Strona 1 z 1

Wino z aronii- przygotowania

: piątek, 17 lip 2020, 19:05
autor: drenei
cześć.
Za niedługo będą aronie i zastanawiam się nad własnym winem . Pierwszy raz będę robił( kiedy u mnie robili i gąsior rurki butelki itp mam )
Chciałbym wino półwytrawne około 12%
Aronia 14kg
Cukier 4kg
Woda 10 litrów
Pożywka dla drożdży
Drożdże do czarnej aronii umierające w 12%

Aronie zamrożę i po 3 dniach rozgniotę tłuczkiem i wrzucę do gąsiora .
Wodę zagotuje i w niej rozpuszczę cukier i poczekam aż ostygnie. Następnie wleje do gąsiora dodam pożywkę oraz drożdże. Zamknę szczelnie do rurki wleje wody do połowy i poczekam 2 tygodnie lub tak długo aż nie będzie bąbelków w rurce.
Potem zleje wino bez osadu do innego gąsiora i przeleje przez jakiś filtr papierowy i dodam preparatu do klarowania wina.
Tydzień przed butelkowaniem dodam s02

I tu moje pytania . Co jeśli będzie za mało słodkie? Dodać cukier kiedy będę przelewał do gąsiora?
2. Dodać czegoś do wina typu liście malin , agrestu żeby nie było takie cierpkie ?

Co powiecie?

Re: Wino z aronii- przygotowania

: piątek, 17 lip 2020, 22:50
autor: manowar

Re: Wino z aronii- przygotowania

: sobota, 18 lip 2020, 19:40
autor: donald1209
Albo tu. W ogóle polecam to forum.
https://wino.org.pl/forum/Forum-Aronia