Strona 1 z 1

Ambitny plan na beczkę Single Malta

: środa, 22 kwie 2020, 16:56
autor: elrex
Witam, chciałem się pochwalić moim pierwszym zacieraniem na lenia :D po zebraniu wszystkich informacji i sprzętu zabrałem się wczoraj za zacieranie. Plan jest taki, żeby uzbierać SM na tyle, aby zapełnić 50l beczkę dębową.
Słody to 100kg pale ale i 25 kg whisky (zasyp jednego fermentatora to 80% pale ale i 20% whisky). Resztę widać na fotkach 8-) A i pytanie mam, bo do jednej beczki wpadł mi pęknięty balingometr i niestety wyjąłem jedna część czy to może zepsuć zacier ?

Pozdrawiam 

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: środa, 22 kwie 2020, 17:03
autor: klozet666
Daj znać jak drożdże sobie radzą, bo sam ostatnio kupiłem paczkę a nie miałem czasu ich przetestować:)

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: środa, 22 kwie 2020, 17:30
autor: arTii
Teoretycznie nie powinien Ci nic zepsuć.
Gdzie kupiłeś słód whisky?

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: środa, 22 kwie 2020, 19:50
autor: Erazer
Właśnie dlatego kupiłem refraktometr, tyle tego człowiek już natlukł...
Nie powinno się nic stać

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: środa, 22 kwie 2020, 20:20
autor: elrex
Drozdze pracują jak szalone dodałem je przy 35 stopniach rozmnożone pół na pół woda i zacier :D
Słód kupiłem na marxam.
Muszę chyba kupić ten refraktometr i będzie na lata.
Jeszcze przede mną kupę roboty, ale ta robota cieszy :lol:

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: środa, 22 kwie 2020, 20:22
autor: klozet666
Czym je karmiłeś?

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: środa, 22 kwie 2020, 20:28
autor: Erazer
Z jakim blg startowałeś i jakieś grzybki dałeś?

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: środa, 22 kwie 2020, 20:43
autor: Doody
Fajny, ambitny plan, gratuluję. Ja właśnie kończę i napełniam 30l beczkę, która wyląduje na 3 lata w wilgotnej piwniczce. Poprzednia łycha (torfowa) z tej beczki leżakowała w niej 2 lata i moim zdaniem była delikatne przedębiona. Mam nadzieję, że ta nowa będzie lepsza.
Powodzenia :ok:

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: środa, 22 kwie 2020, 20:50
autor: klozet666
@doody szukałem na forum przepisu na torf, coś sam wymyśliłem, podpowiesz jakiś link?



Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: środa, 22 kwie 2020, 22:25
autor: Doody
Ja kupuję słód whisky strong na bimber hobby lub z akcji od naszego kolegi z białego forum 98%. Po fermentacji razem z młótem daje naprawdę fajny destylat.

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: środa, 22 kwie 2020, 22:33
autor: klozet666
Dzięki. Właśnie chcę spróbować sam słodować jęczmień a później torfować i dlatego pytam się czy coś kiedyś takiego miało miejsce na forum.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: środa, 22 kwie 2020, 22:41
autor: elrex
Ten słód whisky (30-45ppm) fajny zapach ma i może kolejna beczkę zrobię z samego tego słodu whisky ;) @doody dużo lepszy smak takiego z samego wędzonego ? Próbowałem sprawdzić blg, ale skończyło się jak wyżej pisałem :D za dużo wypiłem pod koniec roboty :D grzybki safspirit m1.

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: czwartek, 23 kwie 2020, 08:11
autor: Doody
Ja też mieszam (mniej więcej pół na pół) strong z pale ale i wychodzi niezły destylat. Safspirit malt to jeden z najlepszych wyborów. Drożdże są świetne. Fajnie też pracują alcotec single strain whisky yeast. Do ziarna niesłodowanego Safspirit grain (nadaję sie też to owocowych nastawów). Używałem też do kukurydzianych destylatów Safspirit American whiskey i też się fajnie sprawują.

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: czwartek, 23 kwie 2020, 15:15
autor: kwik44
Ja sam słodowałem i sam wędziłem. Wszystko pikuś, ale suszenie słodu to jest wyzwanie. Pozostałe czynności nie nastręczają problemu. Ktoś kiedyś tutaj pokazywał suszenie na trampolinie. Jeśli masz i trafisz na słońce - ok.

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: czwartek, 23 kwie 2020, 16:18
autor: klozet666
Słońce mam, trampoliny już nie :)

Nie można przy torofwaniu osuszyć?

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: czwartek, 23 kwie 2020, 19:29
autor: Kamal
Można, tak powstają właśnie słody torfowe.
K.

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: czwartek, 23 kwie 2020, 19:34
autor: klozet666
No to strikte z suszeniem nie ma problemu, wiesz mniej więcej ile torfować? Chodzi mi o czas, bo jedni piszą o 4 godz inni o 8 a jeszcze inni o 16. Nigdzie nie znalazłem schematu, że np 8 godz wędzenia daje ppm na poziomie 45. Wiem, że to pewnie dużo zależy też od samego materiału do opalania.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: czwartek, 23 kwie 2020, 21:07
autor: kwik44
Ja paliłem ok 50l torfu na 50kg słodu. Ale dużo dymu mi uciekało :(

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: czwartek, 23 kwie 2020, 21:38
autor: Kamal
Co do czasu, to nie powiem Ci. Musisz patrzeć czy słód już jest suchy, albo dosuszyć później, aby nie dawało później mocno dymem. No, chyba, że lubisz, mocny aromat.
K.

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: poniedziałek, 27 kwie 2020, 23:32
autor: klozet666
Właśnie lubię, niby mówili, żeby w 80C torfować, zobaczymy.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: wtorek, 28 kwie 2020, 12:55
autor: organoleptyk
Doody pisze:Fajny, ambitny plan, gratuluję. Ja właśnie kończę i napełniam 30l beczkę, która wyląduje na 3 lata w wilgotnej piwniczce. Poprzednia łycha (torfowa) z tej beczki leżakowała w niej 2 lata i moim zdaniem była delikatne przedębiona. Mam nadzieję, że ta nowa będzie lepsza.
Powodzenia :ok:
Może to przedębienie to kwestia świeżej beczki? Jeśli nie, to z czasem powinna w smaku zelżeć. Mam taki prywatny patent na zapachy (które są nierozerwalnie powiązane ze smakami) po konsumpcji ze szkła na drugi dzień wącham pustą szklankę wtedy ujawniają się tajemnice zawarte w trunku.

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: wtorek, 28 kwie 2020, 15:24
autor: Doody
Beczka nie była świeża. Była przerobiona z dużej beczki po winie. Przedębienie (ale powtarzam delikatne) wynika raczej z tego, że z beczki było częściowo "upijane" i w końcu coraz mniej zostawało. Gdyby cała beczka stała nie ruszana, byłoby znacznie lepiej ;)

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: środa, 29 kwie 2020, 09:15
autor: kwik44
Gdyby cała beczka stała nie ruszana, byłoby znacznie lepiej ;)
ha ha ha, gryźć by musiała i to poważnie ciężko ;P

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: piątek, 8 maja 2020, 16:51
autor: elrex
Czołem 8-)
Sprawdzałem wczoraj ile cukru w zacierze się zostało i od dłuższego czasu stoi nastepujaco w niebieskiej beczce na 65 g/l I w białych stoi na 52g/l co prawda zimno w budynku jest więc zacząłem dogrzewac kominkiem :D jak nic się nie zmieni do poniedziałku to idzie na rurki. :D
Grzybki dalej pracują bo ładnie syczy i bulgocze delikatnie.

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: czwartek, 4 cze 2020, 12:48
autor: Fiflak
Jak tam zacier, przepędziłeś go Waszmość już?
Tak przy okazji ośmielę się zapytać o kilka szczegółów technicznych. Wysładzałeś, czy fermentacja z młótem?
Na czym będziesz gotował i w jaki sposób?
Wszelkich wieści jestem ciekaw, przypuszczam z resztą, że nie tylko ja.
Opowiedz coś o beczce, do której finalnie łiskacz trafi.

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: wtorek, 28 lip 2020, 12:14
autor: elrex
Witaj, leniuch ze mnie straszny :D długo mnie nie było tutaj. Pędzenie stanęło, ale zabieram się do roboty za resztę :D narazie pierwsze 3 beczki za mną. Teraz bogatszy o jakieś doświadczenie nastawiam kolejne. Fermentacja z młotem, gotuje na zwykłym potstillu na grzalkach elektrycznych ciągnie średnio do 5-10 % w ten sposób będę chciał przerobić całe zboże I po uzyskaniu surówki bogatej w aromaty :D podzielę frakcje przy drugim pedzeniu, po czym wlewam calość do beczki dębowej z borosa  :D I niech spoczywa minimum 2 lata.

Pozdrawiam

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: środa, 2 wrz 2020, 20:40
autor: elrex
Witam, kolejna porcja powoli w fazie księżycowej :D A tu zonk jedna beczka wygląda jak niżej, ale niczym się nie przejmuje pachnie pięknie kwaskowo-zbozowo dziwne to jak mąka wygląda. W drugiej beczce ładna czysta woda na samej górze, a zboże opadło na dnie. Zaś kolejna beczka już przerobiona. Do roboty zostanie kolejna partia trzech beczek i jak braknie towaru do zalania pięćdziesiątki beczki dębowej to od razu dokupuje materiału.
Pozdrawiam.
PS - plus fotki opróżniania jednej z beczki. :smiech:

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: czwartek, 3 wrz 2020, 00:19
autor: ramzol
Zdjęcie ostatniej beczki nie wygląda dobrze. Jak się nie mylę to na pewno wniesie inne posmaki. Nie do końca chciane. Przed wymianą wsadu w beczce czymś odkażaleś??

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: czwartek, 3 wrz 2020, 07:58
autor: marcin.skwira
To, że jest zakażenie nie oznacza źle mogą wnieść ciekawe nuty smakowe. Wielu kolegów poleca fermentacje na whisky w otwartych beczkach i celowe zakażanie w celu wydobycia dodatkowych nut smakowych.

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: czwartek, 3 wrz 2020, 09:13
autor: elrex
Wymieszam to w beczce dzisiaj albo ściągnę tę mąkę z góry i ewentualnie odpędzę do innego wiadra porównam z resztą surówki jak będzie podobne to wymieszam razem, a na koniec drugie granie całości :D A wy jak sądzicie ?

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: czwartek, 3 wrz 2020, 12:09
autor: kwik44
To z pleśnią na wierzchu będzie bardziej owocowe.

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: poniedziałek, 28 wrz 2020, 11:55
autor: ramzol
marcin.skwira pisze:To, że jest zakażenie nie oznacza źle mogą wnieść ciekawe nuty smakowe. Wielu kolegów poleca fermentacje na whisky w otwartych beczkach i celowe zakażanie w celu wydobycia dodatkowych nut smakowych.
Jakoś do tej pory nie trafiłem nic po za posmakiem maślanym w zainfekowanym tlenowcem nastawie. Nawet w spirytusie z takiego nastawu masło jest wyczuwalne. Nie twierdzę że ma wylać tylko odpędzić i zobaczyć co wyjdzie bo a nóż widelec znajdzie coś ciekawego

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: poniedziałek, 28 wrz 2020, 20:05
autor: przegab
Z tymi zmianami zakażeń w fajne smaczki trzeba brać poprawkę na czas. Kto chce czerpać ze szkockich tradycji, powinien mieć świadomość, że to się nie układa z dnia na dzień tylko z roku na rok albo dłużej.
Trzymam rok w kamionce (i dla porównania w szkle) taki destylat po zakażeniu co kwasem masłowym zawiewa i czuć w nim coraz więcej owoców ale maślane nuty dominują dalej.
W wysokich temperaturach kwas masłowy reaguje do przyjemnych owocowych estrów w obecności alkoholu etylowego. W niższych też ale proces wymaga duuużo więcej czasu.

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: wtorek, 29 wrz 2020, 07:47
autor: kwik44
Dlatego zakażać warto ;) Można zostawić zacier na dłużej, albo wcześniej zakazić dunder i mieszać. Można zmieszać zakażony dunder z odpędem. Są różne techniki. Ja "szkocką" po prostu zostawiam w otwartej beczce na dłużej. Burbon/żyto - dodawałem dundru do odpędu. Teraz rum - mieszałem odpęd z zakażonym dundrem (żurkiem, żółtym serem z dziurami i ziemniakiem z ziemią). Będzie się układać dłużej, ale efekt warty zachodu.

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: czwartek, 1 paź 2020, 10:04
autor: ramzol
Oj, to ja chyba mam na to jeszcze czas;)

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: wtorek, 17 lis 2020, 18:05
autor: elrex
Beczka (boros) dziś zawitała do duchawina :respect: Paweł jutro chyba zaleje ją winem.
U mnie najprawdopodobniej będzie w kwietniu i zostanie docelowo zalana już moim produktem :D
Pozdrawiam
Ps - w między czasie będę tutaj uzupełniał informacje 8-)

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: wtorek, 17 lis 2020, 19:57
autor: arTii
Widzę, że Twoja też jakoś mocno opalona. Jakaś dziwna ta partia...
Moja też dojechała do @Duch Wina i tez jakoś "spalona" a miała być tylko okopcona...

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: wtorek, 17 lis 2020, 22:26
autor: elrex
No najbardziej przy deklach , ale i tak się cieszę nieziemsko :lol: jest piękna.

Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

: poniedziałek, 1 lut 2021, 13:45
autor: elrex
Duże problemy od dłuższego czasu z moim „planem”. Beczka niestety będzie szła na sprzedaż, posypało się u mnie nieźle i nie dokończę przetwarzania surowca, tym samym nie będę miał czym zalać beczki. Jak nie znajdzie się kupiec to najwyżej owinę beczkę strachem i niech czeka. Więcej info o beczce na bazarku forumowym.
:cry:

Ps. Chyba ze w rok nic beczce się nie stanie ? Bo dopiero będę w PL osiągalny.