Strona 1 z 1

Problem z winem aroniowym ?!

: niedziela, 24 paź 2021, 09:23
autor: po50ton
Postanowiłem po około 3 tygodniach odrzucić z nastawu owoce, przed całym procesem cukromierz wskazał 3blg, wino zlałem z wiaderka fermentacyjnego do balonu przez kranik a owoce odcisnąłem ręcznie przez worek filtracyjny( to moje pierwsze wino i nie posiadam prasy). Było to 3 dni temu od tego czasu nie zauważyłem aby wino pracowało, co mam dalej robić? Zostawić wino w spokoju czy próbować restartować drożdże i dodać cukru ?

Re: Problem z winem aroniowym ?!

: niedziela, 24 paź 2021, 11:20
autor: użytkownik usunięty
Serwus
Moim zdaniem powinieneś dodać, ile wynosiło startowe Blg, żeby stwierdzić jaką w przybliżeniu ma ono moc w chwili obecnej. Jeżeli nie podjęło pracy, można wnosić, że drożdże padły od alkoholu. Ale rurka fermentacyjna, nie jest dobrym wyznacznikiem fermentacji. Zaczekaj. Za kilka dni zmierz Blg.
Jakie drożdże tam pracują?

Re: Problem z winem aroniowym ?!

: niedziela, 24 paź 2021, 11:53
autor: po50ton
Cukromierz kupiłem dopero po jakimś czasie i nie jestem w stanie stwierdzić ile blgbyło na początku. Na 10kg aronii dodałem 8litrow wody i 3kg cukru. Drożdże aktywne od Browina do win czerwonych , do tego wsypałem pożywkę dla drożdży z tej samej firmy. Wszystko pięknie pracowało do momentu w którym nie oddzieliłem owoców.

Re: Problem z winem aroniowym ?!

: niedziela, 24 paź 2021, 12:14
autor: kiwitom23
A degustowałeś to przed przelaniem? Był wyczuwalny alkohol? Smak był wytrawny, czy bardziej słodki?

Re: Problem z winem aroniowym ?!

: niedziela, 24 paź 2021, 13:00
autor: użytkownik usunięty
Aronia nie jest może mistrzynią w zawartości cukru, ale z samego syropu cukrowego wychodzi∼27Blg. Gdyby dodać jeszcze ten zawarty w owocu, trzydziecha będzie jak drut.
Czyli może już być pod 15%. Restart to moim zdaniem poroniony pomysł jest.
Sądzę, że drożdże już padły. Zostawiłbym w balonie do wyklarowania.

Re: Problem z winem aroniowym ?!

: niedziela, 24 paź 2021, 15:25
autor: rozrywek
Ile ty przepraszam chcesz aby to wino pracowało? Zrobiłeś coś poprawnie a teraz chcesz kombinować na siłę.

Gdzie dokładnie jest problem?
Padło czyli naturalnie zakończyło.

Zostaw to teraz i nic nie rób.
Kol@defacto w poście powyżej już ci podał dane.

Najgorzej to jest zacząć coś dobrze a potem to schrzanić.
No może z tymi grzybami z Browina.
Ale to już pomińmy.

Re: Problem z winem aroniowym ?!

: niedziela, 24 paź 2021, 15:34
autor: po50ton
Alkohol był wyczuwalny , winko wytrawne. Zatem zostawiam wino aby się wyklarowało. Pożyjemy zobaczymy co z tego będzie.
@rozrywek to moje pierwsze w życiu wino i nie byłem pewien czy to tak ma wyglądać, gdzie winko bulga zauważalnie tzn co kilkadziesiąt sekund a jakieś 30-40 minut później po odciśnięciu owoców i przelaniu do innego balonu nie daje żadnego znaku, nawet pojedynczego bulgnięcia.
Tak na przyszłość jakie drożdże bys polecił?

Re: Problem z winem aroniowym ?!

: niedziela, 24 paź 2021, 16:39
autor: bratHanki
Jeżeli w dojrzałej aronii jest 75-80% wody to w 10 kg będzie nawet i 8 litrów a zawartość cukrów w suchej masie to 10% . Jeżeli jeszcze dolaliśmy 8 l wody to jakim cudem Balling nastawu wyszedł 30?
SM aronii to circa 2,5 kg więc cukru będzie 250g +3 kg= 3,25 kg
Liczymy Balling 3,25:19,25 kg=16,8
Liczymy moc wina 16,8 -3=13,8 Blg , z tabeli dołączonej do cukromierza Biowin wynika, że wino ma ok. 9,5% alkoholu. Cukier się skończył. Gdzieś się pomyliłem?

Re: Problem z winem aroniowym ?!

: niedziela, 24 paź 2021, 20:38
autor: kiwitom23
po50ton pisze:Alkohol był wyczuwalny , winko wytrawne.
Czyli wszystko odbywa się wg zasad. Szkoda, że nie zmierzyłeś początkowego BLG przed zadaniem drożdży, bo teraz trzeba zgadywać. Są dwie opcje:

1. Drożdże przerobiły cały cukier (smak wytrawny) i są w uśpieniu
2. Drożdże padły z powodu stężenia alkoholu

Możemy tylko zgadywać bez początkowego BLG. Możesz oczywiście dodać minimalnie cukru rozpuszczonego w winie i zobaczyć, czy drożdże wznowią pracę, ale jeżeli zaszła opcja nr 2, to tylko dosłodzisz wino i cukier w nim pozostanie. Jeżeli moc wina Ci odpowiada, to po prostu zlej z nad osadu i zostaw w spokoju na 2, 3 miesiące, potem ponownie zlej z nad osadu i następne 2, 3 miesiące w spokoju.
Na około 2 tygodnie przed butelkowaniem dosłodź do smaku i obserwuj przez tydzień, dwa czy aby wino nie wznowi pracy (żeby Ci butelki nie wybuchły), jeżeli nie to można butelkować.

Re: Problem z winem aroniowym ?!

: niedziela, 24 paź 2021, 21:04
autor: Edekwawa
Aronia jest ciężka do zrobienia wina, problemem jest środowisko pH, drożdże nie wytrzymują. O ile dobrze pamiętam to w książce Cieślaka jest rada, aby dodać węglan wapnia.
Nawet znalazłem fragment tego w necie:
w celu obniżenia kwasowości kwasu winowego o 1g/L należy do 100 l moszczu dodać 67 g czystego węglanu wapnia
...

Jan Cieślak "Domowy wyrób win" s. 57

Re: Problem z winem aroniowym ?!

: niedziela, 24 paź 2021, 21:28
autor: użytkownik usunięty
Sam dodany syrop to ok 27Blg. Nie wiadomo, ile dokładnie wody wyszło z tej aronii. Cukier w niej skromny. Zapewne tanin i cierpkości wiecej. Dlatego też nie podejmuję dalszej dyskusjii. Jeżeli faktycznie tak jest, zapewne Twoje obliczenia są bliższe prawdy i możesz mieć rację kol. @bratHanki.

Re: Problem z winem aroniowym ?!

: sobota, 29 sty 2022, 01:51
autor: majster1
Sok z aronii 100% ma zazwyczaj 13-14 blg. Sok jabłkowy 100% 10-12 blg.

Re: Problem z winem aroniowym ?!

: poniedziałek, 31 sty 2022, 14:15
autor: majster1
Po jakim czasie można wino butelkować?

Re: Problem z winem aroniowym ?!

: poniedziałek, 31 sty 2022, 14:35
autor: jakis1234
majster1 pisze:Po jakim czasie można wino butelkować?
Jak już nie pracuje i się sklarowało.
Rozrzut jest spory, czasami wystarcza pół roku, czasami i dwa lata to za mało.
Tylko sprawdź czy drożdże padły, bo sobie zrobisz musujące ze strzelającymi korkami.

Re: Problem z winem aroniowym ?!

: poniedziałek, 31 sty 2022, 14:46
autor: majster1
ja to bym chcial bytelkować po 3 miesiacach bo juz ladnie wyglada. Nie ufam tym plastikowym wiaderkom 20L, chyba nie są do końca szczelne na 100%

Re: Problem z winem aroniowym ?!

: poniedziałek, 31 sty 2022, 15:27
autor: jakis1234
Jeżeli mówisz o wiadrach fermentacyjnych, to są szczelne, przechowuję w nich wino miesiącami, trzeba tylko pilnować, żeby woda była w rurce fermentacyjnej.
A jeżeli chcesz zlać do szkła, to najlepiej do dam i tam założyć rurkę.
Jak się upierasz z butelkowaniem tak młodego wina, to upewnij się na 100%, że drożdże są już nieaktywne, albo je ubij - metody masz opisane.
Moje wino zabutelkowane po roku stania w wiadrze wysadzało korki, musiałem wszystkie butelki otwierać, zlewać i dofermentowywać.

Re: Problem z winem aroniowym ?!

: poniedziałek, 31 sty 2022, 18:30
autor: Kasko
Dodam że przy każdym zlewaniu,przelewaniu wino zacznie w niewielkim stopniu znów pracować ponieważ dostaje tlenu. Jeśli smak i moc Ci odpowiada zrób jak kolega wyżej pisze-ubij drożdże przelej do dam gąsiorów a po minimum dwóch,trzech miesiącach do mniejszych np.szklanych butelek. Jeszcze jedno, wino nie lubi zmian temperatury otoczenia co według mnie też ma wpływ na ponowną fermentację i smak.

Re: Problem z winem aroniowym ?!

: poniedziałek, 31 sty 2022, 18:44
autor: Pawlik67
Ja swoje wino aroniowo jabłkowe zlałem w ostatnim tygodniu grudnia i nic ni nie gazuje, korków nie podnosi , a i trzecia butelkę już pije i gazowania nie czuć. Prawda jest także to wino od początku do konca stało przy kaloryferze, fermentacja praktycznie zakończała sie po niecałych 2 miesiącach.

Re: Problem z winem aroniowym ?!

: poniedziałek, 31 sty 2022, 23:32
autor: jakis1234
Pawlik67 pisze:Ja swoje wino aroniowo jabłkowe zlałem w ostatnim tygodniu grudnia i nic ni nie gazuje, korków nie podnosi , a i trzecia butelkę już pije i gazowania nie czuć. Prawda jest także to wino od początku do konca stało przy kaloryferze, fermentacja praktycznie zakończała sie po niecałych 2 miesiącach.
Tyle, że to nie jest reguła. U Ciebie fermentacja się skończyła i drożdże padły, ale to zależy od wielu czynników.
Generalnie wolę przeprowadzać fermentację w niższych temperaturach, moim zdaniem otrzymuje się lepsze wino.

Re: Problem z winem aroniowym ?!

: wtorek, 1 lut 2022, 12:45
autor: majster1
Jeszcze chwile poczekam bo po 1,5 miesiaca wino miało 2blg, zlałem znad osadu, dodałem szklanke cukru i jest 5 blg, wiec niech postoi jeszcze 2 tygodnie i butelkuje