Strona 1 z 1

Beczka z mieszadłem i grzałką - warto?

: wtorek, 22 cze 2010, 10:18
autor: Mr_Mac
Czy Waszym zdaniem warto nastawić zacier w beczce 120L - 150L (wypełniona w 80%) i stosować tam mieszadło? Jak na rysunku:
B3color_opis.PNG
Idea jest następująca.
Dajemy "dobre/mocne" drożdże z pożywką.
Na początku ustawiamy termostat na 25*C, aby całość zaczęła ładnie pracować.
Następnie, gdy zacier zaczyna intensywnie pracować termostat automatycznie wyłącza grzałkę.
W tym momencie my włączamy mieszadło, żeby nie doszło do przegrzania i zniszczenia drożdży.

Co Wy na to?

P.S.
Rurka fermentacyjna to dwie złączone puszki po piwie. U góry przytkane gazą/wacikiem/pieluchą (jak kto woli).

Re: Beczka z mieszadłem i grzałką - warto?

: wtorek, 22 cze 2010, 10:58
autor: Zygmunt
Nie, to nie ma sensu. Grzałka ok- ale mieszadło to nieporozumienie.
A rurkę fermentacyjną możesz zrobić dużo prościej- kawał wężyka wstawić do szklanki z wodą.