Brak drugiej fermentacji
: środa, 1 sie 2018, 10:05
Witam,
Problem polega na tym, że wino podczas drugiej fermentacji nie wydziela dwutlenku węgla. Sprawdziłem na podstawie rurki fermentacyjnej oraz nałożyłem torebkę mocno ściskając gumką. Obawiam się, ponieważ CO2 powinien się wydzielać, choć w małych ilościach.
Wino zrobiłem z owoców wiśni. Poniżej przedstawiam przepis. Dodam, że przepis dotyczy wina półsłodkiego.
9,5kg wiśni, 2,2 kg cukru, 3,8l wody, 5g pożywki, drożdże.
Pierwszego dnia wydrylowałem wiśnie, lekko ugniatałem i odstawiłem na dobę, zalewając niewielką ilością gorącej wody. Po 24h wycisnąłem sok, dodałem syrop i dodałem drożdże. Drożdże przygotowałem zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kolejnym minusem było to, że dodałem od razu daną ilość cukru. Korzystałem z drożdży winiarskich KITZINGER, pożywka spirit ferm.
Problem polega na tym, że wino podczas drugiej fermentacji nie wydziela dwutlenku węgla. Sprawdziłem na podstawie rurki fermentacyjnej oraz nałożyłem torebkę mocno ściskając gumką. Obawiam się, ponieważ CO2 powinien się wydzielać, choć w małych ilościach.
Wino zrobiłem z owoców wiśni. Poniżej przedstawiam przepis. Dodam, że przepis dotyczy wina półsłodkiego.
9,5kg wiśni, 2,2 kg cukru, 3,8l wody, 5g pożywki, drożdże.
Pierwszego dnia wydrylowałem wiśnie, lekko ugniatałem i odstawiłem na dobę, zalewając niewielką ilością gorącej wody. Po 24h wycisnąłem sok, dodałem syrop i dodałem drożdże. Drożdże przygotowałem zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kolejnym minusem było to, że dodałem od razu daną ilość cukru. Korzystałem z drożdży winiarskich KITZINGER, pożywka spirit ferm.