Strona 1 z 1

Jęczmień niesłodowany + słód jakie proporcje, jaki efekt

: środa, 18 lis 2020, 23:24
autor: kokornik
Zastanawiam się nad użyciem do whisky słodu + jęczmienia niesłodowanego.
Załóżmy, że zatrze się ten niesłodowany czy to za pomocą słodu, czy dodanych enzymów czy za pom koji.
Jaki ma wpływ na smak zastąpienie słodu jęczmiennego jęczmieniem niesłodowanym?
W jakich proporcjach je stosować?

Wiadomo też, że ziarno niesłodowane jest przynajmniej 2x tańsze od słodu (w ilościach typu 1 worek).

Re: Jęczmień niesłodowany + słód jakie proporcje, jaki efekt

: czwartek, 19 lis 2020, 08:06
autor: kwik44
Mniej smaków słodowych, ale to może mieć albo nie znaczenie w zależności od planowanego docelowego charakteru destylatu. W teorii wystarczy 5-10% słodu do zatarcia.

Re: Jęczmień niesłodowany + słód jakie proporcje, jaki efekt

: czwartek, 19 lis 2020, 13:20
autor: Doody
Słód wędzony ma zwykle mniejszą siłę diastatyczną niż np. pale ale albo pilzneński. Myślę, że dla spokoju sumienia ale też dla wykorzystania aromatów dymnych trzeba dodać co najmniej 30% wędzonki.