Strona 1 z 1

Czeresniowe wino 18% czym doprawić.

: sobota, 9 paź 2021, 13:59
autor: broda.broda
Witam wszystkich miłośników mniej lub bardziej szlachetnych trunków.
Mam winko z drylowanych czereśni bardzo mocne, dzięki zakupionym droższą.
Chciałbym je zmienić w smaku.
Co polecacie dodać, prócz goździków?
Na cytrusowo dało by radę?

Re: Czeresniowe wino 18% czym doprawić.

: poniedziałek, 18 paź 2021, 15:47
autor: bgdancu
Jeżeli ma być w cytrusy to wszelkiego rodzaju skórki z tych owoców. Ale ważne żeby to była skórka, bez tego białego miąszu! Który daje goryczkę w skórce masz natomiast olejki.
Ja do boprawienia ,,podrobionej" śliwowicy używam: suszoną śliwkę, ziele angielskie i liść laurowy. Przepis od bimbrowników z Mazur.
Ci którzy pili, myśleli że z Węgier przywieziona :D

Re: Czeresniowe wino 18% czym doprawić.

: wtorek, 14 gru 2021, 19:10
autor: Takeda
Zamiast skórek z owoców świeżych wolałbym jednak kupić już te gotowe suszone w paczuszkach, co to do deserów czy inszych słodkości wszędzie pełno. Jednak jak to gotowe wino to proponowałbym sok z limonki, koncentrat w małych buteleczkach w każdym markecie praktycznie jest, bo jednak sok z limonki ma lepszy efekt "orzeźwiający" według mnie niż cytryna. Jak masz inne wina to można pobawić się w kupaż.
Mnie nurtuje inne pytanie. Jak to wino z czereśni wyszło, a jeśli dobrze (bukiet, czy smak nie za płaski jednowymiarowy, a i 18% trochę dużo to czy sma kalkoholu nie przytłacza owocowej nuty?), czy wiadomo jaka to odmiana? Bo jednak to taki średni produkt przynajmniej na nalewkę, wina nie robiłem, bo się właśnie na nalewkach sparzyłem to mi szkoda owocu. U mnie czereśnia to na kompot i konfitury bo uwielbiam, a na alkoholowo to wiśnie moim zdaniem lepsze.

Re: Czeresniowe wino 18% czym doprawić.

: wtorek, 14 gru 2021, 22:42
autor: jakis1234
Zamiast skórek z owoców świeżych wolałbym jednak kupić już te gotowe suszone w paczuszkach, co to do deserów czy inszych słodkości wszędzie pełno. Jednak jak to gotowe wino to proponowałbym sok z limonki, koncentrat w małych buteleczkach w każdym markecie praktycznie jest, bo jednak sok z limonki ma lepszy efekt "orzeźwiający" według mnie niż cytryna. Jak masz inne wina to można pobawić się w kupaż.
A mnie takie dodatki zdecydowanie nie pasują.
Suszone owoce czy skórki dają fatalne posmaki, siano, kurz, do ciast może i się nadają, ale do wina, według mnie, w żaden sposób.
Są mocno zabezpieczane różnymi środkami chemicznymi przed psuciem.
Cytryny bio, porządnie wyszorowane i wyparzone i mamy naturalne i miłe smaki.
A wszelkiego typu zaprawki i koncentraty to już generalnie koszmar. Tam na ogół jest więcej chemii niż tablica Mendelejewa mieści.
Zgadzam się co do soku z limonek, ale świeżego. Kupaż to też dobry pomysł.

Re: Czeresniowe wino 18% czym doprawić.

: środa, 15 gru 2021, 18:54
autor: lesu.pl
Czereśnie mają działanie antyrakowe. Mądrze byłoby podbić to owocem o ciemnej skórce. Owoce o czarnych skórkach (i ciemno niebieskich) mają dużo antyoksydantów.

Re: Czeresniowe wino 18% czym doprawić.

: środa, 15 gru 2021, 23:10
autor: rozrywek
Jak nasze Czereśnie to i nasze dodatki.

Nie bawiłbym się w nic cytrusowego, zdecydowanie nie.

Czereśnia jest średnia jako materiał na wino.

A jak ty chcesz zmienić smak to raczej Wiśnia, Jabłko, Aronia. Coś naszego, na złamanie smaku jest tyle pomysłów co pomysłodawców, z cytrusami to lepiej się dwa razy zastanów, to akurat moim zdaniem najgorszy materiał do wina.
Ale to mój dmak i moje zdanie.

Ja bym to złamał czymś bardzo aromatycznym, oczywiście w granicach rozsądku, szczególnie z Aronią trzeba uważać, warto próbować, ale łatwo przedobrzyć.