Dodawanie miazgi do fermentujacego wina.
: czwartek, 26 lip 2018, 00:40
Cześć,
Własnie popełniłem nastaw z ok 6kg porzeczki. Dodałem cukier, drożdże i pożywkę. Nie zdążyłem jednak kupić agrestu. Zastanawiam się czy mógłbym jutro dokupić ok 3-4kg agrestu i dodać do nastawu (wraz z adekwatna ilością syropu cukrowego). Chciałbym zasięgnać rady u kogoś bardziej doświadczonego. Czy to dobry pomysł? Czy dodanie nowej miazgi nie zaburzy pracy drożdży? I jeżeli jest to możliwe - czy dodanie owoców w ciągu 24 godzin od rozpoczęcia fermentacji to dobry moment? Czy może poczekać kilka dni i dodać nowe owoce wraz z drugą partia syropu cukrowego?
Własnie popełniłem nastaw z ok 6kg porzeczki. Dodałem cukier, drożdże i pożywkę. Nie zdążyłem jednak kupić agrestu. Zastanawiam się czy mógłbym jutro dokupić ok 3-4kg agrestu i dodać do nastawu (wraz z adekwatna ilością syropu cukrowego). Chciałbym zasięgnać rady u kogoś bardziej doświadczonego. Czy to dobry pomysł? Czy dodanie nowej miazgi nie zaburzy pracy drożdży? I jeżeli jest to możliwe - czy dodanie owoców w ciągu 24 godzin od rozpoczęcia fermentacji to dobry moment? Czy może poczekać kilka dni i dodać nowe owoce wraz z drugą partia syropu cukrowego?