Strona 1 z 1

Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: wtorek, 5 paź 2021, 16:41
autor: wieku
Panowie,
przeżywając okrągłe urodziny wpadł mi do głowy pewien pomysł. Pomyślałem sobie, że na 40 urodziny mógłbym zrobić sobie fajny destylacik na poczęstunek dla rodziny i znajomych. Trochę czasu jest, dokładnie 5 lat od wczoraj. Pomysł jest na jakiś trunek do starzenia.
W planie beczka dębowa - 30l,
starzenie - piwnica rodziców.
Sprzęt - kolumna półkowa, płaszcz.
Metoda zacierania raczej tylko na lenia niestety innych warunków nie posiadam.
I tu pytanie.
Jaki destylat w ciągu 4 lat fajnie się ułoży i będzie przypominał coś w stylu whiskey czy burbona ? Wiem, że 4 miesięczne żyto jest dla mnie za ostre, a jęczmień może być (@skir - dzięki za próbki).
Dzięki za sugestie

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: piątek, 8 paź 2021, 17:31
autor: kwik44
Co to za beczka…

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: piątek, 8 paź 2021, 17:38
autor: wieku
Beczka będzie prawdopodobnie z dęba francuskiego pawłowianki.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: piątek, 8 paź 2021, 17:47
autor: kwik44
Czyli nowa. No to trzecie zalanie dopiero ma sens na taki czas. Co wlejesz na pierwsze 2 nie ma znaczenia. Na trzecie to co najbardziej lubisz. Ja wlałbym 2x spirytus 65%, na 3 i 6 miesięcy, a na kolejne zalanie burbon, ale nie więcej jak 50-55%. Bliżej 50. I do wilgotnej piwnicy. A potem na 4te jęczmień.

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: piątek, 8 paź 2021, 17:56
autor: wieku
O kurde aż tak ? Miałem w planie pierwsze 3 miesiące wino. Później mieszanina qq i jeczmienia w stosunku 80/20.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: piątek, 8 paź 2021, 19:35
autor: Doody
Jak już beczka będzie odpowiednia dochodzi kwestia wilgotności piwnicy. Przy tak długim okresie przechowywania trunku w beczce 30l musisz mieć jakieś 90-95 % wilgotności. Inaczej zostanie niewielka ilość dobroci.

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: piątek, 8 paź 2021, 19:42
autor: wieku
Nie no 95% to raczej nie ma. Sprawdzę ile jest tam mniej więcej. To co sugeruje się ? 1 rok w beczce reszta w szkle ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: piątek, 8 paź 2021, 20:27
autor: Wojtek5
Zalej beczkę na 7-9 m-cy winem, potem 3-5 miesiący czymś w okolicy 40% (taki reduktor między winem a następnym alkoholem), a potem docelowym który i tak spędzi 4 lata w beczce.

Swoją drogą Wszystkiego najlepszego :piwo:

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: piątek, 8 paź 2021, 20:38
autor: kwik44
Odwrotnie: najpierw spirytus 65% żeby dębinę wyciągnąć maksymalnie, tzn taniny. Później wino jak masz i na końcu kukurydziankę. Dodaj sobie jakieś inne ziarno do kukurydzy na smak. Żyto jak lubisz ostrzejsze posmaki a pszenicę jak wolisz gładsze. Pytałeś to radzimy. Inaczej wylejesz trunek o posmaku deski. Lub kup w m-sklepie beczkę po czerwonym winie 60l. Drogie są ale warte swoich pieniędzy. Mam 2 po czerwonym i 2 mniejsze po białym. Na pierwsze zalanie max 50/55%. I te kilka lat posiedzi. Ja ostatnio odbieram 5l co roku i dolewam świeże. Taki szemrany solera…

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: piątek, 8 paź 2021, 20:40
autor: czytam
Taka solera na używanych beczkach, to jest to.

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: piątek, 8 paź 2021, 20:43
autor: kwik44
Szemrana bo musiałbym mieć kilka tych beczek na ten sam trunek. A tak kilka litrów myk do m-kamionki i wygładza się dalej ;)

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: piątek, 8 paź 2021, 20:54
autor: czytam
I tak ma być.

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: sobota, 9 paź 2021, 09:10
autor: wieku
Dzięki Panowie na wszystkie uwagi. Chyba jednak nowa beczka mocno utrudni mi pracę. Trunki które przygotowuje są w małych ilościach. Przy nowej beczce musiałbym najpierw przygotować 30l potem wylać, wlać nowe 30l i dopiero właściwe 30l, to chyba rok albo dwa bym to produkował :(. Chyba trzeba się rozejrzeć za używka.

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: sobota, 9 paź 2021, 09:28
autor: kwik44
Kup m-kamionkę. Szczapka dębu i efekt podobny. Wchodzi galon destylatu.

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: sobota, 9 paź 2021, 09:37
autor: wieku
Mam jeszcze 3 wolne :) pozostałe 3 to brzoskwinia i śliwka :). Jaka ilość dębu do jednej kamionki ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: sobota, 9 paź 2021, 16:50
autor: kwik44
1 góra dwie szczapki. Ja miałem nieduże dwie w grappie i wyszła mocno esencjonalna. Ale deski nie ma. 4 lata trzymałem.

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: niedziela, 10 paź 2021, 12:33
autor: wieku
Kolejne pytanie,
Zboża na 4 czy 5 półkach ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: niedziela, 10 paź 2021, 14:55
autor: kwik44
Do dojrzewania najlepiej wręcz na pot stilu ;) Masz kamionki zrób tak i tak. Napiszesz nam jak twoim zdaniem lepiej za rok czy 2. Sam destyluję na trzech, ale sama ilość półek nie jest wyznacznikiem. Raczej kwestia założeń co do destylatu. Staraj się nie wydestylować więcej niż 80% i powinno być OK.

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: niedziela, 10 paź 2021, 15:15
autor: wieku
Destylując owoce na 3 półkach, nie posiadam refluksu (no nie licząc końcówki ok 96°C w Kegu) także pracuje prawie jak PS tylko z barbotarzem, więc tylko początek ma 80%+ i raczej nie jestem wstanie zmniejszyć tego początkowego procentu.

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: poniedziałek, 11 paź 2021, 07:51
autor: kwik44
Średnio poniżej 80%.

Re: RE: Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: poniedziałek, 11 paź 2021, 10:45
autor: Carl
kwik44 pisze:Ja wlałbym 2x spirytus 65%, na 3 i 6 miesięcy
Jeśli pozwolicie, to podłączę się do tego tematu.
Czy taki spirit po 3/6 miesiącach nadaje się do czegoś (spożycia), czy lepiej do beczki wlać po jednokrotnej rektyfikacji, a dopiero ten z beczki puścić na 2.5?



Wystukane z Tapatalka

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: poniedziałek, 11 paź 2021, 12:37
autor: jakis1234
Wlałem 65% do świeżej beczki i sprawdzałem co 2-3 dni. Po około 2 tygodniach wymieniłem na nowy wsad. Ten poleżał już dłużej, jakieś 2-3 miesiące. Potem poszło wino, które póki co jest cały czas - jeszcze nie wiem co z tego będzie.
Pierwsze wsady rozcieńczyłem do 40% i wymieszałem i mam bardzo fajną wódkę dębową.
Podstawą jest kontrola smaku, jeżeli przedębisz i będzie deska w smaku, to już tylko na powtórną rektyfikację.

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: poniedziałek, 11 paź 2021, 12:55
autor: Carl
Czyli proponujesz lać od razu po 2.5?

Wystukane z Tapatalka

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: poniedziałek, 11 paź 2021, 13:02
autor: jakis1234
Tak, ale kontrolując i to na początku dosyć często.

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: poniedziałek, 11 paź 2021, 13:04
autor: Carl
Ok. Podziękował

Wystukane z Tapatalka

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: piątek, 15 paź 2021, 15:59
autor: kwik44
Zawsze można przerektyfikować… Celem jest beczka, nie każdy zutylizuje 30 czy 60l wódki dębowej :) i to mocnej.

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: piątek, 15 paź 2021, 16:56
autor: Carl
No tak, ale przerektyfikowaną również trzeba "zutylizować"

Wystukane z Tapatalka

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: piątek, 15 paź 2021, 18:53
autor: kwik44
Kupujesz drugą beczkę :) A spirytus w nalewkach spokojnie zejdzie.

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: sobota, 16 paź 2021, 09:57
autor: patrzal
Wybaczcie offtop, ale z ciekawości zapytam "beczkowców" - po zalaniu świeżej beczki dobrym rektyfikatem na długo i uzyskaniu deskówki radzicie ratować się ponowną rektyfikacją. A czy ktoś próbował poddać to destylacji prostej? Czy taki destylat ma jakieś pozytywne cechy, nawet jeśli miałyby się pojawić po dłuższym staniu?

Gdyby to działało, to udałoby się upiec dwie pieczenie na jednym ogniu - destylat o lekko dębowym charakterze i porządnie wyekstrahowaną beczkę, w którą można bezpiecznie wlać coś innego.

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: sobota, 16 paź 2021, 10:50
autor: wieku
Panowie ja rozumiem lekkie odbieganie od tematu, ale nie chciałbym aby z mojego projektu 2026 zrobił się temat o wszystkim. Są tematy od destylacji prostej od beczek i leżakowania, proszę piszcie w tematach które strikte są do tego przeznaczone.
Proszę tego nie odbierać personalnie bo nie o to mi chodzi :)

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: niedziela, 17 paź 2021, 14:26
autor: wieku
Dziś w moim rodzinnym domu (już w nim nie mieszkam) sprawdzałem jakie warunki panują w piwnicy.
Temp. na zewnątrz 11°
Temp. w piwnicy 15.4
Wilgotność 92%.
Co sądzicie ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: niedziela, 17 paź 2021, 15:05
autor: HeniekStarr
J.Cieślak, M. Monasterski
Wódki gatunkowe,1954.
Część czwarta,strony 144 i dalej.
Mam za słaby net, żeby wrzucić pliki .
Książka jest w bibliotece forumowej.

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: niedziela, 17 paź 2021, 19:26
autor: Doody
wieku pisze: Temp. na zewnątrz 11°
Temp. w piwnicy 15.4
Wilgotność 92%.
Co sądzicie ?
Wilgotność jest super. Ale trzeba sprawdzić temperaturę, gdy ta na zewnątrz będzie wynosiła +30 i -15. Ta wewnątrz nie powinna się wahać więcej niż 10 - 20 stopni. W bardzo zimnym pomieszczeniu beczka "zasypia" i trunek nie dojrzewa.

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: niedziela, 17 paź 2021, 19:33
autor: wieku
W lato jest ok 18°C kiedyś leżakowałem tam wino w słojach. Zobaczę w tym roku jak to się będzie kształtować.


Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: niedziela, 17 paź 2021, 22:44
autor: wieku
A czy beczka 30l zawsze będzie przedębiać czy po jakimś czasie się już ułoży ? Myślę mocno o beczce 50l bo wiadomo ekonomicznie wychodzi taniej, ale zanim to zapełnię to minie dłuższa chwila, a wiadomo nie tylko jeden smak jest w głowie :)

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: niedziela, 17 paź 2021, 22:57
autor: Wojtek5
po którymś zalaniu będzie przedębiać mniej. Czy się ułoży tzn. zależy od tego co przez to rozumiemy?
cały czas będzie dębić, ale z czasem takie samo dębienie będzie wymagać dłuższego leżakowania w niej

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: niedziela, 17 paź 2021, 23:02
autor: wieku
Dzięki wielkie za rozjaśnienia, ehhh te ciągłe dylematy.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: wtorek, 19 paź 2021, 20:43
autor: wieku
A beczka od kowala ew. m-beczka 25l ? Jak długo można w niej trzymać alkohol aby nie przedębiła ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: wtorek, 19 paź 2021, 20:52
autor: rastro
Beczki z tych dwóch źródeł są odnawiane i na nowo wypalane, więc w ich przypadku obowiązują zasady podobne jak przy innych beczkach...

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: środa, 20 paź 2021, 19:03
autor: wieku
Przez 3 ostatnie dni robiłem pomiar w piwnicy temp. 15°C +/-0.5. Wilgotność utrzymuje się na poziomie 97%.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: środa, 20 paź 2021, 20:27
autor: Doody
Generalnie piwnica nieźle rokuje ;)

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: środa, 20 paź 2021, 20:28
autor: wieku
Czekam do niższych temperatur na zewnątrz. Szkoda tylko że 30 km od mojego domu.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: środa, 20 paź 2021, 21:58
autor: Doody
Co za różnica. I tak 1 rok nie ma co zaglądać. Ja do swojej beczki nie zaglądam od 3 maja 2020. Jestem twardy :D

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: środa, 20 paź 2021, 22:01
autor: wieku
No tak, tylko ja raczej 50l nie kupię tylko 25 :(

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: czwartek, 21 paź 2021, 23:00
autor: wieku
Nurtuje mnie jeszcze jedno, czy beczki od Kowala i m-beczki faktycznie dają tyle dobroci czy lepiej nową świeżą i zalewać ją od samego początku po swojemu ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: czwartek, 21 paź 2021, 23:14
autor: jakis1234
Beczki, w których już był inny alkohol są przygotowane. Jak kupisz świeżą, to musisz sam przygotować, a to wymaga czasu i odpowiedniego wsadu.

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: czwartek, 21 paź 2021, 23:20
autor: Doody
Moim zdaniem warto wziąć przynajmniej te magasowe (mbeczki). Zalewasz tylko woda na 24-48 h i można lać destylat. Piękne aromaty oddają. Mam beczkę od 4 lat i już druga tura w niej dojrzewa.

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: sobota, 23 paź 2021, 19:01
autor: kwik44
Tak, mbeczki są super. Ale nie wlewajcie w nie więcej niż 55% na pierwsze zalanie. Wyższy % wypłukuje taniny mocniej. Mam i 30 i 60l. I w 30 wlałem 70% co przedębiło mi trochę śliwkę po roku. Ale zmniejszyłem % i jest dużo lepiej. Jak wlałem 55% żyto do 60l to nawet po dwóch latach nie było przedębienia. 55% rum po roku bardzo delikatny. A co do wzbogacenia destylatu… Po prostu świetny jest już po roku. Czuć świeżość oczywiście, cudów nie ma, ale bardzo pijalne. O kbeczkach się nie wypowiadam bo nie mam takowej. Trzeba pytać tych co od kowala kupili.

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: sobota, 23 paź 2021, 19:07
autor: wieku
Będę testował kbeczkę 25L. Zobaczymy trochę postoi zanim nazbieram taką ilość. Dziś zacierałem qq z jęczmieniem na wodzie odwarowej po jabłku "gal". Niestety brix tylko ok 12 wyszło. Mbeczke kupię może później na rum.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: sobota, 23 paź 2021, 19:10
autor: Doody
Kupiłeś tą wersję z klepkami po Lagavulinie? Ja bym do tego lał torfiaka single malta ;)

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: sobota, 23 paź 2021, 19:13
autor: wieku
Jeszcze jej nie mam, ale tak ostatnia partia 25l jest z tymi klepkami.


Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: sobota, 23 paź 2021, 20:52
autor: kwik44
Ja nie spodziewam się szału po tych beczkach. Są na pewno bardzo mocno wyeksploatowane. Inaczej destylarnie by się ich nie pozbywały. Ale kowal przerobił je na mniejsze więc stosunek objętości do powierzchni jest większy. Więc mogę się mocno mylić. Zobaczymy. IMHO oddadzą pewnie to co ostatnio w nich leżało. Ale drugie zalanie będzie już pewnie gorsze. Co nie znaczy oczywiście, że trunek nie będzie w nich dojrzewał.

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: sobota, 23 paź 2021, 20:58
autor: wieku
W zasadzie chodzi o to dojrzewanie.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: sobota, 23 paź 2021, 21:06
autor: kwik44
W zasadzie masz rację, ale jednak będziesz miał zdecydowanie „lepszy” trunek jak drewno odda to co w nim było. Potwierdzone doświadczalnie.
Tak sobie właśnie myślę, że w sumie tym beczkim może troszeczkę brakować tanin. Ale 1-2 szczapki dębowe, mocno uwędzone/opalone mogą to wyrównać. Zobaczysz. Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie. Pochwal się wynikami ;)

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: sobota, 23 paź 2021, 21:11
autor: wieku
Jestem dopiero na początku drogi z zbożami, także cudów się nie spodziewam. Dziś po raz pierwszy zacierałem qq z jęczmieniem na lenia i efekt taki sobie.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: sobota, 23 paź 2021, 21:14
autor: kwik44
Nienajgorszy ;)

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: sobota, 23 paź 2021, 22:05
autor: Doody
Kowal te beczki wypala. A to znaczy, że jakby trochę je regenerował.

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: sobota, 23 paź 2021, 22:46
autor: wieku
Zobaczymy jak będzie, to są moje początki i z beczką i z zacieraniem. Niestety nie mam możliwości ani warunków aby zacierać w kadzi więc pozostaje mi zacieranie na lenia.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: niedziela, 24 paź 2021, 10:11
autor: kwik44
Wypalenie to nie jest pełna regeneracja. To tylko ponowne wytworzenie warstwy węgla i czerwonej. Raz wypłukanych tanin nie wrócisz :) zobaczymy. Trzymam kciuki za sukces!

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: poniedziałek, 25 paź 2021, 18:42
autor: Doody
Można by do wyjałowionej beczki wrzucić szczapki dębowe. Dały by one taniny, a beczka oddychając, pomagała by w dojrzewaniu. Ciekawe czy to ma sens.

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: sobota, 30 paź 2021, 17:36
autor: kwik44
Ma, jak najbardziej.

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: poniedziałek, 1 lis 2021, 16:22
autor: wieku
Panowie, jakie macie obroty mieszadła w zbiorniku podczas destylacji ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: poniedziałek, 1 lis 2021, 21:41
autor: Mafiej
Ja mam około 30, z tego co pamiętam.

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: piątek, 17 gru 2021, 16:00
autor: wieku
Panowie na dniach będę destylował qq z jęczmieniem. Odpęd zrobiony. Jak prowadzić destylację właściwą ? 4 półki bez refluksu i początek w buteleczki jak przy owocoówkach ? Kiedy odbierać pogon ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: wtorek, 22 lut 2022, 06:44
autor: wieku
Panowie czy przed pierwszym zalaniem beczki trzeba ją jakoś przygotować ? A do wina dodać pirosiarczanu, czy nie ma potrzeby ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: wtorek, 22 lut 2022, 12:45
autor: wawaldek11
Zazwyczaj tak.
Podaj trochę danych o beczce. to łatwiej będzie doradzić.

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: wtorek, 22 lut 2022, 13:24
autor: wieku
Beczka nowa Borows-a, 30l

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: wtorek, 22 lut 2022, 14:09
autor: wawaldek11
Bardzo jesteś oszczędny w słowach ;)
Ale spróbuję się niektórych rzeczy domyślić się. Nową beczkę dębową, wypalaną trzeba zalać wodą do uszczelnienia i wstępnego wypłukania. Może i kilka razy zmieniając wodę.Jak uszczelni się, to zalewamy - chyba winem w Twoim przypadku. Piro niepotrzebne. Na jak długo, to musisz sam ustalić kontrolując wino.

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: wtorek, 22 lut 2022, 14:16
autor: wieku
Dzięki, jak przygotować beczkę to wiem, bardziej myślałem o jakiejś chemii zabezpieczającej na wszelki wypadek przed zepsuciem wina. Skoro nie trzeba to super. Będzie malina z wiśnia :)

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: wtorek, 22 lut 2022, 16:24
autor: Gieci
Witam, wszystkich chciał bym się poradzić kolegów bo mam 2 beczki 30l dębowe jedna zalana destylatem owocowym i z przepisu na kwaśny zacier wujka mniej więcej pół na pół moc 45% i stoi rok, a druga jest niedawno kupiona i zalana winem winogronowym ok 15% dosładzanym miodem. Planuję dać w prezencie jedna beczkę wypełniona qq+słód torfowy i nie wiem która będzie się lepiej nadawać urodziny za miesiąc więc wino leżało by tylko miesiąc co o tym myślicie.
Pozdrawiam ;)

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: wtorek, 22 lut 2022, 16:37
autor: wieku
Kolego to nie temat do tego, znajdź odpowiedni i tam zadaj pytanie.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: wtorek, 22 lut 2022, 16:41
autor: Gieci
Przy rozmowie o beczkach zadałem pytanie o beczki i to nie temat do tego? :D

Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

: wtorek, 22 lut 2022, 17:52
autor: wieku
Kolego, temat "Beczka dębowa - przechowywanie destylatu" jest dla Ciebie tam rozmawiamy tylko o beczkach a tj. mój temat tematyczny.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka