Strona 1 z 1

Eksperymentalny nastaw z kompotów z dodatkiem... wina

: piątek, 29 lis 2019, 17:56
autor: Wit_Old
Cześć! Dwa dni temu zrobiłem nastaw. Do pojemnika fermantacyjnego wlałem stare kompoty i (pewnie to był błąd) 3 butelki domowego wina, których BLG wynosił około 15 (najprawdopodobniej nie przerobily się do końca). Wszystko uzupełnilem ciepłą wodą i cukrem w ilości 1kg. Wynik końcowy to nastaw o objętości 18 litrów, BLG 20 i temperaturze 30 stopni Celsjusza. To wszystko doprawiłam drożdżami Spirit Ferm turbo fruit...

Po 2 dniach poziom w rurce nieznacznie się zmienił, ale kompletnie nie słychać, żeby nastaw pracował. BLG bez zmian.

Czy da się to uratować np drożdżami do restartu czy może są jakieś inne metody, a może już pozamiatane?

Z góry dzięki!

Re: Eksperymentalny nastaw z kompotów z dodatkiem... wina

: piątek, 29 lis 2019, 18:18
autor: JanOkowita
Z czego te kompoty? Bo problem może być w odczynie pH.

Re: Eksperymentalny nastaw z kompotów z dodatkiem... wina

: piątek, 29 lis 2019, 18:37
autor: Wit_Old
Truskawka głównie, ale jest też malina i chyba śliwka.

Re: Eksperymentalny nastaw z kompotów z dodatkiem... wina

: niedziela, 1 gru 2019, 09:16
autor: Wit_Old
Ruszyło jednak :)

Dziwna sprawa, ale poziom BLG zaczął rosnąć. Z 20 zrobiło się 30 :|