Strona 1 z 1

Bimberek whisko podobny z ekstraktu

: piątek, 14 cze 2019, 20:12
autor: Góral bagienny
Koledzy jako iż lubię rudą lub inaczej wódkę na myszach :D a nie mając możliwości zacierania postanowiłem zrobić ją z ekstraktu.
Nabyłem metodą kupna ekstrakt jęczmienny, pszeniczny, kukurydziany.
Plan mam taki, zrobić trzy nastawy jęczmień z kukurydzą, jęczmień z pszenicą, i sam jęczmień.
Blg planuje około 22 drożdże do zboża i do dymiona.
A co z tego wyjdzie to nawet najstarsi górale nie wiedzą :D
Wszelkie sugestie jak i krytyka wskazane :D
Pozdrawiam :piwo:

Re: Bimberek whisko podobny z ekstraktu

: piątek, 14 cze 2019, 20:48
autor: Kamal
Już takie nastawy są opisane na forum.
K.

Re: Bimberek whisko podobny z ekstraktu

: piątek, 14 cze 2019, 20:56
autor: Góral bagienny
Coś tam znalazłem i poczytałem ale nie pisze z czego ekstrakt i brak efektu końcowego :(

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: piątek, 14 cze 2019, 21:08
autor: JanOkowita
Chyba " jest napisane", a nie "pisze" ;)

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: piątek, 14 cze 2019, 21:09
autor: Góral bagienny
kolego Kamal rzeczywiście opisane że ho ho :o

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: piątek, 14 cze 2019, 21:16
autor: Kamal
Koledzy robili i opisywali w różnych tematach jakieś notki krótkie. A dublując tematy utrudniasz nowym użytkownikom znalezienie informacji, i też zakładają nowy....
Napisz do herbata, on jak się nie mylę robił.
K.

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: piątek, 14 cze 2019, 21:20
autor: JanOkowita
JanOkowita pisze:Chyba "nie jest napisane", a "nie pisze".
Słabe to - cytowanie samego siebie, ale w moim poście zwróciłem uwagę wyłącznie na poprawność języka.

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: piątek, 14 cze 2019, 21:22
autor: Góral bagienny
Cóż jak sam zauważyłeś są to krótkie notki.
Ja chciałem to opisać od początku do końca z szczegółami.
Ale skoro uważasz że to niepotrzebne to nie ma sprawy. Pozdrawiam

Scalone
Napisałem nie pisze w liczbie pojedynczej ponieważ miałem na mysli temat kolegi pitz a nie ten

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: piątek, 14 cze 2019, 21:28
autor: Kamal
Niepotrzebne jest dublowanie tematów. Opisz w tym i nowi użytkownicy, będą mieli łatwiej znaleźć i czytać Twoje poczynania. Co sam z chęcią będę czynił ;)
P.S. Wystarczy zaśmiecania postami, nic nie wnoszącymi. ;)
K.

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: piątek, 14 cze 2019, 23:04
autor: sargas
Ekstrakt ? Serio ? Chyba tylko dla mało wymagających.

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: piątek, 14 cze 2019, 23:12
autor: Góral bagienny
Robiłeś już tak?

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: piątek, 14 cze 2019, 23:36
autor: .Gacek
@sargas nie krytykuj proszę...
Człowiek znalazł temat, który idealnie pasuje pod jego treść, a tu jeden o ortografii, drugi o tym, że powiela temat a trzeci o ambicjach... (chociaż o ortografii trzeba było na PW Janku; ) kuźwa od razu Krakowa nie zbudowano. Dla chcącego nic trudnego - jeżeli ktoś będzie chciał poszukać takiego lub podobnego tematu to na pewno znajdzie...
Mam nadzieję że Góral opisze wszystko krok po kroku wraz ze szczegółami krok po kroku a nie po łepkach.
Góralu trzymamy kciuki i czekamy na dokładną relację!!!

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: sobota, 15 cze 2019, 16:52
autor: Góral bagienny
sargas pisze:Ekstrakt ? Serio ? Chyba tylko dla mało wymagających.
Jak ja uwielbiam takie posty :bardzo_zly:
Kolego sargas napisałem wcześniej iż NIE MAM MOŻLIWOŚCI ZACIERANIA.
Według mnie jeżeli chce się coś napisać w temacie to trzeba go przeczytać CAŁY
Na moje pytanie czy już tak robiłeś zero odpowiedzi :o
Piszesz że to dla mało wymagających a ja Ci odpowiadam że to dla kolegów którzy nie mają możliwości zacierania i których na to stać.
Pozdrawiam Góral :)

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: sobota, 15 cze 2019, 17:08
autor: Kamal
A będziesz używał suchego, czy płynnego ekstraktu?
K.

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: sobota, 15 cze 2019, 17:52
autor: Góral bagienny
No i pierwszy nastaw za mną :D
Do dymiona poszło 2.4 kg ekstraktu z pszenicy oraz 5.4kg ekstraktu z jęczmienia (w płynie)
Woda do 25l. blg wynosi 20-21 Temperatura zadania drożdży 28st.
Drożdże do zboża Wuja Władka.Temperatura w której stoi nastaw 20,5 st. na razie bo upały są :D
A teraz ciekawostka drożdże wzięły się od razu do roboty :o
Myślę że warto to napisać że dymion wymyty ponownie w płynie do mycia garnków i odkażony przedgonami.
Wszelkie sugestie jak i krytyka :bardzo_zly: mile widziane. Pozdrawiam Góral :D

Scalone
JanOkowita pisze:
JanOkowita pisze:Chyba "nie jest napisane", a "nie pisze".
Słabe to - cytowanie samego siebie, ale w moim poście zwróciłem uwagę wyłącznie na poprawność języka.
Panie Janie.
Pisanie NIE PISZE musi odnosić się do podmiotu a tak było w moim przypadku.
Pozdrawiam Góral :D

Scalone
Jedziemy po bandzie dalej :D .
Kolego Moderatorze proszę mi wskazać temat w którym jest tak wszystko dokładnie opisane.
Takiego tematu NIE MA. Ja rozumiem że młodzi na forum muszą płacić frycowe ale bez przesady :o
Zniechęcacie kolegów takim podejściem do sprawy.
Ja wychodzę z założenia że uczę się całe życie a i tak umieram głupi.
Polecam takie podejście do sprawy. Pozdrawiam Góral Bagienny :D

Scalone
Następny nastaw :D
2.4 kukurydzy 5.4kg jęczmienia woda do 25l. blg20-21
czyli to samo :D
Temperatura zadania drożdży 27stopniTemperatura otoczenia21stopni (upał) :)
Drożdże Wuja Władka do zboża.
Następne zdziwienie pracują od razy :o
Pozdrawiam Góral :)

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: sobota, 15 cze 2019, 22:15
autor: sargas
Kolego chcieć = móc. Nie chce być złośliwy ale ja swoją przygodę zaczynałem w garze 50L. Nie trzeba sprzętu do zacierania tylko chęci.

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: sobota, 15 cze 2019, 22:23
autor: Góral bagienny
Wyobraż sobie zacieranie, 28stopni w mieszkaniu a Ty stawiasz gar 50l na gazie i przez godzinę tak grzejesz :o
Nie wszyscy mają osobne pomieszczenia do zacierania :)
Nie odpowiedziałeś na moje pytanie :D Pozdrawiam Góral

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: sobota, 15 cze 2019, 22:58
autor: Kamal
Ruszyły żwawo, ponieważ tam jest glukoza i składniki odżywcze, więc drożdże ochoczo podjęły pracę. :)
K.

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: sobota, 15 cze 2019, 23:02
autor: Góral bagienny
No ale tak od razu? :o Przeważnie to potrzeba kilku godzin a tu po paru minutach

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: sobota, 15 cze 2019, 23:06
autor: sargas
Tak robiłem.
Nie muszę sobie wyobrażać zacierałem w kuchni w mieszkaniu latem.
Widzę nie potrzebny był mój post.
Pomimo trudności zachęcam cię do zacierania.

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: sobota, 15 cze 2019, 23:08
autor: Góral bagienny
Dzięki za zachętę ale dalej nie odpowiedziałeś na moje pytanie :(
Kolejny nastaw. Tym razem sam jęczmień coś ponad 4kg. woda do 13l blg 20-21
Sytuacja ta sama drożdże biorą się do pracy po 5minutach :D
Małe podsumowanie
Z 18.8kg. ekstraktu wyszło 63l nastawu o blg 20-21
Koszt to 245zł nie liczę drożdży ani przesyłki. Pozdrawiam

Scalone
Byłem zobaczyć jak się sprawują nasi mali pomocnicy :D Pracują w pocie czoła :D
W całym pomieszczeniu słychać bulgotanie. Niestety temp.podskoczyła do 23.5 stopnia :bardzo_zly:
Po przyłożeniu nosa do rurki czuć już jakby wytrawne wino.

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: niedziela, 16 cze 2019, 11:25
autor: Doody
To normalnie, że zacier zaczyna pracować o wiele szybciej niż cukrówka. Wyraźne objawy podjęcia pracy przez drożdże widać już po 15 -45 minutach. Temperatura ok. Powinno być dobrze ;)

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: niedziela, 16 cze 2019, 19:14
autor: Góral bagienny
Przed powrotem do cywilizacji :D sprawdziłem jak się zachowują nastawy.
I tutaj niespodzianka nastaw z pszenicą wyrażnie zwolnił :o
Pozostałe bulgają aż miło :D
Jeszcze mały dopisek że ekstrakt z kukurydzy i pszenicy z firmy wes natomiast jęczmienny to malt barley
Pozdrawiam Góral Bagienny :D

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: niedziela, 16 cze 2019, 19:50
autor: JanOkowita
@Góral bagienny - posłuchaj, jeśli jeszcze tego nie znasz:
https://drive.google.com/open?id=0B5gsA ... HFKc3p6NHM

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: niedziela, 16 cze 2019, 19:59
autor: Góral bagienny
Super :D Dzięki

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: piątek, 21 cze 2019, 13:47
autor: Góral bagienny
Ciąg dalszy relacji :) . Dzisiaj rano po przyjeżdzie zobaczyłem że w wszystkich nastawach trwa cicha fermentacja 2 bulgnięcia na minutę.
Nastawy zaczęły się już powoli klarować osad na dnie.
Na razie nie sprawdzam blg nie chce niepokoić naszych małych pomocników :D
CDN Pozdrawiam Góral :D
Próbowałem zmierzyć blg ale niestety nastaw jest tak nagazowany że niema szans :D

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: sobota, 22 cze 2019, 14:22
autor: FRUTTI
Góral bagienny rozumiem że będziesz wszystko puszczał jak się wyklaruje? Nie myślałeś żeby jednej parti puścić odrazu po skończonej fermentacji ?

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: sobota, 22 cze 2019, 18:28
autor: Góral bagienny
Zastanawiałem się nad tym i nawet miałem nadzieje że skończy fermentować.
Myślałem ściągnać tylko znad pierwszego osadu i na alembik :D
Niestety nastawy pracują dalej :o
Choć z drugiej strony procenty rosną :D

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: niedziela, 23 cze 2019, 18:50
autor: Góral bagienny
Przed powrotem do cywilizacji :D kuknąłem na nastawy, pracują nadal.
Z tego co wyczytałem to zaciery szybciej kończyły fermentacje, a z drugiej strony to lepiej że moje nastawy pracują wolniej(mniej syfu)
Nastawy pracują w tempie 1bulgnięcie na minutę :)
W sobotę dalszy ciąg relacji :D. Pozdrawiam Góral :)
PS nastawy stoją w temperaturze 20-21st.

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: sobota, 29 cze 2019, 19:56
autor: Góral bagienny
Ciąg dalszy moich przygód z ekstraktem :D
Po przyjeżdzie zobaczyłem że nastawy prawie przestały fermentować 1 bulgnięcie na 5minut więc pora na zlanie znad osadu.
Tydzień temu wydawało mi się że nastawy zaczęły się klarować WYDAWAŁO MI SIĘ :D
Od góry dymiona jest jakieś 3cm czystego płynu reszta mętne :o
Na dnie był osad z drożdży więc zlałem.
Nastaw wygląda jakby rozbełtał mąkę z wodą :o
Blg nie idzie sprawdzić bo cukromierz wariuje.
12litrów przyszykowane do transportu bo alembik czeka :D
Pozdrawiam Góral bagienny :)

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: środa, 3 lip 2019, 19:12
autor: Góral bagienny
Wczoraj wieczorem destylowałem :D. Wiem że dużo osób to robiło ale ja destylowałem pierwszy raz nastaw z ekstraktu :D
I pierwszy raz na Alembiku :odlot:
Nastaw z ekstraktu jęczmienia około 12l. Pierwsze krople żółte (spienił się nastaw) :bardzo_zly: za duża moc grzania ale dopiero się uczę na alembiku. Pierwsza 50 w kanał pózniej papuga i jakieś 65% na początek :) .
Destylowałem prawie do zera i nakapało 2.8l. 38% więc niezle.
Cały proces trwał4.5godz. trochę długo ale dojdę do wprawy :)
Destylat po przyłożeniu kinola pachnie świeżo upieczonym chlebkiem :)
Dziś druga destylacja. Pozdrawiam Góral :)

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: czwartek, 4 lip 2019, 09:35
autor: johnex
Na problem z pieniącym się nastawem polecam antypianę. Swego czasu robiłem cukrówkę z dodatkiem miodu (dostałem 3l starego miodu do "recyklingu"). Miód z natury się pieni. Przy nalewaniu nastawu do kega mino, że leję 45l do 50 piana zaczęła wychodzić przez lejek. Bałem się jak to będzie się zachowywać przy gotowaniu. Dałem kilka kropel antypiany i po chwili w kegu "zero piany", nic przy gotowaniu nie kipiało. W produkcie finalnym, nie zauważyłem nic niepokojącego.

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: czwartek, 4 lip 2019, 15:59
autor: Góral bagienny
Dodałem espumisan ale widocznie nie działa :( . Muszę zakupić antypianę bo jeszcze 50l nastawu mam :) .
Alembik 20 l i wlałem około 12 i tak poszło w rurkę :(
Kilka kropel tzn. Ile?

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: czwartek, 4 lip 2019, 17:33
autor: Doody
Do 12l, które wlewasz do alembika to dosłownie 2 krople. Ja wlewam 6-8 kropli do kega 50l. Musisz uważać na moment rozpoczęcia wrzenia i wtedy drastycznie ograniczyć moc. Potem powoli moc może rosnąć.

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: czwartek, 4 lip 2019, 17:37
autor: Góral bagienny
Podziękował :poklon; Tylko jak w alembiku zaobserwować moment rozpoczęcia wrzenia?
Muszę chyba pomyśleć o jakimś termometrze ;)

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: czwartek, 4 lip 2019, 19:57
autor: johnex
U mnie moment wrzenia można wyłapać na słuch. Przy rozgrzewaniu grzałki szumią bardzo głośno. Gdy temperatura zbliża się do wrzenia wszystko się cichnie.

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: czwartek, 4 lip 2019, 20:03
autor: Góral bagienny
Na razie grzeję na gazie, szukam jakiejś kuchenki 2kw. Nie chcę montować grzałki bo myślę o jakimś płaszczu wodnym :D
Po drugim gotowaniu wsadu z ekstraktu otrzymałem 180ml. przedgonu 1300ml. serca oraz 200ml. pogonów.
Po rozrobieniu do 40% wyszło 1800ml pachnącej zbożem wódeczki :D
W sobotę zaaplikuje płatki i do piwnicy a klucz wyrzucę :D
Pozdrawiam Góral :)

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: środa, 17 lip 2019, 19:14
autor: Góral bagienny
Z powodu braku czasu dopiero teraz udało się przedestylować 25l nastawu.
Nastaw z jęczmienia i kukurydzy. Destylacja na alembiku na 2 razy.
Przedgonu odebrałem jakieś 350ml. Pogon do następnej destylacji.
Uzysk 3.6l destylatu 40%. Destylat pachnie jak poprzedni z samego jęczmienia może czas zrobi swoje :)
Pozdrawiam Góral :)

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: niedziela, 28 lip 2019, 14:58
autor: Góral bagienny
No i w końcu udało się przedestylować ostatnią porcje nastawu :D
Nastaw z jęczmienia i pszenicy. Uzyskałem 3,2l 40% wódeczki.
Przy destylacji, nosem czułem pszenice :)
Zaaplikowałem płatki dębowe i szczapkę śliwki.
Dama na półkę do kolekcji :) i klucz wyrzucam :D
Pozdrawiam Góral

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: poniedziałek, 29 lip 2019, 19:52
autor: arTii
Napisz mi na priv gdzie ten klucz wyrzuciłeś ;)

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: poniedziałek, 29 lip 2019, 19:54
autor: Góral bagienny
Mogę na ogólnym, jako że mieszkam koło jeziora to do niego :D

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: sobota, 3 sie 2019, 20:50
autor: Góral bagienny
Czas na podsumowanie mojego eksperymentu z ekstraktem :)
Uzyskałem 8.6 l. destylatu o mocy 40%
Czy to się opłaca to zobaczymy mniej więcej za rok tyle czasu będzie leżakowało w damach ;)
Nigdy nie próbuje destylatu wcześniej niż miesiąc po destylacji :)
Wyjątkiem są szybkie wódeczki :D Które można degustować po tygodniu ;)
Ale żeby tak szybko się nie skończyło to postanowiłem dunder nastawić jeszcze raz ;)
Dunder pachniał świeżym chlebem i miał blg 4 i dlatego do przerobu :)
Dunder nastawiłem tym razem na drożdżach do owoców jeden z odżywką drugi bez
Oczywiście dodałem cukru do 22blg
I teraz pytanie co z tego wyjdzie?
Jeżeli nikt nie odpowie to postaram się opowiedzieć na to pytanie po mniej więcej 2 miesiącach :D
Pozdrawiam Góral :)

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: niedziela, 18 sie 2019, 11:03
autor: Góral bagienny
Koledzy wczoraj znalazłem królika doświadczalnego :D na mój bimberek z ekstraktu.
Przyjechał szwagier z Niemiec i pierwsze kroki skierował do mojej piwniczki :bardzo_zly:
Jak mu powiedziałem z czego to jest to zaczął się oblizywać i ślinić :)
Pół dnia nudził żeby mu dać spróbować więc żeby mi dał spokój odlałem mu100ml.
Rozrobił to z colą (takie drinki pije) i mlaskał tak że pół wsi słyszało :o
Po wypiciu padło pytanie ile mi dasz do Niemiec? :(
Podsumowując, jest szansa że wyszło coś dobrego :D Pozdrawiam Góral

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: niedziela, 18 sie 2019, 14:49
autor: PierwszyWolnyLogin
Eeee nie chcę Ci psuć nastroju ale z tfu! Colą to nawet nitro smakuje ;)
Czekam z zaciekawieniem na Twoje wrażenie - wspominałeś że po miesiącu możesz spróbować :)

Ja akurat kilka dni temu znalazłem w szafce trochę ekstraktu jęczmiennego i nastawiłem piwo z resztek :)

PWL

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: niedziela, 18 sie 2019, 15:02
autor: Góral bagienny
Szwagier tylko takie pije ;) W przyszły wekend spróbuje co to wyszło :)

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: niedziela, 25 sie 2019, 22:04
autor: Góral bagienny
Koledzy dziś odbyła się oficjalna degustacja mojego bimberku z ekstraktu :D
Jako że z samego jęczmienia mam mało to nie podałem go na stół ;)
A teraz do sedna Jęczmień z pszenicą zapach super pachnie świeżym chlebkiem po przełknięciu czuć świeżość trunku, delikatnie ostry i nuta pogonów. Jak na bimberek który ma miesiąc niezle :D
Jęczmień z kukurydzą tutaj totalna porażka, coś tam czuć zbożem nuta pogonów, też delikatnie ostry ALE kompletnie bezpłciowy :(
Nie wiem jak opisać ten smak czy raczej brak smaku PŁONY?
Chyba coś zawaliłem ale nie wiem co :o
Ale na koniec podałem bimberek z dundru +cukier i ten wywołał banana na twarzy degustatorów :o
O ten najlepszy mówili :o :scratch:
Teraz cała tajemnica owej najlepszej zbożówki :o do flaszki dodałem 3łyżeczki oryginalnego syropu klonowego :(
Podsumowując bimberek najgorszy okazał się być najsmaczniejszy.
I po cholerę się tu starać skoro i mnie on smakował najbardziej? :( Pozdrawiam Góral :(

Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

: niedziela, 3 lis 2019, 17:33
autor: Góral bagienny
Dawno nie pisałem w tym temacie więc nadrabiam zaległości :D
Po około 2 tygodniach od pierwszej degustacji nastąpiła druga z innymi degustatorami :D
Padło stwierdzenie iż jest to trochu podobne do rudej ;) natomiast mnie ucieszył fakt że jęczmień z kukurydzą już ma smak jakiś.
Wystarczyło 2 tygodnie i już coś się zmieniło :)
Tak jak pisałem zrobiłem też nastaw na dundrze i ten poszedł w gardła w zastraszającym tempie :o
Następne 4l bimberku z dundru leżakuje na razie z płatkami ;)
Co do smaku i zapachu bimberku z ekstraktu to może niech się wypowiedzą koledzy którzy pili próbki.
Pozdrawiam Góral :)

Re: Bimberek whisko podobny z ekstraktu

: sobota, 16 maja 2020, 17:14
autor: Góral bagienny
Jako że dawno nic nie pisałem w temacie to trzeba go trochu odświeżyć ;)
Dziś miałem okazję porównać okowitę z ekstraktu jęczmienia z okowitą z słodu jęczmiennego.
Zapachowo słód jęczmienny (w skali od 1-5) 5 ekstrakt 4 więc dużej różnicy nie ma.
Paszczowo tutaj już jest różnica słód 5 ekstrakt 3.
Obydwa destylaty dzieli 7 miesięcy różnicy tutaj przewagę ma ekstrakt i dodatkowo był gotowany na alembiku.
Słód był gotowany na miedzianym pot-still, obydwie okowity były 2 razy gotowane.
Ekstrakt ma 40% słód 50% mimo to słód wydaje się łagodniejszy.
Sód jęczmienny gotowałem z młótem w płaszczu. ;)
Pozdrawiam Góral :)

Re: Bimberek whisko podobny z ekstraktu

: niedziela, 20 gru 2020, 20:34
autor: kiwitom23
Góralu, czy można się dowiedzieć jakie były efekty końcowe?

Re: Bimberek whisko podobny z ekstraktu

: niedziela, 20 gru 2020, 21:24
autor: Góral bagienny
Jak nie zapomnę to popróbuje w następny weekend :)