Strona 1 z 1

Za słodkie wino z SOKU NFC Jabłko

: środa, 18 gru 2019, 14:01
autor: scanik
Wino z sok jabłkowego NFC

18.11.2019 Nastawione BLG nastawu 22!

24.11.2019 BLG 9

28.11.2019 BLG 3, dodano 1,8 kg cukru (rozpuszczony w soku)

15.11.2019 Zlane z nad osadu BLG 10

Baniak 15l.

Nie widać aby dalej fermentowało, nie czuć gazu w smaku, wino za słodkie. Użyte drożdże Fermvin ale nie pamięta czy 14% czy 16%. Robione zgodnie z Malinowym, dodano 3,6 kg cukru łącznie.

Wygląda na to, ze skończyła się fermentacja a jest dużooo za słodkie. Co mogę w tej sytuacji zrobić? Czekać? Dodać np Bayanusy? Tak słodkiego nie da się pic. Nie bardzo chcę "dorabiać" nowego winka z jabłek, ani nie mam gdzie rozdzielać tego.. jest szansa, że cukier jeszcze wyfermentuje?

Proszę o podpowiedzi.

Re: Za słodkie wino z SOKU NFC Jabłko

: środa, 18 gru 2019, 23:11
autor: .Gacek
Takich i podobnych tematów jest już kilka/naście...
Zajrzyj np tutaj, temat sprzed paru dni:
za-duzo-doslodzilem-jak-zredukowac-slodkosc-t21146.html
lub poszukaj w szukajce pod różnymi nazwami słodyczy :ok:

Re: Za słodkie wino z SOKU NFC Jabłko

: czwartek, 19 gru 2019, 12:11
autor: scanik
Dzięki za zainteresowanie. Czytałem, nawet był podobny o soku NFC i wiem, ze najlepiej zrobić podobne i jak będzie niskie BLG to wymieszać ale to by mi wyszło, ze 40 litrów.. ani nie ma gdzie, ani w czym, ani chęci na taką ilość tego trunku... więc chyba tylko restart.. podpowie ktoś jak to zrobić w moim przypadku? Czy jest jeszcze szansa, ze obecne
dożdze zjedzą coś z tego cukru?