jagód, i w odniesieniu do których maksymalna zawartość metanolu wynosi jednak 1 200 gramów na hektolitr alkoholu 100 % obj.:

— jabłko (Malus domestica Borkh.),

— morele (Prunus armeniaca L.),

— śliwa domowa (Prunus domestica L.),

— śliwka quetsch (Prunus domestica L.),

— śliwa mirabelka (Prunus domestica L. subsp. syriaca (Borkh.) Janch. ex Mansf.),

— brzoskwinie (Prunus persica (L.) Batsch),

— gruszka (Pyrus communis L.), z wyjątkiem gruszek odmiany Williams (Pyrus communis L. cv „Williams”),

— jeżyny (Rubus sect. Rubus),

— maliny (Rubus idaeus L.);

(ii) w przypadku okowity z owoców wytwarzanej z następujących owoców lub jagód, i w odniesieniu do których maksymalna zawartość metanolu wynosi 1 350 gramów na hektolitr alkoholu 100 % obj.:

— pigwy (Cydonia oblonga Mill.),

— jagody jałowca pospolitego (Juniperus communis L. lub Juniperus oxicedrus L.),

— gruszki odmiany Williams (Pyrus communis L. cv „Williams”),

— czarna porzeczka (Ribes nigrum L.),

— czerwona porzeczka (Ribes rubrum L.),

— dzika róża (Rosa canina L.),

— bez czarny (Sambucus nigra L.),

— jarząb pospolity (Sorbus aucuparia L.),

— jarząb domowy (Sorbus domestica L.),

— jarząb brekinia (Sorbus torminalis (L.) Crantz).

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: czwartek, 1 lut 2024, 11:56
autor: rozrywek
@radius
Oczywiście że tak.
Masz rację. Ale to są śladowe ilości.
Nie zagrażają ani życiu ani zdrowiu.

Prawda czy nie mam racji?.
Po 25 gram. Metanolu oślepniesz. Po setce umrzesz.
A w nastawach są takie ilości że nie zagrożą nikomu.

Na margiesie..
Nie pamiętam gdzie. Czy to Hiszpania. Czy Portugalia.
Robią wino, gdzie jest przekroczona dopuszczalna dawka metylu i to o sporo.

Jeśli jestem w błędzie. To Czesiu. Chętnie się dowiem. I czegoś nowego nauczę. :ok:

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: czwartek, 1 lut 2024, 12:53
autor: Asalut
To wracając do sedna mojego pytania

Jak w takim razie powinienem czytać wyniki które dostałem?
Np. próbka A
metanol 1,46 +/- 0,16 *. . Czy to oznacza , że jest 1,46g (0,16 miligrama?) na 1 hl ?
aldehyd octowy mniejsze od 0,50 i 0,50+/-0,07 – czyli że jest 0,5 grama lub mniej na hektolitr?

Prościej mówiąc - czy jest tam coś co powinno zwrócić moją uwagę czy można pić bezpiecznie (pić już piłem i żyję :D).
To ile ja mam tego teoretycznie na 1L ?

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: czwartek, 1 lut 2024, 13:33
autor: Twonk_2
Metanolu masz 1,46g / 100 litrów 100% alkoholu. Tak na szybko i z głowy w 1 litrze 40% masz go ok. 0,006 grama.

Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

: piątek, 2 lut 2024, 06:54
autor: czytam
Nie róbcie już takiego problemu z tym metanolem (tudzież innymi zanieczyszczeniami przed- i pogonami). Weźmy nastaw owocowy (wino -> brandy), zbożowy (piwo -> łyski), czy cukrówkę. Każdy z nich spożyty przed obróbką termiczna spowoduje najwyżej kaca. Nie słyszałem o przypadku oślepnięcia po wypiciu takowego. Po obróbce niechcianych substancji może być tylko mniej.
Jedynym wyjątkiem jest konsumpcja sporej ilości skoncentrowanych przedgonów, ale do tego trzeba wykazać się sporą determinacją.