Strona 1 z 1

Jęczmień jary.

: czwartek, 17 mar 2022, 16:14
autor: Alien844
Witam.
Panowie czy ktoś robi/robił nastawy z tak zwanego jęczmienia jary ?
Czy taki jęczmień nadaje się na zacier ?
Wszędzie słody pale ale itp

Re: Jęczmień jary.

: czwartek, 17 mar 2022, 18:53
autor: wawaldek11
Każde zboże nadaje się na zacier - ozime i jare też. Dla przeciętnego zjadacza/spijacza chyba bez różnicy :bezradny:

Re: Jęczmień jary.

: piątek, 18 mar 2022, 16:08
autor: Alien844
Tylko jestem ciekawy czy ktoś robi/ł na takim zbożu i jakie efekty w porównaniu ze słodami?

Re: Jęczmień jary.

: sobota, 19 mar 2022, 15:36
autor: Totitotiti
Jak czytam opisy słodu jęczmiennego to na niektórym napisali że właśnie z jęczmienia jarego jest robiony. Nie z ozimego.
Robiłem na koji z mąki jęczmiennej i zacieralem mąkę ale z którego jęczmienia była to nie wiem. Porównań ze słodem nie mam bo ze słodu jeszcze nie robiłem.

Re: Jęczmień jary.

: sobota, 19 mar 2022, 18:27
autor: rozrywek
Różnica pomiędzy jarym a ozimym jest zasadnicza:

Jare pija się na Boże Narodzenie, a ozime na Wielkanoc.

Re: Jęczmień jary.

: czwartek, 31 mar 2022, 08:39
autor: mar1188
Ozimy ma więcej białka średnio się nadaje a z jarego jest kwalifikowany na browarniany

Re: Jęczmień jary.

: sobota, 2 kwie 2022, 22:48
autor: michal278
Dokładnie. Najlepsze każde zboże to JARE.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka