Strona 1 z 1

Destylacja utlenionego wina

: wtorek, 3 wrz 2019, 19:15
autor: Zbynek80
Witam
Mam utlenione wino rodzynkowe z dodatkiem moreli. Nie domknąłem klapy fermentora i pokryło się białym nalotem, zrobiło się mętne, brunatne i jak to się mówi zalatuje bandażem, apteką.
Myślałem aby je puścić przez alembik ale czy przy takim niezbyt dobrym smaku ten alkohol też nie będzie jakiś lipny i lepiej może to puścić na kolumnie ?
Ktoś destylował takie wino ?

Re: Destylacja utlenionego wina

: wtorek, 3 wrz 2019, 20:37
autor: .Gacek
Witaj.
Ja co jakiś czas destyluję najtańsze wina które są długo po terminie i również mają biały kożuch na powierzchni. Jedyna różnica to taka że zalatują takim syntetycznym aromatem wiśni, nie bandażem. Jadę na PS-ie z minimalnym refluksem zasypanym sprezynkami. Urobek całkiem sympatyczny nawet po jednej gonitwie☺