Strona 1 z 1

Kwaśne wino, rocznik 2018

: środa, 21 gru 2022, 19:15
autor: madro
Witam. Mam taki oto problem:

Wino owocowe, ładnie się sklarowało, odstało cztery lata. Niestety, okazało się bardzo kwaśne. Prawie jak ocet, ale alkohol jest. Mam tego kilka pięciolitrowych gąsiorów, więc szkoda wywalić. Ktoś ma jakiś pomysł?
Przeszukałem forum, ale każdy pisał o winie, które właśnie robi. A to cukru dosypać, a to przerwać fermentację. A moje ma już cztery lata. Jednak to co innego. Fermentacja dawno się skończyła i.t.d. Mojego przypadku nie znalazłem. Proszę o radę

M .

Re: Kwaśne wino, rocznik 2018

: czwartek, 22 gru 2022, 09:22
autor: Doody
Możesz dosłodzić do smaku, który Cię będzie satysfakcjonował. Jeżeli fermentacja jest dawno zakończona, możesz dosłodzić cukrem. W przypadku nieskończonej, lepiej dosłodzić np ksilitolem, który nie wznowi fermentacji. Zawsze można to przedestylować na winiak :ok:

Re: Kwaśne wino, rocznik 2018

: czwartek, 22 gru 2022, 13:22
autor: madro
Doody pisze:Możesz dosłodzić do smaku
Wiem, że mogę dosłodzić. Tak jak już wyżej napisałem, przejrzałem wcześniej forum i w zasadzie każda dyskusja się od tego zaczyna. Tylko że u mnie jest, jak pisałem, bardzo kwaśne. Jeżeli dosłodzę to wyjdzie taki słodko kwaśny. Ale to wino nie chiński kurczak.
Czy istnieje jakaś metoda, żeby już odstane wino uratować? Może wtórna fermentacja? Może dodać do młodego, właśnie nastawionego wina? Może jakiś inny pomysł?
Madro

Re: Kwaśne wino, rocznik 2018

: czwartek, 22 gru 2022, 17:53
autor: HeniekStarr
https://www.winiarz.pl/wejsciedosklepu/ ... 1kg-detail
I nie, nie będzie jak chiński kurczak po dosłodzeniu cukrem. Kwestia proporcji.
Kilka lat temu, zanim usłyszałem o drożdżach redukujących kwasowość, wyszło mi bardzo kwaśne wino z soku jabłkowego, bez wody. O mierzeniu kwasowości czy miareczkowaniu też nie miałem pojęcia. Po próbach na 100 ml doszedłem do odpowiedniego poziomu cukru. Wyszło pijalne winko, zostało niezłym wermutem .

Re: Kwaśne wino, rocznik 2018

: czwartek, 22 gru 2022, 18:05
autor: Mafiej
Możesz spróbować również mytody wymrażania, kwas zbije się w malutkie kłaczki i opadnie na dno. Lewarujesz znad osadu i próbujesz, jeśli dalej będzie za kwaśne zostaje węglan wapnia.

Re: Kwaśne wino, rocznik 2018

: czwartek, 22 gru 2022, 21:03
autor: Kasko
Witaj. Uważam, że nawet jeśli "uratujesz"smak to w trakcie spożywania bedziesz szukał czego się uczepić i czy to jest to na co tyle czekałeś. Destylacja to ostateczność i wcale nie głupia. Zrób jak poprzednicy piszą, węglan wapnia i odczekaj.

Re: Kwaśne wino, rocznik 2018

: wtorek, 31 sty 2023, 19:31
autor: madro
Ile trzeba czekać po dodaniu węglanu wapnia? Tydzień? Miesiąc? Rok?

Re: Kwaśne wino, rocznik 2018

: wtorek, 31 sty 2023, 21:36
autor: HeniekStarr
Tyle, ile napisano na opakowaniu. 24-48h i zlać znad osadu.

Re: Kwaśne wino, rocznik 2018

: wtorek, 31 sty 2023, 23:08
autor: jakis1234