Strona 1 z 1

Truskawka prosi o pomoc.

: środa, 7 lip 2021, 21:09
autor: zicco2000
Witam szanownych forumowiczów. Po długiej nieobecności i degustacji od znajomych postanowiłem zrobić to sam z truskawkami i proszę o podpowiedź , więc 20 kg truskawek rozdrobnione mikserem 7 kg cukru i 15 l wody dało to prawie 50 l nastawu o 24blg. Dodałem drożdże Biowin turbo fruit i ok pracuje. Po trzech dniach 5 blg ,wahałem się z dodaniem cukru ale dodałem 2 kg i dało to 15 blg. Na kolejny dzień czyli w dniu dzisiejszym jest 10 blg. CZY DODAWAĆ CUKIER 1 kg na 10 l nastawu?

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: czwartek, 8 lip 2021, 00:22
autor: jakis1234
A co chcesz uzyskać? Cukrówkę z posmakiem truskawek?
Im więcej cukru, tym mniej smaku owoców.

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: czwartek, 8 lip 2021, 05:11
autor: Góral bagienny
:hahaha: :hahaha: :hahaha: :ok:

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: czwartek, 8 lip 2021, 10:04
autor: zicco2000
Masz rację jakis1234 z tym cukrem. Chcę to przepuścić przez aabratka z płaszczem wodnym a nie tam jakieś wino,bo nie przepadam. Więc zostaje tak do końca fermentacji.

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: czwartek, 8 lip 2021, 12:33
autor: rozrywek
Truskawek się mikserem nie traktuje.
Rozdrobnisz i potniesz pestki które niby są malutkie. Ale za to w ciul gorzkie.
Ewentualnie lekko pognieść tłuczkiem do ziemniaków. Ale lekko. Co też nie jest konieczne.
To tak miękkie owoce że nie potrzeba ich zbytnio mietolić. To nie cycuszki 16-to latki.

Cukru dowaliłeś już tyle że na pewno wystarczy.
A truskawki fermentuje się szybko.
Zlewa nastaw znad owoców i dofermentowuje sam płyn.

A na chwilę wracając do cukru...to truskawka lubi cukier i świetnie pasuje słodka. Tylko nie podczas fermentacji.
Ale potem.

Jak nie zlałeś tego jeszcze to zlewaj natychmiast.
Galaretkę będziesz destylował czy jak?

Mam nadzieję że odrobinę pomogłem.
Pozdrawiam serdecznie Rozrywek.

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: czwartek, 8 lip 2021, 13:09
autor: zicco2000
Ok dziękuję o dzisiaj zrobię jak piszesz. Mikser mój to pręt nierdzewny i 4 ostrza na końcu.

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: czwartek, 8 lip 2021, 16:25
autor: Góral bagienny
Kolego @zicco2000 Władowałeś do tego nastawu za dużo o 7kg cukru i 14l wody ;)
Teraz możesz sobie obliczyć ile trzeba było dać żeby jakaś owocówka wyszła :)

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: czwartek, 8 lip 2021, 17:13
autor: rozrywek
Góralu już nie kopmy leżącego.
Poprosił o pomoc i dostał parę wiader na głowę. Ciepłej wody.

Kolego zaczyna się sezon na inne owoce.
Na nich sobie spokojnie potrenuj.
Zanim nasypiesz cukru...zapytaj.
Kol@Góral idzie w smak i aromat.
Nie w procenty i moc.
I tu właśnie jest kwintesencja smaku.
W owocu. Nie w syropie cukrowym.

Ile ja zrypalem win w życiu?
Mnóstwo. Ile mi wyszło? Też sporo.
A ile wypiłem z kumplami bo szkoda było wylać? W ciul.

Ty docelowo chcesz to destylować. Fajnie. Tylko aby było w tym trochę owoców chociaż.

Jak otwierasz butelkę z destylatem to wszyscy goście i sąsiadka z góry ma czuć i wiedzieć z czego to zrobione.
A jak wszyscy stwierdzą...dobre mocne ale powiedz co to jest?
To będzie oznaczać że to nie jest to.

Szoruj po owoce. Spartoliłeś truskawki to nic. Nic się złego nie stało.
Maliny też są miękkie. Na nich potrenuj.

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: czwartek, 8 lip 2021, 17:56
autor: zicco2000
Czyli truskawkowa cukrówka wyjdzie, szkoda. Macie rację z tym cukrem czytałem czytałem i czytałem i zrobiłem na czuja. Powiem wam że nigdzie nie znalazłem precyzyjnej podpowiedzi na temat truskawki. Ktoś pisał jak góral bagienny pisze ale też ktoś napisał jak ja zrobiłem mniej więcej. Ale jednak co swoje doświadczenie to swoje. Z miłą chęcią podzielę się rezultatem tylko jeszcze jak długo to trzymać w beczce?. Jak spadnie blg do zera.

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: czwartek, 8 lip 2021, 18:05
autor: Góral bagienny
W beczce trzymaj aż fermentacja się skończy :ok:
Koniec fermentacji poznasz po tym że pulpa z owoców opadnie na dno a na górze będzie czysty nastaw.
Wtedy sprawdz blg :ok: jak koło 0 lub malutki + to na rurki z tym :D
Powodzenia :ok:
Edit. Zapomniałem dopisać :hammer: do owoców nigdy drożdże turbo :angry: Polecam bayanysy :ok:

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: czwartek, 8 lip 2021, 21:41
autor: rozrywek
Góral był nieprecyzyjny.
Wybaczy mi zapewne że go poprawię.
Jak skończy się burzliwa fermentacja.
Czyli dokładnie to patrz na koniec i od razu na rurki. W tym co masz nie patrz na blg. Cukrówka truskawkowa wyjdzie. Jak będziesz czekał aż grzybki wszystko przerobią to zyskasz alko a nie to co chciałeś.
Bo cię przekłamie. I ciągnij do zera bo inaczej nie wyciągniesz smaku ani aromatu.

Nastepnym razem popatrzysz na blg. W tym wypadku nie ma sensu. Szkoda nerwów.

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: czwartek, 8 lip 2021, 22:53
autor: Góral bagienny
rozrywek pisze:Góral był nieprecyzyjny.
:scratch: Byłem jak najbardziej precyzyjny ;)
W tym nastawie popełniono 3 podstawowe błędy
1 Drożdże Turbo wydmuchają aromaty :(
2 Woda rozcieńczenie aromatów :(
3 Cukier rozcieńczenie aromatów :(
Truskawki wbrew pozorom nie dają za wiele aromatów :(
Podsumowując to wszystko, ja bym to przefermentował do końca żeby odzyskać cały cukier ;)
Następnie na 96% i liczył że jakiś posmak może będzie :scratch:

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: piątek, 9 lip 2021, 06:11
autor: zicco2000
Dziękuję za rady i nasuwają się kolejne pytania. Mam kolumnę dzieloną i czytałem na forum że jak pierwszy raz gonimy to na krótkiej a za drugim razem to już katalizator itp. Czy to prawda czy od samego początku trzeba na pełnym zestawie?. Wiecie jak się myśli na początku , ma być dużo i mocne ale mam nadzieję że z czasem wyrobi się dokładność.

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: piątek, 9 lip 2021, 11:05
autor: Adam1070
Ja bym jak to piszesz "gonił" na krótkiej za pierwszym i za drugim razem. Przy pierwszym razie odbierz przedgony i "goń" do końca jak pisze kolega Rozrywek do zera %. Za drugim razem zabaw się w dzielenie frakcji i "goń" do 50%-45%. Resztę z nastawu wycyckaj z przeznaczeniem do następnego "gonienia". Skoro chciałeś smakówkę to chciej do końca smakówkę. Jak będzie nie zadowalająca to zawsze na pełnej kolumnie możesz jeszcze raz "pogonić" i będziesz miał cukrówkę.
Pozdrawiam.

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: piątek, 9 lip 2021, 12:01
autor: zicco2000
Dziękuję Adam1070 tak też zrobię tylko muszę sprawdzić jak krótką armatę mogę zrobić , a i czy dawać w obu procesach wypełnienia?.

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: piątek, 9 lip 2021, 12:42
autor: jakis1234
Też tak robię, jak napisał @Adam1070, tylko do odpędu surówki daję katalizator z miedzią i za nim od razu głowica.
Drugi raz już bez katalizatora.

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: piątek, 9 lip 2021, 17:52
autor: zicco2000
Ok już prawie wiem he he. Dzisiaj sprawdzałem jest 5 blg więc jeszcze czekamy. Jestem ciekawy jak wyjdzie może jak piszę rozrywek "Jak otwierasz butelkę z destylatem to wszyscy goście i sąsiadka z góry ma czuć i wiedzieć z czego to zrobione.
A jak wszyscy stwierdzą...dobre mocne ale powiedz co to jest?
To będzie oznaczać że to nie jest to." Na pewno na malinach zrobię już inaczej jak pisze Góral bagienny. Czekamy na rezultat , dam znać. Dziękuję wszystkim.

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: piątek, 9 lip 2021, 19:17
autor: mienho
To ja opiszę swój tegoroczny wytwór. Otóż zrobiłem 2 nastawy po 20kg truskawki (potraktowane blenderem, nie wiedziałem że źle) + 2kg cukru + 2litry wody + 15g zeszłorocznych drożdży takich jak kolega. Finalnie 2 wiadra 25l. Niestety pulpa była taka, że nie dało rady zmierzyć blg na starcie. Po 2 dniach już było 10blg i (wiem, że źle) dodałem kolejne 2kg do każdego. Teraz już jest poniżej 0 ale jeszcze bulgocze, aromat jest super i może jutro jedno trafi do gara.

Wysłane z mojego JNY-LX1 przy użyciu Tapatalka

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: piątek, 9 lip 2021, 20:13
autor: zicco2000
Wolał bym mieć taką pulpę ja ty mienho niż ta moja cukrówka :D

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: piątek, 9 lip 2021, 22:06
autor: Totitotiti
Ja zrobiłem z 30 kg truskawek ale z glukozą. Ciekawe jakie to wyjdzie. Ok 90 litrów nastawione 25 czerwca na bayanusach. Jeszcze truskawki na górze pływają i chodzi.

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: sobota, 10 lip 2021, 01:53
autor: rozrywek
A co ma ci wyjść jak bajanki żrą zamiast truskawki to glukozę?
Na twoje szczęście użyłeś dobrych grzybków.
Na twoje nieszczęście te cholerniki są tak odporne że mają gdzieś truskawki.
Po co im się bawić w mazianie w owocach jak mają podaną karmę.

Owszem lubią się czepić owocu. Ale to wcale nie oznacza że zeżrą wszystko.

90 litrów. Trochę za dużo. Ile puszczą same z siebie owoce? Myslę że sporo.

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: sobota, 10 lip 2021, 19:08
autor: zicco2000
Składam już kolumnę i mam wysokość 43 cm o średnicy 76.2 i głowica aabratka. Mogę skrócić o jakieś 15 cm albo wydłużyć o kolejne 15 cm. Jak myślicie?.

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: sobota, 10 lip 2021, 23:01
autor: Góral bagienny
Koledzy idą w ilość nie jakość ;)
Też tak miałem na początku mojej przygody z bimbrownictwem :D
Teraz liczy się jakość, na 45 kg owoców {tyle wchodzi do beczki 60l } daję 2 kg cukru ;)
Do tego z 2 l wody by cukier rozpuścić , drożdże do owoców byle nie turbo i to jest owocówka :D
Pozdrawiam Góral

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: niedziela, 11 lip 2021, 01:07
autor: kondon
@zicco2000 Jeśli jeszcze nie czytałeś, to polecam: https://alkohole-domowe.com/forum/post80979.html

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: niedziela, 11 lip 2021, 14:01
autor: rozrywek
zicco2000 pisze:Składam już kolumnę i mam wysokość 43 cm o średnicy 76.2 i głowica aabratka. Mogę skrócić o jakieś 15 cm albo wydłużyć o kolejne 15 cm. Jak myślicie?.
Wydłużyć i to tyle ile się da.
Zawsze uzyskasz trochę więcej deflagmacji.
Tylko że przy tej średnicy to i tak niełatwe zadanie. Ciężko będzie spiryt dobry na tym uzyskać. Ale nastawy owocowe wyjdą.
Jaki masz do tego kocioł i czy i jaką mocą będziesz grzał?
Góral bagienny pisze:Koledzy idą w ilość nie jakość ;)
Też tak miałem na początku mojej przygody z bimbrownictwem :D
Teraz liczy się jakość, na 45 kg owoców {tyle wchodzi do beczki 60l } daję 2 kg cukru ;)
Do tego z 2 l wody by cukier rozpuścić , drożdże do owoców byle nie turbo i to jest owocówka :D
Pozdrawiam Góral
A jakby tak Górala sklonować to by pobankrutowały wszystkie cukrownie na świecie. I chyba dobrze.
Z wodą też przesadził. Gdzie dwa litry.
Toż to ogromne marnotrawstwo wody.

A tu jeszcze zostało wspomniane bardzo ważne określenie.
Ilość i jakość.
Co będzie lepsze? Dwie 60ątki czy jedna 30stka?

Chyba że chodzi o beczki to wtedy inna sprawa.

Opisz dokładniej co zamierzasz i co dokładnie klecisz panie kolego.

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: niedziela, 11 lip 2021, 14:32
autor: zicco2000
Keg 50 l z płaszczem wodnym, do tego mam grzałki 2x po 4 kW i mogę dzielić po 2 kW. Wysokość jaką mogę uzyskać samej rury do głowicy aabratka to 140 cm. Oczywiście mogę skręcać ją z kilku części jak pisałem wyżej. Sterownik Pamel z dwoma czujnikami temp. Jak przerobię zdjęcia to dodam do postu.

Przeczytałem post panie kondon i dopiero zamieszkało się w głowie :odlot: . Niektórzy mówi żeby robić to na krótkiej rurze z katalizatorem. Także już wiem że nie wiem jak zrobić.

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: niedziela, 11 lip 2021, 17:05
autor: jakis1234
@Rozrywek, @zicco2000 chyba ma na myśli kolumnę do destylacji truskawek, a nie do rektyfikacji.
Jeżeli tak, to według mnie skróć.
Tak jak Ci pisałem, daję tylko krótki katalizator z miedzią do odpędu surówki i przy drugim pusty katalizator i głowica.
Z drugiej strony są tacy co robią na długiej kolumnie, czasami z jakimś wypełnieniem.
Jak kto woli, trzeba się dopracować własnych metod.
Poczytaj i musisz sam dojść do tego, co Ci bardziej odpowiada.

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: niedziela, 11 lip 2021, 17:21
autor: zicco2000
Jakis1234 zrobię jak piszesz i będę to robił wolno i z małą mocą.

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: niedziela, 11 lip 2021, 19:31
autor: rozrywek
Poczekajmy zatem na resztę tej konfiguracji. Niech się wypowie zadający pytanie.

Zbyt krótka ta kolumna na zwykłego aabratka i do tego jeszcze głowica.
Średnica też spora.
Coś wymodzimy i wykombinujemy.
Tylko jaki do tego dochodzi kocioł?

Do owoców nada się. Tylko jak ma się coś przymierzyć i raz uciąć to lepiej 7 razy przymierzyć.
Nie ma co się gorączkować.

Jak ma wyglądać ta głowica w ogóle?

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: niedziela, 11 lip 2021, 20:35
autor: zicco2000
A to tak wygląda.

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: wtorek, 13 lip 2021, 21:14
autor: Totitotiti
rozrywek pisze:A co ma ci wyjść jak bajanki żrą zamiast truskawki to glukozę?
Na twoje szczęście użyłeś dobrych grzybków.
Na twoje nieszczęście te cholerniki są tak odporne że mają gdzieś truskawki.
Po co im się bawić w mazianie w owocach jak mają podaną karmę.

Owszem lubią się czepić owocu. Ale to wcale nie oznacza że zeżrą wszystko.

90 litrów. Trochę za dużo. Ile puszczą same z siebie owoce? Myslę że sporo.
Ma być truskawkowa glukozówka hahahahaha
Czyste alko z posmakiem truskawek w tle :odlot:
Dzisiaj BLG -1 ale jeszcze część truskawek pływa na górze i po zamieszaniu gazuje.
Czekam z destylacją.

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: środa, 14 lip 2021, 01:10
autor: rozrywek
Minus 1 blg a owoce nie opadły.
Jaki z tego wniosek?

Nikt cię na siłę nie przekonuje do swoich racji. Ale upływem lat i czasu człowiek zmienia zdanie. Też kiedysz zmienisz zdanie że alko musi współgrać z trunkiem.

Podam ci dwa przykłady nie związane teoretycznie z tematem.

W dobrej restauracji kelner nalewa ci odrobinkę i próbujesz i decydujesz czy podać całą butelkę. Bo nie wiesz czy ten rocznik smakuje.
Drugi przykład:
Po upojnej nocy po randce...nie musi się to dziać do rana, budzisz się i obok ciebie chrapie ci cichutko pyszna truskaweczka tylko leciutko sypnięta ziarenkami cukru.

Proszę oczywiście aby z odrobiną przymrużenia oka ten wpis potraktować.

Lepiej się jednak obudzić obok pysznej truskaweczki niż obok plastiku ze sztucznymi...wiadomo czym.

A jak zmyje tapetę to budzisz się obok własnej ciotki a nie tej laski co z nią się kładłeś..

Głupia trochę przenośnia i porównanie. Ale cóż...tak już jest w życiu.

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: środa, 14 lip 2021, 02:11
autor: Adam1070
Adasiu Twoje wypowiedzi są zajebiste. Niekiedy tak bardzo, że nie wiadomo o co Tobie chodzi. Kocham Cię.

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: środa, 14 lip 2021, 12:26
autor: Totitotiti
Co do restauracji to tak ostatnio mi polali armaniak.- i psikus był. Otwarta butelka przy mnie i liczyłem na fajerwerki.
A wniosek? Że jeszcze czekam aż blg spadnie niżej i bayanuski z głodu i truskawke opier...lą. - nie spieszy mi się :-D.
Jak narazie cukier/glukoza zjedzone i teraz kontrola żeby nie przegapić gdyby jakieś niechciane posmaki chciały wpaść. Bo smak i zapach jak na te ilość owocu jest Okey.
Co do truskaweczki to strzepuje z niej cukier i polewam lukier.
P.S. zrobiłem tak bo przyjaciółka mnie poprosiła o czyste alko z posmakiem truskawki. Dała tyle truskawki więc z tej ilości zrobiłem. Mogłem zrobić co prawda na jednego kega 50 ale wtedy o tym nie pomyślałem. Osobiście nie przepadam za alko z truskawki. Winkiem mi sie zachwycali a ja miałem cofke przy lykaniu.

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: środa, 14 lip 2021, 15:17
autor: wawaldek11
Totitotiti pisze:...Co do restauracji to tak ostatnio mi polali armaniak.- i psikus był. Otwarta butelka przy mnie i liczyłem na fajerwerki...
Armaniaki mogą być różna - ja liznąłem troszkę armaniaku z forumowej akcji przed kilkoma laty - smakował mi. Muszę powtórzyć degustację, bo pół sampelka powinno się zachować ;)

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: środa, 14 lip 2021, 15:59
autor: Totitotiti
Czytałem. Fajna akcja.
Gas Grand 1988 jeśli dobrze zapamiętałem ten armaniak. Trochę lekki jak na moje gusta. Może powtórzę smakowanie na innych bo bylem sformatowany whisky przed nim. To już calvados zyskał moją osobistą wyższą ocenę.

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: środa, 14 lip 2021, 21:54
autor: Adam1070
@zicco2000 dobrze, że masz sprzęt z KO bo gdyby był z miedzi to te truskawki mogłyby zabarwić destylat na niebiesko. Z truskawkami i z jabłkami trzeba uważać lubią trawić miedź.

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: środa, 14 lip 2021, 22:37
autor: MASaKrA_Domingo
wawaldek11 pisze:
Totitotiti pisze:...Co do restauracji to tak ostatnio mi polali armaniak.- i psikus był. Otwarta butelka przy mnie i liczyłem na fajerwerki...
Armaniaki mogą być różna - ja liznąłem troszkę armaniaku z forumowej akcji przed kilkoma laty - smakował mi. Muszę powtórzyć degustację, bo pół sampelka powinno się zachować ;)
Mówisz stricte o armaniakach, robionych w Gaskonii, czy też ogólniej o destylatach robionych w ten sposób?
Swego czasu całkiem podeszły mi produkty z Arraratu. Ich koniaczki łagodne w smaku, dobrze ułożone.

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: środa, 14 lip 2021, 22:38
autor: Góral bagienny
Adam1070 pisze:@zicco2000 dobrze, że masz sprzęt z KO bo gdyby był z miedzi to te truskawki mogłyby zabarwić destylat na niebiesko. Z truskawkami i z jabłkami trzeba uważać lubią trawić miedź.
Mam pot-stilla i alembik z miedzi i nigdy nie zdarzyło mi się żeby destylat wyszedł niebieski ;).
O miedz trzeba dbać ;){czyścić}
Przy pierwszym gotowaniu na alembiku nastaw z ekstraktu poszedł w chłodnicę ;) pomimo przepłukania wodą na początku 2 gotowania poleciało mętne.
Wniosek, po każdym takim przypadku trzeba użyć kwasku :).

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: środa, 14 lip 2021, 23:11
autor: Adam1070
Góral bagienny pisze: O miedz trzeba dbać ;){czyścić}
Nic dodać nic ująć. Ja zawsze przed każdym gotowaniem urządzam kąpiel swojego sprzętu w roztworze kwasku i wody destylowanej.

Re: Truskawka prosi o pomoc.

: piątek, 16 lip 2021, 23:58
autor: zicco2000
W moim poście wygrywa góral bagienny :respect: , rozrywek i jakis1234 :klaszcze: no i kondon :hammer: każdy coś wniósł a najważniejsze jest moje doświadczenie. Trzeba było dać żonie na dżem to byłby może lepszy rezultat. Doświadczenie własne jest najważniejsze. Tylko szkoda że przez całe życie doświadczamy błędów których już ktoś popełnił i o tym już DAWNO napisał. KTOŚ KIEDYŚ NAPISAŁ " Jeżeli masz jakiś problem którego nie możesz rozwiązać to albo za mało popełniłeś błędów albo za mało przeczytałeś książek (forum)". Pozdrawiam szlachetne forum i dla wszystkich wielkie :klaszcze: .