Strona 1 z 1

Wino z soku "kubuś" i kubuś play

: niedziela, 19 kwie 2015, 10:13
autor: cavemann
Witam.
Ostatnio dostałem spore ilości napojów Kubuś i inne , którym kończył sie termin przydatności, razem nazbierałem około 150 litrów. Wstawiłem wino z tego, potem mam zamiar to przedestylować , robił już ktoś coś takiego, ma to sens? Wino pracuje ładnie i wszystko wygląda dobrze.

Re: Wino z soku "kubuś" i kubuś play

: niedziela, 19 kwie 2015, 13:48
autor: Kamal
Jak pracuje to kontroluj Blg. I opisz efekty. :-)
K.

Re: Wino z soku "kubuś" i kubuś play

: niedziela, 19 kwie 2015, 18:06
autor: janik
cavemann pisze:Witam.
Ostatnio dostałem spore ilości napojów Kubuś i inne , którym kończył sie termin przydatności, razem nazbierałem około 150 litrów. Wstawiłem wino z tego, potem mam zamiar to przedestylować , robił już ktoś coś takiego, ma to sens? Wino pracuje ładnie i wszystko wygląda dobrze.
Jesteś szczęściarzem mając taką ilość soczków do przepracowania przez drożdżaki a jak już pracują to znaczy,że konserwanty przestały działać :!: Chociaż może się mylę,że dla naszych dzieciaków coś konserwują :?: Będziesz miał super brendy.... :klaszcze:

Re: Wino z soku "kubuś" i kubuś play

: niedziela, 19 kwie 2015, 18:07
autor: cavemann
Ruszyło od razu bez problemu i cyka na razie.

Re: Wino z soku "kubuś" i kubuś play

: niedziela, 19 kwie 2015, 20:58
autor: kamilos ms
Jakich użyłeś drożdżaków??jestem bardzo ciekaw produktu finalnego z tego surowca,koniecznie opisz wyniki :)

Re: Wino z soku "kubuś" i kubuś play

: niedziela, 3 maja 2015, 15:38
autor: cavemann
Użyłem drożdży FERMICRU VR5. Nie mam za dużego doświadczenia w pędzeniu i boje się że coś sknocę. Teraz trochę zwolniło posmakowałem i dosłodziłęm własnie teraz.

Scalone.

Oprócz soków, mogłbym mieć spore ilości energetyków. Mają spore ilości cukru, co myślicie o przepuszczeniu tego przez drożdżaki? Ma to sens?

Re: Wino z soku "kubuś" i kubuś play

: wtorek, 5 maja 2015, 22:41
autor: janik
Nie ma nad czym myśleć... ;) - wlać do zbiornika,dodać odpowiednie drożdże i czekać kiedy Blg. zejdzie poniżej zera. Radość nastąpi nieco pózniej. :odlot:
Zdrówko. :D

Re: Wino z soku "kubuś" i kubuś play

: środa, 6 maja 2015, 10:57
autor: jpiwek
Zobacz co jest w składzie tych energetyków bo może ma konserwanty i drożdże nie ruszą.

Re: Wino z soku "kubuś" i kubuś play

: środa, 6 maja 2015, 11:05
autor: Dave
Pewnie cała masa chemii aż po kofeinę i cukier, jeśli masz możliwość zrobienia nastawu, którego kosztem będą same drożdże plus pożywka to nie masz nad czym się zastanawiać, zawsze możesz to wylać jeśli nie zacznie fermentować

Re: Wino z soku "kubuś" i kubuś play

: środa, 6 maja 2015, 18:09
autor: janik
Można również zrobić mały nastaw testowy np. 5l. pet i będzie wszystko wiadomo..... :idea:

Re: Wino z soku "kubuś" i kubuś play

: środa, 6 maja 2015, 19:59
autor: cavemann
Możecie powiedzieć w jakiej ilości i jakie drożdże najlepiej użyć na nastawy po 30 litrów

Re: Wino z soku "kubuś" i kubuś play

: czwartek, 7 maja 2015, 10:06
autor: gr000by
Paczuszka 10g Bayanus G995 chyba wyjdzie najlepiej i najtaniej.

Re: Wino z soku "kubuś" i kubuś play

: czwartek, 7 maja 2015, 10:54
autor: Kamal
Albo paczuszka 20g G995 wyjdzie też tanio. I są do nastawów od 80 do 200l. :-)
K.

Re: Wino z soku "kubuś" i kubuś play

: czwartek, 7 maja 2015, 18:37
autor: cavemann
Mówimy o drożdżach na nastaw z napoi energetycznych, robiąc 1410 wiemy ile cukru i ile drożdży, ma ktoś pomysł jak to rozwiązać aby było dobrze

Re: Wino z soku "kubuś" i kubuś play

: czwartek, 7 maja 2015, 21:09
autor: aronia
Rozwiązanie jest banalnie proste - cukromierz. Proporcje na paczkach drożdży turbo są przeważnie na 22-27 Blg - wlewasz napoje i dodajesz cukier do odpowiedniego poziomu(zalecane 22-24). A co do ilości to paczka drożdży turbo spokojnie wystarcza na 25-50l nastawu.

Re: Wino z soku "kubuś" i kubuś play

: czwartek, 7 maja 2015, 21:36
autor: cavemann
Raz zrobiłem 1410, nie ma wielkiego doświadczenia, szkoda było by zepsuć to, wielkie dzięki jadę jutro po cukromierz, szkoda że w Bydgoszczy tylko w Leroy Merlin są

Re: Wino z soku "kubuś" i kubuś play

: piątek, 8 maja 2015, 05:58
autor: Kamal
aronia pisze:Rozwiązanie jest banalnie proste - cukromierz. Proporcje na paczkach drożdży turbo są przeważnie na 22-27 Blg - wlewasz napoje i dodajesz cukier do odpowiedniego poziomu(zalecane 22-24). A co do ilości to paczka drożdży turbo spokojnie wystarcza na 25-50l nastawu.
Kolega chyba myśli o samych energetykach. Bez dodawania cukru. :D
cavemann pisze:Oprócz soków, mogłbym mieć spore ilości energetyków. Mają spore ilości cukru, co myślicie o przepuszczeniu tego przez drożdżaki? Ma to sens?
Energetyki wlej do gara i podgrzej w celu odgazowania. Ostudzi, sprawdź Blg i wlej do fefermentatora i zapodaj drożdże. Alb wlej do fermentatora i pomięszaj trochę. Sprawdź Blg i zapodaj drożdże.
Jak chcesz większe Blg, to energetyki do gara, i odparowujesz z nich trochę wody. Studzisz, sprawdzasz Blg, wlewasz do fermentatora i dodajesz drożdże. :D
K.

Re: Wino z soku "kubuś" i kubuś play

: piątek, 8 maja 2015, 15:02
autor: cavemann
Na energetykach wskazuje 6 Blg. Nie myślałem aby wcale nie dodawać, ale teraz wiem po prostu ile

Re: Wino z soku "kubuś" i kubuś play

: piątek, 8 maja 2015, 16:55
autor: aronia
Ja bym nie wygotował wody tylko po prostu dodał cukier - odgazuje się przy samym rozpuszczaniu.

Re: Wino z soku "kubuś" i kubuś play

: piątek, 8 maja 2015, 17:29
autor: Kamal
To jest propozycja jak kolega nie chciał by dosładzać. :-) Co ma "+" to ma i przeważnie "-". A w tym pprzypadku, jest to koszt odparowania. Który może przewyższyć koszt zakupu cukru.
K.

Re: Wino z soku "kubuś" i kubuś play

: sobota, 9 maja 2015, 02:51
autor: rozrywek
A ja jestem ciekaw jaki smak może być z urobku z energetyków, sceptycznie oczywiście podchodząc...
6BLG powiadasz? To przelicz ile to jest cukru na litr nastawu, oblicz koszt, przekalkuluj czy z sugerowanych 22 BLG początkowego jak zejdziesz do 16 to czy naprawdę dopłacisz więcej. Ale najlepiej się o tym przekonać jak zrobisz nastaw z samych energetyków bez dodatku cukru, bo mi się coś wydaje że tam jest tyle cukru co poczucia humoru u mojej ex. Kto nie ryzykuje ten nie posuwa... nastaw zrób, przepędź i opisz wyniki bośmy ciekawi wielce.

Re: Wino z soku "kubuś" i kubuś play

: sobota, 9 maja 2015, 06:51
autor: Wald
Nie bardzo wierzę w poprawność pomiaru. Kiszka, a nie energetyk jak ma tylko 6 dkg cukru na litr. Pewnie nie był dokładnie odgazowany. Prawdziwy energetyk musi mieć 10 do 11 Blg. Podobnie jak cola.

Re: Wino z soku "kubuś" i kubuś play

: sobota, 9 maja 2015, 11:55
autor: Dave
Kiedyś z ciekawości zmierzyłem poziom cukru w Coca-coli, którą znalazłem w schowku skutera wodnego, napój przeleżał całą zime w ciepłym garażu i mając pod ręką cukromierz wyszło z tego co do dziś dobrze pamiętam 50 Oe czyli przeliczając 125g/l. Jeśli energetyki mają faktycznie tak mało cukru to nie widzę sensu dosładzania nastawu.

Re: Wino z soku "kubuś" i kubuś play

: sobota, 9 maja 2015, 15:41
autor: rozrywek
Dobrze, to w takim razie jeśli nikt się nie kwapi aby to powiedzieć głośno, na klatę niestety wezmę to ja.
Wino robi się z winogron, ewentualnie opcjonalnie robi się podróbki z innych owoców, niestety nie są to wina gronowe.
Wina wieloowocowe, jak i bimber pędzony z starej szmaty z melasą...może zróbmy wino z przeterminowanej Coca Coli, ta akurat cukru zawiera w sobie sporo. Temat jest absolutnie do dupy, dziadowskie podejście, dziadowskie pomysły. Próba ukręcenia z gówna bata jeszcze sens jakiś ma,tylko że w ekstremalnych warunkach i po zesłaniu na sybir, ale nawet nasi pradziadowie stwierdzali że gówna z bata nie ukręcisz i tyle.
Proszę nie nazywać tego winem. Proponuję temat "zacier z obierek z ziemniaków i odpadów z kompostownika" Nastaw na drożdżach T3...Przesłanie jasne?

Re: Wino z soku "kubuś" i kubuś play

: niedziela, 10 maja 2015, 06:58
autor: Kamal
@rozrywek a wino z małych myszek, itp.... http://www.lifestyle.banzaj.pl/5-najdzi ... 35057.html
K.

Re: Wino z soku "kubuś" i kubuś play

: niedziela, 10 maja 2015, 13:16
autor: rozrywek
O surowym śledziu chowanym pod materac na 30 dni też słyszałem, i wcale nie jest to Norweski wynalazek.
Nie polecam.

Re: Wino z soku "kubuś" i kubuś play

: niedziela, 10 maja 2015, 19:20
autor: cavemann
Dziś podgrzałem wszystko odgazowałem wymieszałem i nadal wskazuje 6 Blg. na energetykach. Wino które wstawiłem z soczków pracuje nadal ma 11%, ale cukier wskazuje prawie zero wiec dosłodzę je

Re: Wino z soku "kubuś" i kubuś play

: niedziela, 10 maja 2015, 20:04
autor: Dave
@cavemann
Obliczałeś to z początkowego BLG z uwzględnieniem na niecukry, bo chyba nie dokonywałeś pomiaru alkoholomierzem?

Re: Wino z soku "kubuś" i kubuś play

: niedziela, 10 maja 2015, 23:37
autor: aronia
Dave pisze:Jeśli energetyki mają faktycznie tak mało cukru to nie widzę sensu dosładzania nastawu.
Czy mógłbym prosić o wytłumaczenie, bo dla mnie to wygląda tak: bardzo mało cukru - bardzo mała wydajność, a skoro i tak jest to przeznaczone do destylacji to wyjdzie jak by gotować mocniejsze piwo. Pytanie tylko do autora tematu/pomysłu: czy będzie to gotowane na "smakówkę" czy jest to nastaw robiony tylko dla odzysku cukru i będzie przeznaczony na spirytus. Osobiście jeszcze 2 wariant z traktowaniem tych "energetyków" jako tańsze/darmowe źródło cukru rozumiem, ale robienie "smakówki" z takiego wsadu to niestety jeszcze dla mnie zbytnia abstrakcja - może się starzeje...

Re: Wino z soku "kubuś" i kubuś play

: poniedziałek, 11 maja 2015, 00:05
autor: Dave
@aronia
Poniekąd odgadłeś co miałem na myśli, przy takiej zawartości cukru (nie wiemy nawet jaki jest to cukier) oraz bogatej liście składników dodatkowych, które mogą oczywiście negatywnie wpłynąć na sam proces fermentacji i jakość, lepszym rozwiązaniem było by zrobienie nastawu z samego cukru i wody. Dodatkowo nie mamy pewności, czy fermentacja zamieni cały cukier w alkohol, jeśli przyjąć, że autor musiałby do nastawu dodać 3 razy więcej cukru niż jest w energetykach to jest to loteria i zamiast zysku może okazać się stratą.

Re: Wino z soku "kubuś" i kubuś play

: wtorek, 12 maja 2015, 17:58
autor: cavemann
Zawartość cukru sprawdzałem Cukromierzem, cały nastaw z soków będę destylował