Beczka z mieszadłem i grzałką - warto?
: wtorek, 22 cze 2010, 10:18
Czy Waszym zdaniem warto nastawić zacier w beczce 120L - 150L (wypełniona w 80%) i stosować tam mieszadło? Jak na rysunku:
Dajemy "dobre/mocne" drożdże z pożywką.
Na początku ustawiamy termostat na 25*C, aby całość zaczęła ładnie pracować.
Następnie, gdy zacier zaczyna intensywnie pracować termostat automatycznie wyłącza grzałkę.
W tym momencie my włączamy mieszadło, żeby nie doszło do przegrzania i zniszczenia drożdży.
Co Wy na to?
P.S.
Rurka fermentacyjna to dwie złączone puszki po piwie. U góry przytkane gazą/wacikiem/pieluchą (jak kto woli).
Idea jest następująca.Dajemy "dobre/mocne" drożdże z pożywką.
Na początku ustawiamy termostat na 25*C, aby całość zaczęła ładnie pracować.
Następnie, gdy zacier zaczyna intensywnie pracować termostat automatycznie wyłącza grzałkę.
W tym momencie my włączamy mieszadło, żeby nie doszło do przegrzania i zniszczenia drożdży.
Co Wy na to?
P.S.
Rurka fermentacyjna to dwie złączone puszki po piwie. U góry przytkane gazą/wacikiem/pieluchą (jak kto woli).