Strona 1 z 1

maceraty, maceraty...

: sobota, 21 lis 2020, 17:35
autor: ollo
Dzień dobry...macerowałem a następnie destylowałem wiórki kokosowe, kminek, chrzan, jałowiec. Zamierzam macerować i przedestylować suszoną bukwicę, anyż(ten taki drobny) oraz anyż gwiazdkowy, aromat spożywczy bananowy, nasiona kopru, nasiona kopru włoskiego. Chcę porobić smakowe próby nalewkowe pod przyszłe destylaty maceratu czosnkowego, z papryczek chili, maggi i tu mam pytanie do Szanownych Kolegów...Co byście jeszcze ciekawego zalali destylatem w celu ponownego przedestylowania..? Będę wdzięczny za pomysły z ziołami , warzywami , owocami, również suszonymi oraz wszelkie dziwactwa...Pomińmy korzeń selera ew. bo nalewkę selerową robiłem i do picia to ona się nie nadaje mym zdaniem ,może ew. jako dodatek do jakiejś mieszanki...choć były tu na forum wspominki któregoś z forumowiczów o winie selerowym które ponoć uroczo zniewalało smakiem podczas konsumpcji w piwnicy(jeśli mnie pamięć nie myli). Poproszę jeśli łaska- o sugestie i pozdrawiam.

Re: maceraty, maceraty...

: sobota, 21 lis 2020, 17:39
autor: patrzal
Może coś z surowców olejkodajnych? Tu jest całkiem ładna lista: https://pl.wikipedia.org/wiki/Olejek_et ... ejk%C3%B3w