Strona 1 z 1

Efekt oleistej kropli

: poniedziałek, 11 lis 2019, 22:13
autor: Luuis
Witam,
Ostatnio pierwszy raz udało mi się psocić wieczorkiem ;).
Oczywiście nie obyło się bez małych problemów.
Podczas zaczęcia odbierania gdzieś początku 4 litra (70%) urobku zauważyłem ,że krople ,które spadają dają efekt "oleistej kropli".
Czy takie zjawisko jest naturalne?
VIDEO (https://drive.google.com/file/d/1E21X20 ... sp=sharing)

Re: Efekt oleistej kropli

: poniedziałek, 11 lis 2019, 23:10
autor: freek
To zjawisko gdy urobek kapie już o słabszej mocy i wpadając do mocniejszej całości miesza się z nią ("gryzie") i stąd taki efekt. Tak samo jakbyś maił spirytus z wodą, zaobserwujesz to samo zjawisko.

Re: Efekt oleistej kropli

: wtorek, 12 lis 2019, 07:59
autor: lesgo58
Jest to efekt zetknięcia się "płynów" o różnej gęstości.

Re: Efekt oleistej kropli

: wtorek, 12 lis 2019, 15:00
autor: W_TG
Wszystko to prawda.
U mnie jeszcze dochodzi do "baletu duszków"
Niektóre krople spirytusu nie topią się lecz chwilę ( 2-4 sek) krążą na powierzchni płynu jak styropianowe kuleczki.
Czasem utrzymuje się ich kilka a czasem kilkanaście. Stąd je nawałem "tańczącymi duszkami"

Re: Efekt oleistej kropli

: wtorek, 12 lis 2019, 16:42
autor: lewy87r
Dolewanie spirytusu do bardzo słodkiego kompociku daje śmieszny efekt w postaci wytrącenia się "korzuszka z bąblekami" w efekcie jest bardzo mocny % glut. Który sobie pływa i nie chce się rozpuścic.

Re: Efekt oleistej kropli

: środa, 13 lis 2019, 14:20
autor: W_TG
lewy87r pisze:Dolewanie spirytusu do bardzo słodkiego kompociku daje śmieszny efekt w postaci wytrącenia się "korzuszka z bąblekami" w efekcie jest bardzo mocny % glut. Który sobie pływa i nie chce się rozpuścic.
I już tak zostanie.
Czasami wystarczy do własnoręcznie robionych soków wlać wódkę i potrafi się "zglucić"
Wielokrotnie zdarzyło mi się robić drinka z soku ślowkowego czy porzeczkowego i miałem pitną galaretkę ;)
Winowajcą są tutaj pektyny. A domowe soki potrafią ich dużo zawierać. bo to soki a nie roztwory wodne czegoś tam.
Alkohol powoduje emulgacje/ żelowanie pektyn, tym łatwiej gdy środowisko jest kwaśne.

Dodam że miedzy innymi to jest powodem że owoców na nalewki nie zalewamy silnym spirytusem.