Strona 1 z 1

jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: sobota, 15 lis 2008, 18:09
autor: smoltrix
Witam wszystkich kolegów i koleżanki po fachu. Jestem początkującym pędzi bimbrem
i chciałbym zasięgnąć waszej rady jak zrobić trunek z kukurydzy??? I jak przygotować zacier ( posiadam beczkę 120l ) chciałbym uzyskać około 80 l zacieru już po odciągnięciu ( posiadam 50 l aparaturę destylacyjną - keg nierdzewny grzany grzałką na termostacie , węzę spożywcze z allegro,odstojnik z termos nierdzewnego, chłodnica szklana) Zrobiłem już jeden wsad z winogron, i jak na pierwszy raz porostu Bajka. Jednak marzy mi się zrobić
ambrozje z kukurydzy taką słodziutką samą w sobie :). Proszę o rady i wskazówki. Widziałem oczywiście przepis na stronie serwisu na spiryt z kukurydzy Lwów 1854. Ale to przerasta moje możliwości. Czy da się prościej????

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: poniedziałek, 17 lis 2008, 15:05
autor: Juliusz
No to jest pytanie... ale tu (patrz na link niżej) jest odpowiedź tyle, że może nie jest taka prosta jak się spodziewasz. Trunki z ziarna nie są łatwe do produkcji ale wyniki są... :poklon; wyśmienite:

http://alkohole-domowe.com/forum/viewto ... ?f=2&t=212

Powodzenia. Ja jeszcze nie robiłem ale już niedlugo...

Juliusz

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: czwartek, 20 lis 2008, 15:40
autor: smoltrix
Właśnie o to chodziło. Tu widzę moją specjalizacje. Nie ziemniaki czy stare kompoty tylko szlachetne ziarno kukurydzy i domowa whiskey.... ahhh na pewno spróbuje choć faktycznie nie jest to takie proste

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: czwartek, 20 lis 2008, 16:00
autor: Juliusz
Warto, warto.

Ja próbuję teraz rum. Robę go z bardzo ciemnego cukru (taki kompromis) ale naczytalem się, że jednak nie ma rumu bez melasy. A! Można wprowadzić w 'mądrość ludową' (np. Bez pracy nie ma kołaczy...) następne powiedzenie: 'Nie ma rumu bez melasy.' I chyba jest to prawda.

Jako dokończę podzielę się z wynikami.

Juliusz S.

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: czwartek, 20 lis 2008, 16:01
autor: Juliusz
Warto, warto.

Ja próbuję teraz rum. Robię go z bardzo ciemnego cukru (taki kompromis) ale naczytałem się, że jednak nie ma rumu bez melasy. A! Można wprowadzić w 'mądrość ludową' (np. Bez pracy nie ma kołaczy...) następne powiedzenie: 'Nie ma rumu bez melasy.' I chyba jest to prawda.

Jak dokończę podzielę się wynikami.

Juliusz S.

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: piątek, 21 lis 2008, 15:23
autor: smoltrix
Drogi przyjacielu twój link jest dla mnie bezcenny przeczytałem ten artykuł juz tyle razy ze niemalże znam go na pamięć... :respect: hmmm co do rumu to nie dla mnie, natomiast na pewno chętnie ( i nie wiem czy nie chętniej od whiskey ) spróbował bym "ambrozje" z agawy czyli porostu :lol: teqile. Pozdrawiam serdecznie wszystkich co "czytają" tylko to co sami "wydrukują" :smiech:

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: sobota, 22 lis 2008, 17:57
autor: Juliusz
Bradzo dziękuję za pochwałę.
Whiskey intryguje mnie od ponad 40 lat. Kiedyś jako młody 'snobek' (na pokaz czarna gorzka kawa, czerwone wino, koniaczki...) wstąpiłem do kawiarenki w Warszawie na Chmielnej (jest do dziś). Do tego dnia popijałem różne nieciekawe trunki (Wino marki wino w wojsku, wodki: czerwoną i NIEBIESKĄ!, i inne wermuty, żytnią z żytem). Podszedłem do barmana i spytałem czy ma whiskey. Miał. Spytałem, która byłaby jego zdaniem najlepsza dla nowicjusza. Zapowiedzał, że nie będzie tania i zaproponował Bushmills 1608 'gołą'.

Dostałem ładną kryształową szklaneczkę i bardzo jasnym (słomka) napojem. Przy stoliku upiłem taką drobineczkę (aby nie dostać szoku) i poczulem w ustach w nosie coś czego nie umiem dodziś opisać. Trunek był boski. Płyn jakoś szybko rozlał mi się w ustach i poczułem ten specyficzny jakby 'oliwny' posmak? zapach? smak? wrażenie? Potem zacząłem czuć wyrażnie delikatną wanilię, jakieś zapachy róży, fiołków. Gdzieś nagle pojawiło się kakao a potem ślad kawy - wszystko to z kilku kropel tego bladożółtego napoju.

Siedziałem sobie i tak popijałem, zamówiłem drugą porcję i barman (starszy siwiutki pan) podał mi ją z uśmiechem i pytaniem:
-"Miałem rację?".
Powiedziałem - To coś jak nie z tej ziemi...
Wypiłem drugą porcję i po chwili wyszedłem. Na ulicy wszystko nagle nabrało pomarańczowego odcienia. Nie jestem pewny czy to prawda czy złudzenie ale wszystkie dziewczyny się do mnie uśmiechały jak nigdy przedtem.

Szukałem tego smaku wiele lat ale jakoś nie udało mi się. Znalazłem go ponownie gdy kiedyś 'zbankrutowałem się' i kupiłem (już tu w Oz) w 1991? butelkę szkockiej 25 letniej Glenfarclas - droga jak cholera ponad stówę butelka..

Znów pojawiły się te same sensacje smakowo-aromatowe. Wtedy postanowiłem szukać metod doJścia do czegoś choć trochę podobnego ale tańszą metodą. Jeszcze nie dotarlem do 'sedna' ale już się zbliżam...

Po obecnym rumie (w toku) na wokandę wchodzi metoda Wujka Jessie http://alkohole-domowe.com/forum/atwy-k ... -t212.html

Julek

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: sobota, 26 sty 2019, 19:25
autor: Imbir
Hej, odkopuje stary temat ponieważ chciałbym zatrzeć kukurydzę. Nic w tym dziwnego ale nie mam swojego ziarna ale znalazłem coś takiego https://allegro.pl/oferta/sruta-dla-kur ... d6604cf017 śruta kukurydziana walcowana, nada to się na zacier ?

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: sobota, 26 sty 2019, 20:22
autor: Doody
Ta śruta jest bardzo gruba. Poszukaj na allegro śruty drobniejszej. Cena worka 25kg około 30 zł.

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: sobota, 26 sty 2019, 22:11
autor: Imbir
No właśnie specjalnie wybrałem grubo mieloną żeby zrobić zacier w kociołku CB3, ciekawe czy mi to pójdzie... ?

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: niedziela, 27 sty 2019, 02:05
autor: Doody
Tak grubo mieloną będziesz musiał wygotować aby uzyskać sensowną wydajność. Opisz jak Ci poszło i jakie uzyskałeś Blg po zatarciu.

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: niedziela, 27 sty 2019, 12:15
autor: prolog1975
Z takiego ziarna uzyskiwałem 13-15Blg. Plus taki, że nie przypalisz gotując całość na gazie. Oczywiście rozgrzewam nie na pełnej mocy. Trzeba ją długo gotować z enzymami. Ja ją teraz rozdrabniam w śrutowniku żeliwnym takim z Biowinu zasilanym wiertarką 15 minut 25kg

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: wtorek, 29 sty 2019, 23:45
autor: cybkryst
Ja już od kilku miesięcy używam do zacierania, kukurydzy walcowanej i gotowanej na parze. Dokładnie tej. 10 euro za 20 kg
https://redmills.ie/products/horse/red- ... ked-maize/
Wygląda jak płatki śniadaniowe.
Robię to następująco.
Gotuje 30l wody, część enzymu upłynniającego, sypię 10 kg tej właśnie kuku, reszta enzymu i gotuję jeszcze przez min godzinę.
Potem gaszę ognisko i powoli wychładzam. Potem redukujący kepkość enzym i czekam do 65 stopni.
Następnie, scukrzający. O mieszaniu nie piszę bo to oczywiste, i za każdym razem blg 21.
I jeszcze jedno, zawsze podwajam dawkę enzymów. Moim zadaniem, koszt zaden a efekt lepszy.

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: środa, 30 sty 2019, 09:24
autor: PiotrusPan
Wczoraj nastawiłem pierwszy mój nastaw na zmielonej kukurydzy. 3 kg kukurydzy 1.5 słodu jęczmiennego 5 kg cukru woda 23l , bayanusy. Zaczęło pracować po dosłownie godzinie, teraz trochę zwolniło, bo w piwnicy tylko 15 C. Po odpędzie planuję dwa kolejne nastawy. Pierwszy na gęstwie pozostałej po fermentacji i dundrze. Drugi na świeżej kukurydzy i jęczmieniu, ale z dodatkiem dundru. Porównam trzy destylaty (może któryś już po pierwszym razie będzie pijalny), następnie połączę i odpęd na pot stilu. Pozdrawiam.

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: piątek, 1 lut 2019, 15:09
autor: Marsaw30
smoltrix pisze:Witam wszystkich kolegów i koleżanki po fachu. Jestem początkującym pędzi bimbrem
i chciałbym zasięgnąć waszej rady jak zrobić trunek z kukurydzy??? I jak przygotować zacier ( posiadam beczkę 120l ) chciałbym uzyskać około 80 l zacieru już po odciągnięciu ( posiadam 50 l aparaturę destylacyjną - keg nierdzewny grzany grzałką na termostacie , węzę spożywcze z allegro,odstojnik z termos nierdzewnego, chłodnica szklana) Zrobiłem już jeden wsad z winogron, i jak na pierwszy raz porostu Bajka. Jednak marzy mi się zrobić
ambrozje z kukurydzy taką słodziutką samą w sobie :). Proszę o rady i wskazówki. Widziałem oczywiście przepis na stronie serwisu na spiryt z kukurydzy Lwów 1854. Ale to przerasta moje możliwości. Czy da się prościej????
nie bój sie zacierania napewno dasz sobie radę. Nie dodawaj żadnych cu,rów jeśli chcesz otrzymać jakościowy destylat.zagrzej wode do 80 stopni, wrzuć kukurydze. Mieszaj od czasu do czasu. Jak temperatura spadnie do 70 stopni dodaj słód i alfa amylase enzym, w Polsce to ten chyba co upłynnia. Trzymaj to wszystko w tej temperaurze od czasu do czasu mieszając przez godzine. Potem pozwòl spaść temperaturze do 64 stopni i trzymaj tak 45 minut nawet godzinke. Jak spadnie potem do 55 stopni dodaj glukoamylase enzym, zamieszaj i zostaw na noc. Schłódź to potem do 25 stopni i zadaj drożdże do whisky. Możesz zrobic jesz czy e przy zacieraniu próbę jodową dla pewności.

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: piątek, 1 lut 2019, 15:17
autor: Marsaw30
Ja robię to z racji moich możliwości beczki w takich proporcjach: 8kg płatków kukurydzianych, 0.8kg żyta, 0.7kg słodu jęczmiennego, 0.7kg słodu jęczmiennego karmelowego lekko prażonego. Na 1kg zboża daję 3.5 litra wody. Jak zrobisz zacier tak jak Ci napisałem będziesz zadowolony z efektòw. Zawsze ma piekny zapach po fermentacji i kolor. Aż chce się go pić.

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: piątek, 1 lut 2019, 15:32
autor: henik
Marsaw30, poplątanie z pomieszaniem ta twoja porada. Widać Ty musisz się uczyć zacierać, a rady koledze smoltrix dajesz. Popatrz na post na który odpowiadasz, 15 listopad zeszłego roku.

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: piątek, 1 lut 2019, 15:47
autor: Marsaw30
No i co Ci się tu nie podoba bo nie rozumiem? Ja zacier zanim zrobiłem to przestudiowałem całe forum homedistiller . Wszystkie zaciery wychodzą mi idealnie w smaku i zapachu. Nie posiłkuje sie cukrem po to żeby uzyskać alkohol bo od tego jest zacieranie zboża i słód.

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: piątek, 1 lut 2019, 15:53
autor: Doody
Marsaw30,
Jak wrzucisz kukurydzę do 80 stopni to wydajność z niej będzie mizerna. Jak dodasz słód w 70 stopniach zniszczysz glukoamylazę zawartą w słodzie gdyż rozpada się ona w temp. powyżej 65 stopni. Gdy zacierasz kukurydzę słodem nie potrzebujesz już dodawać żadnych enzymów.
Ja bym to zrobił tak:
Wodę doprowadził do wrzątku, wsypał do niej śrutę kukurydzianą, po spadku temp. do 65 dodał słodu. Reszta rady jest ok.

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: piątek, 1 lut 2019, 16:00
autor: henik
Marsaw30,zawdy powiadam Ci, zmiarkuj się! Zatem przestudiuj nasze, są dwa.

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: piątek, 1 lut 2019, 17:57
autor: niebieski-n2
henik pisze:Marsaw30............................post na który odpowiadasz, 15 listopad zeszłego roku.
2008 roku - 11 lat :klaszcze:

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: piątek, 1 lut 2019, 18:26
autor: henik
Noo tak! widać wiek robi swoje, widziałem ósemkę i poszło. Czuwaj :ok:

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: piątek, 1 lut 2019, 19:19
autor: Marsaw30
Doody pisze:Marsaw30,
Jak wrzucisz kukurydzę do 80 stopni to wydajność z niej będzie mizerna. Jak dodasz słód w 70 stopniach zniszczysz glukoamylazę zawartą w słodzie gdyż rozpada się ona w temp. powyżej 65 stopni. Gdy zacierasz kukurydzę słodem nie potrzebujesz już dodawać żadnych enzymów.
Ja bym to zrobił tak:
Wodę doprowadził do wrzątku, wsypał do niej śrutę kukurydzianą, po spadku temp. do 65 dodał słodu. Reszta rady jest ok.
Dlatego glukoamylaze dodaję w temperaturze 55 stopni a alfaamylaze wyciagam przy 70 stopniach najpierw,alfaamylazy nie wyciagniesz przy 65 stopniach,dlatego robię to w dwoch temperaturach. Po wyciagnięciu alfaamylazy spokojnie mogę po spadku temp do 55 stopni dodac glukoamylazę żeby sobie spokojnie mogła pracować przez całą noc. W słodzie są dwa enzymy . Wcześniej zacierałem w jednej temperaturze w zakresie miedzy 65 a 69 ale teraz zauważyłem że przy zacieraniu w dwóch lepszy zacier mi wychodzi. Enzymów dodaje minimalnie dla pewności.

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: piątek, 1 lut 2019, 22:49
autor: Doody
Dla glukoamylazy idelną temperaturą są 62 stopnie, więc nie ma potrzeby czekać do 55 stopni. Ja też czasami podpieram się enzymami "dla pewności" więc rozumiem dlaczego je stosujesz ;)
Każdy wypracowuje sobie metodę swoją kierując się doświadczeniem. Spróbuj jednak wsypywać kukurydzę do wyższej temperatury a zobaczysz korzyść w postaci lepszej wydajności :ok:

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: sobota, 2 lut 2019, 03:45
autor: Marsaw30
Spròbuję z tą kukurydzą w większej temperaturze. O glukoamylazie naczytałem się na stronach ròżnych ośrodkòw biologicznych tu w Usa i wszędzie największa aktywność jest wskazana na przedział między 50 a 60 stopni a maksimum 65. Dlatego dodaje przy 55 i zostawiam na noc żeby spokojnie mògł enzym sobie działać. Czytałem też że jeśli komuś nie chce się stosować podwòjnego zacierania to można wziąć uniwersalna temp około 68 stopni . Ja tak robiłem na początku. Teraz robie w dwòch temperaturach. Tak naprawde niewiadomo jak najlepiej. I nikt z nas tego nie wie i lażdy ma swoje racje. Ja jestem tego zdania żeby złapać swoją metodę ktora pasuje i noe wchodzić za głębolo w polemiki, pierwiastki itd. Na szczęście uzyskiwanie spirytusu mnie nie interesuje więc nie bede musiał wchodzić w dyskusje na temat 0.01 skoku temperatur na głowicy.

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: niedziela, 3 lut 2019, 08:13
autor: Krzysztof63
Wiadomo, jak jest najlepiej, bo biochemia to nauka dość precyzyjna. Betaamylaza działa najszybciej w zakresie temperatur 62 - 65 C, a alfaamylaza w temp. 72- 75 C. Temperaturę pośrednią stosuje się w angielskim sposobie zacierania słodu - pojedynczej infuzji, po to, aby wypośrodkować zawartość dwucukrów i dekstryn. W zacieraniu słodów największą wydajność alkoholu da zacieranie w temp. 62 - 65 C., ponieważ powstają wtedy dwucukry, z którymi rozprawiają się nawet słabe drożdże. Kukurydzę trzeba skleikować, im grubiej zmielona, tym dłużej i w wyższej temperaturze, tak jak napisał Doody.

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: wtorek, 5 lut 2019, 04:49
autor: kokornik
Marsaw30 pisze:Ja robię to z racji moich możliwości beczki w takich proporcjach: 8kg płatków kukurydzianych, 0.8kg żyta, 0.7kg słodu jęczmiennego, 0.7kg słodu jęczmiennego karmelowego lekko prażonego. Na 1kg zboża daję 3.5 litra wody. Jak zrobisz zacier tak jak Ci napisałem będziesz zadowolony z efektòw. Zawsze ma piekny zapach po fermentacji i kolor. Aż chce się go pić.
Na 8.9kg zwykłego zboża dajesz 0.7kg słodu zwykłego i 0.7 karmelowego (gorsza sprawność enzymów) i ci się zatrze poprawnie?

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: wtorek, 5 lut 2019, 16:40
autor: Marsaw30
Elegancko mi się zaciera. Próba jodowa wychodzi ok. Wspomagam się troszeczkę enzymami. Wyszło mi ostatnio 10% abv jak mierzyłem po zatarciu. Natomiast po poradach innych osòb spróbuję wrzucić kukurydzę do wyższej temp i zobaczę czy wpłynie to na wydajność. Wczoraj destylowałem zacier i z 20 litrów wyszło mi pięknego destylatu 80% 1 litr i 0.75l 65% , pogonòw 0.5l. Sam nie wiem co o tym myśleć. Fakt że naprawdę restrykcyjnie podchodzę donjakości i przedgonów też zlewam tyle aż jestem naprawdę pewny że idzie coś dobrego. Mam tu lokalnego dziadka co prowadzi sklep ze wssystkim co potrzeba do destylacji, ma słody z całego świata. Karmelowe, kawowe, mocno prażone, słabo, brązowe itd i tak sobie eksperymentuje,ale myślę ,że troche więcej słodu bedę dodawał,ale w przepisie na jacka madz tylko 12% słodu więc ja i tak dodaję więcej.

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: wtorek, 5 lut 2019, 18:36
autor: psotamt
Marsaw30 pisze:Wczoraj destylowałem zacier i z 20 litrów wyszło mi pięknego destylatu 80% 1 litr i 0.75l 65% , pogonòw 0.5l. Sam nie wiem co o tym myśleć.
Nie wiem jakie inni koledzy mieli osiągnięcia, ale mnie wychodziło zwykle, w przeliczeniu na 100% spirytus, 4,0 litra odpędu z 12 kg kukurydzy. Wylewałem tylko jakieś 50 ml przedgonów i odbierałem prawie do 0%. Ale zaznaczam, to był odpęd do dalszej obróbki.

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: wtorek, 5 lut 2019, 19:06
autor: Doody
Na białym forum gdzieś czytałem, że finalnie bardzo dobrym wynikiem jest 1litr spirytusu z 3,65 kg zboża. Wynika to z teoretycznej ilości skrobi oraz strat wynikających z procesu. Nie pamiętam jednak czy dotyczyło to słodu jęczmiennego czy innych zbóż również.

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: środa, 6 lut 2019, 15:20
autor: Marsaw30
No to do zera gdybym ściągał to by mi sporo więcej wyszło. Przedgonów samych wysokoprocentowych miałem około 200ml. Myślę ,że wyszło w granicach normy.spróbuję następnym razem wrzucić kukurydze do wyższej temperatury. Teraz mam zamiar to leżakować w beczce z białego dębu wypalanej od środka,jak myślicie zmieszac ten mocniejszy destylat ze słabszym i do beczki czy oddzielnie? Nie chce żeby ten mocniejszy wyciągnął za dużo tanin z drewna choć z drugiej steony to bedzie leżakowało 3 miesiące to może nic sie nie stanie. Leżakując oddzielnie można by było porównać oba destylaty na koniec.

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: środa, 6 lut 2019, 15:43
autor: Doody
Ta ilość 3,65 kg/litr to jest już po odcięciu wszystkich niechcianych frakcji, na "gotowy" produkt.

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: środa, 6 lut 2019, 15:57
autor: Marsaw30
No to mi wyszło z 6kg 1 litr 80% i 0,75l 65% więc chyba ok?

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: środa, 6 lut 2019, 17:23
autor: psotamt
Marsaw30 pisze:No to mi wyszło z 6kg 1 litr 80% i 0,75l 65% więc chyba ok?
Uzyskałeś 100% alkoholu 1,29 litra z 6 kg kukurydzy. Cienko :(

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: środa, 6 lut 2019, 19:00
autor: Marsaw30
To coś poszło nie tak, może niepotrzebnie zwiększyłem grzanie po pierwszym litrze bo już późno było i dobrze niewygotowałem wszystkiego? I tam 6kg kujurydzy nie było tylko 4kg kukurydzy, 1.2kg słodu i 0.8kg żyta. Wszystko było ześrutowane oprócz żyta może tu tkwi problem? Kiedyś zrobiłem zacier z całych ziaren żyta i słodu to wogóle masakra , wyszło tyle co kot napłakał. Myślę ,że musze wrzucić kuku do wrzatku i wszystko śrutować i bedzie lepiej.

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: środa, 6 lut 2019, 23:10
autor: eldier
A ile odebrałeś pogonów i o jakiej mocy?
Ile było zacieru? Destylujesz wszystko czy klarujesz itp?

Na czym to destylujesz? Jaka była temp w zbiorniku pod koniec procesu? Może tutaj gubisz troszkę?

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: czwartek, 7 lut 2019, 03:46
autor: Marsaw30
Pogonòw było 0.5litra , zacząłem je zbierać przy mocy 55% i aż zeszło do 30%. Na 6kg zboża dałem około 23 litròw wody, klarowałem to wiec myślę , że po ściągnieciu znad osadu było około 20 litròw, może mniej. Następnym razem to sprawdze. Destylowałem na kolumnie ale bez refluksu tylko jako pot still z jednym miedzianym wypełnieniem. Temperatura pod koniec procesu miała 98 stopni. Najgorsze że sam nie wiem ile było zacieru w kegu rak dokładnie.

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: poniedziałek, 11 lut 2019, 12:10
autor: Krzysztof63
Marsaw30 pisze:No to mi wyszło z 6kg 1 litr 80% i 0,75l 65% więc chyba ok?
Raczej za mało. Widzę trzy przyczyny - słabe, niepełne zatarcie kukurydzy, nieześrutowane żyto (to właściwie jakby go nie było) i duże straty w filtracji (sporo brzeczki zostało w młócie). Metoda infuzyjna zstępująca wymaga dobrego rozdrobnienia surowców, aby była w pełni efektywna. Następnym razem zagotuj kukurydzę i żyto, a dopiero potem, wraz ze spadkiem temperatury, wykonuj program enzymatyczny.

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: poniedziałek, 11 lut 2019, 16:02
autor: Marsaw30
No też to właśnie tak samo widzę jak Ty. Zrobiłem z całych ziaren żyta kilka tygodni temu to wyszło tyle co kot napłakał więc napewno masz racje. Tak zrobię następnym razem. Dzięki

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: poniedziałek, 11 lut 2019, 16:41
autor: zor-ro1970
Cyt; Marsaw30,
Jak wrzucisz kukurydzę do 80 stopni to wydajność z niej będzie mizerna. Jak dodasz słód w 70 stopniach zniszczysz glukoamylazę zawartą w słodzie gdyż rozpada się ona w temp. powyżej 65 stopni. Gdy zacierasz kukurydzę słodem nie potrzebujesz już dodawać żadnych enzymów.
Ja bym to zrobił tak:
Wodę doprowadził do wrzątku, wsypał do niej śrutę kukurydzianą, po spadku temp. do 65 dodał słodu. Reszta rady jest ok.



Kolego a gdzie alfa amylaza?Upłynnienie kukurydzy?

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: poniedziałek, 11 lut 2019, 18:01
autor: Doody
Alfaamylaza jest w słodzie tak jak i betaamylaza. Więc zacierając słodem nie potrzebujesz dodatkowych enzymów .

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: poniedziałek, 11 lut 2019, 21:42
autor: Marsaw30
No właśnie, dodaję alfa przy 72 stopniach, musz÷ tylko wrzucić kuku i żyto we wrzątek ,potem alfa a potem słód przy 63 stopniach . No więc właśnie alfa pracuje najlepiej przy ok 72 stopniach,a nie przy 64 tak jak gluco, więc sumując wszystkich rady trzeba dodac alfa przy 72 i czekac aż temp spadnie i wtedy słòd.

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: poniedziałek, 11 lut 2019, 22:59
autor: Krzysztof63
zor-ro1970 pisze: Jak dodasz słód w 70 stopniach zniszczysz glukoamylazę zawartą w słodzie
Nie zniszczysz glukoamylazy, zawartej w słodzie, ponieważ w słodzie nie ma glukoamylazy. W słodzie znajdują się alfa-amylaza z grupy endoamylaz, oraz betaamylaza z grupy egzoamylaz, do które należy także glukoamylaza. Różnica między nimi jest taka, że betaamylaza tnie polisacharydy na maltozę i amylodekstryny, natomiast glukoamylaza dzieli drobniej, na glukozę, więc w gorzelnictwie jest bardziej przydatna.

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: poniedziałek, 11 lut 2019, 23:07
autor: Marsaw30
Wkoncu utwierdził mnie ktoś w tym,że posiadam poprawną wiedzę na temat enzymòw. Dzieki Krzysztof63. Jakby było inaczej podwòjne zacieranie w dwóch temperaturach mijało by sie z sensem. Ja dodaje gluco przy 55 tak jak pisza na niej i zostawiam na noc żeby sobie spokojnie popracowała.

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: wtorek, 12 lut 2019, 13:58
autor: Krzysztof63
Od teorii do praktyki: zacieram kukurydzę. Metoda: pojedyncza infuzja wstępująco - zstępująca; 8 kg śruty kukurydzianej + 1 kg maki razowej owsianej (stała sobie taka sierota i czekała na zmiłowanie) w 25 litrach wody o temp. ok 30 stopni. Zabełtałem i zacząłem grzać na palniku. I tu zonk - trzeba mieszać cały czas, bo kukurydza natychmiast przywiera. Zacier nie był zbyt gęsty, ale zmieliłem go mieszadłem na wiertarce, a potem przeszedłem na ręczne mieszanie drewnianą łopatką. Przy 40 stopniach dodałem enzym upłynniający, przy 50 - enzym scukrzający. Zacier pięknie się rozrzedził, zostały tylko grubsze kawałki kukurydzy i pływająca po wierzchu razówka owsiana. Tuż powyżej 80 stopni zacier zaczął gęstnieć, owies znikać, a pojawiły się duże kawałki kukurydzy. Dogrzałem do 95 stopni (uznałem, że zbyt wolno rośnie temperatura) i pozostawiłem na razie do rozklejenia. Wraz ze stygnięciem poprawię ponownie enzymami.

Najważniejsze - grzanie zbożówki wymaga zbiornika z płaszczem lub mieszadła, a najlepiej jednego i drugiego.

PS. Cztery godziny później, po wystudzeniu chłodnicą, zacier nadal jest dość gęsty. Drugie dawki enzymów nie wpłynęły na zmianę jego kondycji, prawdopodobnie co miało się scukrzyć, to się scukrzyło. Spróbuję wykonać pomiar gęstości.

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: środa, 13 lut 2019, 15:59
autor: Marsaw30
Ja zaczynam od górnych temperatur tylko teraz wrzucę we wrzątek. Potem to przytrzymam troche aż mocno zgęstnieje i dodam alfa, przytrzymam 45 minut przy 72 stopnoach i jak zejdę do 64 dodam słòd i przytrzymam kokejne 45 minut. Następnie przy 55 stopniach dodaje gluco i zostawiam na noc.

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: środa, 13 lut 2019, 21:22
autor: Doody
Cały czas nie rozumiem dlaczego dodajesz glukoamylazę, kiedy do zacierania używasz słodu.

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: środa, 13 lut 2019, 21:42
autor: Krzysztof63
Zwróciłem uwagę, że schłodzenie zacieru chłodnicą zanurzeniową z 55 do 30 stopni trwało przeszło dwukrotnie dłużej, niż schłodzenie podobnej ilości brzeczki nastawnej od wrzenia do 25 stopni. Musze przyznać, że byłem zaskoczony słabą wymianą ciepła w zacierze, sądziłem, że będzie tak samo, jak w czystej brzeczce.

Drożdże pracują należycie (Alcotec Whisky), temperatura zacieru wynosi 30 stopni, przy temp. otoczenia 20 stopni. Do zacieru dodałem drugą część, złożoną z 2 kg mąki kukurydzianej i 2 kg cukru, rozpuszczonych w 5 litrach wody i potraktowanych enzymami - samo pociachanie kukurydzy na cukier trwało kilka minut, o wiele dłużej rozcieranie kluch, które utworzyły się z mąki. W sumie z objętości gara wnioskuję, że fermentuje 38 - 40 litrów zacieru, składającego się z 10 kg kukurydzy, kilograma owsa i 2 kg cukru.
Doody pisze:Cały czas nie rozumiem dlaczego dodajesz glukoamylazę, kiedy do zacierania używasz słodu.
Betaamylaza pozostawia w zacierze niefermentujące dekstryny graniczne. Glukoamylaza rozbija je do fermentowalnej glukozy, przez co teoretyczna (a może i praktyczna) wydajność będzie nieco wyższa.

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: czwartek, 14 lut 2019, 03:01
autor: Marsaw30
Dokładnie. Beta i gluco to nie do końca to samo i mają inne temperatury pracy. Na moim gluco napisane jest żeby dodawać do zacieru w temp pokojowej, ale wyczytałem ze miedzy 45 a 55 to optimum dla gluco. To taki można powoedzieć wspomagacz dla beta amylazy , poprawia po niej niedoskonałości.

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: czwartek, 14 lut 2019, 10:32
autor: Doody
To jakim cudem sam słód (bez dodatkowej glukoamylazy) potrafi się zatrzeć tak, że w przekształci całość skrobi w cukry, a następnie przefermentuje ten cukier tak, że cukromierz wskazuje np. -2? A gdzie te Wasze niefermentowalne dekstryny?
Dekstryny tworzą się podczas niewłaściwego zacierania, głównie zacierania w niewłaściwych temperaturach.

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: czwartek, 14 lut 2019, 11:48
autor: Marsaw30
Gluco tnie cukry jeszcze bardziej niz beta, o to chodzi. Nie musisz tego dodawać ale jak dodasz gluco to drożdzom bedzie lżej. Ja poczytałem i wolę dodać troche na noc.

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: czwartek, 14 lut 2019, 19:48
autor: henik
@Doody, http://piwnyrap.pl/zacieranie-badz-swia ... co-robisz/. Musisz też wiedzieć że w skład B.amylaza wchodzi między innymi glukoamylaza.

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: czwartek, 14 lut 2019, 19:50
autor: Krzysztof63
Doody pisze:To jakim cudem sam słód (bez dodatkowej glukoamylazy) potrafi się zatrzeć tak, że w przekształci całość skrobi w cukry, a następnie przefermentuje ten cukier tak, że cukromierz wskazuje np. -2? A gdzie te Wasze niefermentowalne dekstryny?
Dekstryny tworzą się podczas niewłaściwego zacierania, głównie zacierania w niewłaściwych temperaturach.
Nie znam takiego przypadku. Może mało wiem, ale maksymalna ekstraktywność słodu przy pojedynczej infuzji to 82%, czyli tyle słodu przekształca się w substancje rozpuszczalne, niekoniecznie fermentowalne. Przy fermentacji brzeczki nastawnej o gęstości 10 Blg otrzymuje się piwo o gęstości końcowej 2 Blg. Wynik można śrubować, stosując po kolei wszystkie przerwy białkowe, glukanowe itd., ale i tak nie uda się zejść poniżej zera.

Dekstryny w zacierze słodowym powstają ZAWSZE, ponieważ tworzy je alfaamylaza, która ma szerszy zakres działania, niż betaamylaza. Nawet teoretycznie idealnie przeprowadzone zacieranie słodu nie rozłoży całej skrobi do dwucukrów, ponieważ betaamylazja tnie jedynie wiązania 1,4-alfa-glikozydowe, więc pozostawia niepocięte końcówki łańcuchów skrobiowych, czyli najczęściej dekstryny graniczne o niewielkiej liczbie cząstek glukozy w łańcuchu. Glukoamylaza tnie wiązania 1,4-alfa-, jak i 1,6-alfa-glikozydowe, czyli tnie wszystko, rozkładając policukry do glukozy. Krótko mówiąc, rozkłada w najszerszym możliwym zakresie ze wszystkich enzymów z grupy amylaz.

Cud może polegać na tym, że używasz drożdży z enzymem, czyli właśnie z glukoamylazą. Robi ona w trakcie fermentacji to, czego nie zrobi betaamylaza w trakcie zacierania.

Mod.
Korzystaj z opcji "zmień treść posta"!

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: czwartek, 14 lut 2019, 20:00
autor: .Gacek
:hahaha: :hahaha: :hahaha:
Ktoś się tu z kimś przepycha... a może warto się troszkę :kumple:

Przepraszam za offtop :mrgreen:

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: czwartek, 14 lut 2019, 20:09
autor: Doody
henik pisze:Musisz też wiedzieć że w skład B.amylaza wchodzi między innymi glukoamylaza.
Cały czas o tym mówię ;)
Dotatkowa gluko jest niepotrzebna ale nikt nie słucha ;)
A co do :kumple: to dzisiaj Walentynki :ok:

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: czwartek, 14 lut 2019, 21:22
autor: .Gacek
Doody pisze: Dotatkowa gluko jest niepotrzebna ale nikt nie słucha ;)
Ja czytam takie tematy cały czas bo niestety ale pierwsze zacieranie jeszcze przede mną...
Muszę być dobrze przygotowany ☺
Przeglądając oferty sklepów dla piwowarów trochę zabiły mnie ceny słodów :angry:
Kurde a jak coś nie wyjdzie... ciężko puścić w paszczę porcelanowemu panu

Zaczerpnięte z innego tematu:
chprzemo pisze:Robiłem na S-23 i W34/70 obydwa były zacne...

Wszystkie surowce kupowałem na homebeer.pl- osobiście polecam sklep :)
Jeszcze tutaj zobaczę ☺

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: piątek, 15 lut 2019, 03:19
autor: Marsaw30
Jezu jakie ceny w Polsce są. Tutaj w Usa za godzinę pracy jade do lokalnego sklepu gdzie mają słody z całego świata w woreczkach, żyto, kukurydze itd wszystko zmiela dla Ciebie jak chcesz na miejscu i za godzinę pracy moge kupić w sumie 8kg wszystkiego po trochu. Masakra jakaś w tym naszym kraju.

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: piątek, 15 lut 2019, 08:43
autor: Doody
Jęczmień niesłodowany kupuję po 0,55 PLN za kilogram, kukurydzę po 0,95 PLN/kg a słody podstawowe w Malteurop kosztują poniżej 3 PLN/kg. Za godzinę pracy mogę wiec kupić znacznie więcej niż 8 kg ;)

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: piątek, 15 lut 2019, 19:26
autor: Marsaw30
A no to się cieszę. Nie sprawdzałem cen tylko Gacek napisał że go szokują więc myślałem ,że naprawdę jakaś kiszka jest.

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: piątek, 5 cze 2020, 10:13
autor: Paweł Pawulon
Ok, czyli podsumowując to co wyczytałem:
1. Gotuję wodę na wrzątek
2. Wrzucam ześrutowaną kukurydzę
3. Czekam do ostygniecia do 75*C, dodaję alfa-amylazę
4. Czekam do ostygnięcia do 65*C dodaję słód jęczmienny oraz słód żytni (czy żytni we wrzątek z kukurydzą, bo i tak wyczytałem?)
5. Mieszam około godzinę podtrzymując 62-65*C
6. Wychładzam do +/- 30*C i dodaję drożdże
7. Fermentuję i na rurki

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

: niedziela, 28 cze 2020, 11:21
autor: MASaKrA_Domingo
Drożdże dodaj przy 35st. Przy 30 możesz mieć już dzikusy na zabierze. Ja tak miałem, bo rano przed pracą było 41st C, a po powrocie zacier już pracował.