Strona 1 z 1

Zakwaszenie nastawu-ocet

: czwartek, 2 kwie 2020, 00:05
autor: orcio666
Witam Brać,
Mam pytanie odnośnie zbicia w dół pH w nastawie cukrowym, czy mogę to zrobić octem spirytusowym albo jakimś innym dostępnym octem na naszych sklepowych półkach?
Szukam tańszej alternatywy dla kwasku ew. Kwasu siarkowego którego użycie przeraża mnie

Pozdrawiam

Wysłane z mojego MI 8 Lite przy użyciu Tapatalka

Re: Zakwaszenie nastawu-ocet

: czwartek, 2 kwie 2020, 09:45
autor: moszeusz
A po co chcesz zmniejszać pH? Jeżeli nie wrzucałeś do nastawu wcześniej jakiejś sody czy czegoś takiego (tylko po co?) to nie ma potrzeby.

Re: Zakwaszenie nastawu-ocet

: czwartek, 2 kwie 2020, 10:13
autor: manowar
Bo drożdże lepiej pracują w nastawach o PH w okolicach 5,5. Ja zawsze dawałem kwasek cytrynowy... tani, bezpieczny, łatwo dostępny - a jak się kupuje przez internet to już naprawdę tani. Teraz używam do zacierów kwasu mlekowego 80% - kupiony litr pewnie starczy do końca życia...

Re: Zakwaszenie nastawu-ocet

: czwartek, 2 kwie 2020, 11:22
autor: moszeusz
Na czym polega lepszość ich pracy? Szybciej pracują, produkują mniej związków "złowonnych"?

Re: Zakwaszenie nastawu-ocet

: czwartek, 2 kwie 2020, 11:56
autor: Zygmunt
Zakwaszanie octem to błąd- ocet może zawierać żywe bakterie octujące, które cały alkohol zamienią w kwas octowy.

Re: Zakwaszenie nastawu-ocet

: czwartek, 2 kwie 2020, 19:37
autor: orcio666
Dzięki Zygmunt, o to właśnie mi chodziło.
@manowar opiszesz coś bardziej? Ile tego dajesz itp?

Wysłane z mojego MI 8 Lite przy użyciu Tapatalka

Re: Zakwaszenie nastawu-ocet

: czwartek, 2 kwie 2020, 21:03
autor: Zygmunt
Odnośnie kwasu siarkowego, taka ciekawostka z przed blisko wieku:

Obrazek
Hryniewicz "Gorzelnictwo Rolnicze", Warszawa 1930

Re: Zakwaszenie nastawu-ocet

: piątek, 3 kwie 2020, 16:05
autor: orcio666
@Zygmunt no i wszystko jasne,będzie ortodoks cukrowy z kwasem mlekowym

Wysłane z mojego MI 8 Lite przy użyciu Tapatalka

Re: Zakwaszenie nastawu-ocet

: czwartek, 9 kwie 2020, 11:33
autor: manowar
@orcio - wybacz umknęło mi...
Tworząc drożdżom lepsze warunki bytowe osiągamy to, że drożdże pracują szybciej, efektywniej i produkują mniej niepożądanych substancji - to odnośnie lepszości. Przy czym radziłbym do tematu podchodzić kompleksowo czyli nie wybierać sobie tylko jednego aspektu. Skoro chcesz zakwaszać to aż prosi się, żeby bazą do nastawu nie była sacharoza tylko cukier inwertowany. Kolejne kroki to ustawienie niezbyt wysokiej gęstości (ok 22blg) oraz odpowiednie natlenienie nastawu, żeby proces namnażania się przebiegał sprawnie. Drożdże do cukrówki mają już w sobie porcję odżywki więc o to nie musimy się martwić - ale za to ja bym kierował swój wybór w stronę drożdży typu vodka/crysta/pure - one mają mniejsze opakowania - będą nieco wolniej pracować, ale powinny dać czystszy nastaw. Odpowiednie warunki to też temperatura pracy - wiadomo im cieplej tym szybciej - ale więcej syfu - nie może być też za zimno - bo drożdże będą się stresować (więcej syfu) albo przerwą pracę. Wydaje się, że okolice 20C nastawu to tak idealnie...

Co do drugiego pytania - to ja zakwaszam zacier - schodzi ok 10ml kwasu na ok 25l zacieru - ale tu znaczenie ma ph wody - mam elektroniczny miernik ph - w miarę wyskalowany na buforach - dolewam małe porcje i na bieżąco sprawdzam jak się ph zmienia.

Re: Zakwaszenie nastawu-ocet

: wtorek, 14 kwie 2020, 03:00
autor: kondon
manowar pisze: ja bym kierował swój wybór w stronę drożdży typu vodka/crysta/pure
Możesz napisać jakie konkretnie polecasz z tych wolniejszych.

Re: Zakwaszenie nastawu-ocet

: wtorek, 14 kwie 2020, 11:53
autor: użytkownik usunięty
W warunkach amatorskich nic nie trzeba zakwaszać, wystarczy że, przestrzega się rygoru sanitarnego i temperaturowego.
Pewnie przy produkcji na dużą skale, a przy tym niechlujnego postępowania przy całym procesie, a przede wszystkim przy niedokładnym myciu i odkażaniu fermentatora, to można zakwaszać, a nawet trzeba.
Jednak robiąc dla siebie powinniśmy dążyć do jakości, a nie ilości.

Re: Zakwaszenie nastawu-ocet

: wtorek, 14 kwie 2020, 12:47
autor: orcio666
@japitole zawsze zakwaszam - uważam że lepszej jakości wychodzi produkt finalny,nigdy nie robię przemysłówki

Wysłane z mojego MI 8 Lite przy użyciu Tapatalka

Re: Zakwaszenie nastawu-ocet

: wtorek, 14 kwie 2020, 13:53
autor: Doody
Ja również zakwaszam. Zdarzało mi sie nie zakwasić słodu bo ma on tendencję do samozakwaszania. Ale zboże nieslodowane, a zwłaszcza żyto to już obowiązkowo.

Re: Zakwaszenie nastawu-ocet

: wtorek, 14 kwie 2020, 14:30
autor: orcio666
@doody świete słowa,mój dziadek jak robił lata lata temu zawsze 2wiadra dundru trzymał na ziarno....

Wysłane z mojego MI 8 Lite przy użyciu Tapatalka

Re: Zakwaszenie nastawu-ocet

: środa, 15 kwie 2020, 00:04
autor: Dwaid
Czy takie najprostsze zakwaszenie można zrobić kwaskiem cytrynowym? Czy wystarczyłoby po prostu dosypać takiego kwasku do wody z cukrem, przed dodaniem drożdży? Na przykład jedną paczkę kwasku na 25l nastawu?

Re: Zakwaszenie nastawu-ocet

: środa, 15 kwie 2020, 06:33
autor: orcio666
@dawid dokładnie tak jak piszesz,nie wolno przesadzić bo za kwaśne środowisko też nie jest dobre, osobiście bym dał na 25l łyżeczkę kwasku,w smaku woda z cukrem nie powinna być mdła ( po dodaniu kwasku )ale też nie powinieneś czuć w niej kwasku

Wysłane z mojego MI 8 Lite przy użyciu Tapatalka

Re: Zakwaszenie nastawu-ocet

: środa, 15 kwie 2020, 11:37
autor: Doody
Dwaid pisze:Czy takie najprostsze zakwaszenie można zrobić kwaskiem cytrynowym? Czy wystarczyłoby po prostu dosypać takiego kwasku do wody z cukrem, przed dodaniem drożdży?
Zakwaszanie nastawu cukrowego nie bardzo ma sens. Zakwaszamy zaciery zbożowe. Do nastawu cukrowego najlepiej dodać drożdże turbo, które oprócz drożdży zawierają pożywkę, witaminy oraz niezbędne substancje dla prawidłowego funkcjonowania grzybków.