Strona 1 z 1

Mleczny kolor destylatu

: środa, 12 kwie 2017, 06:38
autor: destylacjusz
Witajcie. Mam kolumne ZP z wypełnieniem (zmywaki miedziane, sprężynki miedziane pryzmartczne) nastawiłem cukrówke z 8 kg. cukru, drożdże moskwa style, klarowanie superklarem 24h. Surówke otrzymałem ok 94-95%. Zapomnialem dodać, że za radą jednego z kolegów na forum sparzyłem i zmiksowałem 1kg mandarynek i dodalem do gotowania. 3 litry surówki pachną przepieknie, czwarty i ostatni zaś niemiołsiernie zajerzdża starymi skarpetami... 0.5 l. Suróweczki rozrobiłem z gotowaną wodą i szok..wódeczka jest biała (mleczna). Stoi juz 2. dzien i nic...biała :shock:

Koniecznie popraw pisownię.
Mod.

Re: Mleczny kolor

: środa, 12 kwie 2017, 07:04
autor: radius
No i dlaczego się dziwisz skoro destylowałeś ze zmiksowanymi mandarynkami ;) Wytrąciły się olejki eteryczne zawarte w skórkach :)

Re: Mleczny kolor

: środa, 12 kwie 2017, 09:36
autor: Kamal
I masz wzór ouzo. :-)
K.

Re: Mleczny kolor

: środa, 12 kwie 2017, 10:45
autor: kmarian
Do Ouzo (Oyzo) jeszcze trzeba było dać Anyżu Gwiaździstego. A teraz to możesz z tym walczyć, albo nadać mu nazwę np. "Mleczna mandaryna" i skonsumować.
Na przyszłość nie mieszać. Zawsze na mieszanie jest czas. Najpierw trzeba zrobić coś czystego.

Re: Mleczny kolor

: środa, 12 kwie 2017, 11:42
autor: destylacjusz
Wczesniej też dodałem mandarynek i wódeczka nie wychodziła biała... może to przez cytryne, dodałem jedną ;/

Re: Mleczny kolor

: środa, 12 kwie 2017, 11:53
autor: wawaldek11
Która surówka zmętniała? Pachnąca czy skarpetkowa?
Dolewając stopniowo spirytusu możesz znowu uzyskać klarowny trunek. Tylko czy stężenie będzie jeszcze pijalne, to musisz sam sprawdzić.
Zmętnieć może też rozcieńczany spirytus zawierający sporo pogonów. A zapach skarpetkowy na to wskazuje.

Re: Mleczny kolor

: środa, 12 kwie 2017, 11:54
autor: destylacjusz
Zmętniała wódeczka z pachnącej surówki.
Czyli nie trzeba z tym nic robić ? Do lodówki i na stół?

Re: Mleczny kolor

: środa, 12 kwie 2017, 13:55
autor: mariusz19029
Prawdopodobnie zawierała sporą ilość pogonów i przy mieszaniu z wodą wytrąciły się związki przez które nastąpiło zmętnienie. Ja na stół bym mimo wszystko tego jako czystą nie postawił - trochę wstyd. Może zrób przepalankę albo w inny sposób to zabarw?

Re: Mleczny kolor

: środa, 12 kwie 2017, 16:44
autor: destylacjusz
Poprawka! Rozrobiona wódeczka została z pierwszego 0.5l surówki. Następne wyszły idealne :)

Re: Mleczny kolor

: środa, 12 kwie 2017, 17:37
autor: golec269
To się ciesz, jak mi zmętniał Gin to go sam piłem z tonikiem , taka fajna siwucha. :D

Re: Mleczny kolor

: środa, 12 kwie 2017, 17:57
autor: wawaldek11
Kilka dni temu destylowałem posyropowo/ponalewkowe pędy sosny zalane wódeczką przez kilka miesięcy. Pachniało jak w stolarni, świeże sosnowe deski.
Rozcieńczyłem z ciekawości czy są żywice, kalafonie i inne do ok. 20%. I nic, dalej klar.

Re: Mleczny kolor

: środa, 12 kwie 2017, 18:10
autor: destylacjusz
Wiem gdzie leżał problem :) wcześniej pędziłem cukrówke i trochę się zagapiłem aż poleciał mi mętny płyn, zagotowałem zabardzo :) i nie wyczyściłem wypełnienia.
Waldek podeslij mi przepis na te sosnowe specjały:)

Re: Mleczny kolor

: czwartek, 13 kwie 2017, 01:27
autor: wawaldek11
Nie napalaj się, bo to specyficzne smaki.
"Najsampierw" trza nazbierać pędów sosnowych. Dotychczas zbierałem gdy jeszcze były w brązowej otulince i uzyskiwałem zielonobrązowe produkty. W tym sezonie spróbuję zebrać trochę później, gdy już igły będą na wierzchu. Myślę, że to pozwoli na uzyskanie świeżozielonej barwy, bo aromaty zawsze będą.
Pędy do słoja i zasypuję obficie cukrem - do słoja 4,25l nawet i 1,5-2kg. Po kilku tygodniach - jeśli nie rozpocznie się fermentacja - zlewam zdrowotny syrop dla dzieci i dorosłych też ;) Teraz do słoja wędruje wódeczka ok. 50%. Znowu czekamy kilka tygodni lub miesięcy i zlewamy. Zalewam wódeczką ok. 40% kolejny raz. Trzeci nalew jest jeszcze słodki i aromatyczny i można się pokusić o kolejne zalanie. Kończę na dwóch obciągach z alkoholem, bo później wychodzi goryczka. Zalewam trzeci raz i to będzie destylowane.
Łącze drugi i trzeci nalew - uzyskuję słodką nalewkę zdrowotną - działa na różne dolegliwości.
Wskazane jest użyć dobrego spirytusu - będzie czuć tylko las sosnowy :)

Re: Mleczny kolor

: czwartek, 13 kwie 2017, 12:50
autor: marcek10
Wawaldek11 a kiedy jest najlepszy czas na zbiór pędów sosny? Z tego co patrzyłem na działce to jeszcze słabo wyglądają.

Re: Mleczny kolor

: czwartek, 13 kwie 2017, 13:11
autor: Doody
Przełom kwietnia i maja. Pędy powinny mieć około 12 cm.

Re: Mleczny kolor

: czwartek, 13 kwie 2017, 13:39
autor: destylacjusz
Waldek czym, i ile zalewasz ostatni raz?

Re: Mleczny kolor destylatu

: czwartek, 13 kwie 2017, 16:48
autor: wawaldek11
Zalewam tym co mam pod ręką - czyli spirytus rozcieńczony do 40 - 50%. Ile? Żeby zakryć pędy.
Jak nie zależy CI na syropie sosnowym, to lepiej zalej pokruszone jagody jałowca z dodatkiem innych ziół - będzie jałowcówka czy też gin. Bardziej oswojony smak ;)