Strona 1 z 1
Czy mój nastaw "zachowuje" się prawidłowo?
: wtorek, 13 sty 2015, 21:54
autor: dombo86
Cześć,
wczoraj przygotowałem nastaw grunwaldzki dla mojej psotnicy z kegiem 50l. Do tego celu nabyłem dwa kanistry do spożywki każdy po 30 litrów. Dla każdego kanistra przygotowałem następujące proporcje:
5 kg cukru
20 litrów wody
około 130 g przecieru pomidorowego
około paczkę kwasku cytrynowego
50 gram drożdzy domowych firmy Lallemand (czyli pierwsze lepsze z pobliskiego sklepu spożywczego)
Wziąłem 5l garnek, podgrzałem w nim około 2-3 litry wody i rozpuściłem w nim cukier na dany kanister.
Ten syrop wlałem do kanistra, zalałem odpowiednią ilością kranówy, dodałem przecier i kwasek. Zakręciłem i wytrząchałem kanister. Następnie wziąłem 50 gram drożdzy i w miseczce z letnią wodą rozpuściłem drożdze i odczekałem około 15 minut. Dodałem ten roztwór drożdzowy do kanistra.
I teraz różnice jakie miałem między jednym a drugim kanistrem:
- pierwszy kanister miał cieplejszą wodę, około 30-35 stopni i rurkę fermentacyjną - tutaj po kilku godzinach od przygotowania słychać pienienie się nastawu i bąbelki gazu widoczne w zbiorniku na ściankach.
- drugi kanister natomiast miał temperaturę 24 stopnie, dodałem do niego 1 i 1/3 paczki kwasku cytrynowego, czyli ciut więcej niż w pierwszym. Oprócz tego nie wstawiłem w nim rurki fermentacyjnej pierwszej nocy, tylko położyłem luźno korek odkręcony na kanistrze. Jednak nic się w tym kanistrze nie dzieję. Po czym tutaj też wstawiłem korek i rurkę, jednak nadal bez zmian.
Temperatura w pomieszczeniu to 22.5 *C.
Niewiem, czy popełniam jakiś błąd...
Re: Czy mój nastaw "zachowuje" się prawidłowo?
: wtorek, 13 sty 2015, 22:29
autor: Zygmunt
Nie widać w ogóle bąbelków w drugim? Możesz odlać szklankę z pracującego nastawu i zaczepić nim drugi.
Re: Czy mój nastaw "zachowuje" się prawidłowo?
: wtorek, 13 sty 2015, 22:52
autor: dombo86
Właśnie nie było widać żadnych bąbelków. Zrobiłem jak zaleciłeś, zobaczę czy jutro będzie zmiana.
Widać na dobrą sprawę to w żadnym nic nie widzę za bardzo - natomiast przystawiając ucho, w pierwszym słyszę takie delikatne syczenie, tak jak piana podczas kąpieli. W pomieszczeniu jest taki delikatny słodkawy zapach drożdżowy.
Re: Czy mój nastaw "zachowuje" się prawidłowo?
: środa, 14 sty 2015, 08:09
autor: Lootzek
A te paczki kwasku, to jaka ilość w gramach? Czy hi wymyłeś dobrze kanistry przed użyciem? Może w drugim zostało coś co przyhamowało drożdże. Pierwszy baniak wydaje się pracować prawidłowo.
Re: Czy mój nastaw "zachowuje" się prawidłowo?
: środa, 14 sty 2015, 08:58
autor: dombo86
Lootzek pisze:A te paczki kwasku, to jaka ilość w gramach? Czy hi wymyłeś dobrze kanistry przed użyciem? Może w drugim zostało coś co przyhamowało drożdże. Pierwszy baniak wydaje się pracować prawidłowo.
Jedna paczka = 20 g.
Właśnie, teraz mi się przypomniało że po kupnie do jednego tylko baniaka wlałem wodę, aby zaznaczyć na kanistrze kreskę do której nastaw mi będzie sięgał. W drugim kanistrze tylko przeniosłem tą kreskę z pierwszego i nie wlewałem, ani nie myłem przed zalaniem nastawem...może to jest przyczyna? Jak bym odlał nastaw i wypłukał kanister to jeszcze istnieje szansa na poprawę?
Re: Czy mój nastaw "zachowuje" się prawidłowo?
: środa, 14 sty 2015, 09:34
autor: Kamal
Szansa jest. Ale poczekaj jeszcze trochę, skoro szczepiłeś nastaw drugim nastawem. To może ruszy.
Pozdrawiam
Kamal
Re: Czy mój nastaw "zachowuje" się prawidłowo?
: środa, 14 sty 2015, 16:11
autor: dombo86
Kamal pisze:Szansa jest. Ale poczekaj jeszcze trochę, skoro szczepiłeś nastaw drugim nastawem. To może ruszy.
Pozdrawiam
Kamal
Właśnie mija dzień od zaszczepienia i nadal nic się nie dzieję...
Re: Czy mój nastaw "zachowuje" się prawidłowo?
: środa, 14 sty 2015, 19:30
autor: mirek109
dombo86 pisze:
5 kg cukru
20 litrów wody
około 130 g przecieru pomidorowego
około paczkę kwasku cytrynowego
50 gram drożdzy domowych firmy Lallemand (czyli pierwsze lepsze z pobliskiego sklepu spożywczego)
Następnym razem spróbuj tak.
2kg cukru rozpuść w 8l wody (woda lekko podgrzana)
NIE dodawaj przecier i kwasek
Jak będziesz miał cukier rozpuszczony to wrzuć kostkę drożdży piekarniczych - rozdrobnionych
Po około 15 minutach dokładnie rozmieszaj
Po dwóch dniach dodaj 3kg cukru rozpuszczonego w 12l wody i w tym rozmieszaj
pięć tabletek witaminy B complex - kup najtańszą
Masz dwa pojemniki fermentacyjne więc spróbuj w jednym tak jak niżej.
Jeżeli chcesz próbować to dorzuć do całości 0,5-1kg ziemiaków - umytych w mundurkach, pokrojonych i ugotowanych (ja gotuję w osłodzonej wodzie i całość z wodą łączę z poprzednią częścią)
Po sklarowaniu do kociołka i porównaj czy warto przyjąć moją wersję 1410
Niech moc będzie z tobą
Re: Czy mój nastaw "zachowuje" się prawidłowo?
: środa, 14 sty 2015, 21:22
autor: Spiryt
Jeśli myślisz robić drugi i kolejny nastaw to kup drożdże turbo 24. Kiedyś wylałem 80 litrów nastawu na piekarniczych bo zakaził się bakteriami octowymi i od tamtej pory stosuję tylko drożdże gorzelnicze. Piekarnicze zostaw sobie do pączków na tłusty czwartek.
Re: Czy mój nastaw "zachowuje" się prawidłowo?
: środa, 14 sty 2015, 22:12
autor: Kamal
Ja często robiłem na piekarniczych, i nie przypominam sobie, żeby nastaw złapał bakterie octowe.
@dombo86 masz cukromierz? Patrzałeś czy Blg spada?
Jak nie ruszy, to do gara z nim. I go zagotuj, aby ubić drobnoustroje. A jak ostygnie, to wlej do fermentatora i dodaj nowe drożdże.
A i umyj karnister przed wlaniem.
Re: Czy mój nastaw "zachowuje" się prawidłowo?
: środa, 14 sty 2015, 23:03
autor: dombo86
Kamal pisze:Ja często robiłem na piekarniczych, i nie przypominam sobie, żeby nastaw złapał bakterie octowe.
@dombo86 masz cukromierz? Patrzałeś czy Blg spada?
Jak nie ruszy, to do gara z nim. I go zagotuj, aby ubić drobnoustroje. A jak ostygnie, to wlej do fermentatora i dodaj nowe drożdże.
A i umyj karnister przed wlaniem.
Mam cukromierz - BLG = 22 dzisiaj pierwszy raz sprawdziłem w nastawie który nie pracuje, jutro zobaczę jeszcze raz i będę wiedział czy coś idzie w dół. Chyba zrobię jak zalecasz i to przegotuje w kegu. A jak postąpić z drożdzami? No i dzięki za pomoc!
Spiryt pisze:Jeśli myślisz robić drugi i kolejny nastaw to kup drożdże turbo 24. Kiedyś wylałem 80 litrów nastawu na piekarniczych bo zakaził się bakteriami octowymi i od tamtej pory stosuję tylko drożdże gorzelnicze. Piekarnicze zostaw sobie do pączków na tłusty czwartek.
Na drugi raz mam kupione Spiritferm XXL. A i mam zapas na pączki...dziewczyna się zadeklarowała że zrobi
mirek109 pisze:
Następnym razem spróbuj tak.
2kg cukru rozpuść w 8l wody (woda lekko podgrzana)
NIE dodawaj przecier i kwasek
Jak będziesz miał cukier rozpuszczony to wrzuć kostkę drożdży piekarniczych - rozdrobnionych
Po około 15 minutach dokładnie rozmieszaj
Po dwóch dniach dodaj 3kg cukru rozpuszczonego w 12l wody i w tym rozmieszaj
pięć tabletek witaminy B complex - kup najtańszą
Masz dwa pojemniki fermentacyjne więc spróbuj w jednym tak jak niżej.
Jeżeli chcesz próbować to dorzuć do całości 0,5-1kg ziemiaków - umytych w mundurkach, pokrojonych i ugotowanych (ja gotuję w osłodzonej wodzie i całość z wodą łączę z poprzednią częścią)
Po sklarowaniu do kociołka i porównaj czy warto przyjąć moją wersję 1410
Niech moc będzie z tobą
Też bardzo ciekawy przepis - na trzeci raz przetestuję Twój wariant i powiem jaki z tego efekt. Dzięki za podpowiedź!
Re: Czy mój nastaw "zachowuje" się prawidłowo?
: czwartek, 15 sty 2015, 00:42
autor: Kamal
Nastaw gotuj w zwykłym garnku. Ważne, żeby go zagotować, wtedy zabijesz drobnoustroje.
Drożdże piekarnicze (1,1.5 paczki), uwodnij i jak już się dobrze rozruszają, to do nastawu je. Uwadnianie potrwa z 5-10 minut, i zaczną się mocno pienić.
A i bym zapomniał, przed dodaniem drożdży napowietrz nastaw.
Pozdrawiam Kamal
Re: Czy mój nastaw "zachowuje" się prawidłowo?
: czwartek, 15 sty 2015, 12:22
autor: dombo86
Myślę, że mam nieco więcej szczęścia i tym razem obędzie się bez gotowania - mój nastaw zaczął w końcu pracować...ufff
pieni się ładnie, słychać delikatny dźwięk tworzącej się piany, czuć lekko winno-drożdzowy zapach, więc zakładam że sytuacja się poprawiła po "przelewie drożdzowym". Myślę, że jak tak zostanie to za tydzień sprawdzę znowu poziom cukru.
Re: Czy mój nastaw "zachowuje" się prawidłowo?
: czwartek, 15 sty 2015, 17:26
autor: mirek109
dombo86 pisze: Myślę, że jak tak zostanie to za tydzień sprawdzę znowu poziom cukru.
I możesz dodać gotowane ziemniaki
Będziesz miał porównanie zapachowe bo pewnie wszystko do "gotowania" zmieszasz
Re: Czy mój nastaw "zachowuje" się prawidłowo?
: czwartek, 15 sty 2015, 20:47
autor: dombo86
A w ramach zachęty - jaką widzisz różnicę w sposobie z ziemniakami w porównaniu z tą klasyczną?
Re: Czy mój nastaw "zachowuje" się prawidłowo?
: piątek, 16 sty 2015, 05:54
autor: mirek109
Nie czuć drożdży - inny zapach gotowego wyrobu. To trzeba zrobić - trudno mi opisać
Re: Czy mój nastaw "zachowuje" się prawidłowo?
: czwartek, 29 sty 2015, 12:24
autor: dombo86
Koledzy,
mija właśnie 2,5 tygodnia od kiedy przygotowałem nastaw. BLG = 8 w obu fermentatorach od około 3 dni i bez zmian. Zakładam że drożdze nadal pracują, bo cały czas jest piana na wierzchu i słychać bąbelkowanie. W smaku nastaw przypomina niegazowany Igristoje. I dodałem też po kilku dniach fermentacji wspomniane przez kolegę Mirka ziemniaki gotowane, krojone w łupinkach. Faktycznie zniwelowały zapach drożdzy po pewnym czasie i w smaku też raczej ich nie wyczuwam.
Jak radzicie - czekać dalej aż do -3, -4? Czy do gara?
Re: Czy mój nastaw "zachowuje" się prawidłowo?
: sobota, 31 sty 2015, 17:01
autor: Kamal
Poczekaj z destylacją jeszcze trochę. Skoro szumi, to znaczy, że drożdże żyją, i mają zamiar jeszcze trochę popracować.