Pigwowica
: niedziela, 27 lis 2016, 16:39
Od kilku lat robię z pigwy pigwowicę i chciałbym się podzielić z forumowiczami doswiadczeniem.
Pigwa: zaznaczam pigwa a nie pigwowiec jest owocem wielkosci dużej gruszki. Nadaje sie do zbioru w polowie listopada najlepiej zebrac przed przymrozkami. Stare odmiany są suche mają bardzo mało soku i cukru ale bardzo dużo aromatów. Odmiany współczesne mają ładny wygląd więcej cukru i soku ale są mniej aromatyczne.
Do naszych celów najlepiej nadaje się mieszanie odmian starych i nowych.
Owoce myje i ręcznie kroje w małe kawałki. Potrzebny ostry nóż i dużo ambicji pigwa jest bardzo twarda i łykowata. Do całkowitego rozdrobnienia pigwy używam robota kuchenego żony.
Tak rozdrobnioną masę pigwową wrzucam do 30 l beczki dodaje 1 kg cukru drożdżeż pekptosan i zalewam ciepłą wodą. Potem tylko co jakis czas pomieszć kożuch i czekać u mnie trwa to 3 tygodnie w temperaturz 21-23°C.
. Destyluje na kolumnie półkowej z płaszczem nastaw jest tak gesty że trzeba dolewać wody żeby się nie przypaliło.
Odbieram okolo 200 ml przedgonu stabilizuje odbieram ponownie trochę resztkę kontrolnego przedgonu i odbieram serce do 30 procent na papudze. Reszte odbieram i wlewam do nastęnej destylacji. Podziękowania dla Kwik44 dotychczas wylewałem najlepsze smaki w kanał. Z pierwszej tegorocznej beczki około 28 l uzyskałem 2.3 l 70% PIGWOWICY. Wczoraj nie wytrzymałem i testowalem swieżynkę jest jak zwykle dobra a za rok będzie !!!!!! Poprzednie lata robiłem na Potstilu i CMie jestem ciekaw czy bedzie poprawa destylatu z półkowej ale to pokaże czas.
Pigwa: zaznaczam pigwa a nie pigwowiec jest owocem wielkosci dużej gruszki. Nadaje sie do zbioru w polowie listopada najlepiej zebrac przed przymrozkami. Stare odmiany są suche mają bardzo mało soku i cukru ale bardzo dużo aromatów. Odmiany współczesne mają ładny wygląd więcej cukru i soku ale są mniej aromatyczne.
Do naszych celów najlepiej nadaje się mieszanie odmian starych i nowych.
Owoce myje i ręcznie kroje w małe kawałki. Potrzebny ostry nóż i dużo ambicji pigwa jest bardzo twarda i łykowata. Do całkowitego rozdrobnienia pigwy używam robota kuchenego żony.
Tak rozdrobnioną masę pigwową wrzucam do 30 l beczki dodaje 1 kg cukru drożdżeż pekptosan i zalewam ciepłą wodą. Potem tylko co jakis czas pomieszć kożuch i czekać u mnie trwa to 3 tygodnie w temperaturz 21-23°C.
. Destyluje na kolumnie półkowej z płaszczem nastaw jest tak gesty że trzeba dolewać wody żeby się nie przypaliło.
Odbieram okolo 200 ml przedgonu stabilizuje odbieram ponownie trochę resztkę kontrolnego przedgonu i odbieram serce do 30 procent na papudze. Reszte odbieram i wlewam do nastęnej destylacji. Podziękowania dla Kwik44 dotychczas wylewałem najlepsze smaki w kanał. Z pierwszej tegorocznej beczki około 28 l uzyskałem 2.3 l 70% PIGWOWICY. Wczoraj nie wytrzymałem i testowalem swieżynkę jest jak zwykle dobra a za rok będzie !!!!!! Poprzednie lata robiłem na Potstilu i CMie jestem ciekaw czy bedzie poprawa destylatu z półkowej ale to pokaże czas.