Strona 1 z 1

Ruda Szmata;)

: środa, 13 lut 2019, 17:30
autor: MecenasAlkoś
Witajcie!
Chciałbym Wam zaserwować szybciutki przepis na Rudą Szmatę;)
Skąd taka bezczelna nazwa? A no stąd, że powstały trunek kojarzy mi się z Gorzką Żołądkową, która potocznie jest nazywana "rudą" no i jakoś tak mi się powiedziało i jest... :D
Przepis na 2,5 l :
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- pół opakowania cukru waniliowego ( tego małego standardowego)
- 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki herbaty sypkiej/granulowanej zależy jak kto nazywa

Składniki wkładamy do słoja o pojemności przynajmniej 3 litrów, lub innego dostępnego naczynia.
Zalewamy naszą własną wódeczką 40%, energicznie mieszamy i stawiamy w ciepłym miejscu.
6-8 godzin to optymalny czas, w którym zioła oddadzą swój aromat, a cukry się rozpuszczą.
NAJWAŻNIEJSZE: CAŁOŚĆ NALEŻY ENERGICZNIE WSTRZĄSAĆ CHOCIAŻ RAZ NA GODZINĘ ABY POMÓC CUKROM SIĘ ROZPUŚCIĆ.

Po 6-8 godzinach zlewamy nasz napitek przez filtry do kawy i spokojnie możemy podawać. Wierzcie mi na słowo, że robi wrażenie. Na prawdę ja sam jestem zaskoczony, że w takim krótkim czasie można zrobić coś na prawdę fajnego :ok:
Pozdrawiam i życzę smacznego!

Re: Ruda Szmata;)

: środa, 13 lut 2019, 18:21
autor: arTii
No to jutro będziemy widzieli co to warte - hihi... Nastawione :D

Re: Ruda Szmata;)

: środa, 13 lut 2019, 18:26
autor: PETER29
arTii daj znać co wyszło.

Re: Ruda Szmata;)

: środa, 13 lut 2019, 18:45
autor: arTii
Tylko ja troszkę zmieniłem :) Nie byłbym sobą...
Cukier (i cukier waniliowy) rozpuściłem w 0,5l ciepłej wody, do tego dodałem 1l zimnej wody i 1,1l destylatu.
Taką miksturą zalałem zioła - nie muszę pilnować teraz rozpuszczania cukru - pomieszam słoikiem jak mi się przypomni...

Re: Ruda Szmata;)

: środa, 13 lut 2019, 19:05
autor: MecenasAlkoś
arTii pisze:Tylko ja troszkę zmieniłem :) Nie byłbym sobą...
Cukier (i cukier waniliowy) rozpuściłem w 0,5l ciepłej wody, do tego dodałem 1l zimnej wody i 1,1l destylatu.
Taką miksturą zalałem zioła - nie muszę pilnować teraz rozpuszczania cukru - pomieszam słoikiem jak mi się przypomni...
Ale w ten sposób nie przekonasz się jak smakuje "oryginał" i jeśli Ci nie posmakuje łatwiej będzie o krytykę...
Tak tylko wtrącam;)

Re: Ruda Szmata;)

: środa, 13 lut 2019, 20:39
autor: adamus1
Nastawione :) Jutro szmata będzie brana :)

Re: Ruda Szmata;)

: środa, 13 lut 2019, 21:48
autor: acurlydrug
MecenasAlkoś jeśli arTii destylat miał o wyższym procencie i końcowo uzyskał procent w okolicach, w jakich jest Twój, to aż tak duża modyfikacja nie nastąpiła... Tylko inne dane wstępne. Też często modyfikuję robiąc smakówki dlatego, że mam destylat 70%, a nie jak podają w przepisie spirytus.

Re: Ruda Szmata;)

: środa, 13 lut 2019, 22:26
autor: 70-MAREK
Fajny temacik, chociaż po "mecenasie" można by się spodziewać innych sformułowań .... ;)

Re: Ruda Szmata;)

: czwartek, 14 lut 2019, 14:54
autor: MecenasAlkoś
70-MAREK pisze:Fajny temacik, chociaż po "mecenasie" można by się spodziewać innych sformułowań .... ;)
Wiesz jak to męskie skojarzenia, nie zawsze są odpowiednio "na miejscu" :D
Musisz mi wybaczyć :roll:

Re: Ruda Szmata;)

: czwartek, 14 lut 2019, 15:07
autor: Doody
"Ruda" to raczej określenie na whisky, a "ruda szmata" to rdza.. ;)

Re: Ruda Szmata;)

: czwartek, 14 lut 2019, 18:40
autor: MecenasAlkoś
Doody pisze:"Ruda" to raczej określenie na whisky, a "ruda szmata" to rdza.. ;)
Każdy ma swoje nazwy jakieś takie wymyślone przez siebie;) Ta jest właśnie MOJA.

Re: Ruda Szmata;)

: czwartek, 14 lut 2019, 19:07
autor: rozrywek
Tak patrząc na pierwszy post tego tematu muszę przyznać że jedno się zgadza. Szmata. I do tego robi wrażenie.
Liść Laurowy, ziele angielskie i cukier waniliowy, brawo, super przepis. Na bogato nawet.

Bardziej spłycić się już chyba nie dało. A cukier to jest wanilinowy, wanilina, takie chemiczne coś.

Re: Ruda Szmata;)

: czwartek, 14 lut 2019, 19:18
autor: MecenasAlkoś
rozrywek pisze:Tak patrząc na pierwszy post tego tematu muszę przyznać że jedno się zgadza. Szmata. I do tego robi wrażenie.
Liść Laurowy, ziele angielskie i cukier waniliowy, brawo, super przepis. Na bogato nawet.

Bardziej spłycić się już chyba nie dało. A cukier to jest wanilinowy, wanilina, takie chemiczne coś.
Nikt Ci nie karze tego próbować, degustować, czegokolwiek z tym robić.
Na pewno masz w swojej głowie arsenał znakomitych przepisów, które z powodzeniem stosujesz.
Ja zaproponowałem taki, który mnie smakuje, jest szybki, i może być alternatywą dla wyszukanych trunków z najwyższej półki. Tą tańszą alternatywą.

Re: Ruda Szmata;)

: czwartek, 14 lut 2019, 20:19
autor: adamus1
Krótki opis dzisiejszej degustacji Rudej Szmaty. Lekką modyfikacją u mnie było rozpuszczenie w 2l a nie w 2,5l destylatu. Lubię bardzo aromatyczne trunki.
Trunek ma ciekawy smak, na początku uderza smak ziołowy by po gardle spływała już słodycz. Jeśli ktoś jest fanem żołądkowej to ta pozycja jest warta wypróbowania.
Jedno z Mecenasem się nie zgodzę "wystarczy tylko 8 godzin". Czuć jeszcze różne smaki które muszą się przegryźć. Oprczywiście ruda jest już zdatna do wypicia ale z 3 dni znacznie by się jej przydały. Jednak jak najbardziej polecam

Re: Ruda Szmata;)

: czwartek, 14 lut 2019, 20:23
autor: orzeszek87
No to muszę spróbować tej kompozycji. Byłem zniechęcony troszkę przepisem ale że lubię żołądkową gorzką to za chwilę robię miksturę. Opiszę także swoje doznania po degustacji. Dzięki.

Re: Ruda Szmata;)

: czwartek, 14 lut 2019, 22:13
autor: 70-MAREK
MecenasAlkoś pisze:
70-MAREK pisze:Fajny temacik, chociaż po "mecenasie" można by się spodziewać innych sformułowań .... ;)
Wiesz, jak to męskie skojarzenia, nie zawsze są odpowiednio "na miejscu" :D
Musisz mi wybaczyć :roll:

Nie bierz tego "na klatę" to był tylko taki żarcik ;)

Re: Ruda Szmata;)

: piątek, 15 lut 2019, 00:07
autor: zzibii
Ja też rudą szmatę nastawiłem. Żeby nie mieszać co godzinę, po wsypaniu cukru wymieszałem wszystko łyżką. Teraz się gryzie do rana. Zastamawiam się czy po 8 godz przecedzać, czy potrzymać dłużej dla lepszego aromatu.

Re: Ruda Szmata;)

: piątek, 15 lut 2019, 14:12
autor: MecenasAlkoś
zzibii pisze:Ja też rudą szmatę nastawiłem. Żeby nie mieszać co godzinę, po wsypaniu cukru wymieszałem wszystko łyżką. Teraz się gryzie do rana. Zastamawiam się czy po 8 godz przecedzać, czy potrzymać dłużej dla lepszego aromatu.
Po ośmiu godzinach spokojnie przecedzaj i dopiero później możesz to dalej przechowywać. Ziele angielskie w alkoholu oddaje bardzo swój aromat i dlatego przepis mówi do 8 godzin. Później - róbta co chceta :D

Re: Ruda Szmata;)

: piątek, 15 lut 2019, 15:22
autor: Dario3
Naprawdę Wam smakuje wódka z herbatą i cukrem waniliowym? :respect: Może jak już to trochę ucywilizować, to może jakiś dodatek cytryny. Na chore gardło jak znalazł. :idea:

Re: Ruda Szmata;)

: piątek, 15 lut 2019, 17:12
autor: PiotrusPan
Nastawione na destylacie z ŁZWJ. Zawsze podobały mi się rude. Gdzieś widziałem ,,Zardzewiały dach oznacza wilgoć w piwnicy".

Re: Ruda Szmata;)

: piątek, 15 lut 2019, 17:43
autor: Szlumf
Moja "ruda ściera" (zmodyfikowałem nieco nazwę na mój użytek bo szmata jest zbyt negatywna jak na użytą prawdziwą wanilię i miód) właśnie wystawiona na chłodek do klarowania. Trochę zmodyfikowana. Zamiast cukru waniliowego średnia laska przeciętej wzdłuż wanilii i zamiast cukru miód. Zalane na 16h 3l swojej 40% bo tyle akurat się po domu poniewierało. Jak dla mnie trochę za słodka. Pewnie doleję z litr czy dwa 40 lub 45%. Ogólnie średnia ale ze względu na szybkie przygotowanie i oryginalny smak wejdzie do mojego spisu nalewek. Jeżeli komuś bardziej podeszła to może pokusi się o zrobienie paru wariantów z różnymi herbatami i przedstawi na forum swoje oceny.

Re: Ruda Szmata;)

: środa, 15 maja 2019, 10:22
autor: MecenasAlkoś
Minęło sporo czasu od kiedy założyłem temat z naszą rudą koleżanką i testowało ją wiele osób z mojej rodziny i znajomych. To okazał się hit do tego stopnia że ten napitek ma stać na stole na każdej imprezie.
Nie chcą nic innego.
A przecież beczka dębowa czeka na zlanie...
;)

Re: Ruda Szmata;)

: środa, 15 maja 2019, 23:15
autor: zzibii
U mnie w domu też ten trunek ma duże wzięcie. Ja dodaje dodatkowo jednego goździka i skórkę z pomarańczy. Ogólnie przepis to strzał w dziesiątkę :)

Re: Ruda Szmata;)

: czwartek, 16 maja 2019, 13:20
autor: rozrywek
Szlumf pisze:Trochę zmodyfikowana. Zamiast cukru waniliowego średnia laska przeciętej wzdłuż wanilii i zamiast cukru miód.
Da się? Da.
Brawo Szlumf :punk:

Re: Ruda Szmata;)

: piątek, 17 maja 2019, 11:52
autor: MecenasAlkoś
Wszystko się da, ja rzuciłem najprostszy przepis a Was niech wyobraźnia niesie;)

Re: Ruda Szmata;)

: piątek, 17 maja 2019, 22:45
autor: Dwaid
rozrywek pisze:Tak patrząc na pierwszy post tego tematu muszę przyznać że jedno się zgadza. Szmata. I do tego robi wrażenie.
Liść Laurowy, ziele angielskie i cukier waniliowy, brawo, super przepis. Na bogato nawet.

Bardziej spłycić się już chyba nie dało. A cukier to jest wanilinowy, wanilina, takie chemiczne coś.
Z całym szacunkiem, ale nie trzeba było tak ostro :) Każdą, nawet najgorszą krytykę można ubrać w dobre słowa :)

A co do laski wanilii, to dobra alternatywą, którą znalazłem nawet u mnie, w wiejskim sklepie, jest cukier z prawdziwą wanilia z Dr Oetkera. Dodawałem takiego do różnych nalewek i w zasadzie za każdym razem się sprawdzał, są ziarenka prawdziwej wanilii i da się z jednej paczki sporo wyciągnąć. A tego wanilinowego, to unikałbym jak ognia.

Re: Ruda Szmata;)

: sobota, 18 maja 2019, 05:12
autor: zaradek
Co do wanilii, to polecam zrobić ekstrakt - parę lasek wanilii zalać destylatem rozrobionym do 60%. Tak otrzymany wyciąg przelać po 2 tygodniach i ponownie zalać wanilię. Zalewanie powtórzyć 3x (więcej już chyba nie warto) i całość zmieszać ze sobą.
Taki ekstrakt dodaję do "przepalanki" (jakieś 5 mi na 1l) - podkręca to jej smak.
Co do "rudej" - spróbuję. Za pierwszym razem pocisnę pewnie oryginalnym przepisem a potem spróbuję wprowadzić małą modyfikację zamieniając cukier na przepalony cukier - będzie mniej słodkie i z posmaczkiem karmelu. Dzięki!

Re: Ruda Szmata;)

: sobota, 18 maja 2019, 22:02
autor: rozrywek
Czasem trzeba ostrzej. Wtedy dociera przesłanie. Dobrze że odebrałeś te oto przesłanie jak powinieneś. Bardzo mnie to cieszy.

Powiem tak: Chemia działa natychmiast, a naturalne składniki niestety nie. I nie ma tutaj czegoś takiego jak niestety. Czas jest naszym sprzymierzeńcem. I dobrej jakości składniki, nie jakieś gówniane chemiczne cóś. Z naciskiem na cóś.

Pozdrawiam serdecznie. Rozrywek.

Re: Ruda Szmata;)

: sobota, 25 sty 2020, 05:04
autor: Krzysztof63
Akurat w przypadku waniliny różnica między cukrem waniliowym (z prawdziwą wanilią) a wanilinowym jest znikoma. Jest to ten sam związek, tylko w pierwszym przypadku pochodzenia naturalnego, a drugim - syntetycznego. Plotki o wyższości waniliny naturalnej są wyssane z brudnego palucha dyletanta chemicznego, i powielane bezkrytycznie przez fanów tzw. zdrowej żywności. Jedyny problem jest taki, że wanilina - obojętne, naturalna czy sztuczna - może uczulać osoby wrażliwe. Zdrowy osobnik płci męskiej, aby sobie rzeczywiście zaszkodzić, musiałby zjeść jednorazowo około 10 kilo cukru wanilinowego, co wydaje mi się mało realne nawwet w przypadku osób bardzo roztargnionych.

Re: Ruda Szmata;)

: sobota, 25 sty 2020, 07:22
autor: radius
Wszystko się zgadza, jest tylko jedno "ale".
Naturalna wanilina jest bardziej aromatyczna od tej wytworzonej syntetycznie ;)

Re: Ruda Szmata;)

: poniedziałek, 27 sty 2020, 17:15
autor: Krzysztof63
To nie jest możliwe. Jeden związek chemiczny nie może mieć różnego natężenia zapachu, a wanilina naturalna i syntetyczna są identyczne. Może natomiast być różna zawartość waniliny w mieszankach z cukrem, lub w korze, i stąd różnice. Częściej zresztą sugerowane wyższą ceną, niż rzeczywistą różnicą.

Re: Ruda Szmata;)

: poniedziałek, 27 sty 2020, 18:47
autor: radius
Może wyraziłem się nie do końca jasno ale taka jest prawda;
Mimo że już w 1874 roku drogą syntezy chemicznej otrzymano sztuczną wanilinę i rozpoczęto masową produkcję używanego do dziś popularnego cukru wanilinowego, nie osiągnie on nigdy zapachu prawdziwej wanilii. Dzięki naturalnej równowadze między zawartością waniliny i innych nie zbadanych dotychczas substancji aromatycznych jest on niepowtarzalny. Co istotne z punktu widzenia konsumenta, syntetyczna wanilina ma znacznie słabszy aromat od swojego naturalnego zamiennika.

Re: Ruda Szmata;)

: poniedziałek, 27 sty 2020, 19:35
autor: bociann2
Obydwaj macie rację. Krzysztof jako stricte chemik, Radus jako, powiedzmy, konsument. CZYSTA wanilina, obojetnie, czy naturalna, czy sztuczna, chemiczna, to to samo. Pachnie i smakuje tak samo.
Chodzi o to, co pośrodku. Laska wanilli jako produkt natury, zawiera oprócz waniliny jeszcze pewnie z milion różnych innych substancji, pewnie często nawet nieoznaczalnych, które razem, cuzamen do kupy dają niepowtarzalny aromat wanilii. Jak znajdę podręcznik do farmakognozji, to coś podeślę na ten temat. Jak pamiętam, było tam coś o wanilii.

Re: Ruda Szmata;)

: poniedziałek, 27 sty 2020, 20:02
autor: radius
bociann2 pisze:Krzysztof jako stricte chemik, Radius jako, powiedzmy, konsument.
Radius to także chemik tyle, że niepraktykujący :mrgreen:

Re: Ruda Szmata;)

: poniedziałek, 27 sty 2020, 20:07
autor: bociann2
Bez urazy, chodziło mi o tzw. punkt widzenia...

..ktory, jak wiadomo, zależy od... Itd

Re: Ruda Szmata;)

: poniedziałek, 27 sty 2020, 20:45
autor: eldier
To tak samo jak ze spirytusem, niby ziemniaczany, glukozowy, zbożowy, cukrowy spełniający wszystkie normy, to prawie to samo, a jednak każdy jest inny ;) Te kilka % innych składników robi robotę.

Re: Ruda Szmata;)

: wtorek, 28 sty 2020, 14:35
autor: Krzysztof63
bociann2 pisze:CZYSTA wanilina, obojetnie, czy naturalna, czy sztuczna, chemiczna, to to samo. Pachnie i smakuje tak samo.
Chodzi o to, co pośrodku. Laska wanilli jako produkt natury, zawiera oprócz waniliny jeszcze pewnie z milion różnych innych substancji, pewnie często nawet nieoznaczalnych, które razem, cuzamen do kupy dają niepowtarzalny aromat wanilii.
Dokładnie to miałem na myśli.

Re: Ruda Szmata;)

: czwartek, 6 lut 2020, 21:51
autor: wolan
Widzę, że trunek ma już wielu zwolenników, więc mam pytanie jaka herbata najlepsza ??.
Jak nie chcecie robić reklamy to proszę info na pw.
Dziękuję

Re: Ruda Szmata;)

: piątek, 7 lut 2020, 22:54
autor: adamus1
Istotna sprawa z tą herbatą. Nie wiem jaką daję.... taką jaka jest w domu. Za pierwszym razem ideał, za drugim inna herbata i destylat wyszedł zdecydowanie za mocno herbaciany

Re: Ruda Szmata;)

: sobota, 8 lut 2020, 02:01
autor: marcingrzesik
Earl Grey jest chyba najlepsza z mojego doświadczenia.

Sent from my LYA-L09 using Tapatalk

Re: Ruda Szmata;)

: sobota, 8 lut 2020, 23:18
autor: robert4you
Potwierdzam. Mam takie same doświadczanie. Ja daję herbatę w podpaskach dzięki czemu odpada filtracja.


Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Ruda Szmata;)

: niedziela, 9 lut 2020, 09:35
autor: Woodworm
Dobre to w ogóle? szukałem jakiś nowych opinie ale ciężko coś znaleźć wśród całe strony dywagacji nad cukrem wanilinowym i wanilią...

Re: Ruda Szmata;)

: niedziela, 9 lut 2020, 10:50
autor: huzin
Spróbowałem i ja ;) Śledziłem temat od początku, i w końcu stwierdziłem, że dlaczego by nie sprawdzić co z tego wyjdzie.. Zrobiłem z rana przegląd szaf, czego było brak nabyłem w pobliskim "sam-ie", odważyłem składniki i do słoja. Oszczędzę Wam komentarzy, jakimi uraczyli mnie LP i teść, widząc pływające w słoju liście laurowa i ziele angielskie, ale gdy po upływie 6h zrobiłem z teściem pierwszą próbę smakową, przyznał, że nie jest złe ;) Chwila prawdy przyszła, gdy udało mi się namówić LP na degustację. Żona , która z zasady nie popiera moich % eksperymentów, po zwilżeniu języka podsumowała to krótko - mogła bym to pić!!
Od siebie mogę napisać, że jak na tak szybką nalewkę, jest jak najbardziej ok. Wchodzi gładko niczym syrop, tym bardziej, że nie czuć %. Żołądkowa gorzka to to nie jest, ale gdybym musiał określić jak smakuje, to tak jak MecenasAlkoś napisał - żołądkowa gorzka ;)
Dziękuję autorowi za podzielenie się recepturką, będę korzystał..

Re: Ruda Szmata;)

: niedziela, 9 lut 2020, 11:35
autor: aakk
" 3 łyżeczki herbaty sypkiej/granulowanej zależy jak kto nazywa"

W zamian jeden pampers herbaty wystarczy?

Re: Ruda Szmata;)

: niedziela, 9 lut 2020, 14:53
autor: robert4you
Daje jeden na każdy litr

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Ruda Szmata;)

: poniedziałek, 12 paź 2020, 21:14
autor: living2die@o2.pl
Spróbowałem rudej szmaty, zrobiłem wszystko według oryginalnego przepisu i jestem mega zadowolony z rezultatu. Zmieszalem wszystkie składniki i zostawiłem na noc, rano zlałem szmatę do butelek, a wieczorem konsumowalem. Delikatne i rozgrzewajace, jednocześnie proste i genialne. Szczerze polecam wszystkim. :ok:

Re: Ruda Szmata;)

: poniedziałek, 7 gru 2020, 21:24
autor: Narayaan
Również spróbowałem. W miejsce herbaty sypkiej, dałem w saszetce. Wszytko zrobiło swoją robotę. Polecam.

Re: Ruda Szmata;)

: poniedziałek, 7 gru 2020, 23:28
autor: kondon
zzibii pisze:Ja dodaje dodatkowo jednego goździka i skórkę z pomarańczy.
Sam producent chwali się pomarańczą, więc powinna się tutaj znaleźć.
Żaden ze mnie degustator, ale czuć tam trochę czegoś w stylu pieprzu i chyba wymienionego wyżej goździka.

Re: Ruda Szmata;)

: wtorek, 8 gru 2020, 05:36
autor: dziad borowy
bociann2 pisze: cuzamen do kupy .
czy przypadkiem nie uczyła nas chemii ta sama psorka? używała tego określenia notorycznie w aspekcie przyłączania elektronów walencyjnych i nosiła szklankę z gorącą herbatą bez uchwytu mówiąc że ma żaroodporne ręce :bardzo_zly:
Jeśli chodzi o substancje otrzymywane poprzez ekstrakcję składników naturalnych i otrzymywanych drogą syntezy... był kiedyś super czysty etanol otrzymywany syntetycznie z etylenu, sprzedawany pod handlową nazwą "Vistula"

Re: Ruda Szmata;)

: niedziela, 17 sty 2021, 20:45
autor: Narayaan
Zmodyfikowałem przepis dodając do oryginału skórkę z połowy pomarańczy i dwa goździki. Ilość na 2l destylatu 40%. Smak, moim zdaniem, pełniejszy i bardzo zbliżony do Żołądkowej Gorzkiej.
Po 6-8 godzinach mocno jeszcze czuć pomarańczą, ale postoi to jeden dzień (jeśli postoi.... ;) ) i wszystko się harmonizuje. Polecam spróbować.

Re: Ruda Szmata;)

: wtorek, 30 mar 2021, 21:29
autor: artur.sukiennik
Szukam szybkiego trunku na nadchodzące święta. Czy ruda wypadnie dobrze w towarzystwie cytrynówki bodzia? Nie będzie odbiegała?:-)

Re: Ruda Szmata;)

: środa, 31 mar 2021, 17:22
autor: Narayaan
Będzie ok. Jak szukasz jeszcze coś szybkiego i przede wszystkim świątecznego to zrób Śmietankówkę. Na 250ml śmietanki 30, 100g cukru i 70-80ml spirytusu i łyżeczka cukru wanilinowego. Wychodzi super, szczególnie dla Pań.

Re: Ruda Szmata;)

: wtorek, 13 kwie 2021, 17:00
autor: artur.sukiennik
Ruda wypadła dobrze, nie jest to może szczyt alkoholowych doznań ale jako szybka zaprawiana wódeczka sprawdziła się całkiem całkiem:-):-) robiłem ze skórką pomarańczową:-)

Re: Ruda Szmata;)

: niedziela, 31 paź 2021, 07:22
autor: MecenasAlkoś
Mimo upływu czasu widzę, że wielu z Was spróbowało, modyfikowało i ogólnie zczystej ciekawości podjęło próbę realizacji przepisu który zaproponowałem;) U moich wciąż niezmiennie panuje przekonanie, że to jest to co oni lubią najbardziej;) Zajrzałem do tematu bo chyba z sentymantu dzisiaj sam zrobię cosik rudej;)

Re: Ruda Szmata;)

: sobota, 11 gru 2021, 14:04
autor: arturswiatek
Pyszniasta :) Ja daję podaną ilość składników na dwa litry, dodatkowo skórka z połowy pomarańczy i dwa goździki.
A i jeszcze zamiast cukru daję miód.

Re: Ruda Szmata;)

: czwartek, 16 gru 2021, 13:47
autor: mancy
Tak jak kolega wyżej, też napiszę : pyszniasta. Ja zrobiłem porcję na 2.5l, ale trochę mocniejszą, ~55%. Dodałem jak arturswiatek skórkę pomarańczy (kandyzowaną) i goździki, za to cukru trochę mniej. Trzymałem wszystko około 20 godzin. Smak łagodny, ale jednocześnie intensywnie aromatyczny. Ogólnie fajny i szybki przepis.

Re: Ruda Szmata;)

: niedziela, 30 sty 2022, 09:46
autor: AAmatorek
A z czym ta Rudą Szmate się pije? Sprite? Zastanawiam się czy ją zrobić i zamiast normalnie cukru dać przypalanke, tylko nie wiem z jakiej ilości cukru przypalić? Bo najlepiej dawać chyba 2 łyżki stołowe na 1L

Re: Ruda Szmata;)

: niedziela, 30 sty 2022, 12:34
autor: artur.sukiennik
Na czysto wchodzi:-)

Re: Ruda Szmata;)

: niedziela, 30 sty 2022, 23:05
autor: AAmatorek
MecenasAlkoś pisze: ...
Pytanie do Autora. Zrobiłem zgodnie z pierwszym postem zachowując wszystkie proporcje. Dlaczego nazwałeś to "ruda szmata" ? Moja jest ciemna jak kawa rozpuszczalna, ledwo widac światło. Chyba ze robiłeś na jakieś herbacie ze zmiotek minutki bo ja specjalnie kupilem liptona granulowanego i chyba 3 łyżeczki to za dużo 1 zrobiła by robotę spokojnke


@MecenasAlkoś jeszcze jedno pytanie to normalne ze ten trunek jest metny?

Re: Ruda Szmata;)

: poniedziałek, 25 kwie 2022, 18:19
autor: Jacek008
Zrobiłem wyszło super. Dodaję łyżkę extraktu vanili. Jest ok.

Re: Ruda Szmata;)

: wtorek, 26 kwie 2022, 09:50
autor: AAmatorek
Jacek008 pisze:Zrobiłem wyszło super. Dodaję łyżkę extraktu vanili. Jest ok.
Zrób foto jaki kolor wyszedł i jak klarowność, bo w moim przypadku to była tragedia z jednym i drugim

Re: Ruda Szmata;)

: wtorek, 26 kwie 2022, 13:25
autor: kamilasta
Fajny przepis.
Zrobię dzisiaj, to do soboty się przegryzie. Babki zazwyczaj wolą takie bardziej smakowe wynalazki.
Tylko zamiast cukru dam miód i laskę wanilii zamiast cukru waniliowego :)

Re: Ruda Szmata;)

: wtorek, 26 kwie 2022, 15:21
autor: Doody
Miód Ci się nie wyklaruje do soboty (chyba, że spadziowy) ale przecież kolor miodówki to nie problem :ok:

Re: Ruda Szmata;)

: wtorek, 26 kwie 2022, 16:19
autor: kamilasta
@Doody, staram się stosować miód jako zamiennik cukru, ale skoro mówisz, że do soboty nie da rady, to się posłucham i zaprawię cukrem :)

Re: Ruda Szmata;)

: wtorek, 26 kwie 2022, 16:24
autor: jakis1234
Nam nie przeszkadza mętność od miodu ;)

Re: Ruda Szmata;)

: wtorek, 26 kwie 2022, 16:32
autor: kamilasta
@jakiś1234, to dobrze, bo od 2 tygodni gryzie się cytryna z miodem ;)

Re: Ruda Szmata;)

: wtorek, 26 kwie 2022, 18:19
autor: Góral bagienny
Zawsze można syropem klonowym dosmaczyć :)

Re: Ruda Szmata;)

: wtorek, 26 kwie 2022, 19:20
autor: kamilasta
Nie mam syropu. Jednak będzie miód. Dla pszczółek :)
Powiedzcie mi, czy herbatę wsypać taką suchą, czy wcześniej zalać ją wrzątkiem, żeby troszkę ją zmoczyć?

Re: Ruda Szmata;)

: wtorek, 26 kwie 2022, 20:27
autor: mancy
Suchą, najlepiej taką w torebce. Ja zalewałem "earl grey" marki Ahmad Tea, polecam.

Re: Ruda Szmata;)

: środa, 19 paź 2022, 18:17
autor: MecenasAlkoś
AAmatorek pisze:
MecenasAlkoś pisze: ...
Pytanie do Autora. Zrobiłem zgodnie z pierwszym postem zachowując wszystkie proporcje. Dlaczego nazwałeś to "ruda szmata" ? Moja jest ciemna jak kawa rozpuszczalna, ledwo widac światło. Chyba ze robiłeś na jakieś herbacie ze zmiotek minutki bo ja specjalnie kupilem liptona granulowanego i chyba 3 łyżeczki to za dużo 1 zrobiła by robotę spokojnke


@MecenasAlkoś jeszcze jedno pytanie to normalne ze ten trunek jest metny?

Zmiotki wyrzuca się do śmieci, sugerowanie odpowiedzi jest niezbyt kulturalne. Herbaty użyłem takiej, jaką miałem. Liściastej w czerwonym opakowaniu.
Ale poczekałeś prawie 9 miesięcy na odpowedź, wiec Ci jej udzielę: nazwałem to "ruda szmata" z takich względów, że trunek skojarzył mi się z tradycyjną gorzką żołądkową,ma którą jeden z moich kumpli mówi właśnie ruda szmata. Cała historia.

Aha, wracając do granulowanego liptona - totalny syf;)

Pozdrawiam;)

Re: Ruda Szmata;)

: środa, 19 paź 2022, 23:37
autor: Kòpôcz
Na granulowaną kiedyś mawialiśmy, że "jest tarta na klacie murzyna". Miała sens chyba tylko za komuny, gdy w co drugiej kuchni stał imbryczek z czajem - esencją do rozcieńczania.