Strona 1 z 1

wino z ciemnych winogron

: piątek, 27 wrz 2019, 19:33
autor: Machines
Witam potrzebuje porady postanowiłem zrobić winko z ciemnych winogron wiec zebrałem 25kg wszystko wsypałem do beczki pomiażdżyłem na miazgę i dałem 3kg cukru do tej miazgi bez wody i drożdże winiarskie no i czekam jedna dobę i nic się nie dzieje pytanie czy coś z tego będzie....

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 28 wrz 2019, 06:14
autor: dynio
Podaj więcej danych: jakie drożdże, jaka temp w pomieszczeniu itd

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 28 wrz 2019, 11:45
autor: freek
Wiadomo jak słodkie było winogrono? Nie wiadomo czy drożdże nie będą miały za słodko by ruszyć i nie wykluczone, że będziesz musiał dolać trochę wody lub jeżeli nie chcesz wody to dodać jeszcze winogrona lub samego soku z niego by to wystartowało. Ale na takie dywagacje jeszcze za wczesnie, jak po 2-3 dobach nic sie nie będzie działo to wtedy będziesz działał.
Ps. Oczywiście wiesz, że ruch w rurce nie jest wyznacznikiem fermentacji? Mam na myśli nieszczelności itd.
Pozdro

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 28 wrz 2019, 17:22
autor: Machines
Dziękuje bardzo poczekam jeszcze jedna noc tak jak pisze freek ....

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 28 wrz 2019, 21:10
autor: wawaldek11
Pomiar Blg jest najlepszym wyznacznikiem postępu fermentacji. Cukromierz jest nieodzowny.

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 28 wrz 2019, 21:28
autor: Góral bagienny
A spławik to ma być z ciężarkiem i haczykiem? :hahaha:
Sorry ale nie mogłem się powstrzymać :D
Skoro niektórzy Modowie walczą z psotą :D to piszmy cukromierz ;)
Pozdrawiam Góral :)

Re: wino z ciemnych winogron

: niedziela, 29 wrz 2019, 09:45
autor: Machines
Witam po dzisiejszej nocy tez nic się nie dzieje,czy mogę wycisnąć z tej dwudniowej miazgi sok i przelać do gąsiora i zatkać rurka fermentacyjna ewentualnie dodać jeszcze drożdży,ile powinno być BLG te początkowe po dodaniu cukru żeby nie przesadzić...dziekuje

Re: wino z ciemnych winogron

: niedziela, 29 wrz 2019, 20:48
autor: Machines
Witam w beczce coś zaczęło się dziać pojawiła się piana co to oznacza i co dalej na smak kwaśne ...

Re: wino z ciemnych winogron

: niedziela, 29 wrz 2019, 21:34
autor: Góral bagienny
Fermentuje ;)

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 30 wrz 2019, 07:01
autor: Machines
Mam trzy pytania w beczce powstała czapa z tych owoców która się unosi czy mam co jakiś czas mieszać ,czy trzeba dodać cukier skoro fermentuje i ma smak kwaśny...

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 30 wrz 2019, 17:06
autor: Góral bagienny
Zatapiaj czapę 2 razy dziennie po 3 dniach 1 dziennie ;)
Co do dosłodzenia to sprawdz blg

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 30 wrz 2019, 21:14
autor: Machines
Góral dzięki bardzo Ile powinno być blg żeby nie przesadzić ....

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 30 wrz 2019, 21:41
autor: Góral bagienny
Ja nie robię win nie przepadam za nimi wolę mocniejsze co nieco :D
Z tego co wyczytałem z Twoich postów to wino dopiero zaczęło pracować więc na pewno nie przerobiło jeszcze cukru ;)
Masz czas żeby poczytać ile wody i cukru jeszcze dodać ;)
Owoce bym odcedził tak po półtora tygodnia od nastawienia.
Pozdrawiam Góral ;)
Edit Poczytałem tak na szybko jeżeli blg wynosi koło 5 to możesz dodać cukier ;)

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 30 wrz 2019, 23:25
autor: freek
Żeby nie przesadzić z czym? Z mocą gotowego wina czy ze stężeniem odpowiednim dla drożdży? JeŻeli chcesz by wino było tak mocne jak tolerancja drożdży, które dodałeś, to musisz znać początkowe blg by teraz dodać w drugiej partii odpowiednią ilość cukru. Jeżeli nie znasz, a chyba nie znasz i ponadto chcesz uzyskać wino np słodkie lub półsłodkie to dodawaj np po 0,3 kg cukru i czekaj aż przerobi i znów cukier, znów przerobi i znów cukier, a jak już przestanie pracować tzn że drożdże skończyły robotę. Wtedy próbujesz, dosładzasz lub nie do smaku, możesz zasiarkować(uwaga na proporcje!), i odstawiasz do dalszego klarowania i układania się.
Oczywiście zatapiaj pulpe ze 2 razy dziennie, cukier dodawaj jak blg Bedzie w okolicy "5" a owoce odciśnij do 14 dnia fermentacji i potem pracujesz już na moszczu/ młodym winie.
A Noi już wiesz, że cukromierz jest niezbędny.
Pozdro

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 1 paź 2019, 09:21
autor: Machines
O bardzo dziękuję Freek jest to moje pierwsze winko także i pytań jest dużo, a w necie te opisy jakoś nie mogę tego połapać .....

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 1 paź 2019, 20:06
autor: krystianlukasik8
Witam, mam dylemat...otóż 40kg owoców z winogrona obrane rozdrobnione i blg na poziomie 17, siedzi sobie w beczce niemal tydzień. Dodałem 4 kg glukozy(nie wiem czy przy winie ma to jakieś znaczenie) i hula na 995 aż miło. Czapę zatapiam raz dziennie, i teraz się zastanawiam, czy bawić się w wino i oddzielić moszcz od reszty owoców i z tego co zostało zrobić coś na wzór grappy, czy olać wino i poczekać z miesiąc i wszystko na rurki puścić...dostałem jeszcze 30kg winogrona i obrane czekają na mój ruch. Jakby ktoś kiedyś podobny dylemat miał i wybrał jakiś kierunek z którego był zadowolony to proszę o radę:)

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 1 paź 2019, 21:40
autor: Machines
Krystian tylko góral albo freek coś na pewno ci doradzą,.......

Re: wino z ciemnych winogron

: środa, 2 paź 2019, 07:02
autor: dynio
Odciśnij moszcz po 2tyg. Z uzyskanego wina rób brandy, a wytłoki zalej znowu syropem glukozowym i rób grappe

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Re: wino z ciemnych winogron

: środa, 2 paź 2019, 10:15
autor: krystianlukasik8
Dzięki Dynio, Twój plan bardzo mi się podoba:)

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 5 paź 2019, 13:51
autor: Machines
Witajcie. Więc tak po tygodniu fermentacji winogron w beczce, którą przykryłem płótnem i mieszałem czapę 3 razy dziennie, dziś przelałem wszystko z beczki do balona szklanego czyli gąsiorka i zatkałem rurka fermentacyjną. Mam pytanie - otóż po dwóch godzinach owoce tak się unoszą do góry do samego korka ze trzeba to mieszać żeby opadło - czy tak powinno być?

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 5 paź 2019, 15:11
autor: Góral bagienny
Trzeba było wycisnąć owoce zanim przelałeś do dymiona teraz to Ci grozi rozsadzenie dymiona :o
Nie zakładaj rurki fermentacyjnej ;)

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 5 paź 2019, 15:33
autor: Machines
Dzieki Góral co do rozsadzenia to pilnuje po jakim czasie mam wywalić te winogrona z balona....

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 5 paź 2019, 17:17
autor: czytam
Wyrzuć owoce albo zmień naczynie na większe.

Re: wino z ciemnych winogron

: niedziela, 6 paź 2019, 12:07
autor: freek
Pisałem przecież ,z owocami fermentuj do 2 tygodni. Mogłeś tak jak góral pisał już oddzielić owoce bo po co się teraz męczyć wyciągając je? No ale, nauczka na przyszłość, poza tym ciężko będzie Ci teraz zatapiać czape, i uważaj żeby owoce nie przytkały rurki.
Kolego Krystian, zrób jak Dynio radzi chyba że chcesz wino to dodaj do tego te 30 kg jeszcze bez wody i cukru żadnego i rób wg zasad.
Pozdro

Re: wino z ciemnych winogron

: niedziela, 6 paź 2019, 12:53
autor: lesgo58
Po fermentacji burzliwej do balona lewarujesz tylko płyn, gęste albo wyrzucasz albo wykorzystujesz do dalszego osobnego przerobu.

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 7 paź 2019, 07:18
autor: Machines
Dzięki, dzięki ........

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 8 paź 2019, 15:35
autor: eldier
Moim zdaniem to już czas, żeby odcisnąć moszcz od miazgi i to im szybciej tym lepiej.

Re: wino z ciemnych winogron

: środa, 9 paź 2019, 13:59
autor: Machines
Eldier dzięki

Re: wino z ciemnych winogron

: piątek, 11 paź 2019, 20:49
autor: Machines
Witam kolegów jutro wyrzucam owoce z gąsiora i pytanie mam czy fermentacja dalej będzie przebiegała tak samo ..

Re: wino z ciemnych winogron

: piątek, 11 paź 2019, 21:21
autor: Góral bagienny
Na początku może lekko przystopować ale nic się nie martw zacznie dalej pracować ;)

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 12 paź 2019, 06:59
autor: Machines
Podziękować Góral...

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 12 paź 2019, 20:16
autor: Machines
Witajcie Góral tak jak pisałem ,dziś wywaliłem owoce z balona,uciążliwe to było ale dałem rade, no i winko przestało pracować,tak jak pisałeś,zobaczymy jutro po zmierzeniu cukromierzem wskazał jakieś 5 blg dlatego jakieś bo spławik ocierał o menzurkę i ciężko było tak precyzyjnie stwierdzić czy 4 czy 6,no i oczywiście dosypałem 0,2kg cukru, jeszcze mam pytanie kiedy następne zlanie i wylanie osadu mam zrobić.

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 12 paź 2019, 20:38
autor: Góral bagienny
Wszystko ok ;) Jak przestanie pracować i masz osad na dnie to wtedy zlewaj znad osadu :)

Re: wino z ciemnych winogron

: niedziela, 13 paź 2019, 21:32
autor: Machines
Witam podpowiedź jeszcze Górall, jeżeli będę chciał dodać kolejna partię cukru po tygodniu lub dwóch,czy mam zlać wino znad osadu.

Re: wino z ciemnych winogron

: niedziela, 13 paź 2019, 22:35
autor: Góral bagienny
Jeżeli fermentacja zwolni to jak najbardziej możesz zlać z nad osadu. Prawidłowo pierwsze zlanie powinno się zrobić po burzliwej fermentacji ;)

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 14 paź 2019, 09:11
autor: Machines
Podziękować Góral

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 14 paź 2019, 10:39
autor: kubusrozpruwacz
Kolego z 25 kg owoców zrób sobie 30 l dobrego winka .Na 15 % wino potrzebujesz około 7,7kg cukru odejmujac cukier w owocach wystarczy 7kg , dodałeś już 3 więc jeszcze dodaj 2x po 2kg .Z 25kg owoców powinieneś mieć około 17 l soku więc do tego potrzebujesz 9l wody i biorąc pod uwagę obj cukru ( 7kg to okolo4 l obj) wyjdzie Ci 30l wina. Jeśli masz wiaderko fementujace po oddzielenia owoców przelej do wiaderka dodaj 2 kg cukru po tyg kolejne dwa i dolej wody do 30 jeśli nie dodawales drożdży proponuje się bayanusy dla pewności żeby przerobiony Ci cały cukier .

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 14 paź 2019, 13:21
autor: Machines
Dzięki Kubus....szkoda że tak późno się odezwałeś,ale dzięki bardzo....

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 14 paź 2019, 16:46
autor: kubusrozpruwacz
Będzie na następny raz :)

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 14 paź 2019, 20:35
autor: mocho
kubusrozpruwacz pisze:Kolego z 25 kg owoców zrób sobie 30 l dobrego winka .Na 15 % wino potrzebujesz około 7,7kg cukru odejmujac cukier w owocach wystarczy 7kg
Coś bardzo mało tego cukru w winogronach przyjmujesz, w 25 kg owoców tylko 0,7kg? Moim zdaniem jest go przynajmniej z 5 razy tyle, poza tym jeżeli chciałbym dobre wino to wody nie dawał bym w ogóle

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 14 paź 2019, 20:45
autor: Machines
No tak... jeszcze raz dzięki.

Re: wino z ciemnych winogron

: środa, 16 paź 2019, 16:23
autor: kubusrozpruwacz
Winogrona zawierają około 16%cukrów co jest i tak mało ważne bo bayanusy przejedza dodatkowy cukier, a co do wody,... fajnie zrobić wino z samych owoców ale trzeba pamiętać że zawierają one dużo kwasów i trzeba by było taki sok odkwaszac , a według mnie szkoda z 25kg owoców zrobić tylko 10 litrów wina nawet najlepszego o którym pewnie piszesz ta uwagę. Pozdro

Re: wino z ciemnych winogron

: środa, 16 paź 2019, 21:06
autor: maria.kowalczyk
Witajcie, mam pytanie 2/10/19 nastawiłam wino z winogron, dziś już mi słabo fermentuje raz na 3 minuty, czy coś z moim winem jest nie tak .Po raz pierwszy robię wino,czy powinnam go już zlać znad osadu , czy coś zrobiłam nie tak? Wykorzystałam już cały cukier na wino o mocy ok.12%. Bardzo proszę Was o pomoc.

Re: wino z ciemnych winogron

: środa, 16 paź 2019, 23:01
autor: Góral bagienny
Koleżanko warto przeczytać i jakby nie było odpowiedzi na jakieś pytanie to pytać ;) podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html

Re: RE: Re: wino z ciemnych winogron

: czwartek, 17 paź 2019, 05:59
autor: dynio
kubusrozpruwacz pisze:Winogrona zawierają około 16%cukrów co jest i tak mało ważne bo bayanusy przejedza dodatkowy cukier, a co do wody,... fajnie zrobić wino z samych owoców ale trzeba pamiętać że zawierają one dużo kwasów i trzeba by było taki sok odkwaszac , a według mnie szkoda z 25kg owoców zrobić tylko 10 litrów wina nawet najlepszego o którym pewnie piszesz ta uwagę. Pozdro
Najbardziej popularne ciemne winogrona przerobowe do uprawy w Polsce:
Regent 21°Bx, 7g kwasów
Leon Millot 22,2°Bx, 6,5g kwasów
Rondo 19°Bx, 8g kwasów

Jeżeli robi się wino z nieznanych winogron (najczęściej deserowych) to się zgodzę, ale nie jeżeli użyje się odmiany na wino

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Re: wino z ciemnych winogron

: czwartek, 17 paź 2019, 21:59
autor: eldier
Chyba, że jest to dość popularna w starszych ogrodach labrucha, która nawet 16% cukru nie ma ;)

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 19 paź 2019, 14:18
autor: mocho
kubusrozpruwacz pisze:według mnie szkoda z 25kg owoców zrobić tylko 10 litrów wina nawet najlepszego o którym pewnie piszesz ta uwagę. Pozdro
Kwestia kto czego oczekuje, moim zdaniem zamiast robić średnie/kiepskie to lepiej je kupić w sklepie. Jak już robić to najlepsze jak się tylko da

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 14 mar 2020, 13:33
autor: tswiatek
Witam, Mam problem z winem z ciemnych winogron. Wino ustawiłem we wrześniu. Przestało pracować w grudniu. Niestety pojawił się biały nalot na powierzchni wina. Nie zepsuło to smaku, ale nie wiem jak się tego pozbyć i cóż to może być? Ponadto kilkukrotne odciąganie wina do butelki stojącej powoduje, że wino zabutelkowane mocno fermentuje.

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 14 lip 2020, 16:18
autor: donald1209
Jak jest biały kożuch to tylko na rurki.

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 14 lip 2020, 17:01
autor: dynio
Nie koniecznie, powodem zapewne jest mało siarki, dostęp tlenu i wyższa temperatura. Możesz pozbyc sie b.delikatnie kożucha z góry lub ściągnąć wężykiem wino od spodu (kożuch zostanie na sciankach) do innego gąsiora. Koniecznie dodaj pirosiarczynu i obserwuj co sie bedzie dzialo, jeżeli sie powtórzy to wtedy na rurki

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Re: wino z ciemnych winogron

: czwartek, 1 paź 2020, 19:35
autor: Pppaaawww
Czy 23 blg po 4 dniach to dobre wskazanie? Chcialem dodac teraz jeszcze 1.5 kg cukru w 1 litrze widy. Na początku nastawiłem 10 kg winogrona czarnego i 2 kg cukru z 4 litrami wody.czy dobrze planuje?

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 12 paź 2020, 19:09
autor: Pppaaawww
Co zrobić zeby uzyskać wino słodkie tak powyżej 10 %. Obecnie po dwóch tygodniach blg wynosi 15. Jak do tej pory to bylo 3.5 kg cukru i 5 litrów wody i 10 kg winogrona. I dodam ze nie oddzielałem od owoców jeszcze bo cały czas nastaw jeszcze pracuję

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 12 paź 2020, 22:10
autor: jakis1234
@Pppaaawww .
Wino nie dosładza się jak pracuje, w ten sposób dostarczasz pokarmu drożdżom i będziesz miał więcej alkoholu ( no chyba, że drożdże już padną od nadmiaru alkoholu :)).. Poczekaj aż drożdże całkowicie zakończą pracę, potem trzeba je zabić i dopiero wtedy można dosładzać wino do swoich potrzeb. Można co prawda dać inne słodziki (ksylitol itp), ale one jednak wnoszą swoje smaki.
Ech, generalnie długi temat, ciężko wyjaśnić w kilku zdaniach - poczytaj kolego, są fora przeznaczone specjalnie dla winiarzy:
http://wino.org.pl/forum/
http://www.winogrona.org/forum/

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 13 paź 2020, 13:27
autor: lesu.pl
Jeżeli mogę się wtrącić to zawodowi winiarze robią wina na samym soku wyłącznie. Jeżeli chcesz (a mówię tylko o czerwonym winogronie!) uzyskać w winie maksymalne stężenie antyoksydantów to przetrzymaj owoce nawet 4 tygodnie. O wpływie przeciwutleniaczy naturalnych na organizm człowieka pisał nie będę. Informacji na ten temat jest wiele.

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 26 paź 2021, 13:35
autor: irena3105
Witajcie drodzy grupowicze.
Pierwszy raz robię wino i chyba mam problem.
Proszę o rady.
2.10.2021r. 16 kg winogron granatowych niemytych <dzikusy> z własnej działki<słoneczne stanowisko>Początkowe BLG 17
1 litr wody, 1kg cukru.Po 3 dniach ruszyło. Po 10 dniach odcisnęłam owoce ,rozpuściłam w 1 litrze 2kg cukru.,dodałam. Ruszyło ładnie. Po następnym tygodniu dodałam jeszcze 2 kg cukru rozpuszczonego w 1 litrze wody. Chwilkę "pyrkało" a teraz jest cisza. Nastaw trzymam we wiadrze fermentacyjnym. 20 litrowym. Wolnej przestrzeni jest 5 cm. Temperatura pomieszczenia 24 stopnie. Jeśli wyjdzie chciałabym wino wytrawne. 26.10.2021 poruszałam wiadrem<oczywiście bez otwierania> i zaczęło pyrkać co 20 -25 sekund
i tak jest do dziś Jak przycisnę wieczko wiadra z fajki fermentacyjnej pachnie ładnie.
Moje pytania .
Co dalej ? Już wiem, że mam za dużo cukru :( , ale może jest jakiś sposób, żeby nie wyszedł miód.

Z góry dziękuję za wszystkie rady.

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 26 paź 2021, 15:51
autor: jakis1234
I znowu drożdże dzikusy i problemy z nimi, pewnie doszły do granicy wytrzymałości alkoholowej i padły.
Jaki jest aktualny Blg? Spada, czy już się zatrzymał?
Koleżanko, za mało informacji. Wino dobrze wyliczone i nastawione na prawidłowych drożdżach wychodzi wytrawne, potem się je dosładza do smaku.
W Twoim przypadku trudno cokolwiek doradzać, jak nie mamy danych w jakim aktualnie stanie jest wino.

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 26 paź 2021, 16:03
autor: irena3105
Obecne Blg to 12 . Bulgocze co 12-15 sekund.

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 26 paź 2021, 16:52
autor: jakis1234
To nic nie ruszaj. Wino nadal pracuje, niech sobie spokojnie pracuje.

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 26 paź 2021, 17:13
autor: użytkownik usunięty
Serwus
No, cukru koleżanka nie żałowała ;) 17Blg startowego plus 2x2 kg cukru sypanego w porcjach z dwoma litrami wody ;/ Pozostało 12blg - dużo. Dzikusy nieprzewidywalne, mogą się zatrzymać w każdej chwili. Ale oczywiście niech jadą do zwycięstwa. Taki cukier to na bayanusy dobry :ok:

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 26 paź 2021, 18:03
autor: dynio
5k cukru na 16kg winogron?
Wychodzi ponad 22° tego to chyba i bayanusy by nie przerobiły...


Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 26 paź 2021, 18:46
autor: użytkownik usunięty
@dynio, czy można wiedzieć w jakiej skali podałeś wynik i jak to policzyłeś ?

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 26 paź 2021, 19:03
autor: dynio
16kg winogron to ok. 11.2L soku (przy idealnej wydajności dla winogron 70%)
poczatkowe blg 17 = 1.9kg cukru
+ 5kg cukru przy 4Lwody daje w sumie ok 18L wina (kg cukru w 1L wody to 1.6 roztworu) i prawie 7kg cukru.
A to daje blg na poziomie 39.
Coś pomyliłem?

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 26 paź 2021, 19:09
autor: dynio
Albo inaczej:
Na 1% potrzeba 17g w litrze wina
Tutaj mamy 7000g cukru / 18L wina to daje 389g cukru/L, dzielone przez 17 wychodzi 22,87%

To będzie bardzo slodkie winko
Ale może koleżanka w takich gustuje

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 26 paź 2021, 19:35
autor: użytkownik usunięty
dynio pisze:
Wychodzi ponad 22°
Jeśli ten wynik oznacza 39Blg, to :ok: niemam więcej pytań.

Re: RE: Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 26 paź 2021, 20:05
autor: dynio
defacto pisze:
dynio pisze:
Wychodzi ponad 22°
Jeśli ten wynik oznacza 39Blg, to :ok: niemam więcej pytań.
Jeśli coś pomyliłem to proszę o poprawienie

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 26 paź 2021, 20:37
autor: freek
Zapytam czy zostały odjęte niecukry od pomiaru blg w owocach? Czy wynik podany prosto po zmierzeniu ?
Koleżanko ciesz się że ten nastaw jeszcze chodzi biorąc pod uwagę dzikusy, nic nie ruszaj i teraz już nie zaglądaj do wiadra, aż do skończenia pracy drożdży, może jeszcze co nie co uciągną.

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 7 lut 2022, 17:16
autor: majster1
Wycisnalem dzisiaj trochę soku z winogron. Wyszło 30 blg chyba max na skali balingomierza. Czy u Was też tyle wychodziło? Czy przy tak dużym poziomie cukru w owocach dodawać później jeszcze cukier?
wino.jpg

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 7 lut 2022, 17:34
autor: dynio
Tosz to musiały być chyba jakieś kosmiczne winogrona
Nie ma winogron z taką ilością cukru...
Chyba masz uszkodzony spławik.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 7 lut 2022, 17:37
autor: majster1
dałem 0,5kg cukru ale na 18kg winogron wiec nie tak dużo. Nie wiem zmierze jutro jeszcze raz. Ale jest jak byk max na skali. Jakieś mołdawskie winogrona

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 7 lut 2022, 17:53
autor: dynio
Sorry poprawka: mogło tak wyjść
Te 0.5kg cukru zmienia postać rzeczy bo z 18kg owoców wyszło Ci pewnie max 12L soku. Tym 0.5kg zwiększyłeś ilość cukru aż o 1/4 wzgl cukru w owocach

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 7 lut 2022, 17:55
autor: kiwitom23
Skalibruj spławik na wodzie i zobacz czy wskazuje zero. Robię wina od kilku lat, ale 30BLG to miałem tylko na miodzie pitnym. Coś jest nie halo z tym odczytem, jeżeli faktycznie masz 30BLG, to będziesz musiał to mocno rozwodnić, bo Ci drożdże nie ruszą przy takim ulepku.

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 7 lut 2022, 17:57
autor: majster1
na razie mierze razem z miazgą, jeszcze nie oddzieliłem soku od miazgi
wino3.jpg

Re: wino z ciemnych winogron

: czwartek, 10 lut 2022, 09:14
autor: majster1
Drożdże elegancko wystartowały, owoce podnoszą się do góry, hulają aż miło.
wino4.jpg

Re: wino z ciemnych winogron

: czwartek, 10 lut 2022, 09:59
autor: Doody
No to super, choć mogłeś bardziej wycisnąć niektóre grona bo wydaja się być całe.

Re: wino z ciemnych winogron

: czwartek, 10 lut 2022, 11:29
autor: pinki101
Co do rozgniatania, nie polecam używać gołych rąk. W zeszłym sezonie po takim zabiegu dostałem ogromniastej wysypki połączonej z niemiłosiernym swędzeniem. Dzikie drożdże chyba zabrały się do pracy nie na tym co potrzeba :cry: Teraz używam tłuczka do ziemniaków i rękawiczek.

Re: wino z ciemnych winogron

: piątek, 11 lut 2022, 11:36
autor: majster1
Teraz wyglada tak. tez uzywam tluczka do ziemniaków. Jutro zamierzam odcisnąć owoce i jeszcze bardziej je rozdrobnić, za pierwszym razem sok wyleciał bardzo łatwo. Tylko te z wierzchu nie chciały się rozgnieść a teraz już nie chce w tym grzebać. Wszystkie owoce najpeirw przelałem wrzątkiem żeby nie było dzikusów, drożdże wystartowały bardzo dobrze, szaleją jak głupie.
wino5.jpg

Re: wino z ciemnych winogron

: piątek, 11 lut 2022, 11:57
autor: użytkownik usunięty
Serwus :ok:
Nie uzyskałbyś więcej soku, pektoenzym stosując?

Re: wino z ciemnych winogron

: piątek, 11 lut 2022, 12:14
autor: majster1
pewnie tak ale nie chce nic dodawać.

Re: wino z ciemnych winogron

: piątek, 11 lut 2022, 12:30
autor: jakis1234
Pektoenzym - preparat enzymatyczny, który ułatwia uzyskanie soku z owoców. Środek całkowicie naturalny uzyskiwany poprzez izolację enzymów pektynolitycznych z owoców. Nie przesadzajmy, to nie jest chemia a bardzo ułatwia wyciskanie soku,

Re: wino z ciemnych winogron

: piątek, 11 lut 2022, 15:24
autor: majster1
Może dodam teraz jak oddzielę same owoce i doleję do reszty nastawu.

Re: wino z ciemnych winogron

: piątek, 11 lut 2022, 18:45
autor: Doody
Pekto fajnie sprawdza się do owoców z miąszem takich jak śliwki, gruszki, jabłka. Akurat w przypadku winogrona sok uzyskuje się bardzo latwo, a proces fermentacji wydobywa wszystko pozostawiając tylko skórki. Także nie jest on konieczny.

Re: wino z ciemnych winogron

: piątek, 11 lut 2022, 22:54
autor: jakis1234
A to prawda, napisałem ogólnie o pekto, jako naturalnym środku, ale faktycznie przy winogronach nie ma sensu go używać.

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 12 lut 2022, 22:10
autor: majster1
Też tak mi się wydaje, bo winogrona już pierwszego dnia bez większego wysiłku same puściły piękny klarowny sok. Ale pekto przyda się i tak do drugiego odciśnięcia gęstego tego, co zostało po kilku dniach. Zobacze jaki będzie efekt, ile się z tego uzyska i wrzucę jutro fotę :)

Re: wino z ciemnych winogron

: niedziela, 13 lut 2022, 12:50
autor: majster1
Dzisiaj zmierzyłem blg wina i wyszło 0. Trzy dni temu było 15. Bardzo szybko przebiegła fermentacja. Nie za szybko? Była bardzo burzliwa, codziennie mieszałem, piana elegancka. Nastawione było 07.02 czyli skończyło się w 6 dni, odcisnąłem dzisiaj owoce, ubyło około 5 kg, dosypuje 200g cukru i dolewam 1L wody.

Re: wino z ciemnych winogron

: niedziela, 13 lut 2022, 14:39
autor: Doody
Fermentacja znowu ruszy jak dodasz cukru.

Re: wino z ciemnych winogron

: piątek, 28 paź 2022, 09:50
autor: majster1
Wracając do tematu, dorwałem ładne winogrona noname z działki znajomego, nie wiemy jaka to odmiana, czy ktoś może pomóc w identyfikacji? Owoce są bardzo małe
win - Kopia.jpg

Re: wino z ciemnych winogron

: piątek, 28 paź 2022, 10:45
autor: pinki101
Ooo, to ja będę wiedział! To na pewno jest odmiana ciemna :odlot: A tak na serio, nie da się niestety ze zdjęcia zdefiniować odmiany. Kształt gron, ich waga, waga całej kiści i jej kształt, pokrój liści, ich kolor. Nawet gdyby się udało coś wytypować to i tak 100 procentowej pewności nie będzie. Swoją drogą bardzo ładnie się prezentują :ok:

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 29 paź 2022, 23:31
autor: majster1
Ktoś mi zasugerował że to może być marschal foch czy coś takiego. Drobne owoce, bardzo słodkie

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 29 paź 2022, 23:35
autor: kiwitom23
Na odmianach do tego stopnia się nie znam, ale mam bardzo podobne. Zawsze są drobne i bardzo słodkie, choć to zależy też od tego jakie jest lato i ile słońca. Nastawiałem już trzykrotnie wino z nich i wychodzi bardzo dobre, choć muszę je ciut odkwaszać.

Re: wino z ciemnych winogron

: czwartek, 3 lis 2022, 19:55
autor: majster1
Mam problem z poprzednimi winogronami. Nastawiłem wino, drożdże przestały pracować po tygodniu, wino brzydko pachnie, jak denaturat, jest kwasne. Podejrzewam że poprzednie winogrona miałem przejrzałe, były jasne w środku a ciemne z wierzchu. Ktoś wie co można z tym teraz zrobić ?

Re: wino z ciemnych winogron

: czwartek, 3 lis 2022, 20:07
autor: Góral bagienny
:witam: Mod Manowar pisał ostatnio na czacie że lubresca tak daje rozpuszczalnikiem

Re: wino z ciemnych winogron

: piątek, 4 lis 2022, 00:25
autor: manowar
No trochę więcej szczegółów by się przydało kolego @majster. Fermentująca w miazdze labruska daje rozpuszczalnikiem - przynajmniej moja. Ale fermentowanie labrsusci w miazdze to bardzo zły pomysł - dawno z niego wyrosłem... Jak wino pracowało, stanęło i jest kwaśne - to może kwestia przerobienia całego cukru. Warto wiedzieć ile było na początku i jaki % zakładałeś - bo może najwyższy czas dodać cukier...

Re: wino z ciemnych winogron

: czwartek, 10 lis 2022, 09:01
autor: majster1
wino:
10L sok winogronowy 100%
3L sok aroniowy 100%
8kg winogron 2 odmiany
1L wody

Dodałem też kilka gałązek po winogronach może to od tego? Później dodałem 250g cukru i drożdże pracują dalej. Na spodzie zrobił sie brzydki muł, gęste bagno, odfiltrowałem to wszystko, wyrzuciłem co brzydkie, za tydzien znowu odfiltruje.

Re: wino z ciemnych winogron

: czwartek, 10 lis 2022, 09:24
autor: kiwitom23
Pierwszy raz w życiu słyszę o dodawaniu gałązek do wina, skąd ten pomysł? Brzydki muł na dnie robi się zawsze, są to obumarłe drożdże i resztki owoców, wystarczy co 2, 3 miesiące zlewać znad tego osadu.

Re: wino z ciemnych winogron

: czwartek, 10 lis 2022, 09:30
autor: majster1
wiem, ale muł zrobił się po tygodniu i było go za dużo, około 8cm wysokości, sporo powyżej kranika.