Strona 1 z 1

Początkujący Bimbrownik

: piątek, 8 cze 2018, 21:41
autor: MaTusOn
Witam wszystkich jestem początkującym bimbrownikiem :D i właśnie niedawno zrobiłem swój pierwszy nastaw jabłkowy. I mam takie pierwsze Pytanie. Czy dodać Pektoenzym do nastawu?? Bo widziałem w sklepie i w skrócie przeczytałem że można uzyskać lepszy smak i zapach. Czy ten Pektoenzym działa tylko w produkcji Wina?

Re: Początkujący Bimbrownik

: sobota, 28 lip 2018, 10:31
autor: Amadeuss
Pektoenzym - Dodaje się go do pulpy owocowej w celu zwiększenia uwalniania soków. Do nastawu nie ma chyba powodu by go dodawać. Na smak wg mnie nie wpłynie

Re: Początkujący Bimbrownik

: sobota, 28 lip 2018, 11:17
autor: JanOkowita
Enzym pektolityczny rozbija pektyny, które są cukrami złożonymi (niedostępne dla drożdży) do dwucukrów dostępnych dla drożdży. Tak więc dodawanie pektoenzymu zwiększa wydajność owoców, niezależnie czy będzie to wino czy też inny nastaw.

Re: Początkujący Bimbrownik

: piątek, 21 wrz 2018, 17:34
autor: asia111111
Witam, mam małe pytanie - czy mogę dodać pektoenzynu do pracującego już nastawu? Pozdrawiam

Re: Początkujący Bimbrownik

: sobota, 22 wrz 2018, 00:56
autor: masterpaw2
Oczywiście, że możesz, faktem jest że nie zadziała tak szybko jak zastosowanie go zgodnie z zaleceniami(odpowiednia temperatura), ale zadziała.