Strona 1 z 1

Nastaw z winogron ciemnych

: poniedziałek, 5 wrz 2022, 08:06
autor: AAmatorek
Serwus.
Niedługo będę miał dojrzałe ciemne winogrona.
Screenshot_20220905-075354_Gallery_resize_36.jpg
Screenshot_20220905-075412_Gallery_resize_46.jpg
Nie nastawiałem jeszcze winogrona.
Plan mam taki:
1) Zerwać około 30l wiadro (samych kulek 30l)
2) zalać to wszystko woda z pirosiarcznem- i tu rodzi sie pytanie ile dać piro na przykładowo 10 l roztworu (myślę, że tyle wejdzie aby zakryc cale winogrono) i jak dlugo trzymać
3) wyłowić winogrono do inniego naczynia i przepłukać wodą
4) zagnieść rękoma albo mieszadłem
5) dodać 4kg cukru i 10 l wody
6) i dodac drożdże- tylko nie wiem teraz czy dać spirit ferm turbo fruit jedną paczkę, czy może bayanusy i jakąś pożywkę?

Czy to może się udać czy coś zmienić?

Ps. Macerowal ktoś kiedys winogrono i dawał je na rurki?

Re: Nastaw z winogron ciemnych

: poniedziałek, 5 wrz 2022, 10:56
autor: czytam
A na co to ma być? Wino, czy brandy? Jakie to winogona vv czy vl?
Jeżeli destylat, to nie dodawać piro.
Dalsze postępowanie w zależności od sprzętu do destylacji. Generalnie mniej wody i cukru.

Re: Nastaw z winogron ciemnych

: poniedziałek, 5 wrz 2022, 11:00
autor: kiwitom23
Czy wszyscy już oszaleli z tym piro? Weź umyj te grona pod ciepłą wodą, jak chcesz się pozbyć dzikusów i starczy. Za dużo wody i cukru.

Re: Nastaw z winogron ciemnych

: poniedziałek, 5 wrz 2022, 11:14
autor: AAmatorek
:witam:
Destylat smakowy mi sie marzy.

Tylko bez bakterii i dzikich grzybów. Ma smakować i ładnie pachnieć ;)

Re: Nastaw z winogron ciemnych

: poniedziałek, 5 wrz 2022, 11:26
autor: Twonk_2
Odpuść piro, wodę ale i cukier (albo przynajmniej zmniejsz ilość). W winogronach cukru jest naprawdę dużo. Drożdże dałbym inne niż turbo.

Re: Nastaw z winogron ciemnych

: poniedziałek, 5 wrz 2022, 11:30
autor: Doody
Jak destylat to bez wody, nie więcej jak 3kg cukru na 30kg owoców, lepiej dodać glukozy zamiast cukru. Można dać tylko 1,5 kg cukru a po zakończonej fermentacji dolać 1l spirytusu. Macerować tak ze 2 dni i potem na rurki.

Re: Nastaw z winogron ciemnych

: poniedziałek, 5 wrz 2022, 11:52
autor: AAmatorek
Dzięki wszystkim za odpowiedź

@doody
Chyba zrobię tak jak piszesz.
Kupie ze 2 kg glukozy i zobaczę ile będzie kg w pełnym wiadrze 33l.
Drożdże dam bayanusy. Zastanawiam się czy pożywkę dawać do tego.

Co do winogrona to jest ono bardzo stare pewnie ma z 30 albo nawet 40 lat lekko.

Re: Nastaw z winogron ciemnych

: poniedziałek, 5 wrz 2022, 13:44
autor: Doody
Pożywkę daj. Drożdże takie jak bayanusy lepiej pracują gdy mają pożywkę.

Re: Nastaw z winogron ciemnych

: poniedziałek, 5 wrz 2022, 16:28
autor: Góral bagienny
W zeszłym roku nastawiłem 2 beczułki winogron.
Nic nie myłem a tym bardziej jakiegoś pirosiarczanu nie dodawałem :?
A co wyszło mieli okazję popróbować na zlocie :D
Ale chyba tylko w pierwszy dzień bo 2 butelki po 0.7 zaginęły :hahaha:

Re: Nastaw z winogron ciemnych

: poniedziałek, 5 wrz 2022, 18:52
autor: radius
Ale jakimś dziwnym trafem, znalazłem je u siebie po powrocie ze zlotu :mrgreen: :klaszcze:

Re: Nastaw z winogron ciemnych

: poniedziałek, 5 wrz 2022, 18:57
autor: Góral bagienny
:D Mam nadzieję że smakowały i na zdrowie poszły :ok:

Re: Nastaw z winogron ciemnych

: wtorek, 6 wrz 2022, 16:30
autor: Psotnik84
Witam wszystkich :witam:. Dzisiaj nastawiłem 52kg winogron pięciu odmian. Dodałem do nich 5kg glukozy i 1litr wody, który w sumie nie był potrzebny, 20g pożywki i 10g drożdży Bayanusy. Wszystko w beczce 220L i w wieczko wsadzona rurka szklana. Szkoda że tak mało tego winogrona było :bezradny:, bo miejsca w beczce jeszcze dość :D

Re: Nastaw z winogron ciemnych

: czwartek, 14 wrz 2023, 09:51
autor: AAmatorek
@Psotnik84 wyszło Tobie coś ciekawego z Tego? Minął rok. ;)

Re: Nastaw z winogron ciemnych

: czwartek, 14 wrz 2023, 13:02
autor: Psotnik84
Cześć. Powiem ci że trunek ten wyszedł mi najlepszy z tych co robiłem w tamtym czasie. Bardzo aromatyczny. Ale czy różni się od trunku z jednej odmiany to nie wiem, bo takiego jeszcze nie mam. Powiem ci też że jedną z odmian wrzucałem to jeszcze nie była dojrzała, kwaśne owoce miała, i raczej nie wpłynęło to negatywnie na rezultat. :pije:
Teraz obecnie robię z dwóch odmian, ciemnych i zielonych deserowych. Ale też zmieszane razem bo zbyt mała ilość żeby robić osobno ;)

Re: Nastaw z winogron ciemnych

: sobota, 16 wrz 2023, 08:16
autor: AAmatorek
A jak wolno spytać, robiłeś na PS czy na pustej rurce? Dużo przedgonu bylo?

Re: Nastaw z winogron ciemnych

: sobota, 16 wrz 2023, 11:11
autor: Psotnik84
Jasne że wolno :D. Posiadam kolumnę, więc do owoców zbiornik+ katalizator+ głowica.
1 odpęd
2 do 50%
Przedgonu odbierałem 250ml z 50L. Ale teraz będę odbierał więcej do buteleczek, ponieważ był jeszcze ostry w smaku. Lecz po roku to się ułożyło.
Nastaw goniłem odfiltrowany na grzałkach zaraz po zakończonej fermentacji :ok:

Re: Nastaw z winogron ciemnych

: sobota, 16 wrz 2023, 13:32
autor: Alien844
Mam pytanie sam owoc na papkę dajecie czy z gałązką też można ?

Mam na działce stary winogron owoce dość słodkie ale myślę posadzić jeszcze jeden jaki rodzaj winorośli polecacie ?

Re: Nastaw z winogron ciemnych

: sobota, 16 wrz 2023, 19:31
autor: prolog1975
Winogrona robię bez gałązek nie myje wszystko miksuje fermentuje pulpę z pestkami skórkami. Gotuję w płaszczu dwa razy raz wszystko do zera. Drugi raz 3 półki z podziałem na frakcje. Jak chce więcej aromatu to PS z miedzią tak żeby wyszło z całości ok 68% niestety czasem przestrzelone i mętnieje. Na półkowej powtarzalnie 78%z całości klar.

Re: Nastaw z winogron ciemnych

: sobota, 16 wrz 2023, 21:16
autor: Alien844
Poszedłem na całość i z głązkami zrobiłem :)
Ja na półkowej jak puszczam to 70%-72% procent z całości wychodzi mi.
I odbieram do 95 stopni na kegu.