[POMOC] Dobranie metodyki i składników do zacierania 'WHISKY'
: poniedziałek, 3 lut 2020, 13:57
Witam, tak jak w temacie: potrzebuję rady dt. dobrania metodyki i składników do zacierania 'WHISKY'.
Na tzw. 'składzie' mam teraz:
- AAbratek z beczką 40l bodajże,
- garnek emaliowany 30l,
- bańka 24l,
- śrutę kukurydzianą (powiedzmy że b. dużo),
- mąkę kukurydzianą,
- żyto.
Najważniejszą rzeczą jest to, iż chcę zrobić na tzw. turbo drożdżach. Mógłby mi podpowiedzieć jak wygląda cały proces technologiczny od zacierania, fermentacji, przez destylację i 'beczkowanie' (z użyciem płatków dębowych - nie mam beczki)? Ewentualnie jakiś SPRAWDZONY przepis, na forum jest tego sporo, ale chciałbym coś sprawdzonego i dosyć taniego (wiem, będę potrzebował jeszcze kilku rzeczy, spokojnie).
Jeśli jest tu osoba, która byłaby mi w stanie pomóc, byłbym niezwykle wdzięczny - w temacie bourbonów jestem całkowicie zielony i nie chcę czegoś spieszyć.
Z góry DZIĘKUJĘ!!!
Na tzw. 'składzie' mam teraz:
- AAbratek z beczką 40l bodajże,
- garnek emaliowany 30l,
- bańka 24l,
- śrutę kukurydzianą (powiedzmy że b. dużo),
- mąkę kukurydzianą,
- żyto.
Najważniejszą rzeczą jest to, iż chcę zrobić na tzw. turbo drożdżach. Mógłby mi podpowiedzieć jak wygląda cały proces technologiczny od zacierania, fermentacji, przez destylację i 'beczkowanie' (z użyciem płatków dębowych - nie mam beczki)? Ewentualnie jakiś SPRAWDZONY przepis, na forum jest tego sporo, ale chciałbym coś sprawdzonego i dosyć taniego (wiem, będę potrzebował jeszcze kilku rzeczy, spokojnie).
Jeśli jest tu osoba, która byłaby mi w stanie pomóc, byłbym niezwykle wdzięczny - w temacie bourbonów jestem całkowicie zielony i nie chcę czegoś spieszyć.
Z góry DZIĘKUJĘ!!!