Za słodkie wino z SOKU NFC Jabłko
: środa, 18 gru 2019, 14:01
Wino z sok jabłkowego NFC
18.11.2019 Nastawione BLG nastawu 22!
24.11.2019 BLG 9
28.11.2019 BLG 3, dodano 1,8 kg cukru (rozpuszczony w soku)
15.11.2019 Zlane z nad osadu BLG 10
Baniak 15l.
Nie widać aby dalej fermentowało, nie czuć gazu w smaku, wino za słodkie. Użyte drożdże Fermvin ale nie pamięta czy 14% czy 16%. Robione zgodnie z Malinowym, dodano 3,6 kg cukru łącznie.
Wygląda na to, ze skończyła się fermentacja a jest dużooo za słodkie. Co mogę w tej sytuacji zrobić? Czekać? Dodać np Bayanusy? Tak słodkiego nie da się pic. Nie bardzo chcę "dorabiać" nowego winka z jabłek, ani nie mam gdzie rozdzielać tego.. jest szansa, że cukier jeszcze wyfermentuje?
Proszę o podpowiedzi.
18.11.2019 Nastawione BLG nastawu 22!
24.11.2019 BLG 9
28.11.2019 BLG 3, dodano 1,8 kg cukru (rozpuszczony w soku)
15.11.2019 Zlane z nad osadu BLG 10
Baniak 15l.
Nie widać aby dalej fermentowało, nie czuć gazu w smaku, wino za słodkie. Użyte drożdże Fermvin ale nie pamięta czy 14% czy 16%. Robione zgodnie z Malinowym, dodano 3,6 kg cukru łącznie.
Wygląda na to, ze skończyła się fermentacja a jest dużooo za słodkie. Co mogę w tej sytuacji zrobić? Czekać? Dodać np Bayanusy? Tak słodkiego nie da się pic. Nie bardzo chcę "dorabiać" nowego winka z jabłek, ani nie mam gdzie rozdzielać tego.. jest szansa, że cukier jeszcze wyfermentuje?
Proszę o podpowiedzi.