Zapytanie o alembik
: poniedziałek, 22 lis 2021, 21:59
Cześć
Chciałem się Was poradzić.
Zastanawiam się nad kupnem alembika.
Rozważam - Alembik miedziany ROTATING COLUMN 3 L z sitkiem na zioła w kolumnie.
Moim celem jest przetestowanie różnych konfiguracji smakowych w jak najkrótszym czasie, jak najmniejszym kosztem. Wymyśliłem sobie, że najtaniej będzie zakup alembika o małej pojemności. (Posiadam już keg 50l z grzałkami oraz zbiornik 100l w płaszczu.)
Jeżeli dana konfiguracja „dobroci” byłaby ciekawa i warta większej skalowalności to przeszedłbym na 100l zbiornik z „cebulą”.
Piszę ten post bo biję się z myślami czy dobrze zrobię kupując kolejną „zabawkę” dlatego wypisałem sobie za i przeciw.
Zalety kupna alembika:
- szybka droga do przetestowania czy dana konfiguracja smakowa jest warta kontynuowania w większej ilości,
- małe koszta nastawu / zacieru z racji małej pojemności,
- możliwość dodania owoców / ziół / przypraw do sitka w kolumnie, (gin)
Wady:
- kolejny wydatek na hobby („…jak umrę, to oby moja żona nie sprzedała moich „zabawek” za tyle, za ile jej powiedziałem że kupiłem…” )
- może lakoniczne pytanie, ale czy w alembiku można gotować „gęste”?
- konieczność zakupu osobnego, niezależnego źródła grzania -> płyta indukcyjna? / kuchenka elektryczna jedno stanowiskowa?
- czy smak dobroci będzie taki sam w większej skali?
Czy jest coś jeszcze co Was przekonało do zakupu alembika? Może polecicie inny model?
Z góry dziękuję za odzew.
Pozdrawiam
Chciałem się Was poradzić.
Zastanawiam się nad kupnem alembika.
Rozważam - Alembik miedziany ROTATING COLUMN 3 L z sitkiem na zioła w kolumnie.
Moim celem jest przetestowanie różnych konfiguracji smakowych w jak najkrótszym czasie, jak najmniejszym kosztem. Wymyśliłem sobie, że najtaniej będzie zakup alembika o małej pojemności. (Posiadam już keg 50l z grzałkami oraz zbiornik 100l w płaszczu.)
Jeżeli dana konfiguracja „dobroci” byłaby ciekawa i warta większej skalowalności to przeszedłbym na 100l zbiornik z „cebulą”.
Piszę ten post bo biję się z myślami czy dobrze zrobię kupując kolejną „zabawkę” dlatego wypisałem sobie za i przeciw.
Zalety kupna alembika:
- szybka droga do przetestowania czy dana konfiguracja smakowa jest warta kontynuowania w większej ilości,
- małe koszta nastawu / zacieru z racji małej pojemności,
- możliwość dodania owoców / ziół / przypraw do sitka w kolumnie, (gin)
Wady:
- kolejny wydatek na hobby („…jak umrę, to oby moja żona nie sprzedała moich „zabawek” za tyle, za ile jej powiedziałem że kupiłem…” )
- może lakoniczne pytanie, ale czy w alembiku można gotować „gęste”?
- konieczność zakupu osobnego, niezależnego źródła grzania -> płyta indukcyjna? / kuchenka elektryczna jedno stanowiskowa?
- czy smak dobroci będzie taki sam w większej skali?
Czy jest coś jeszcze co Was przekonało do zakupu alembika? Może polecicie inny model?
Z góry dziękuję za odzew.
Pozdrawiam