Strona 1 z 1
Zielony przedgon
: poniedziałek, 26 kwie 2021, 19:40
autor: Robrob1989
Witam. Nie jestem nowicjuszem bo już od kilku lat destyluje, ale taka sytuacja zdarzyła mi się pierwszy raz. przy destylacji nastawu z resztek po wytłoczeniu soku z winogron czyli skórek i może niewielka ilość gałązek przedgon był klarowny, ale lekko zielony. Gotowy destylat po pierwszym razie naprawdę smaczny i z ładnym zapachem i odpowiednią mocą. Robiłem już coś takiego dwa razy wcześniej i było normalnie. Czy wie ktoś może jaka była przyczyna i czy można, że tak powiem spożyć ten destylat czy raczej nie za bardzo? Albo może miał ktoś taki przypadek?
Re: Zielony przedgon
: poniedziałek, 26 kwie 2021, 20:55
autor: Góral bagienny
Jeszcze jak byśmy wiedzieli na jakim sprzęcie
Jak miedziany to prawdopodobnie sprzęt do czyszczenia.
: poniedziałek, 26 kwie 2021, 20:57
autor: .Gacek
No tak to czasami jest...
Sprzęt czyścimy przed procesem a nie po...
Pewnie miedziucha zaszła cała nalotem.
: poniedziałek, 26 kwie 2021, 21:42
autor: Doody
Czasami zdarza się żółtawy przedgon, przy rektyfikacji przedgonów zbieranych z innych procesów., i nie jest to wina brudnego sprzętu. Ale zielony lub niebieskawy wskazuje na miedź.
: wtorek, 27 kwie 2021, 07:10
Góral bagienny pisze:Jeszcze jak byśmy wiedzieli na jakim sprzęcie
Jak miedziany to prawdopodobnie sprzęt do czyszczenia.
Na Aabratuku . Też pomyślałem że to miedz bo niedawno wymieniłem sprężynki w katalizatorze ale zajrzałem tam i nie wyglądało mi na to że to te sprężynki i też goniłem dwa nastawy jeden za drugim i było to samo pierwsze 3 setki Zielonkawe a potem normalnie
: wtorek, 27 kwie 2021, 16:55
autor: Góral bagienny
Ewidentnie masz coś nie tak z tymi sprężynkami
Sprawdz je dokładnie bo zielony kolor nie bierze się z powietrza
Zółtanol bym zrozumiał
ale zielony
.
No chyba że głowica UFO i zielone ludziki
: wtorek, 27 kwie 2021, 18:33
Dzięki za odpowiedz . Myślę że najprościej to sprawdzę to jak coś przegonię i mam trochę pogonów to jak by je szlak trafił to nie będzie szkoda i jeżeli sytuacja się powtórzy to wymienię te sprężynki .
: środa, 28 kwie 2021, 13:30
autor: mirek-swirek
A ja bym wysypał sprężynki najpierw i je poprostu obejrzał.