Strona 1 z 1

Galeria domowego wyrobu wędlin

: poniedziałek, 16 lis 2009, 14:39
autor: szejk
Ze swojej strony chętnie pomogę wszystkim zainteresowanym domowym wyrobem wędlin wg tradycyjnych receptur z połowy ubiegłego stulecia.
Jak wykorzystamy naszą wiedzę i umiejętności to wyjdzie super zestaw.
zmiejszone.jpg
To moja skromna produkcja.
Pozdrawiam,
Szejk

Re: Powitanie

: poniedziałek, 16 lis 2009, 20:24
autor: Kucyk
Ha! I są tam moje żebra wędzone!!!! :D

Re: Powitanie

: poniedziałek, 16 lis 2009, 20:34
autor: PiotrekRodzyn
O matko!

Żebra wędzone....
Kiełbaska...
<ślinotok niekontolowany> :o

Jutro żurek (żur) gotuję bo na szczęście mam trochę wędzonych specjałów w zamrażarce.

A i do Świąt Bożego Narodzenia niedaleko to i jakąś Łętowinę się zakupi, zamorduje itd

A tak już będąc w temacie to Proszę o zdjęcia wędzarni.

Pozdr

Re: Powitanie

: wtorek, 17 lis 2009, 12:08
autor: cafekot
Skoro pojawiły się wędzonki to dodam coś z własnego ogródka :
jesienny karp.jpg

Re: Powitanie

: wtorek, 17 lis 2009, 12:14
autor: Calyx
Panowie, miejcie litość!
Nie wolno takich zdjęć pokazywać,
bo język do d... ucieka.

:ok: :klaszcze:

Pozdrawiam serdecznie
Calyx

Re: Powitanie

: piątek, 20 lis 2009, 09:15
autor: szejk
Witam,

Na prośbę Piotrka555 kilka fotek wędzarni.
Trochę to trwało ale dzięki pomocy Kol. Calyx rozwiązałem problemy techniczne.
I jeszcze jedno.

Re: Powitanie

: piątek, 20 lis 2009, 09:28
autor: Kucyk
Niezła "szyszka", a rozumiem, że hajcujesz w jamie przy pieńkach?

Re: Powitanie

: piątek, 20 lis 2009, 09:29
autor: PiotrekRodzyn
Witam Kolegę!

Dzięki serdeczne za zdjęcia.
Przyznaję się, że ślinotoku prawie dostałem.

Napisz jeszcze jakiego drewna Używasz do wędzenia. U mnie idzie wiśniowe i z jabłoni, czasem dębowe.

Pozdrawiam
Piotrek

Re: Powitanie

: piątek, 20 lis 2009, 10:07
autor: szejk
piotrek555-26@o2.pl pisze:Napisz jeszcze jakiego drewna Używasz do wędzenia. U mnie idzie wiśniowe i z jabłoni, czasem dębowe.
Pozdrawiam
Piotrek
Witam,
Widzę, że wędzenie też nie jest Ci obce. Może jakieś fotki?
Ja używam olszynę i śliwę. Przy kiełbasach pod koniec wędzeniado paleniska dodaje ziarenka jałowca.

Re: Galeria

: piątek, 20 lis 2009, 13:44
autor: PiotrekRodzyn
Witam Kolego!

Tak, przyznaję się, że wyrób domowej chociażby kiełbaski mam delikatnie opanowany, ale na chwilę obecną nie mam żadnych fotek z w/w procederu. Powiem więcej - wszystko potrafię ze świnką zrobić oprócz zamordowania jej (przynajmniej na chwilę obecną nie zrobił bym tego).

Obiecuję natomiast solennie, że przy najbliższym, prawdopodobnie przedświątecznym wyrobie popełnię też stosowną dokumentację fotograficzną, którą opatrzę stosownym bądż zupełnie niestosownym komentarzem.

Pozdr
Pepe

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: piątek, 20 lis 2009, 16:44
autor: Calyx
:) Witam Wędzonych Psotników :)

Ja dopiero zacząłem budowę prostej wędzarni "beczkowej".
i z dymieniem ruszę pewnie dopiero wiosną.

Pozdrawiam serdecznie
Calyx

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: sobota, 21 lis 2009, 20:34
autor: szejk
Calyx pisze::) Witam Wędzonych Psotników :)

Ja dopiero zacząłem budowę prostej wędzarni "beczkowej".
i z dymieniem ruszę pewnie dopiero wiosną.

Witam,
No to jesteśmy na tym samym etapie, tylko że Ty przy budowie wędzarni, a ja psotnicy.
Co do budowy wędzarni to na przedstawionym etapie zasugerował bym Ci drobne, aczkolwiek w późniejszej eksploatacji bardzo znaczące zmiany.
Ja swoją wędzarnie budowałem na identyczny sposób, a teraz po kilku latach wędzenia jestem w trakcie przebudowy. W tunel dymny wstawiam szyber, a z przodu paleniska montuje drzwiczki. Bo w wędzeniu tak jak w psoceniu najważniejsza jest kontrola temperatury i przepływu (w przypadku wędzenia powietrza i dymu).
Drzwiczki i szyber kupiłem za dychę na złomie, więc koszt zmian znikomy.
Jak byś miał pytania to służę fachową pomocą.
A co do psotnicy to po przejrzeniu forum i strony zastanawiam się: kolumna reflux z kwasówki, czy szkło (deflegmator,odstojnik,destylator) Muszę sprawdzić jeszcze jakie mają , cytując klasyka "plusy" dodatnie i ujemne.
Pozdrawiam,
Szejk

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: sobota, 21 lis 2009, 20:48
autor: Calyx
Hej Szejku :) Dzięki za wszystkie konkreciki przydatne
do dymienia. Każda rada cenna.

Szyber wstawię, taki wyciągany do góry zaraz za paleniskiem,
pomiędzy nim a kanałem dymowym.
Drzwiczki do wbudowania już mam, trafiły się free ze starego pieca.
Wylewkę wyrównałem więc jestem ciut dalej niż na fotce.
Beczkę metalową też już wypaliłem i wysmarowałem od środka
olejem jadalnym. Zmontuję jednak do końca dopiero na wiosnę.
Plany miałem inne, myślałem, że szyneczka na święta będzie własna
ale cóż, możesz planować a życie karty rozda.

Powodzenia w montowaniu psotnych instrumentów :)

Pozdrawiam serdecznie
Calyx

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: sobota, 21 lis 2009, 22:44
autor: szejk
Witaj Calyx,

Jeszcze jeden patencik: żeby gorące powietrze do osuszania rozchodzło się równo po obwodzie beczki, zamontuj parę centymetrów nad wylotem z kanału dumnego coś w rodzaju daszka. Ja zamontowałem do góry dnem talerz patelni ( żona do dzisiej jej szuka).
No i beczkę dobrze jest "ocieplić" bo zimową porą ciezko utrzymać jest odpowiednią temperaturę wewnątrz, ale to pewnie wiesz.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: niedziela, 22 lis 2009, 11:59
autor: Calyx
I kolejne konkreciki od Szejka :) D z i ę k u j ę :ok:

Od jakiegoś czasu czytam stronę o wędlinach domowych.
Stamtąd zresztą zaczerpnąłem pomysł na budowę "beczkodymki".
Warto potknąć się o znającego temat, bo popełnia się mniej błędów.
Pomysł z patelnią extra. Ja moją squo poproszę o jakąś michę.
To że po cichym zarąbaniu szukałaby, to mi się podoba :)
trochę jednak cykam co by się działo, jakby znalazła (heh).

Pozdrawiam serdecznie
Calyx

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: niedziela, 22 lis 2009, 22:23
autor: Winiarek5
Ostatnio zrobiłem schab suszony w ziołach (kolendra), czosnku i soli.
Wyszło pyszne, chociaż śmierdziało trupem :lol:

:ok:

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: poniedziałek, 23 lis 2009, 03:44
autor: Lothar von Luene
Pozdrawiam Psotników Zadymiaczy !!!
zakaska1.JPG
zakaska2.JPG

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: środa, 25 lis 2009, 18:46
autor: szejk
Witam Lotharze von Luene

Kawał dobrej roboty , smakowicie to wygląda.
Wrzuć jak możesz fotkę całej wędzarni.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: sobota, 28 lis 2009, 23:53
autor: Lothar von Luene
Zadymianiem zajmuję sie razem ze szwagrem.On zbudował wędzarnie według własnego pomysłu.Skrzynia 60 na 60 cm, wysoka okolo 2,5m. Po robocie przenosimy ją pod dach, żeby nie zamokła. Palenisko i kanał (około 2m.) jest w ziemi. Całośc sprawdza sie bardzo dobrze.

Pozdrawiam
zadymiarnia.JPG

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: niedziela, 29 lis 2009, 00:09
autor: Kucyk
Kuc i Agneskate meldują przystąpienie do grupy zadymiarzy.

Wprawdzie nie mamy czym się pochwalić jeśli o poziom estetyki wędzarni biega (zardzewiała stalowa beka 200L a wszystko zarośnięte leśnym runem) ale rozruch "na sucho" po 10 latach przestoju dziś, za przyczyną Waszej namowy, został dokonany!
Beka działa i jutro test na kiełbie.

I jakem zwykł kończyć ostatnimi czasy: zobaczymy co dalej będzie...

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: niedziela, 29 lis 2009, 01:15
autor: Lothar von Luene
To witajcie w gronie dwuboistów klasycznych nienarciarskich :) Te dwie dyscypiliny pięknie sie uzupełniają.

Hej !
Winiarek5 pisze:Ostatnio zrobiłem schab suszony w ziołach (kolendra), czosnku i soli.
Wyszło pyszne, chociaż śmierdziało trupem :lol:

:ok:
Na czym polega takie suszenie? Bardzo mnie to zainteresowało, czy wędzisz tego schaba na zimnym dymie, czy po prostu wystawiasz go na powietrze i już?

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: niedziela, 29 lis 2009, 11:47
autor: szejk
Kucyk pisze:Kuc i Agneskate meldują przystąpienie do grupy zadymiarzy.

Wprawdzie nie mamy czym się pochwalić jeśli o poziom estetyki wędzarni biega (zardzewiała stalowa beka 200L a wszystko zarośnięte leśnym runem) ale rozruch "na sucho" po 10 latach przestoju dziś, za przyczyną Waszej namowy, został dokonany!
Beka działa i jutro test na kiełbie.
Witam w grupie,
Idą święta, będzie okazja już nie na test tylko na pożądną świąteczną produkcję , oczywiście ku uciesze całej rodzinki.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: niedziela, 29 lis 2009, 13:45
autor: Winiarek5
Lothar von Luene pisze:Na czym polega takie suszenie?
...czy wędzisz tego schaba...
Wędzenia nie ma wcale.
Bierzemy schaba, karkówkę albo coś.
Na 1 kg mięsa dajemy około 40 gram rozgniecionego czosnku i tyle samo soli.
Schaba nacieramy czosnkiem z solą i oblepiamy kolendrą. Kolendry używamy tyle ile zdoła się przylepić do schaba.
Wkładamy do naczynia i do lodówki na 10 dni.
Jak puści trochę soku to odlewamy a mięso obracamy raz dziennie.
Po 10 dniach zawijamy w pieluchę i wieszamy w lekko przewiewnym miejscu na kolejne 10 dni.
Po tym wyjmujemy z pieluchy i wkładamy na 10 dni do lodówki.
Teraz jak robiłem ten schab to na samym początku natarłem go pieprzem cayenne a dopiero później czosnkiem z solą. Do czosnku z solą dodałem trochę zmielonej kolendry a dopiero resztą kolendry oblepiłem schaba.
Można też suszyć trochę dłużej, byle nie za szybko - najlepiej w chłodnym zacienionym pomieszczeniu, bez przeciągów.
Jak za szybo się suszy to z wierzchu wyschnie a w środku nie.
Dużo ciekawości można znaleźć tu:
http://www.wedlinydomowe.pl/
Chciałem zrobić kindziuka, ale mam wędzarnie w piwnicy i nie ma tam możliwości wędzenia zimnym dymem :cry:
Jak się przeprowadzę na "swoje" to w przyszłym roku buduję wędzarnie.
Działka wokół domu ma hektar, pod wiatą stoi kilka palet gotyckiej cegły z rozbiórki klasztoru to powinno wyjść coś ciekawego :idea:

Pozdrawiam

Winiarek

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: niedziela, 29 lis 2009, 19:25
autor: Kucyk
Aga i Kuc meldują wyjęcie wsadu kiełbasianego z wędzarni, czyli przeprowadzenie rozruchu właściwego beki.

W prawdzie apetyt paleniska na drewno szybko wykorzystał ostatnie dwa podpróchniałe pieńki gruszy i nie dane było osiągnąć właściwych parametrów dymienia, w związku z tym kiełby są za mało uwędzone jak na kiełby surowe i za bardzo surowe jak na kiełby zwykłe (zaraz do parzenia pójdą), jednak są w smaku zajebiste. Szczególnie te szczurze chujki po prawej stronie.
Zatem zagryzając nimi wzniesiony (menzurką ze spirytem śliwkowym łapanym z wylotu chłodnicy, do którego dodałem kranówy) za Wasze zdrowie toast odmeldowuję się!
Kiełby.jpg

I już po parzeniu. Na gorąco menzurką (w prawym, górnym rogu) jeszcze raz zdrowie czytających!
Kiełby parzone.jpg

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: niedziela, 29 lis 2009, 22:09
autor: Lothar von Luene
Winiarek5,dzięki za wyczerpujacą odpowiedz.

Zyję na tym swiecie juz sporo lat, ale jeszcze nie mialem okazji posmakowac takiego zmumifikowanego mięsa,. Mam wrażenie, że by mi smakowalo.
Teraz ten temat nie da mi już spokoju, chyba będę musiał też coś takiego zrobić. Obawiam sie tylko, że moze sie to przerodzic w nowe hobby, a z czasem u mnie krucho.

Kucyk, smacznego i na zdrowie !


Wlasnie usłyszalem od mojej szefowej taki tekst: " a ty znowu siedzisz w tych ALKOHOLIKACH DOMOWYCH zamiast iść spać ! "

DOBRANOC

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: wtorek, 8 gru 2009, 13:16
autor: Ramzes22
Zgłaszam swój akces do grona zadymiaczy.
Właśnie rozpocząłem budowę własnej wędzarni. Korzystając z plusowej aury za oknem wylałem dwie płyty betonowe pod palenisko i właściwą wędzarnię.

W założeniu wędzarnia z oddzielnym paleniskiem oddalonym o ok. 2 m od właściwej komory wędzarniczej.
Palenisko planuję sprzężone z grillem.

Sukcesywnie będę meldował postęp prac. Postaram sie także o mały fotoreportaż.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: wtorek, 8 gru 2009, 17:01
autor: dmatys
Chętnie i ja bym dołączył do grona - więc z niecierpliwością czekam na zapowiedzianą fotorelację :!:

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: środa, 16 gru 2009, 08:42
autor: Ramzes22
No to obiecana fotogaleria z mojej pierwszej parktyki budowlanej.

Na dzień dzisiejszy prace satnęły bo mróz pokrzyżował szyki. Czekam na odwilż. Mam nadzieję, że nie aż do wiosny.
Muszę wkopać rurę dymową pomiędzy paleniskiem a płytą wędzarni.

Chciałbym pierwsze wędzenie uskutecznić przed wielkanocą.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: piątek, 18 gru 2009, 13:33
autor: Juliusz
Chciałbym się przyłączyć do grona zadymiaczy ale, że tak powiem teoretycznie. Czy jest to możliwe? Jeśli tak to zgłaszam prośbę.

Teoretycznie nie mam wędzarni a o kiełbasach tylko ciągle myślę. Jeśli to pomoże to: budowałem wędzarnie w Kraju u kuzynów z kawałka komina statku rzecznego wyszła dobrze. Brałem udział też w robieniu kiełbas ale jako asystent. Czy są to okoliczności popierające mnie w mojej prośbie?

Juliusz

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: piątek, 18 gru 2009, 14:28
autor: Kucyk
Jak najbardziej!!! :D

A czy mógłbyś napisać coś o wędlinach australijskich?

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: sobota, 19 gru 2009, 16:22
autor: Juliusz
Dzięki za przyjęcie mnie do grona.

Hm... znaczy co rozumiesz przez wędliny australijskie? Jeśli myślisz o WĘDLINACH no to mało wiesz o Australii.

Australijskie wędliny nie istnieją.

Jeśli coś tam jest to jest to pomysł europejski. Mamy tu masarza z dawnej Jugosławi. On robi wyśmienite wyroby i tam często zaglądamy po salceson, szynkę, serdelki czy paróweczki, i inne wyroby. GOOD>

Australia ma coś takiego (z Anglii) co nazywają 'lancheon'. Jest mieszanka mięsa z bułą tartą (mieloną), solą i niczym ( jest w tym chyba 70% buły).

Jeśli kiedyś wędziłem to tylko węgorze, których jest tu aż gęsto. Są też sumy i te wędzone są pycha. Wędlin jeszcze nie robiłem ale BENDEM.

Pa

J

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: sobota, 19 gru 2009, 17:07
autor: Kucyk
Juliusz pisze:Australijskie wędliny nie istnieją.
Właśnie dlatego że nigdy nie słyszałem o żadnej australijskiej wędlinie zadałem to pytanie... :D

He, o węgorzach to teraz mogę tylko pomarzyć. Dawniej, w latach '80 i wczesnych '90 jeździłem z Ojcem na Pojezierze Drawskie, gdzie węgorza było w bród. Wędziliśmy je olchowym drewnem w starej, drewnianej wędzarni i przywoziliśmy do Warszawy. Większość zżeraliśmy sami, ale Ojciec zawsze pamiętał o przyjaciołach dla których były przygotowywane specjalne węgorze de luxe.
Za komuny wędzony węgorz był cennym towarem korupcyjnym. Ojciec, lubiący szybko jeździć, nie raz podczas powrotu z wakacji "płacił" mandaty węgorzami...

To se ne wrati... :cry:

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: poniedziałek, 21 gru 2009, 18:29
autor: Lothar von Luene
Juliusz pisze: Australijskie wędliny nie istnieją.
Gdyby tak uwędzić kangura lub misia koalę to byłaby typowo ausralijska wędlina ? :D

Ja mam przedświąteczne zadymianie już za sobą:
przed.JPG
zadymianie.JPG
gotowe.JPG
po.JPG
Zyczę Wam Wesołych Swiąt !!!

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: wtorek, 22 gru 2009, 16:56
autor: Juliusz
@Lothar von Luene

Jestem bardzo, bardzo urażony.

Będę pisał do Admina aby wprowadził jakiś system ocen postów aby wiedzieć, kiedy mogę czytać a kiedy nie.

Zdjęcia dodane przez 'Lothar von Luene' są oznaką zwyrodnienia, bezduszności i całkowitego braku współczucia :shock: dla mnie, człowieka nie mającego szansy w te święta posmakować rodzaju kiełbach, wędlin, boczków widniejących na nich.

Lothar von Luene - będę za wszelką (prawie wszelką) cenę starał się znaleźć Twój adres i nie będziesz wiedział kiedy spadnie na Ciebie moja mściwa, głodna, spragniona ręka a z wędzarni zostaną tylko patyczki i połamane drzwi!!!

Od tej chwili nie śmiej spać bo nie znasz dnia ani godziny :evil:

Nie będę dodawał, że jestem pełny, wręcz kipię zazdrością, bo nie dodam i tyle.

Juliusz

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: wtorek, 22 gru 2009, 17:26
autor: Kucyk
Lotharze! Teraz z łaski swojej podaj przepis na usunięcie śliny z wnętrza klawiatury laptoka! Obrazek

Analiza ostatniego zdjęcia ujawniła po lewej stronie zmywaczek (oczywiście do kolumny) zaś w górnej części 5 obiektów sferopodobnych w tym dwa osiatkowane. Analiza nie znalazła ich pochodzenia ani przeznaczenia.
Zatem zapytuję: Co to za obiekty??

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: środa, 23 gru 2009, 09:41
autor: Lothar von Luene
@ Juliusz
Jestem pewny, że obeszłoby sie bez demolowania wędzarni. Jak widać na zdjęciu, jestem przygotowany na wizytę gości, sam przecież tej kiełbasy nie zjem bo mi wątroba siądzie, a i samogonki u mnie pod dostatkiem. :)
Tak, że weź węgorza i przyjeżdżaj!

@ Kucyk
Wiem z własnego doświadczenia, że leptoki lubią przebywać pomiedzy piwem, kiełbasą i kawą. Nie ma obawy, przyjmą wszystko. Mają bardzo dużo miejsca pod klawiszami.

Jedną z pierwszych rzeczy w jaką sie zaopatrzyłem mysląc o budowie bimbrownika były zmywaki, a teraz leżą we wszystkich kątach bo ich nie używam.

Te niezidentyfikowane obiekty to dwa świńskie udka w pończosze ortopedycznej, dwa świńskie z dodatkiem słoniny (nie ze słonia) i kawałek z łopatki (wieprzowej).

Pozdrawiam

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: piątek, 25 gru 2009, 20:17
autor: Kucyk
Pamięta ktoś moją problematyczną szynkę z http://alkohole-domowe.com/forum/post12290.html#p12290 ?

Miałem ją wędzić, ale najpierw przyszedł mróz, potem roztopy i wyszła z wędzenia kicha. Postanowiłem ją zatem po prawie miesiącu trzymania w zalewie (nic nie zaśmiardło!!!) upiec, bo właściwie to święta się zaczęły... Obłożyłem ją płatami podgardla i 2,5 godziny trzymałem w piekarniku. Najpierw w 150*C, ostatnie 40 minut w 180*.

Po ostudzeniu przez noc okazało się, że... słoność szynki może dorównuje świątecznym śledziom, za to smak i aromat jest niebiański. I całość mięsa równo przeszła peklą stając się soczystą i delikatną.
Szynka.jpg
Obrazek

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: niedziela, 27 gru 2009, 20:02
autor: szejk
A oto mój zestaw na św. Bożego Narodzenia

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: poniedziałek, 4 sty 2010, 20:01
autor: czutka
To i ja dodam swoje, trzy świąteczne schaby.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: poniedziałek, 4 sty 2010, 23:42
autor: remigiusz2002
Witam kolegów wędzących. Jestem w trakcie budowy mojej pierwszej wędzarni, bo do tej psotki to warto by czymś zagryźć. :D
Moje pytanie jest następujące: mam dostęp do drzewa. Są to odpady ze stolarni i nie wiem jakie drzewo jest najlepsze. To co mam to same liściaste: dąb, akacja i pewne odmiany egzotycznych liściastych. :D Jeśli można coś więcej w tym zagadnieniu.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: wtorek, 5 sty 2010, 11:24
autor: szejk
remigiusz2002 pisze:witam kolegów wędzarzy i mam male pytanko jestem w trakcie budowy mojej pierwszej wędzarki bo do tej psotki to wartało by coś zagryść :D
więc moje pytanie jest następujące mam dostęp do drzewa są to odpady ze stolarni i nie wiem jakie drzewo jest najlepsze to co mam to same liściaste dąb akacja i pewne odmiany egzotycznych liściastych :D i jesli moża cos więcej w tym zagadnieniu.
Witam,
Bez obrazy kolego, ale z drzewa to raczej wędzarni nie zrobisz, natomiast jeśli na myśli miałeś drewno to i owszem.
Najlepsze jest liściaste twarde, czyli dąb i akacja które masz będzie idealne.Co do egzotycznego to się nie wypowiadam bo nie wiem jakiej jest twardości (czytaj odporności na temp.) i czy w temp. nie wydziela "egzotycznych " zapachów .
Poczytaj poprzednie posty w temacie to znajdziesz tam trochę rad i podpowiedzi. oczywiście służę też swoją wiedzą

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: wtorek, 5 sty 2010, 18:37
autor: remigiusz2002
Przepraszam źle się wyraziłem. Wędzarnia już jest. Znaczy prawie. Chodzi mi o to czym to opalać, co jest najlepsze? :D a i prosił bym o przepis na jakaś sprawdzoną zalewę.
Z góry dziękuję.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: wtorek, 5 sty 2010, 20:23
autor: czutka
Ja palę drewnem buk, olcha, lekki dodatek wiśni.
A zalewa to 90gram peksoli na litr wody.
Przyprawy, ziele ang. pieprz ,liść laurowy,szczypta gorczycy.
Wszystko gotuje jakieś 10 minut, po ostygnięciu zalewam.Pekluje jakieś dwa tygodnie.
A potem do dymu,tylko pamiętaj dobrze wysusz wędzarnie,a przed pierwszym wędzeniem musisz ją dobrze okopcić dymem.Życzę udanych wędzeń.

Pozdrawiam Czutka

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: piątek, 19 lut 2010, 21:53
autor: Coorp.pl
Dawno nie byłem na Forum i widzę ogromne zmiany. Jakiś czas temu „odkryłem” stronę http://www.wedlinydomowe.pl/, o której tu niektórzy wspominają. Prawdę mówiąc marzy mi się zorganizowanie wspólnego zjazdu zadymiarzy, domowych piwowarów i psotników, z tym, że te dwa pierwsze hobby są legalne :-(. Proszę mi wybaczyć, bo jeszcze wszystkich postów w tym wątku nie przeczytałem, więc może się powtórzę, ale Koleżanki i Koledzy Psotnicy, zwróćcie uwagę, że nasze zainteresowania oscylują wokół tego, co stare – sprawdzone przez pokolenia, zdrowe, tradycyjne. W ogóle od wielu już lat, szczególnie po zmianach ustrojowych, widoczny jest wzrost zainteresowania szeroko pojętą tradycją. To właśnie domowy wyrób artykułów spożywczych, drewniane domy, wiejskie sprzęty, drzewa genealogiczne. Ktoś może się roześmiać z tego co napiszę, ale nawet papież promuje dawne obrzędy. O czym to świadczy? Że mądrzy ludzie dostrzegają wartość tego, co tworzyły całe pokolenia. To takie moje wolne przemyślenia.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: piątek, 26 lut 2010, 22:25
autor: czutka
Masz racje Coorp, fajnie się spotkać w tak miłym gronie.
A tak nawiasem mówiąc, jutro mam ciężki dzień, gotuje calwados, oraz wędzimy kiełbasę swojską, szynki, schaby, uda drobiowe. Czyli 2x1

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: środa, 3 mar 2010, 13:05
autor: szaler89
To i ja pokarze co jakiś czas temu uwędziłem. Wędzone było standardową metodą: beczka i ogień :D Szynki, balerony, boczki itp. Szczerze mówiąc było to moje pierwsze wędzenie i o dziwo się udało :)

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: środa, 3 mar 2010, 22:20
autor: czutka
Szaler89
Ładne to wygląda, jak smakuje? domyślam się że też super. Powiedz te wędzonki wyszły suche w środku czy raczej soczyste, rozpływające się w ustach. Jakim drewnem wędzisz.

Czutka :)

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: środa, 3 mar 2010, 23:29
autor: szaler89
Suche to by sie nie nadawały do konsumpcji takie jest moje zdanie wyszły soczyste i słone takie jak u wuja na wsi czyli konkretne :D nie pamiętam ale chyba jedna szynkę za długo parowałem i była gorsza od innych ale nadawała sie jeszcze :) a wędziłem świeżą olszyna jako ze robilem to pierwszy raz to wiedzę wziąłem od 80 letniego wuja który odkąd pamiętam wędził właśnie olszyna tylko co najdziwniejsze jak wędził w beczce nie robil żadnego kanału tylko drewno układał wprost pod beczka, wędlinami i nigdy nie przypalił wyrobu. A mięsa nie wkładał w żadne zalewy tylko obsypywał sola i tak czekało do wędzenia (to tak na marginesie)

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: niedziela, 4 kwie 2010, 03:56
autor: Wald
Beczka to zapewne najprostszy sposób do dymienia :klaszcze: . Prosto zdobyć materiały :) , czyli starą bekę.
A to mój sposób. Myślę :hmm: że też łatwy i szybki.
Pewnie więcej zachodu :piwo: , :help: trzeba żeby gratisem wejść w posiadanie np. pracowniczej szafki ubraniowej :smiech: lub podobnej, ale można. W wykonaniu reszty praca :ok: zapewniam identyczna. W tylnej ścianie szyber do zwiększania ciągu (w ten sposób podnoszę temperaturę) i od dołu spora dziura wlotowa.
A jaka później wygoda :?: :!: A smaki jakie :?:
Polecam

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: niedziela, 4 kwie 2010, 10:45
autor: Zygmunt
A nie boisz się o jakiś swąd lakieru w takiej szafce?

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: niedziela, 4 kwie 2010, 10:52
autor: Kucyk
Szafka BHP jest świetna! Szczególnie do wędzenia zimnego. Wieszasz na górze szyneczki, ustawiasz na dole podziurawioną puchę 5-10L wypełnioną trocinami, podpalasz aby się żarzyły i zamykasz na 12h. Po tym czasie czynność powtarzasz. I tak przez 3 tygodnie.
Zapach lakieru, biorąc pod uwagę wiek szafek, jak również temperatury panujące wewnątrz oraz osadzający się na ściankach nagar z dymu nie jest czymś, co może zakłócić dymienie świńskiej nogi.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: niedziela, 4 kwie 2010, 12:21
autor: Zygmunt
No to ekstra, bo bałem się, że lakier na beczce mi szynkę spierniczy:)

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: niedziela, 4 kwie 2010, 13:50
autor: Wald
Jeśli ustawiasz beczkę (tak samo z szafką) nigdy na pierwsze palenie nie ładuj żadnej wędliny :!: Na początek daję ciepła do oporu dla przetestowania całości. Tak samo przed każdym wędzeniem rozgrzewam całość dla osuszenia. Więc jest nowa :klaszcze: warstwa ochronna. Nigdy nie miałem zarzutów że cokolwiek zakłóca smak czy zapach wyrobów :) A tak faktycznie to mam większą warstwę korozji :oops: niż lakierów. Zgnije jedna to będzie druga.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: poniedziałek, 7 cze 2010, 16:11
autor: Zygmunt
No i stało się: melduję dołączenie do braci zadymiaczy! Frajda niesamowita- prawie tak jak psocenie, tyle, że legalne :)
Obrazek

W rozpaleniu pomogłem sobie trochę palnikiem :twisted: Potem już poszło...

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: środa, 9 cze 2010, 09:07
autor: szejk
Zygmunt pisze:No i stało się: melduję dołączenie do braci zadymiaczy! Frajda niesamowita- prawie tak jak psocenie, tyle, że legalne :)
Witamy nowego zadymiacza,

Teraz czekamy na fotki Twojch wyrobów.
Ps. Do przykrycia beczki najlepszy jest worek po ziemniakach - z juty( tak to chyba się nazywa)

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: środa, 9 cze 2010, 11:12
autor: Zygmunt
Szyneczka:
Obrazek

Chyba muszę wreszcie odgrzebać jakiś sensowny aparat, bo zdjęcia robione telefonem nadają się tylko do znaczków pocztowych...

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: czwartek, 10 cze 2010, 21:28
autor: Wald
Tym razem coś z ryb. Tak ok. 6 kG. :!:
Bo ryba dobra na dietę :lol:
Za tydzień dietetyczna wędlina i drób :hahaha:
I oczywiście ładny kawał boczku :!:
Pozdrawiam zadymiaczy :)

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: piątek, 11 cze 2010, 15:44
autor: Winiarek5
Zygmunt pisze: Frajda niesamowita- prawie tak jak psocenie, tyle, że legalne :)
Na razie, legalne...
Dopóki Unia nie wpadnie na pomysł, żeby tego zabronić; oczywiście mając na uwadze nasze dobro i zdrowie :lol:
Jakiś czas temu, zaczęli kombinować nad zabronieniem uprawy ziół w przydomowych ogródkach - też dla naszego dobra i zdrowia :lol:
Bardzo szybko się okazało, że stoją za tym koncerny produkujące parafarmaceutyczne leki ziołowe :mrgreen:

Pozdrawiam

Winiarek

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: niedziela, 13 cze 2010, 23:23
autor: szejk
Winiarek5 pisze:
Zygmunt pisze: Frajda niesamowita- prawie tak jak psocenie, tyle, że legalne :)
Na razie, legalne...
Dopóki Unia nie wpadnie na pomysł, żeby tego zabronić; oczywiście mając na uwadze nasze dobro i zdrowie :lol:

Witam,
No może nie do końca tak źle w "tej" Unii.
W większości krajów na zachodzie jeżeli potrafisz robić dobre wędliny, sery i inne smakołyki to zgłaszasz działalność , produkujesz i sprzedajesz w przydomowym sklepiku.
W Polsce jeśli przyjdzie Ci do głowy taki pomysł to lepiej usiądź sobie w kąciku i poczekaj aż Ci przejdzie, bo jeżeli chcesz to robić oficjalnie to np. sanepid traktuje cię tak samo jak Morliny: osobne pomieszczenie na przyjęcie półtusz, osobne do rozbioru, osobne do produkcji, osobne na wyroby przed wędzeniem jak i na gotowe produkty , etc. etc. Wszystkie pomieszczenia oczywiście sterylne w glazurze do sufitu i jak byś chciał dorobić sobie do pensji, robiąc tyg. paręnaście kilogramów smakowitych wędzonek wg. tradycyjnych receptur to musisz najpierw wydać "bańkę" na pomieszczenia i urządzenie zakładu.
Ale można robić to też nie legalnie.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: wtorek, 9 lis 2010, 08:21
autor: Ramzes22
Długo mnie tutaj nie było, ale pora się pochwalić jesiennym dymieniem. Wędliny wg. przepisu, który podałem w sąsiednim wątku.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: niedziela, 14 lis 2010, 20:47
autor: radius
No, to i ja zgłaszam akces do beczkozadymiarzy :lol:
Jako, że robimy to ze sąsiadem już parę lat, nie wyobrażam sobie świąt bez swojskiej kiełbaski, baleroniku, szyneczki tudzież innych specyjałów. Jak pomyślę o sklepowym świństwie to :womit: . Pod koniec listopada będę dymił kiełbaski a w grudniu inne części ciał biednych świnek :cry: więc może wtedy zamieszczę zdjęcia naszej dwubeczkowej (płaszcz powietrzny - sprawdza się zwłaszcza w zimie) wędzarenki. Tylko przy takim wędzeniu ze sąsiadem, nie wiem czemu zawsze psuje mi się wzrok. Pod koniec roboty widzę dwa razy więcej tego co wsadziłem do beczki :kumple: :piwo: :odlot:
Pozdrawiam całą brać Zadymiarzy :punk:

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: niedziela, 14 lis 2010, 21:33
autor: Kucyk
radius pisze:przy takim wędzeniu ze sąsiadem, nie wiem czemu zawsze psuje mi się wzrok
Destyluj dwa razy... ;)

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: czwartek, 9 gru 2010, 19:43
autor: maciej.goo
A oto mój specjał. Surowa szyneczka z kością.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: sobota, 18 gru 2010, 16:21
autor: maciej.goo
Przyszedł czas na zestaw świąteczny:

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: sobota, 18 gru 2010, 17:07
autor: Kucyk
Uuuuuu... To chyba z Kolegą Maciejem Masarzem sobie nie pogadam.
Bo jak mi - maluczkiemu się z takim profesjonalistą równać. :cry:

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: poniedziałek, 20 gru 2010, 23:23
autor: Lothar von Luene
Dzisiejszy dzień spędziłem na powietrzu. :) Zaraz walnę se jeszcze jednego i idę spać.
wolowina wieprzowina.JPG
krzywe kielbaski.JPG
poranek.JPG
parzenie kielbachy.JPG
gotowe.JPG
Zdrowych i Wesołych Świąt !

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: poniedziałek, 20 gru 2010, 23:41
autor: gotiger
Lothar von Luene, aż mi ślinka pociekła i zaśliniłem cały monitor :odlot:

Dość prosta, a zarazem ciekawa konstrukcja tej Twojej wędzarki.
Ciekawi mnie, czy ona jest zamontowana na stałe, czy przenośna ?

P.S. przepraszam za offtopa, ale przy takich wyrobach nie mogłem się pohamować :oops:

Wesołych i Pogodnych dla Wszystkich :)

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: wtorek, 21 gru 2010, 17:57
autor: maciej.goo
Wędzarenka pierwsza klasa!!! A jakie otoczenie... Ja nie dość, że mam betonową, to jest między garażami i wędze bezpośrednio nad ogniem :/ Trudno więc o zimny dym. Ale za to jak przypilnuje...
Dziś pilnowałem szyneczek:

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: wtorek, 21 gru 2010, 18:18
autor: Lothar von Luene
@maciej.goo
Śliczne te szyneczki ! Besposrednio nad ogniem tak ładnie uwędzić, to jest sztuka. :poklon;
@gotiger
Jest przenośna. Dość dobrze się w niej zadymia- 2 metry rury w ziemi i 2,5 wysokości robią ciąg jak w kominie, a drewno nie oddaje ciepła tak jak wędzarki z blachy. Przy minusowych temperaturach można wędzić bez problemów.
Jedyną jej wadą jest to, że zajmuje dużo miejsca. W komórce używam jej jak skrzynię na rzeczy mało używane. :)

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: środa, 22 gru 2010, 19:32
autor: radius
Podkur....ny Waszymi zdjęciami zamordowałem pięć karpi a następnie udałem się na działkę w celu dokończenia przygotowań przedświątecznych. Oto co z tego wyszło:
Nasza (moja i sąsiada) Gruba Berta;
beka.jpg
Gruba Berta załadowana;
ładunek.jpg
W międzyczasie;
dębowa.jpg
Efekty pracy Grubej Berty;
kiełbaska.jpg
szynka.jpg
Mam nadzieję, że i ja co niektórych kapaczy wk.....łem ;P :lol:

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: środa, 22 gru 2010, 20:20
autor: Lothar von Luene
Ta Gruba Berta to jakaś wyrafinowana konstrukcja. :geek: Dlaczego jest beczka w beczce?

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: środa, 22 gru 2010, 20:25
autor: radius
To takie moje ulepszenie na zimę - płaszcz powietrzny. Bardzo dobrze się sprawdza, beka szybko się nagrzewa i trzyma ciepło :ugeek: :)

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: środa, 22 gru 2010, 20:37
autor: Lothar von Luene
:ok: Sprzedam ten pomysł znajomym co wędzą w beczkach.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: środa, 22 gru 2010, 20:51
autor: radius
Nie zastrzegam praw autorskich :ok: Co najwyżej :pije:

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: sobota, 25 gru 2010, 15:22
autor: Kucyk
Nie mogłem się powstrzymać od zaprezentowania świątecznego talerza wędlin. A okazja tym donioślejsza, że po raz pierwszy na stole przy którym zasiadłem nie ma żadnego, powtarzam ŻADNEGO mięsiwa które nie było by zrobione w domu przez Agnieszkę lub Jej Mamę, Moją Mamę czy mnie samego...
Talerz.jpg
1. Pasztet naśladujący dziczyznę. Sekretem są zmielone goździki dodane do masy.
2. Schab pieczony ze śliwką w wykonaniu "tradycyjnym".
3. Pasztet "naturalny".
4. Pieczeń z wyfiletowanych kurczaków przełożonych wędzonym boczkiem, z czosnkiem i czubricą.
5. Boczek pieczony na chrupiąco nacierany solą i czosnkiem.
6. Pieczony zawijaniec z wyluzowanego kurczaka.
7. Szynka wędzona w dymie jałowcowym (http://alkohole-domowe.com/forum/post25014.html#p25014)
8. Wytrybowany udziec indyka ze śliwką i morelą udający cielęcinę.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: środa, 8 cze 2011, 22:24
autor: Agneskate
A o to z najnowszych naszych (Kucowo Agowych) wyczynów:
Obrazek

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: czwartek, 9 cze 2011, 18:57
autor: radius
Ooo :!: Kuc się obudził z letargu :?:
Pieczone świnki z grilla, czy z wędzaczka :?: Normalnie zachlapałem śliną pół klawiatury :klaszcze:

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: czwartek, 9 cze 2011, 18:59
autor: macius
Kucyku wróć :mrgreen:
a zdjęcie... dopiero jadłem i znów jestem głodny... A w lodówce pusto...

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: czwartek, 9 cze 2011, 19:32
autor: Agneskate
Z grilla. :) Zresztą jak większość mięsidła Kucykowego wyrobu.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: czwartek, 9 cze 2011, 19:48
autor: JanOkowita
Pokazałem fotkę Kucykowo-Agneskatowych golonek Maryśce Okowitowej.

Rozkaz brzmiał prosto: " Janie, jutro masz kupić wszystkie potrzebne składniki !"

Więc do dzieła !

Pozdrawiam

Jan Okowita

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: piątek, 10 cze 2011, 01:32
autor: Juliusz
Agneskate pisze:A o to z najnowszych naszych (Kucowo Agowych) wyczynów:
Nawet zauważam tu wyraźne zadowolenie na tych świńskich mordkach... Mam nadzieję, że tych dzieł sztuki nie dotykaliście nożem i widelcem - byłoby to barbarzyństwem... :)

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: niedziela, 12 cze 2011, 15:27
autor: JanOkowita
JanOkowita pisze:... " Janie, jutro masz kupić wszystkie potrzebne składniki !"
Szynki już się moczą w zalewie. Najpierw będzie "Łapeć Wasyla" według Kucykowego przepisu, a na drugą jeszcze nie mam pomysłu. DOJRZEWAM. :D

Jako że wyznaję teorie takie jak Kolega 33Cezary to zamówiłem wędzarnię:

Pozdrawiam

Jan Okowita

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: środa, 15 cze 2011, 20:27
autor: JanOkowita
Wędzarka dzisiaj doszła, jestem bardzo zadowolony. No i poszła pierwsza próba. Zamiast Łapcia Wasyla postanowiłem zacząć w wersji "light".
Nabyłem filet z pstrąga, około 400 g , posoliłem solą himalajską i natarłem pieprzem cytrynowym. Potem do lodówki na 3 godziny.

Odpaliłem maszynę, włączyłem grzałki i obserwowałem na razie "na sucho". Potem dosypałem zrębków bukowo-olchowych do wytwornicy dymu i czekałem na efekt. Po trzech minutach aromatyczny dym zachęcił mnie do włożenia rybki na ruszt.

Pierwsze 40 minut to było osuszanie w temperaturze 35 st., nie uruchamiałem grzałki głównej, wystarczyła temperatura wytwarzana przez wytwornicę dymu.
Potem podwyższyłem termostatem do 50 stopni, tak przez 1 godzinę, a potem przez następną godzinę 60 stopni. Na koniec 20 minut w temp. 80 stopni.
W międzyczasie dodawałem liście śliwy z ogrodu. Fajnie się dymiło, no i Maryśka czekała...

Po trzech godzinach efekt przeszedł nasze oczekiwania. NIEBO W GĘBIE !!!

No i do tego nalewka wiśniowa własnej roboty. :piwo:

Pozdrawiamy

Jan i Maryśka Okowitowie

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: niedziela, 19 cze 2011, 10:42
autor: JanOkowita
Jak wiadomo przymrozki w maju narobiły szkód w ogrodach. Mocno wymarzły nam winogrona i nasze największe na działce drzewo czyli orzech włoski.
Niezrażony tym faktem postanowiłem jednak uzyskać owoce z tego drzewa, tyle że odrobinę inną metodą. :smiech:

Tak więc z lodówki wyszły zapeklowane w ubiegłą sobotę golonka i dwie szyneczki. Teraz spokojnie się osuszają, a za dwie godzinki pójdą do wędzenia.

Pozdrawiam

Jan Okowita

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: piątek, 28 paź 2011, 19:54
autor: wiking
Koledzy,przeczytałem cały ten temat i się poplułem, takiego ślinotoku dostałem. Powiedzcie jaką wędzarkę elektryczną polecacie, nie mam możliwości zbudowania czegoś koło domu więc tylko taka mi została do wyboru.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: sobota, 22 wrz 2012, 18:41
autor: tranzing
Z wami to jest paranoja, siedziałem sobie wygodnie na d...e i wszedłem w zakładkę z kiełbaskami, ssanie mi się takie włączyło na widok szynek, boczków...

Nie mogłem wytrzymać podjechałem do znajomego rolnika i zamówiłem u niego świnkę 100kg za miesiąc odbiór zaliczkę dałem nawet do chlewa wszedłem obadać jak wygląda.
To jest bestialstwo taka słodka świnka żyje sobie w chlewie a ja patrze na nią i widzę pieczone... To potworne co my robimy ale jak tu się oprzeć pokusie. Pójdziemy za to do piekła!!!
Tak czy inaczej dołączam do braci dymiących.
Poczytam jeszcze troszkę i w przyszły weekend zamierzam budować nie dużego "wędzaka".
Akurat remontuje domek letniskowy tak że postaram się to jakoś ładnie wkomponować.
Postaram się pocykać zdjęcia podczas uboju i produkcji kiełbasek.
Żałuje że dzisiaj nie mogę sobie chapnąć takiego wędzonego boczka ze Świerzym pieczywkiem :odlot:

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: sobota, 22 wrz 2012, 23:35
autor: wiking
Ja to już od ho ho czasu interesuję się tym tematem, mam już nawet zbudowaną wędzarnię, ale to hobby zabiera mi tyleeeeeee czasu, że nie mam, kiedy uruchomić tej wędzarenki a i wiedzy troszkę brak, na wędlinach jestem, ale tylko czasami i na razie tylko czytam.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: niedziela, 23 wrz 2012, 09:48
autor: tranzing
Ja muszę trochę poczytać o peklowaniu, dziadek wędził. Wędzarnie na całą świnkę mam w domu ale sympatyczniej będzie siąść z kumplami w weekend i po trochu wędzić przy okazji oczywiście destylując. Dokopałem się do zamrażarki na całego świniaka, tak że będzie gdzie przechowywać. Chciałbym się obyć w temacie rozbiórki zwierza, ale tak jak wspominasz czasu brak. Maszynki do tego trzeba, na chwile obecną mam hak do podwieszania, kołowrotki balie do opalania, i duży kocioł na gotowanie, na razie nie stać mnie na maszynki do mielenia etc, wszystko z czasem, myślę że zajmę się tym na dobre, parę razy w roku zakupić świnkę i przechowywać.
Czemu? Kupuje w sklepie kiełbasę i patrzę na etykietkę: zawartość mięsa 17procent (15zł/kg) Ja pierdziele co my jemy ? Jak to było w dylemacie muchy:
"skoro jemy gówno to czym sramy?"
No i najważniejszy plus skoro alko jest to rzeźnik za free:)
pozdrawiam

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: niedziela, 23 wrz 2012, 10:16
autor: radius
tranzing pisze:... Jak to było w dylemacie muchy:
"skoro jemy gówno to czym sramy?"
Dorzucę od siebie, gdzieś wyczytane słowa:
"Jedzmy gówno, miliony much nie mogą się mylić :!: " :mrgreen: :hahaha:

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: wtorek, 25 wrz 2012, 15:12
autor: McPi
A oto nasze centrum wędzarnicze,nie mam akurat fotek gotowych specjałów.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: wtorek, 25 wrz 2012, 20:46
autor: mtx
Tak tylko dopytam - gdzie masz palenisko?
Centralnie pod komorą czy posiadasz jakiś kanał dymny?

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: wtorek, 25 wrz 2012, 21:40
autor: McPi
Palenisko z drzwiczkami 2,5m od komory,tuż przed komorą szyber obrotowy (niestety nie pełny) na kanale wykonanym z rury 20 lub 25cm nie pamiętam.Szyber na kominie.
Regulacja i utrzymanie temperatury nie stanowi problemu.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: wtorek, 25 wrz 2012, 22:33
autor: orzechopcja
I ja się pochwale małym co nieco ;)

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: środa, 26 wrz 2012, 09:22
autor: Emiel Regis
Zamorduję uduszę utopię, powieszę jak tego kurczaka a na koniec płytko zakopię :!: :!:
Wnoszę o bana dla tego użytkownika za znęcanie się psychiczne nad innymi :!:

Ps :klaszcze:

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: czwartek, 27 wrz 2012, 15:43
autor: mtx
orzechopcja - na jednym ze zdjęć Twoje wędzonki są dość mocno okopcone, kurczaki też
są dość ciemne i mam w związku z tym pytanie...
Ile u Ciebie zajmuje ociekanie mięsa po peklowaniu i jak długo obsuszasz mięso w wędzarni
przed właściwym wędzeniem?

Ps. Całe kurczaki lepiej jest rozciąć między pierśnikami, wtedy dym lepiej obwędza wnętrze
kurczaka - dzięki temu szybciej się wędza i co za tym idzie nie są takie suche...

Pozdrawiam :piwo:

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: wtorek, 26 lis 2013, 15:25
autor: myszma

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: wtorek, 26 lis 2013, 22:34
autor: Bimbel
myszma: bardzo ładna ta polędwica łososiowa! A serki sam robiłeś czy kupne wędziłeś? Ja ostatnio kupiłem w Lidlu po 1,99zł (obniżka z 2,89zł) serki typu włoskiego (podpuszczkowe). Ciągle je wędzę i nigdy nie nadążam z produkcją bo błyskawicznie znikają ;)

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: środa, 27 lis 2013, 06:20
autor: myszma
Polędwica fakt wyszła rewelka i już po niej, a to obok to pierś kurzęca wędzona na zimno, lekko sparzona i ponownie zadymiona.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: sobota, 14 lis 2015, 15:41
autor: Tołdi1929
Do tych kurczaków przymierzam się od kilku miesięcy, ale ze względu na niewielką pojemność wędzarki, zawsze jakoś się nie mieszczą. Dzisiaj rano zapeklowałem mięsko, we wtorek wędzenie. Tym razem krakowska, jedna szynka i polędwiczka dla młodego.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: niedziela, 3 sty 2016, 21:47
autor: _Krzysztof_
Zdjęcie z niedawnej produkcji :D

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: piątek, 17 lut 2017, 15:49
autor: imar42
Z nudów i ja wrzucę "małe conieco" archiwalnych zdjęć moich wyrobów. Nie mam jeszcze wędzarni (w tym roku będzie dokończona budowa wędzarenki na działce) więc wszystkie dotychczas popełnione wyroby są albo zaparzane, albo suszone.

Świeże i dojrzałe Chorizo
100_4445_small.jpg
Baton z piersi drobiowej
99_small.jpg
Baton z karkówki
100_4218_small.jpg
Mielonka boczkowa i baton z łopatki
100_4215small.jpg
Obróbka termiczna (zaparzanie w temp 75°C)
8_small.jpg
Ostatnio łączę ze sobą dwa procesy i do zaparzania "wędlin" wykorzystuję gorącą wodę ze skraplacza głowicy aabratek. Tym samym oszczędzam i na energii i na czasie... :idea:

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: piątek, 17 lut 2017, 17:48
autor: jozzek666
To i ja się pochwalę. Kilka wędzeń, jedno z nich ze @Zbynek80.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: piątek, 17 lut 2017, 17:49
autor: Doody
Narobiłeś smaka i to w piątek :hahaha:

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: piątek, 17 lut 2017, 19:01
autor: imar42
Kuzia stopka jozzek666 to je tela pikne co cud! :klaszcze: :respect:
Gdybym bodaj w domu był... W pracy jestem i nijak do domowej piwniczki zajrzeć nie mogę coby po jakiś nędzny substytut sięgnąć. ;)
Powiedz mi proszę co jest w podłużnej siatce obok udek "kurzęcych"? Ja w podobny sposób pakuję przekrojoną wzdłuż karkówkę, albo polędwiczki.
Pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakręconych :crazy:
Wbrew NWO stajemy się coraz bardziej samowystarczalni i niezależni w różnych dziedzinach szeroko pojętego żywienia. 8-)

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: piątek, 17 lut 2017, 19:19
autor: seneka
Sam mam zamiar na wiosnę ruszyć z wedzarnią z dwuch beczek po oleju. Tak na początek w końcu aabratek wsiąkł na amen w forum wędliniarske :D . Gratuluję smakowicie zaopatrzonej lodówki.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: piątek, 17 lut 2017, 19:26
autor: jozzek666
Ja na na szybkie i bezproblemowe wędzenie zakupiłem Thermowinda, ale jak latem mam czas to albo beczka po kleju albo drewniana wędzarka z alledrogo za 350 zeta. Szczerze powiem, że w każdej konfiguracji wędliny wychodzą super :)

Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: piątek, 17 lut 2017, 19:34
autor: Zbynek80
jozzek666 to zabrakło tylko zdjęcia z pętami i maczetą w rękach ;)

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: piątek, 17 lut 2017, 19:52
autor: seneka
No ja niestety na elektryczną wędzarnie nie mogę sobie pozwolić po na działce prądu nie mam. Gdybym miał kupiłbym Borniaka.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: piątek, 17 lut 2017, 20:28
autor: jozzek666
@seneka25 powiem Ci że, korzystałem z Borniaka i nie polecam. Chociażby dla tego, że podajnik zrębków jest ruchomy i zapycha grzałkę. W Thw masz pasywny podajnik więc moim zdaniem działa lepiej i niezawodniej. Wypróbowałem obydwie konstrukcje i thw mi pasuje bardziej.

Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: piątek, 17 lut 2017, 21:44
autor: seneka
Dziękuję za informację ale na razie i tak nie mam o czym myśleć ze względu na warunki.

Re: RE: Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: piątek, 17 lut 2017, 23:29
autor: jozzek666
imar42 pisze:Kuzia stopka jozzek666
Powiedz mi proszę co jest w podłużnej siatce obok udek "kurzęcych"? 8-)
imar42 tak polędwiczki po węgiersku :)

Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: sobota, 18 lut 2017, 16:29
autor: jozzek666
@Zbynek80 Chciałeś, to masz :D

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: sobota, 18 lut 2017, 16:53
autor: Zbynek80
:smiech:

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: sobota, 18 lut 2017, 16:55
autor: jozzek666
Jeszcze te różowe klapeczki :)

Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: sobota, 18 lut 2017, 17:12
autor: Zbynek80
Faktycznie zabawnie w nich wyglądałeś :P

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: sobota, 18 lut 2017, 17:16
autor: jozzek666
Nie podszywaj się podemnie :D

Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: poniedziałek, 4 wrz 2017, 08:57
autor: jacekn
Moje wyroby.
1.jpg
SAM_0349.JPG
WP_20160322_16_58_35_Pro.jpg
WP_20160817_09_54_58_Pro.jpg
WP_20160323_14_04_17_Pro.jpg

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: wtorek, 13 mar 2018, 18:42
autor: mattz90
Panowie widzę, że robiliście również rybki, jak je wędzić żeby nie spadła ze sznurka i się nie rozsypała po wędzarce? No i jak długo itd. wyroby zwierzęce potrafie zrobić ;)
A tu kilka fotek z ostatniego wędzenia.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: środa, 1 sty 2020, 21:40
autor: sebek_997
To i ja dorzucę tu swoje 5groszy

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: czwartek, 25 lut 2021, 20:58
autor: angelus210
Też ostatnio troszkę dymiłem :D
20210220_143728-768x1024.jpg

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: niedziela, 14 mar 2021, 17:53
autor: borova19
A to moje dzieło.
https://ibb.co/31qzxmx
Szynka wędzona na zimno i na zimno konsumowana. Wiem, wiem. Znam ryzyko, ale mięso ze sprawdzonego źródła.
Co ciekawe, mięso pochodzi z rasy złotnickiej, mam masarnie w pobliżu co na niej pracuje. Przyznaję, jest 2 razy droższe niż marketówka, ale w smaku bez porównania. No i wytną z tłuszczykiem, bez, jak sobie zażyczy klient. Druga ciekawa rzecz, to to, że są to szynki sporo mniejsze niż te z marketu... :P
Raz na jakiś czas warto się wykosztować!

Będę wędził szynki i boczki na święta, to może coś tu jeszcze podrzucę. :P

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: środa, 17 lis 2021, 20:58
autor: kooalla
To i Ja odświeżę temat wędzenie 11.11.2021, niestety ale zdjęcie mam tylko polędwicy.
Wędzona w elektryku temp. max 50 stopni, parzona metodą Sous Vide w woreczku próżniowym.
Czas parzenia 1.15h, temp. 59 stopni.
Efekt lekko łososiowa, ale w stronę już parzonego.
https://ibb.co/Wt56S24

Edycja:
Dzięki za zauważenie..

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: piątek, 19 lis 2021, 07:51
autor: Krychu35
Witam kooalla
Post jak najbardziej świeży ale wędzenie takie trochę stare ;)
Taki żarcik :smiech:
Wkradł Ci się czeski błąd, a szyneczka wygląda smakowicie :respect:
Pozdrawiam

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: piątek, 19 lis 2021, 22:57
autor: kooalla
Faktycznie czeski błąd, za to dziś już bez błędu:
1.5 kg fileta z indyka w kostkę 1x1
900g szynki w kostke 1x1
400g. mięsa z uda indyka,
ok. 500 g skrawków z mięsa na wędzonki
Udo i skrawki 2x na sitku do maku.
Efekt na zdjęciu.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: piątek, 19 lis 2021, 23:22
autor: borova19
To ja też się pochwalę! Zdjęcie z gatunku tych "nie robicie tego w domu". Choć warto. Więc zawsze można to popić czymś mocniejszym. Tak dla lepszego samopoczucia.
Wędzona polędwiczka z indyka.
Obrazek