Strona 1 z 1

[samoróbka] Moj pierwszy sprzet - Turtle

: środa, 25 lis 2009, 21:10
autor: Turtle
Baniaczek 15l - jeszcze nie używany.

Re: moj pierwszy sprzet

: środa, 25 lis 2009, 23:24
autor: djprezes
Wykonanie przepiekne. Tylko ze osobiscie nie widze sensu stosowania odstojnikow, skoro sama ta kolumna pelni funkcje swego rodzaju deflegmatora zwrotnego (chlodzonego przez powietrze z otoczenia).

Re: moj pierwszy sprzet

: środa, 25 lis 2009, 23:29
autor: Turtle
hm.. może i masz racje.. (pewnie masz :-D). Baniak policzony na 17l i spiralka (też kwasówka - z allegro) tak żeby w rurę pasowała. kolumna ma około 60cm (trochę krótka z tego co już zdążyłem przeczytać na forum) - razem z odstojnikami będzie z 1metr. No i chyba nie zaszkodzi je mieć...

Re: moj pierwszy sprzet

: czwartek, 26 lis 2009, 10:46
autor: Kucyk
Ale konstrukcja! Jakie wykonanie!!! :o :poklon;

A co do krótkiej kolumienki, to pewnie, że nie zaszkodzi! Rozumiem, że jest to pot still z deflegmatorem kolumnowym, bo nigdzie powrotu sosu na wypełnienie nie widzę?

Re: moj pierwszy sprzet

: czwartek, 26 lis 2009, 11:23
autor: Turtle
zgadza się. Powrotu nie ma. Doczytałem się, że do whisky lepiej bez a w planach i tak podwójna albo i potrójna destylacja.

Re: moj pierwszy sprzet

: czwartek, 26 lis 2009, 11:41
autor: Calyx
Spokojnie, to nie kolumna rektyfikacyjna, tylko destylacyjna.
W tym przypadku akurat odstojniki swoje zrobią,
zatrzymają cięższe frakcje a do chłodnicy polecą te lepsze :)
Rura działa jak duży deflegmator chłodzony powietrzem.
Bardzo wery ładna maszynka :)

Życzę psoceń gigantycznej ilości
w rewelacyjnej jakości :)

Calyx

Re: moj pierwszy sprzet

: sobota, 28 lis 2009, 21:34
autor: Turtle
glupie pytanie ale czy mogę spsocić coś bez wkładu metalowego? jeszcze z allegro nie przyszło. Mam 4l winka specjalnie do testowego psocenia. Dziś przeleciało 12l wody - wszystko pięknie przeszło.

Re: moj pierwszy sprzet

: sobota, 28 lis 2009, 22:11
autor: Kucyk
Pewnie że gotuuuuj!!!

Tylko później nie zapomnij raportu z gotowania na forum napisać.