Strona 1 z 1

Jaki Porter do porterówki

: czwartek, 4 lip 2019, 17:14
autor: użytkownik usunięty
Panowie jaki porter jest najbardziej odpowiedni do porterówki.
W swoim rejonie mogę kupić bez problemu różne marki poczynając od:
Żywiec
Okocim
Porter Cieszyński
Komes
Grand Imperial Porter
Porter lwowski(browar Ukrainski)

Re: Jaki Porter do porterówki

: czwartek, 4 lip 2019, 17:21
autor: Góral bagienny
Ja robiłem z Żywca i ludziska mlaskali :D

Re: Jaki Porter do porterówki

: czwartek, 4 lip 2019, 17:27
autor: Doody
Polecam Komesa. To jeden z lepszych polskich porterów produkowanych przez "koncerniaki"

Re: Jaki Porter do porterówki

: czwartek, 4 lip 2019, 17:40
autor: użytkownik usunięty
Poza tym Komes zdobył złoty medal za swój porter w najbardziej prestiżowym konkursie w europie i brązowy rok później w największym konkursie świata.

Re: Jaki Porter do porterówki

: czwartek, 4 lip 2019, 18:35
autor: prodwin
Ja zawszę robię z Żywieckiego :) Z Komesa robiłem tylko raz ale również nalewka była bardzo dobra tylko nieco łagodniejsza w smaku więc śmiało mogę polecić. Pod warunkiem, że mówimy o zwykłym Komesie Porter, nie z płatkami dębu ani z malinami bo tych nie testowałem ;)

Re: Jaki Porter do porterówki

: czwartek, 4 lip 2019, 19:40
autor: przegab
Mi Komes bardziej smakuje od Żywca ale porterówka bardziej mi podchodzi na tym drugim.

Re: Jaki Porter do porterówki

: piątek, 5 lip 2019, 14:06
autor: zaradek
A ja zrobiłem pół na pół: Komes + Książęce ciemne łagodne (dałem 2x za dużo cukru i musiałem dokupić piwo a w osiedlowym sklepie nie mieli Portera) - też wyszło smacznie.

Re: Jaki Porter do porterówki

: piątek, 5 lip 2019, 17:34
autor: użytkownik usunięty
Kupiłem wczoraj porter Komesa, Żywca i Cieszyńskie.
Wszystkie trzy otworzyłem, po otwarciu i zamieszaniu piwami najłatniej pachniał Komes, między Żywcem, a Cieszyńskim nie mogłem znaleźć różnicy, to samo w smaku. Komes był pełny, a te dwa pozostałe smakowały tak samo, tak jakby były rzadsze, mniej bogate w bukiet smakowy.
Pozostawiłem po trochę każdego piwa i dałem na drugi dzień posmakować małżonce. stwierdziła, że Komes dziwnie pachnie, ale nie znaczyło to, że źle.
Po posmakowaniu jednoznacznie stwierdziła, że Komes najlepiej smakuje i że zapach jak najbardziej pasuje do smaku.
Oczywiście musiałem dokończyć piwa, które otworzyłem wczoraj wieczorem i powiem wam...że po dniu Komes jeszcze bardziej odstaje od dwóch pozostałych piw na plus.

Re: Jaki Porter do porterówki

: sobota, 6 lip 2019, 14:44
autor: Doody
Komes pachnie z butelki śliwką, a to dobrze świadczy o porterze.

Re: Jaki Porter do porterówki

: poniedziałek, 8 lip 2019, 09:29
autor: KarolinaZawierucha
Ja proponuje jakieś piwo kraftowe lub rzemieślnicze. Droższe ale jak dla mnie w smaku nie ma porównania :)

Re: Jaki Porter do porterówki

: czwartek, 29 sie 2019, 14:22
autor: użytkownik usunięty
Który z tych rumów będzie najbardziej odpowiedni jako dodatek do porterówki
IMG_20190711_192813.jpg
?

Re: Jaki Porter do porterówki

: czwartek, 29 sie 2019, 15:37
autor: Doody
Ja tam lubię białe Bacardi i Kapitana Morgana ;)

Re: Jaki Porter do porterówki

: czwartek, 29 sie 2019, 16:36
autor: użytkownik usunięty
Nie mogłem się doczekać typów, więc dałem Jamesa Cook.
Porterówkę robiłem na podstawie Cieślaka z niewielkimi modyfikacjami począwszy już od zaprawki.
Powiem, że wyszła palce lizać. Na początku miała być dosłodzona tylko cukrem, bo "boję" się filtracji po miodzie, pomimo tego dodałem miodu...i tak zajebi..cie współgra z porterem Komes, że w trakcie mieszania oblizywałem łyżkę którą usuwałem pianę i szumowiny, a pszczółki jak wyczuły portera na miodzie, to chciały wyważyć okno :shock: . Jednym słowem pychotka.

Re: Jaki Porter do porterówki

: czwartek, 29 sie 2019, 17:03
autor: wawaldek11
Żeby nie mieć problemów z filtracją po miodzie przygotowuję miód do słodzenia dużo wcześniej. Po prostu rozrabiam np. 3 litry miodu z dwoma litrami wódeczki i odstawiam, aż się rozwarstwi - ściągam klarowne, do pozostałości znowu trochę wódeczki i po roku, dwóch powtarzam proces. Napisałem rozwarstwi, bo miałem trzy warstwy w butli - klarowny był środek i na szczęście było go najwięcej :ok:

Re: Jaki Porter do porterówki

: piątek, 30 sie 2019, 17:50
autor: użytkownik usunięty
Japitole jaka ta porterówka jest dobra. Goryczka jest tak mała, że wręcz nie wyczuwalna. Pięknie zharmonizowana już po 1 dniu.
Subtelna nutka miodu pięknie współgra z przyprawami i ziołami. Po dwóch piędziesiątkach czuję się jak młody Bóg, a i laski po tej samej ilości są zdolne do wszystkiego...porterówka uwalnia je od zahamowań 8-)

Re: Jaki Porter do porterówki

: sobota, 31 sie 2019, 10:14
autor: Doody
Pamiętaj , że życie zaczyna się po pięćdziesiątce albo po dwóch :D

Re: Jaki Porter do porterówki

: sobota, 31 sie 2019, 12:12
autor: Ryba64
Ja do Komesa lub Żywca dodaję w 1/3 Fortuna Czarne - daje ciekawą słodycz.

Re: Jaki Porter do porterówki

: czwartek, 31 paź 2019, 21:41
autor: użytkownik usunięty
Moja porterówka powinna mieć nazwę Wungiel Obrazek
Obrazek

Re: Jaki Porter do porterówki

: piątek, 1 lis 2019, 19:47
autor: czamnian
Dla mnie Żywiec najlepszy, ale.... Nic nie przebije porterówki z domowego portera... Mówię wam :ok:

Re: Jaki Porter do porterówki

: sobota, 2 lis 2019, 20:10
autor: Nowacky
Osobiście preferuję Żywca, sporadycznie pół na pół z książęcym :)

Re: Jaki Porter do porterówki

: niedziela, 3 lis 2019, 09:47
autor: Mrzon
Witam.
Dla mnie Komes jest super, ale proponuję również Porter Warmiński z Kormorana. Jest świetny.
Do tego można dodać śliwki suszone samemu lub kupić gotowe z bakalandu śliwki suszone soczyste czy jakoś tak.
Dodać kilka sztuk i spróbować, po roku jest niesamowite.
Pzdr

Re: Jaki Porter do porterówki

: niedziela, 3 lis 2019, 13:17
autor: czytam
Łódzki

Re: Jaki Porter do porterówki

: niedziela, 3 lis 2019, 17:02
autor: Mrzon
Łódzki też jest świetny, ale ciężko go dostać. Sam mam kilka puszek już po terminie otwieram raz na rok 1 klasa, ale jak napisałem ciężko go dostać.

Re: Jaki Porter do porterówki

: niedziela, 3 lis 2019, 17:41
autor: krzysiek1404
Podajcie przepis jak robicie tą porterówkę.

Re: Jaki Porter do porterówki

: niedziela, 3 lis 2019, 18:40
autor: czytam
1l porteru łódzkiego podgrzać aby się odgazował i rozpuścić w nim 3/4 szklanki cukru białego i 32g cukru wanilinowego (dla naturystów oczywiście przekrojona wzdłuż laska wanilii). Uzupełnić 1l spirytusu 80%. Odstawić. Poczekać. Wypić.

Re: Jaki Porter do porterówki

: poniedziałek, 4 lis 2019, 00:35
autor: użytkownik usunięty
W mojej jest Porter komes, zaprawa ziołowa, rum, cukier trzcinowy, miód i 96%
To co w niej najlepsze, to to, że można ją pić zaraz po przyrządzeniu :ok:

Re: Jaki Porter do porterówki

: poniedziałek, 4 lis 2019, 19:34
autor: art81
Ja do porterówki biorę zawsze Żywiec Porter. Podam swój przepis na porterówkę:
SKŁADNIKI
1. 2 butelki ciemnego piwa typu porter ( Żywiec Porter) duża zawartość ekstraktu
2. Cukier ( dajemy wedle uznania od 2 łyżek do max kubek cukru 200 g) można też nic nie dać jak dajesz miód
3. 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4. opakowanie cukru waniliowego
5. garść rodzynek
6. 2 łyżki miodu
7. 0,5 l spirytusu (ewentualnie wódki, bimbru lub innego alkoholu wysokoprocentowego)

PRZYGOTOWANIE
1. Do garnuszka wlewamy piwo, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i podgrzewamy (max do 40 stopni) na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru.
2. Kiedy cukier się rozpuści, a piwo wyszumi (zniknie piana), dodajemy miód (miodu można dać mniej w zależności jak słodkie lubimy),  kawę rozpuszczalną oraz rodzynki (rodzynki przed dodaniem przelewamy wrzątkiem).
3. Wszystko mieszamy do połączenia się składników, następnie lekko studzimy i przelewamy do słoja.
4. Zalewamy alkoholem, spirytusem lub wódką (w zależności od tego co mamy)
5. W słoju trzymamy porterówkę około min tydzień - ważne, by smaki się przegryzły. Oczywiście, im dłużej, tym lepiej.

Re: Jaki Porter do porterówki

: poniedziałek, 4 lis 2019, 22:35
autor: Góral bagienny
Kolego Art81 Przepis jak najbardziej ok sam robię podobny :klaszcze: ale jedna rada rodzynki najpierw przepłukać w zimnej wodzie, przynajmniej część konserwantów ( chemi ) się pozbędziesz :)
Pozdrawiam Góral :)

Re: Jaki Porter do porterówki

: czwartek, 9 kwie 2020, 16:26
autor: organoleptyk
Porterówkę robiłem parokrotnie. Spirytus dawałem rektyfikowany (czy mogę o tym pisać na Forum? czy tylko domowa produkcja? jeszcze tego nie wiem). Piwo porter Żywiec, następnie Belfast, ostatnio coś lepszego. Nie pamiętam, 15lat temu to było. Ale jedno wiem na pewno: po roku było jeszcze nie pijalne, po 5 latach zrobiło się bardzo aromatyczne i aksamitne.

Re: Jaki Porter do porterówki

: czwartek, 9 kwie 2020, 17:49
autor: przegab
Rektyfikowany nie tylko ze sklepu pochodzi a porterówka 5 lat leżakowana - szacun. Moja od października ubiegłego roku stoi i kosztowanie już poważnie zapasy uszczupliło.

Re: Jaki Porter do porterówki

: piątek, 10 kwie 2020, 13:59
autor: organoleptyk
przegab
Nie ma najmniejszych szans byś po roku roku poczuł smak jaki powinna mieć. Bo jego tam jeszcze nie ma, tzn. jest lecz nie zdążył się rozwinąć. Jest skutecznie przykryty alkoholem i prostszymi smakami. Rok to za krótko.
A.

Re: Jaki Porter do porterówki

: sobota, 11 kwie 2020, 17:34
autor: przegab
Napisz coś o warunkach w jakich leżakujesz porterówkę.

Re: Jaki Porter do porterówki

: niedziela, 12 kwie 2020, 11:16
autor: organoleptyk
Przechowywałem w szafce kuchennej bez dostępu światła. Uważam, że dostęp światła ( konkretnie UV), fatalnie wpływa na dojrzewanie. Jeśli nie zapomnę to w tym roku zrobię na Komesie, ale świeżym.
Aha, cukier brązowy i wanilia. Żadnej waniliny. Jeśli dostanę porter Kormorana, to chętnie skosztuję, łódzkiego również. Myślę, że równie dobrze nadają się.

Re: Jaki Porter do porterówki

: niedziela, 12 kwie 2020, 17:26
autor: przegab
Ja też trzymam w ciemności ale w zmiennych warunkach temperaturowych (w sezonie grzewczym - ciepło w weekend reszta tygodnia chłodek)i z lekko niedokręconą zakrętką.
W tym roku nową porcję myślę wstawić w oddychającej kamionce od kolegi z białego forum. Nalewki owocowej w takiej bym nie trzymał - bał bym się utlenienia ale porterówka może wyjść zacna i liczę,że szybciej niż w 5 lat dojrzeje

Re: Jaki Porter do porterówki

: niedziela, 12 kwie 2020, 19:47
autor: organoleptyk
Hmmm, a dlaczego nie jest dokręcona? Alkohol paruje.

Re: Jaki Porter do porterówki

: niedziela, 12 kwie 2020, 20:46
autor: przegab
Jak nie jest bardzo ciepło i sucho to nic nie szkodzi. Cały nie ucieknie jeśli nie trzymasz przy kaloryferze. Nieszczelności pozwalają zachodzić reakcjom które w szczelnym pojemniku nie zachodzą.
Popatrz jak leżakuje się w beczkach różne trunki. To nie są szczelne naczynia. W zależności od temperatury i wilgotności paruje trochę alkoholu, wody albo trunek chłonie wodę z wilgotnego otoczenia beczki.
Rozszczelnienie to taki półśrodek, znacznie lepsze efekty daje kamionka.

Re: Jaki Porter do porterówki

: poniedziałek, 20 kwie 2020, 17:21
autor: użytkownik usunięty
przegab pisze:Nieszczelności pozwalają zachodzić reakcjom które w szczelnym pojemniku nie zachodzą.
Od pół roku nie kosztowałem swojego portera, a jak wiadomo robiłem go według przepisu Cieślaka, który daje możliwość picia porterówki już na drugi dzień. Mogę teraz powiedzieć, że obecny smak jest wielokrotnie lepszy niż na początku, a dojrzewała w damie szczelnie zakręconej.
Tak sobie myślę jaka musiałaby być dobra, gdyby dojrzewała w beczce :scratch: Dlatego zbieram teraz materiał i informacje na tema ruro-beczki.

Re: Jaki Porter do porterówki

: wtorek, 21 kwie 2020, 23:46
autor: Roten
Argus Porter z Lidla.

Re: Jaki Porter do porterówki

: czwartek, 23 kwie 2020, 14:58
autor: Mrzon
Osobiście uważam że obecnie porter z lidla ARGUS jest zdecydowanie gorszy niż powiedzmy warki z roku wcześniej.

Re: Jaki Porter do porterówki

: sobota, 25 kwie 2020, 13:59
autor: Kòpôcz
Dwa wątki... Dla miłośników dymionego może warto grodziskiego porteru spróbować? Ja spróbuję.

Poniższe pytanie zadałem też na piwnym: czy ktoś próbował robić porterówkę na brzeczce? Co do zasady nieodłącznym składnikiem porterówki jest cukier, a gdyby tak... No właśnie - nie z piwa, a z jego brzeczki? Próbował ktoś?

Re: Jaki Porter do porterówki

: wtorek, 30 cze 2020, 22:13
autor: paszcat
Z tymi kraftowymi piwami różnie bywa, wiele z nich, tych najbardziej dostępnych kraftowe są tylko z nazwy. Zarejestrowany jako kraftowy browar własna receptura a ważone kontraktowo głównie w browarze Błonie i wszystkie smakują podobnie i płytko. Z wymienionych wyżej mi osobiście komes smakuje najmniej a najbardziej Żywiec, polecam też Perła Porter ale już dawno nie widziałem. A ze smakiem jest jak z tyłkiem, każdy ma swój.