Strona 1 z 1

Jagermeister

: wtorek, 18 lut 2020, 19:20
autor: robert4you
Lubię bardzo ten likier i od jakiegoś czasu kombinowałem jak zrobić coś co będzie mocno zbliżone do oryginału.
No i prawie się udało. O tym dlaczego prawie będzie na końcu.

RECEPTURA ( składniki rozdrabniamy w moździerzu, nie mielimy)

Pkt1
Anyż - 1 gwiazdka, rozdrabniamy i zalewamy 60 ml spirytusu, pozostawiamy na 24h. Potem odcedzamy.

Pkt2
kardamon - 1,5 g ( same ziarenka)
cynamon - ok 3cm
czarny pieprz - 2g
goździki - 5g

Wszystko mieszamy razem i rozdrabniamy w moździerzu.

Pkt3
Do moździerza wsypujemy i rozdrabniamy:
- suszony rozmaryn - 1 łyżeczka
- suszony majranek - 1 łyżeczka
- suszona mięta - 1 łyżeczka
- suszony tymianek - 1 łyżeczka
- kminek -1 łyżeczka
- suszony rumianek - 1 łyżeczka
- owoce jałowca - 1 łyżeczka
- suszony estragon - 1/2 łyżeczki
- suszona bazylia - 1/2 łyżeczki
- suszony piołun - 1/4 łyżeczki
- suszona zielona pietruszka - 1/2 łyżeczki
- suszona lawenda - 1/2 łyżeczki

Składniki z pkt 3 zalewamy 0,5 l alkoholu 70% i odajemy:
- skórkę z 1/2 cytryny bez albedo
- starty imbir - ok 1/2 łyżeczka
- mieszankę ziół z pkt 2 - 1 łyżeczka

Odstawiamy na 1 do 2 h.

Następnie dodajemy nalew z anyżu, mieszamy i wszystko bardzo dokładnie filtrujemy.
W tym czasie robimy syrop cukrowy z 250g cukru i 250g wody. Syrop studzimy i mieszamy z przefiltrowanym nalewem.
Na koniec dodajemy 10 ml karmelu firmy Strands. https://alkohole-domowe.pl/zaprawka-bar ... -25ml-p896.

Odstawiamy przynajmniej na kilka dni.
Jeżeli pojawi się osad to jak najszybciej zlewamy lub filtrujemy - resztki składników mogą oddawać gorycz.

Uzyskany likier jest bardzo fajny i bardzo przypomina Jagermaister.

No i niestety łyżka dziegciu na koniec. Po zmieszaniu z RedBullem smak mocno się rozjeżdża. Nie umiem sobie z tym poradzić. Może ktoś z kolegów wykona przepis, posmakuje i coś doradzi.

Re: Jagermaister

: wtorek, 18 lut 2020, 19:24
autor: JanOkowita
Dziękuję za przepis, zapewne skorzystam. Ale nie rozumiem, jak można mieszać z RedBullem! Taki trunek moim zdaniem zawsze pije się w czystej formie, w temperaturze pokojowej, najlepiej po posiłku lub jako rozgrzewka zimą.

Re: Jagermaister

: wtorek, 18 lut 2020, 19:27
autor: robert4you
Z Red Bullem i lodem też jest niezły. Mój zięć czy syn czystego nie ruszają. Młodzież.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Jagermaister

: wtorek, 18 lut 2020, 20:58
autor: 275synio
Janku, prawie wszystko by się zgadzało ;)

Sam producent podaje zresztą, że jego alkohol najlepiej smakuje zmrożony do -18 stopni Celsjusza. Przy tej temperaturze smak jest także najintensywniejszy. Co ciekawe, najlepiej pić jagera tuż po obfitym posiłku jako digestif.

Re: Jagermaister

: środa, 19 lut 2020, 09:13
autor: artur.sukiennik
No to już mam zajęcie na weekend;-) ;-)

Re: Jagermaister

: środa, 19 lut 2020, 11:32
autor: robert4you
W weekend będę kończył coś ala gin. Na podobnej zasadzie jako nalew z ziół. Bez powtórnych destylacji.
Zobaczymy co wyjdzie.
W następnej kolejności mam w planie pokombinować z ballantines brasil.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Jagermaister

: środa, 19 lut 2020, 11:43
autor: zaradek
robert4you pisze:kardamon - 1,5 g ( same ziarenka)
Rozumiem, że chodzi o takie małe, czarne kuleczki, które znajdują się wewnątrz "większego" ziarenka? ;-)

PS. Ja ostatnio zrobiłem a'la GIN (a właściwie jałowcówkę) - dałem z 10 kulek suszonego jałowca + pasek skórki z cytryny (bez albedo) i płaską łyżeczkę cukru na 1L alkoholu 40%. Po dwóch tygodniach odcedziłem i z tonikiem było pyszne.
Parę dni temu zrobiłem podobnie, dodatkowo dałem kawałeczek kory cynamonu. Dam znać, co z tego wyjdzie.

Re: Jagermaister

: środa, 19 lut 2020, 12:58
autor: robert4you
Tak, chodzi o małe kuleczki.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Jagermeister

: środa, 26 lut 2020, 21:35
autor: artur.sukiennik
No i zrobione;-) ;-) Już po zmieszaniu jest super i naprawdę bardzo przypomina orginał :klaszcze: dzięki za przepis :poklon; za pare dni opisze wrażenia smakowe z finalnej degustacji :D

Re: Jagermeister

: środa, 26 lut 2020, 21:52
autor: robert4you
Czym dłużej stoi tym smak jest lepszy.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Jagermeister

: czwartek, 27 lut 2020, 08:55
autor: artur.sukiennik
Taka ilość to napewno długo nie poleży;-) przy następnej partii spirytusu zrobię tak ze 4l i odstawię do porządnego przegryzienia;-) ;-)

Re: Jagermeister

: czwartek, 27 lut 2020, 09:35
autor: aakk
No i namówili.. Zrobię z ciekawości bo oryginalny zdarzało mi się pić i smak mi odpowiadał. Gdzie najlepiej zaopatrzyć się we wszystkie składniki? Uda się kupić w jednym markecie czy trzeba latać i kompletować?

Re: Jagermeister

: czwartek, 27 lut 2020, 13:49
autor: artur.sukiennik
Napewno w sklepie zielarskim kupisz wszystkie składniki. W markecie raczej nie dostaniesz piołunu i lawendy, miałem też problem z anyżem gwiaździstym. Można też zamówić wszystko przez internet;-)No i trzeba zamówic zaprawke;-)

Re: Jagermeister

: czwartek, 27 lut 2020, 15:58
autor: robert4you
Zaprawka nie jest obowiązkowa. To tylko kolor.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Obrazek

Re: Jagermeister

: czwartek, 27 lut 2020, 23:00
autor: mirek-swirek
Nie moge sie doczytac, co robimy z ziolami z punktu 2?

Re: Jagermeister

: piątek, 28 lut 2020, 00:09
autor: eldier
robert4you pisze:Składniki z pkt 3 zalewamy 0,5 l alkoholu 70% i odajemy:
- skórkę z 1/2 cytryny bez albedo
- starty imbir - ok 1/2 łyżeczka
- mieszankę ziół z pkt 2 - 1 łyżeczka
Też na początku nie mogłem się doczytać :D

Re: Jagermeister

: piątek, 28 lut 2020, 09:43
autor: Kamal
Karmel można samemu w domu zrobić, i już jeden składnik odchodzi. :)
K.

Re: Jagermeister

: niedziela, 1 mar 2020, 13:19
autor: artur.sukiennik
Wczoraj odbyła się kolejna degustacja i powiem szczerze jest klasa;-) ;-) ziołowy orzeźwiający smak idealnie imituje prawdziwego jagera. Degustowałem wraz ze znajomymi i wszystkie opinie były pozytywne;-) ;-) do tego nalewka gotowa do spożycia po 4 dniach, no przecież to jest cudo;-) ;-)

Re: Jagermeister

: poniedziałek, 2 mar 2020, 02:21
autor: użytkownik usunięty
Bez jaj 8-) Na tych składnikach nie może to smakować jak Jagermeister. Wierzę, że jest smaczne, ale smak będzie miało inny, warto sobie kupić oryginał i porównać, ja tak robiłem i straciłem na tym wiele miesięcy i flaszek.
Skład jest inny i nie jest to prawdą, że składa się z 56 ziół jest ich dużo mniej ;)
Nawet jak Ci się uda w trafić w skład, to na początku nie od razu przypomina Jagermeistera, musi swoje odleżakować co najmniej dwa miesiące. Mój po tym czasie, moim zdaniem ma zgodność z oryginałem na poziomie 90 paru procent, ja je wyczuwam, moi znajomi już nie.
Uprzedzając pytania, nie proście mnie o przepis za dużo mnie to energii, czasu i pieniędzy kosztowało. Poza tym jeszcze nad nim pracuję.
Ale, żeby nie być gołosłownym mogę za jakieś 2-3 miesiące podesłać próbki, gdyż obecne zostały przetestowane do ostatniej kropli.
I żeby nie zostać posądzonym, że wysyłam oryginał podeślę nalew w postaci jasnej przed jego barwieniem.

Re: Jagermeister

: poniedziałek, 2 mar 2020, 19:48
autor: wolan
Kolego @japitole za posty wiem ale nie powiem powinno się usuwać użytkowników z forum.
Jest to skarbnica wiedzy i należy z niej czerpać ale i dawać coś od siebie.
Autora tematu przepraszam za zbędne dywagacje.
Właśnie zamawiam zioła do tej nalewki, mam ja zamiar zrobić na weekendzie :)
I jestem ciekaw postępu z ala' ginem ;) bo ten trunek jest jak najbardziej w moim guście :).

Re: Jagermeister

: poniedziałek, 2 mar 2020, 19:53
autor: artur.sukiennik
Kolega @japitole widocznie nie korzysta z wiedzy innych kolegów. Naprawde warto wypróbować ten przepis;-) ;-)

Re: Jagermeister

: poniedziałek, 2 mar 2020, 21:48
autor: robert4you
Prawdziwy Polak. No cóż.

I jaka wiedza że ziół nie jest 56. Ciekawe na jakiej podstawie to twierdzenie. No chyba że zgodnie z nickem tak sobie kolega pitoli co popadnie.
Ciekawe czy kolega wie dzięki komu używa aabratka czy bufor.
No gdyby inni też tak podchodzili do forum to ciągle miałby odstojniki że słoików i kanke po mleku.
Szkoda słów.


Z ginem poszło słabo. Jest niepijalny. W weekend pójdzie na pot stila to może go uratuje.
Zastanawiam się czy ktoś próbował już wisielca, tylko zamiast pomarańczy powiesić zioła z przepisu na gin?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Jagermeister

: poniedziałek, 2 mar 2020, 22:04
autor: artur.sukiennik
Kolega to pewnie alfa i omega i do wszystiego doszedł metodą prób i błędów :klaszcze:

Re: Jagermeister

: poniedziałek, 2 mar 2020, 22:27
autor: robert4you
Znalazłem jeszcze coś takiego

https://r.tapatalk.com/shareLink/topic? ... source=app

ale koleś co to pisał tak namotał że mój angielski jakoś nie styka.
Może ktoś coś?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Jagermeister

: wtorek, 3 mar 2020, 00:22
autor: użytkownik usunięty
Ba...lepiej wprowadzać w błąd i twierdzić, że zrobiło się Jagemeistera, ilu później po takich postach błądzi i się zniechęca, bo ogrom czasu zmarnowali na jakiegoś bittera. Może i się nie podzieliłem wiedzą, ale uczciwie o tym wspomniałem, a wy i tak nie mogliście tego uszanować i powstrzymać języka za zębami...Może dzięki mojemu pierwszemu postowi uchronię choćby jedną osobę przed stratą czasu i pieniędzy.
Taką wiedzą z pseudo jagerem, to można w dwa dni zapełnić forum, czy wtedy lepiej byście się czuli jakbym przytoczył kilka przepisów na nalewki ziołowe i powiedział, że smakują jak Jagermeister?

Re: Jagermeister

: wtorek, 3 mar 2020, 08:47
autor: artur.sukiennik
Zdecydowanie wszystkich zachęciłeś do eksperymentowania postem o treści "straciłem na to dużo czasu i pieniędzy" dlatego nie dla psa kiełbasa ;-) ;-)

Re: Jagermeister

: wtorek, 3 mar 2020, 10:20
autor: wolan
Czytałem na białym forum, że parę osób próbowało wisielca w dużym słoiku. Trzeba by poszukać w wątku o gine. Ja poluje od 2 tyg na jakiś szybkowar na allegro bo wlewać do kega 50l, parę litrów kompotu z jałowca nie ma chyba większego sensu ;) (grzałki).
U nas na forum wątek o ginie i jałowcowkach jest też dość obszerny :) i ciężko się na coś zdecydować ;).

A wracając do kolegi i jego postępowania, zawsze możesz podać najbardziej zbliżony przepis nazwać to Ala' jager i poprosić reszte forumowiczów o sugestie jak to udoskonalić, zawsze może wyjść coś lepszego od oryginału :). Albo ugryźć się w palce i nie pisać nic, bo czego oczy nie widzą tego sercu nie żal :P

Re: Jagermeister

: wtorek, 3 mar 2020, 18:52
autor: robert4you
Japitole ale pitolenie!

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Jagermeister

: niedziela, 8 mar 2020, 15:19
autor: aakk
1.5g kardamonu to już waga samych ziarenek?
I jak mocno rozgnieść przyprawy z punktu drugiego? Wystarczy? ObrazekObrazek

Re: Jagermeister

: niedziela, 8 mar 2020, 22:46
autor: robert4you
Tak, samych ziarenek.
Tak, wystarczy.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Jagermeister

: poniedziałek, 9 mar 2020, 18:52
autor: aakk
Wszystko zmieszane, taki kolorek mi wyszedł. Mimo że jeszcze nie zaszedł magiczny proces przegryzania się (:D) musiałem dzioba umoczyć. Muszę przyznać że jest całkiem fajne, może gdzieś tam nuta jagermeistera jest ;) dodałem też mniej cukru - 200g zamiast 250g bo z doświadczenia wiem że w każdym przepisie jak dla mnie jest za słodko. Na pewno zrobię więcej i pójdzie do leżakowania.
Obrazek

Re: Jagermeister

: środa, 11 mar 2020, 14:38
autor: marcingrzesik
Też się zabrałem za robotę ObrazekObrazekObrazek

Sent from my LYA-L09 using Tapatalk

Re: Jagermeister

: środa, 11 mar 2020, 15:25
autor: artur.sukiennik
Jaki przejrzysty kolorek;-) ;-) ;-)

Re: Jagermeister

: środa, 11 mar 2020, 18:35
autor: aakk
Będziesz trzymał dłużej zalane przyprawy? Bo raczej nie oddadzą całego aromatu jeśli będziesz postępował czasowo tak jak w przepisie.

Edit: ją swoją po dwóch dniach zlewam znad osadu, oczywiście musiałem spróbować. Jest coraz lepiej. Przelewam do butelek i niech odpoczywa :) Obrazek

Re: Jagermeister

: środa, 11 mar 2020, 23:29
autor: robert4you
Co to za gałęzie w tym słoiku?

Trzymanie dłużej raczej oddala nas od oryginalnego smaku.
Pojawia się gorycz.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Jagermeister

: czwartek, 12 mar 2020, 00:27
autor: marcingrzesik
Świeży rozmaryn, plus wszystkie dodatki podpieczone na patelni dla wydobycia aromatu.

Sent from my LYA-L09 using Tapatalk

Re: Jagermeister

: niedziela, 15 mar 2020, 09:35
autor: stefunk
japitole pisze: nie proście mnie o przepis za dużo mnie to energii, czasu i pieniędzy kosztowało.
To jest żenujące, jak w przedszkolu, szkoda, że nie masz oporów korzystać ze zmarnowanej energii, czasu i pieniędzy innych użytkowników forum.

Re: Jagermeister

: czwartek, 2 kwie 2020, 10:27
autor: tomczylitomasz
Dzień Dobry wszystkim!
Właśnie oczekuje dostawy przypraw i będę się brał za moją pierwsza imitacje jegera.
Pierwszego zrobię wedle oryginalnego przepisu z pierwszego posta, ale chciałem zapytać czy rzeczywiście nie lepiej trzymać przypraw dłużej?
To pytanie do użytkownika aakk - czy po zlaniu dopiero po dwóch dniach nalewka nie jest zbyt gorzka?
pozdrawiam.

Re: Jagermeister

: czwartek, 2 kwie 2020, 13:06
autor: robert4you
I jak wyniki, koledzy?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Jagermeister

: czwartek, 2 kwie 2020, 14:54
autor: aakk
Moja jest ok, nie wyczuwam nic gorzkiego. Jest nieco pieprzna, coś czuję że moja waga kuchenne niezbyt nadaje się do ważenia takich małych porcji i zwyczajnie poszło za dużo pieprzu muszę kupić taką wagę cocmi zważy dokładnie i zrobię kolejną porcję.

Re: Jagermeister

: niedziela, 5 kwie 2020, 10:50
autor: artur.sukiennik
Dzisiaj nastawiam kolejną partię i mam takie techniczne pytanie. Spirytus którym zalewamy antż ma mieć 70% czy 96%?;-) i co myślicie o dodaniu do przepisu ociupinki syropu klonowego?;-) ;-)

Re: Jagermeister

: niedziela, 5 kwie 2020, 14:32
autor: LuarvikLuarvik
robert4you pisze:Znalazłem jeszcze coś takiego

https://r.tapatalk.com/shareLink/topic? ... source=app

ale koleś co to pisał tak namotał że mój angielski jakoś nie styka.
Może ktoś coś?
Raczej nie ma sensu tłumaczyć. Gość podał składniki, ale ilość każdy ma sobie dobrać sam w zależności od gustu. Na tej zasadzie można by dowolnie dodawać lub ujmować ingrediencje, a tym samym stworzyć zupełnie inne przepisy. Coś jak pizza "własna kompozycja".

Co do dodania syropu klonowego to myślę, że sprawdziłby się idealnie. Ilość trzeba by złapać, ja bym zaczął od 1-1,5 łyżki stołowej na 1l płynu.

Re: Jagermeister

: niedziela, 5 kwie 2020, 16:44
autor: artur.sukiennik
No spróbuję dodać syropu bo wydaje mi się, że w tym przepisie fajnie by zagrał;-) ;-)

Re: Jagermeister

: poniedziałek, 6 kwie 2020, 00:02
autor: robert4you
Jutro będę robił nowa porcje więc też spróbuję.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Jagermeister

: poniedziałek, 6 kwie 2020, 04:41
autor: lesgo58
japitole pisze:...
Uprzedzając pytania, nie proście mnie o przepis za dużo mnie to energii, czasu i pieniędzy kosztowało....
Ale pitolenie... Masakra.

Re: Jagermeister

: poniedziałek, 6 kwie 2020, 08:55
autor: artur.sukiennik
@lesgo58 dobrze, że ty nie miałeś takiego pomysłu jak pisałeś kompedium;-) ;-)

Re: Jagermeister

: poniedziałek, 6 kwie 2020, 14:56
autor: robert4you
Za ten wpis kolega powinien wylecieć z tego forum za złamanie podstawowej zasady i idei działania forum- wymiany informacji i wiedzy.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Jagermeister

: poniedziałek, 6 kwie 2020, 22:23
autor: artur.sukiennik
Tak jak mówiłem, nastawiona nieco większa ilość :D dodałem do przepisu 3 łyżki syropu klonowego. :D

Re: Jagermeister

: poniedziałek, 6 kwie 2020, 23:53
autor: .Gacek
Panowie zastanawiam się dlaczego oryginalny Jager ma piękny bordowokrwisty kolor pod światło a mój nalew ma zawsze jakiś ciemno zielono glonowy kolor. Nawet gdy nie dodaję np bazylii lub rozmarynu, to też taki kolorek ni w pi.pę ni w oko.
Żaden z ogólnie dostępnych przepisów, który skrupulatnie przygotowywałem nie przypominał kolorem oryginału a o smaku to już w ogóle nie wspominam. Każdy nalew wychodzi super aromatyczny gdzie w głębi można doszukiwać się super smaczków ale to dalej nie jest to...
Koniec końców zastanawiam się czy próby odwzorowania oryginału nie porzucić i skupić się na swojej mieszance przypraw z nutą imbiru, kardamonu i anyżu, powiedzmy z płatkami opiekanej czereśni i mieć gdzieś czy wyjdzie podobny czy taki sam...
Ale ja głupi jestem. Nigdy nie wyjdzie taki sam...
Edit:
Uprzedzam pytanie o karmel, ten zawsze robię sam. Staram się unikać wszelkich zaprawek nawet Strands'a.

Re: Jagermeister

: wtorek, 7 kwie 2020, 00:10
autor: LuarvikLuarvik
Bordowokrwisty? Zawsze mi się wydawał ciemnobursztynowy, czy po facecku brązowy. No ale de gustibus et coloribus...;)

Re: Jagermeister

: wtorek, 7 kwie 2020, 00:19
autor: Kamal
Kolor może być przyczyną braku maceracji w beczce.
Swoją drogą w pierszym poście brak, wspominki o tym.
K.

Re: Jagermeister

: wtorek, 7 kwie 2020, 16:30
autor: tomczylitomasz
Mój pierwszy nastaw ziołowy właśnie przelany do leżakowania, powstrzymałem się od próbowania, poczekam 4dni i dopiero spróbuje. :D

Re: Jagermeister

: czwartek, 9 kwie 2020, 19:22
autor: artur.sukiennik
Po pierwszej degustacji mojego nastawu z dodatkiem syropu klonowego jestem zadowolony. Syrop wniósł leciutko słodkawy, przyjemny dodatek. Teraz odstawiam gąsiorek do przegryzienia;-) ;-)

Re: Jagermeister

: piątek, 10 kwie 2020, 13:32
autor: organoleptyk
.Gacek pisze:Panowie zastanawiam się dlaczego oryginalny Jager ma piękny bordowokrwisty kolor pod światło a mój nalew ma zawsze jakiś ciemno zielono glonowy kolor. Nawet gdy nie dodaję np bazylii lub rozmarynu, to też taki kolorek ni w pi.pę ni w oko.
Żaden z ogólnie dostępnych przepisów, który skrupulatnie przygotowywałem nie przypominał kolorem oryginału a o smaku to już w ogóle nie wspominam. Każdy nalew wychodzi super aromatyczny gdzie w głębi można doszukiwać się super smaczków ale to dalej nie jest to...
Koniec końców zastanawiam się czy próby odwzorowania oryginału nie porzucić i skupić się na swojej mieszance przypraw z nutą imbiru, kardamonu i anyżu, powiedzmy z płatkami opiekanej czereśni i mieć gdzieś czy wyjdzie podobny czy taki sam...
Ale ja głupi jestem. Nigdy nie wyjdzie taki sam...
Edit:
Uprzedzam pytanie o karmel, ten zawsze robię sam. Staram się unikać wszelkich zaprawek nawet Strands'a.
Co prawda nie pracuję w alkoholach, ale coś tam wyczuwam w smaku. Więc, moim zdaniem barwa pochodzi z nalewu z młodych orzechów włoskich. One są też do znalezienia w smaku Jagera. Poza tym ja wyczuwam dość intensywnie ziele angielskie. M<oże coś jeszce mi się przypomni bo dawno tego nie próbowałem.
Nie wiem czy pomogłem...
PS. w mojej pracy wszystko testuję w ciemno.

Re: Jagermeister

: piątek, 10 kwie 2020, 18:04
autor: tomczylitomasz
Ciekawość wzięła góre, spróbowałem... wyszło mi coś pomiędzy jegerem, a amolem... ale i tak mi bardzo smakuje, myślę, że zabutelkuje i pozostawię na popijanie po tłustych posiłkach :D
dzieki za przepis!

Re: Jagermeister

: piątek, 10 kwie 2020, 18:28
autor: LuarvikLuarvik
Czyli co drugi raz pijesz, co drugi raz nacierasz;)

Re: Jagermeister

: piątek, 10 kwie 2020, 20:26
autor: .Gacek
LuarvikLuarvik pisze:.... co drugi raz pijesz, co drugi raz nacierasz...
Dobre... :mrgreen:
tomczylitomasz pisze: ... wyszło mi coś pomiędzy jegerem, a amolem...!
Za dużo anyżu kolego dodałeś... Sprawdzone wielokrotnie :ok:

Re: Jagermeister

: środa, 15 kwie 2020, 18:56
autor: aakk
Dziś kolejny kieliszek na spróbowanie, po miesiącu leżakowania jest zdecydowanie lepiej. Dziś wstawiam kolejną porcję mając już wagę z dokładnością do setnych grama a nie kuchenna do 1g :)

Mimo że cukru dodałem mniej dla mnie nadal za słodkie, spróbuję odjąć kolejne 50g cukru. Dodam nieco więcej anyżu bo bardzo lubię ten smak. Trochę modyfikacji pod siebie i wyjdzie całkiem fajny trunek ziołowy :D

Re: Jagermeister

: środa, 15 kwie 2020, 20:22
autor: rozrywek
robert4you pisze:Za ten wpis kolega powinien wylecieć z tego forum za złamanie podstawowej zasady i idei działania forum- wymiany informacji i wiedzy.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Kompedium napisał pewien jegomość i podzielił się doświadczeniami.
Ja za to opracowanie jestem wdzięczny.
Niech nikt nie wylatuje ale posłucha:
Intensywne smaki mają nadawać treść i główny nurt. Coś tam dodane ma wzbogacić smak. Tak?
Ale dowaliłem pieprzu. O kurde przesoliłem..
Ile razy to przerabialiśmy? Setki.
To weź to rozrób z czymś i zostaw. Za mocne to wyjdzie inne. Jak za mało intensywne to dosyp i poczekaj. Ja raz przesadziłem z anyżem. I nie płacze. Zepsułem to naprawiłem. Ot i cała historyja.

Re: Jagermeister

: środa, 22 kwie 2020, 21:15
autor: zaradek
robert4you pisze: Pkt2
kardamon - 1,5 g ( same ziarenka)
cynamon - ok 3cm
czarny pieprz - 2g
goździki - 5g

Wszystko mieszamy razem i rozdrabniamy w moździerzu.

(...)

Składniki z pkt 3 zalewamy 0,5 l alkoholu 70% i dodajemy:
(...)
- mieszankę ziół z pkt 2 - 1 łyżeczka
Mam pytanko w związku z cytowanymi fragmentami:
ile wychodzi łyżeczek mieszanki z punktu 2? Właśnie 1 łyżeczka? Czy jest tego więcej? Pytam pod katem przeliczenia składników (kupiłem, dzisiaj przyszły :) )
Obstawiam, że jest to mocno ziołowe - 10 łyżeczek ziół na (tylko) 0,5l 70% ?

Re: Jagermeister

: środa, 22 kwie 2020, 22:24
autor: LuarvikLuarvik
A nie lepiej, poza cynamonem, wrzucać sekwencyjnie na wagę elektroniczną?

Re: Jagermeister

: czwartek, 23 kwie 2020, 20:22
autor: robert4you
@zaradek. -wychodzi więcej

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Jagermeister

: czwartek, 23 kwie 2020, 21:13
autor: zaradek
Już wiem - to ok. 3 łyżeczki ;) - ze 2h temu zrobiłem.
Idę zrobić mieszankę ziołową na jutro.
Myślicie że wielką zmianą będzie użycie mięty z herbatki ekspresowej (nie mam takiej 'naturalnej' suszonej) a zamiast świeżego korzenia imbiru - suszony (przyprawę w proszku)?

Re: Jagermeister

: czwartek, 23 kwie 2020, 21:50
autor: artur.sukiennik
Kieliszeczek ziołowej nalewki na dobry sen i trawienie :D :D Zimny Jagermeister po kolacji wchodzi idealnie;-) ;-)

Re: Jagermeister

: czwartek, 23 kwie 2020, 23:17
autor: .Gacek
Artur bardzo ładny kolorek Ci wyszedł. Czy zmieniałeś jakieś proporcje? Mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcie pod światło?

Re: Jagermeister

: czwartek, 23 kwie 2020, 23:57
autor: LuarvikLuarvik
@zaradek
Myślę, że w herbatce to ta sama mięta co luzem, jednak na mój nos to świeży imbir byłby zdecydowanie lepszy.

Re: Jagermeister

: piątek, 24 kwie 2020, 04:21
autor: zaradek
Ma to sens, co napisałeś ;)
Aha, jeszcze jedno - rzeczywiście zioła mają się moczyć (bo maceracja z uwagi na czas to chyba nie jest) 1h - 2h?

Re: Jagermeister

: piątek, 24 kwie 2020, 05:01
autor: aakk
Mi ostatnia porcja moczyła się dobę. Tak jakoś wyszło.. Pierwsza porcja fajnie się klaruje i ma ładny kolorek. Da się jakoś szybciej oddzielić od tych mętów? Filtr do kawy nie daje rady. ObrazekObrazek

Re: Jagermeister

: piątek, 24 kwie 2020, 07:25
autor: zaradek
Gdybyś nie wspomniał o filtrze do kawy, to właśnie jego bym Ci zaproponował - albo nawet ręczniki papierowe - ale jak filtr do kawy nie dał rady, to nie wiem.
A jakbyś ocenił różnice w smaku pomiędzy pierwszą a ostatnią porcją?

Re: Jagermeister

: piątek, 24 kwie 2020, 08:01
autor: aakk
Ta musi jeszcze poczekać i ocenię za jakiś miesiąc. Ale ciężko będzie to równać 1:1 bo wcześniej składniki szły na oko bo wagą kuchenną tego dobrze nie odmierzyłem.. Na pewno poszło za dużo pieprzu bo jest pieprzna ta poprzednia :)

Re: Jagermeister

: piątek, 24 kwie 2020, 11:06
autor: artur.sukiennik
No taki herbaciany kolorek :D wszystkie składniki oprócz zaprawki karmelowej mnożyłem x5. Zaprawki dałem 20ml bo tyle miałem;-) dodałem też 3-4 łyżki syropu klonowego :D

Re: Jagermeister

: piątek, 24 kwie 2020, 23:45
autor: artur.sukiennik
A dzisiaj popijam z colą, całkiem fajne połączenie;-) ;-)

Re: RE: Re: Jagermeister

: sobota, 25 kwie 2020, 00:48
autor: robert4you
zaradek pisze:Ma to sens, co napisałeś ;)
Aha, jeszcze jedno - rzeczywiście zioła mają się moczyć (bo maceracja z uwagi na czas to chyba nie jest) 1h - 2h?
Tak. Moim zdaniem potem uwalnia się goryczka.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: RE: Re: Jagermeister

: sobota, 25 kwie 2020, 00:49
autor: robert4you
artur.sukiennik pisze:A dzisiaj popijam z colą, całkiem fajne połączenie;-) ;-)
Jakoś wolę z Red Bull, a jeszcze lepiej z podróbka z Biedronki.
Ewentualnie czysty z lodem.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Jagermeister

: sobota, 25 kwie 2020, 01:25
autor: artur.sukiennik
Czysty z lodem jak najbardziej, ale ostatnio piłem własnie z be powerem z biedronki i bardzo podbił mi słodycz, aż za bardzo. I w sumie nie wiedziałem czy źle dobrałem proporcje czy miałem za słodki nalew;-) ;-) a dzisiaj wpisałem w internet drinki z jegermaistrem no i wyszło, że mozna z colą, spróbowałem i całkiem fajnie się komponuje;-)

Re: Jagermeister

: wtorek, 28 kwie 2020, 12:49
autor: organoleptyk
Właśnie zbytnia słodycz oryginalnego Jagera mi nie odpowiada. Z lodówki jeszcze jeszcze. Natomiast bardzo chętnie zrobiłbym wg.receptury Unicum, to dla mnie zdecydowanie smaczniejsze przez bogactwo albo wytrawnego Kummerlinga.

Re: Jagermeister

: piątek, 15 maja 2020, 18:11
autor: tomczylitomasz
aakk pisze:Mi ostatnia porcja moczyła się dobę. Tak jakoś wyszło.. Pierwsza porcja fajnie się klaruje i ma ładny kolorek. Da się jakoś szybciej oddzielić od tych mętów? Filtr do kawy nie daje rady. ObrazekObrazek
też mi się wytrącały, odczekałem kilka dni i jak miałem wrażenie, że więcej się ich nie wytrąca to przefiltrowałem filtrem do kawy.
od tego czasu spokój.

Re: Jagermeister

: piątek, 22 maja 2020, 19:39
autor: tomczylitomasz
Jednak nie......... Była idealnie klarowna do dzisiaj, znowu się wytrąciła duża ilość kłaczków. Chyba już to tak zostawie...

Re: Jagermeister

: sobota, 23 maja 2020, 16:27
autor: użytkownik usunięty
I tak będzie bez końca, dlatego takie trunki powinno się robić na zaprawkach. Walory smakowe i zdrowotne będą takie same, a nalewka będzie zawsze klarowna, dochodzi do tego jeszcze łatwość przygotowania takiej nalewki jak również jej powtarzalność i dobranie pod swój gust smaku i aromatu, poprzez dodanie paru ml zaprawki, lub jej ujęcie.

Re: Jagermeister

: wtorek, 26 maja 2020, 17:36
autor: Zwodzik
Witam kolegów, też się skusiłem na jegera i zrobiłem od razu 4 litry, pachnie pięknie, intensywniej niż original. Od razu ostrzegę, jeśli ktoś chce robić większą ilość to nie dawajcie proporcjonalnie więcej cynamonu, bo wyjdzie gorzkawe.
Usprawnilem trochę przepis o swoje widzi mi się Obrazek
Dodałem trochę owoców tarniny oraz kilka kwiatów hibiskusa na kolorek, oraz borówkę bo wyczytałem gdzieś że w orginale też jest. Nie dodałem za to karmelu. Ale zrobiłem mały eksperyment i do jednej butelki dodałem parę płatków dębowych na kolor gdyż original w beczce też leżakuje. Czas pokaże jak to będzie wyglądało. Obrazek

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Re: Jagermeister

: sobota, 8 sie 2020, 22:17
autor: Pablo70
Hm... Jak chcecie uzyskać taki ładny ciemny kolor jagera a’la ramazzotti to zamiast białego cukru wystarczy zastosować cukier trzcinowy nierafinowany dark muscovado. Da piękny ciemny kolor, inną słodycz, i nie trzeba dodawać zaprawek.. Niestety. Z nalewkami ziołowymi jest jeden wielki kłopot, ... one smak zyskują dopiero po dluuuugim dojrzewaniu. Rok dla tego typu nalewek to niezbędne minimum. ( rzecz jasna jager to nie whisky czy burbon wiec ten rok to jeszcze nie tak przecież strasznie... ).


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Re: Jagermeister

: czwartek, 17 gru 2020, 13:13
autor: rafalleg
Czy dodanie ziela angielskiego i liścia laurowego mocno zmieni smak tego przepisu? Poprawi go czy raczej nie kombinować?

Re: Jagermeister

: piątek, 17 wrz 2021, 14:49
autor: Rebeli@nt
Zwodzik pisze: zrobiłem mały eksperyment i do jednej butelki dodałem parę płatków dębowych na kolor gdyż original w beczce też leżakuje
Kolego są to pierdy producentów o tych beczkach tak samo jak z tą ilością ziół 8-) .
Jager jak już leżakuje, to albo w ceramice ewentualnie w szkle. Czy ktoś z kolegów pijąc jagera wyczuł, by takowy mógł leżakować w beczce i to przez kilka lat, bo ja za cholerę.

Re: Jagermeister

: piątek, 17 wrz 2021, 16:49
autor: SinyNos
Może się wtrącę ze swoim spostrzeżeniem. Osobiście lubię oryginał ale jako hobbysta spróbowałem zaprawki, Hunterschnaps z Prestige. Na dobrym destylacie jak dla mnie bardzo bardzo przypomina oryginał (ślepego testu nie robiłem). Ominąć można zabawę z ziołami, bardziej lub mniej udane eksperymenty związane z poszukiwaniem ingrediencji. Tyle ode mnie, z zaciekawieniem obserwuję dalej wątek;)

Re: Jagermeister

: piątek, 17 wrz 2021, 17:06
autor: marian.naworski
@sinynos próbowałem zaprawki o której mówisz, dla mnie totalnie odpychający trunek nie zdatny do picia . Nawet butelkę zafarbował na zielono . Z oryginalnym Jegerem raczej mało wspólnego.

Re: Jagermeister

: sobota, 18 wrz 2021, 21:54
autor: SinyNos
marian.naworski pisze:@sinynos próbowałem zaprawki o której mówisz, dla mnie totalnie odpychający trunek nie zdatny do picia . Nawet butelkę zafarbował na zielono . Z oryginalnym Jegerem raczej mało wspólnego.
Jak dalest jak pisze producent, zgadzam się. Dodaj mniej cukru, a 20ml starczy na litr, niech odstąpi miesiąc i spróbuj;) ja go robię na ok 40%

Re: Jagermeister

: sobota, 25 wrz 2021, 16:25
autor: Ryba64
Też próbowałem różnych przepisow, ale nie dło się uzyskać nawet 70% oryginału. jednak nie każdy trunek da się zrobić jak zwykłą cukrówe.

Re: Jagermeister

: sobota, 25 wrz 2021, 18:42
autor: kondon
Pytanie czy warto dążyć do 100% tego oryginału.
Moim zdaniem nie i ten przepis jest ciekawszy.

Re: Jagermeister

: wtorek, 19 paź 2021, 00:41
autor: tom6533
Cześć, poszperałem nieco po forach, stronach etc i wpadło mi w oko kilka składników które można by było dodać, ale niekoniecznie wiem w jakich ilościach, może jakieś sugestie? Dodam, że dobrze by było sugerować się "łyżeczkami", aby było po prostu łatwiej ewentualnie dodać coś do przepisu z pierwszego posta.
- lukrecja
- kolendra
- koper włoski
- żeńszeń
- ziele lubczyku
- arcydzięgiel
- hyzop
- szafran

Re: Jagermeister

: wtorek, 19 paź 2021, 18:28
autor: gary1966
Rebeli@nt pisze:
Zwodzik pisze: zrobiłem mały eksperyment i do jednej butelki dodałem parę płatków dębowych na kolor gdyż original w beczce też leżakuje
Kolego są to pierdy producentów o tych beczkach tak samo jak z tą ilością ziół 8-) .
Jager jak już leżakuje, to albo w ceramice ewentualnie w szkle. Czy ktoś z kolegów pijąc jagera wyczuł, by takowy mógł leżakować w beczce i to przez kilka lat, bo ja za cholerę.
Nie mam wiedzy jak jest z "jegrem" ale widziałem w sklepie beczki dębowe po likerze ziołowym. To może i coś tam leżakuje?

Re: Jagermeister

: czwartek, 2 gru 2021, 15:20
autor: Gawronfly101
zrobiłem wg przepisu, nie miałem piołunu a wyszedł i tak świetny może nie jak oryginał ale naprawdę warto próbować