Okopcone słoje z dżemami - czy nadają się na bimber?
: czwartek, 17 lis 2022, 13:24
Witam wszystkich!
Mój pierwszy post jak dotychczas tylko śledziłem wypowiedzi innych
Tak jak w temacie, sąsiad spytał mnie czy nie chcę do przerobienia dżemów, soków itp. Z tym że były one trzymane w kotłowni w której był pożar, słoje są całe okopcone, pachną ładnie (głównie palone drzewem)
Zabrałem kilka słoi i część z nich po otwarciu i przelaniu do czystego naczynia mają nadal dymny smak i zapach. Pytanie czy mogę je wykorzystać do zrobienia nastawu, czy istnieje ryzyko zatrucia?
Z góry dziękuję za pomoc
Mój pierwszy post jak dotychczas tylko śledziłem wypowiedzi innych
Tak jak w temacie, sąsiad spytał mnie czy nie chcę do przerobienia dżemów, soków itp. Z tym że były one trzymane w kotłowni w której był pożar, słoje są całe okopcone, pachną ładnie (głównie palone drzewem)
Zabrałem kilka słoi i część z nich po otwarciu i przelaniu do czystego naczynia mają nadal dymny smak i zapach. Pytanie czy mogę je wykorzystać do zrobienia nastawu, czy istnieje ryzyko zatrucia?
Z góry dziękuję za pomoc