Strona 1 z 1

Ocena projektu pot still

: sobota, 1 gru 2018, 04:08
autor: Chicken
Witam,
To mój pierwszy post na tym forum, więc chciałbym się przywitać z Wami. :) Kilka słów na temat moich planów. Planuje robić tylko i wyłącznie destylaty smakowe, owocowe i zbożowe. Zrobiłem wstępny rysunek projektu mojego destylatora i proszę o ocenę i poprawki. Wasze pomysły przyjmę z radością.

Destylator będzie na kegu 50l który już mam, kupię rurę z stali nierdzewnej i z niej wykonam kolumnę, do połączenia kega i rury wykorzystam korek kega, którego wnętrze albo rozwiercę, albo przetocze do większej średnicy. Rurę przyspawam do korka. Pierwszy odcinek rury z korkiem kega będzie na wypełnienie, długość plus minus 40cm później kolejna rura. Do połączenia między nimi użyje zwykłej flanszy przyspawanej na rury i uszczelki, chyba że macie lepszy pomysł, później już tylko głowica i chłodnica, keg grzany dwiema grzałkami po 2kw każda (chciaz myślę nad mocniejszymi, nie wiem, co myślicie?)
Chce zrobić coś w tym stylu bo wydaje mi się że jest to aparat rozwojowy i zawsze głowice pot still można zmienić na głowice aabratek, czy coś podobnego.

Mam jeszcze takie pytanko, Jak zwiększyć wydajność aparatu pot still nie tracąc jakości? Zwiększyć moc grzałek, średnicę rury i przepływ wody przez chłodnicę?

Proszę o Wasze opinię na ten temat,
Pozdrawiam

Re: Ocena projektu pot still

: poniedziałek, 3 gru 2018, 10:18
autor: masterpaw2
Projekt jak najbardziej akceptowalny :ok:
Połączenie odcinków rur na kryzach jest najtańszym rozwiązaniem (można użyć też złącz sms/TC) co-wygodniejsze-tri-clamp-czy-sms-t18487.html
Pierwszy odcinek w zupełności wystarczy 30cm z wypełnieniem w postaci sprężynek miedzianych - katalizator. Drugi około 60cm jako deflegmator (w przyszłości będziesz mógł dorobić sobie trzeci i na to postawić klasyczną głowicę np. aabratek), i na to nastawka PS z chlodnicą.
Grzałki 2x2kW w zupełności wystarczą do Twojego kega. Pomiar temperatury w kotle zrób tak by mierzył ciecz, nie pary, i zastosuj tam w miarę możliwości dokładny termometr - istotne, by mieć wiedzę ile zostało alko we wsadzie.
Dołóż też port pomiaru temperatury na szczycie PS'a, no i jeszcze tylko papuga, do pomiaru% na bieżąco tego co kapie :ok:
A i jeszcze jedno, odnośnie ostatniego pytania, pamiętaj im wolniej odbierasz tym lepszy produkt otrzymujesz, oczywiście bez zbędnej przesady.
Powodzenia w działaniu :ok:

Re: Ocena projektu pot still

: wtorek, 4 gru 2018, 16:26
autor: Chicken
Dziękuję bardzo za pomoc

Re: Ocena projektu pot still

: środa, 5 gru 2018, 14:15
autor: Airacobrator
Zastanów się jednak nad zrobieniem płaszcza olejowego lub wodnego + do tego mieszadełko. Skoro masz zamiar robić smakowe i zbożowe to takie udogodnienie zda znakomicie egzamin, będziesz mógł gotować gęste nastawy bez filtrowania - więcej % i aromatu bez przypalania wsadu. A skoro sam spawasz to powinieneś to ogarnąć - keg w kegu na przykład.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Ocena projektu pot still

: sobota, 8 gru 2018, 09:16
autor: Chicken
Przemyślę to, ale najpierw chcę się pobawić z czymś takim. Później będę myślał nad ulepszaniem. Wiadomo jak to jest, dopiero po pierwszych próbach u siebie człowiek widzi co chce osiągnąć i myśli nad zmianami. Ale dzięki za pomysł, wezmę to pod uwagę na przyszłość.