Eksperymentalny nastaw z kompotów z dodatkiem... wina
: piątek, 29 lis 2019, 17:56
Cześć! Dwa dni temu zrobiłem nastaw. Do pojemnika fermantacyjnego wlałem stare kompoty i (pewnie to był błąd) 3 butelki domowego wina, których BLG wynosił około 15 (najprawdopodobniej nie przerobily się do końca). Wszystko uzupełnilem ciepłą wodą i cukrem w ilości 1kg. Wynik końcowy to nastaw o objętości 18 litrów, BLG 20 i temperaturze 30 stopni Celsjusza. To wszystko doprawiłam drożdżami Spirit Ferm turbo fruit...
Po 2 dniach poziom w rurce nieznacznie się zmienił, ale kompletnie nie słychać, żeby nastaw pracował. BLG bez zmian.
Czy da się to uratować np drożdżami do restartu czy może są jakieś inne metody, a może już pozamiatane?
Z góry dzięki!
Po 2 dniach poziom w rurce nieznacznie się zmienił, ale kompletnie nie słychać, żeby nastaw pracował. BLG bez zmian.
Czy da się to uratować np drożdżami do restartu czy może są jakieś inne metody, a może już pozamiatane?
Z góry dzięki!