Strona 1 z 1

Po co zapala się alkohol w drinkach?

: niedziela, 19 paź 2014, 00:34
autor: Agata
Kilkakrotnie widziałam, jak barmani podczas przygotowywania drinków zapalają alkohol w szklance czy kubku (np. whisky podczas przygotowywania Irish Coffee).

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć po co się to robi?

(może to głupie pytanie, ale nie wiem)

Re: Odp: Po co zapala się alkohol?

: niedziela, 19 paź 2014, 07:59
autor: newuser
Bo ładnie to wygląda :)

tapatalknięte

Re: Po co zapala się alkohol?

: niedziela, 19 paź 2014, 08:04
autor: radonix
Wydaje mi się, że tylko dla efektu wizualnego.

Re: Po co zapala się alkohol?

: niedziela, 19 paź 2014, 08:32
autor: JanOkowita
Moim zdaniem to zabieg marketingowy, który pozwala uzyskać wyższą cenę za drinka.

Re: Po co zapala się alkohol?

: niedziela, 19 paź 2014, 09:28
autor: radius
I mniejszy procent, więc drinków wypije się więcej ;) Czysty zysk dla barmana :mrgreen:

Re: Po co zapala się alkohol?

: niedziela, 19 paź 2014, 09:43
autor: gr000by
Niektóre alkohole (np. krupnik miodowy) można spożywać na ciepło i podpala się je po to, żeby się podgrzały. Do kieliszka wlewa się 3/4 wysokości krupniku miodowego, na wierzch odrobinę spirytusu lub nieco więcej czystej wódki i się je podpala. Przed spożyciem gasi się płomień (lub nie, zależnie od tego czy lubimy adrenalinę) i pije - raz się skusiłem na wypicie płonącego, trzeba uważać przy oddychaniu, żeby nie zionąć ogniem :D.

Re: Po co zapala się alkohol?

: niedziela, 19 paź 2014, 12:20
autor: JanOkowita
I potem ci, którzy wypili za dużo opowiadają, że widzieli Smoka Wawelskiego ;) :freak: :piwo:

Re: Po co zapala się alkohol?

: niedziela, 19 paź 2014, 15:58
autor: novak
Moim zdaniem barmani serwujá plonáce, goráce alkohole osobom mówiácym za duzo, które majá tzw. niewyparzony dziób :)

Re: Odp: Po co zapala się alkohol?

: niedziela, 19 paź 2014, 16:38
autor: michal278
Jako były barman powiem, że to dla efektu głównie. Są jednak shoty, bo o nich mowa co dzięki zapaleniu zmieniają smak. Przykład to płonący diabeł. Ogień ma za zadanie nadpalić ziarenka kawy i je skarmelizować.

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

Re: Po co zapala się alkohol?

: piątek, 21 lis 2014, 11:06
autor: Pastor
Płomień służy w wilu przypadkach inaczej na przykład:
ja osobiście używam ognia najczęściej do koktajlów typu cosmopolitan (świerze pomarańczowo żurawinowe drinky dla pań).
Podpalam w w/w drinku skórkę pomarańczową, która ściskam nad powierzchnią aby wycisnąć olejki w niej zawarte i odrobine je opalić. Dodawa to dużo wiecej aromatu do drinka.
kolejnym powodem jest jak wspomniał kolega michał278, że jest wykorzystywany bądź do "karmelizacji" albo "wędzenia" ja osobiście uwielbiam jeden sposób:
Do koniakówki (tzw. "sniftera") dodajemy łyżeczkę trzcinowego cukru oraz małą pałeczkę cynamonu.
na koniec koniakówkę umieszczamy bokiem w szklance na whisky napełnionej zimną wodą (ma to na celu chłodzenie szklanki i ochrona przed rozbiciem),
gdy już wszystko mamy dodajemy 15ml wray and naphew overproof rum (jamajski rum okolo 63% łatwo palny z bardzo silnym charakterystycznym aromatem) i podpalamy!
podczas "karmelizowania" cynamon zacznie się przypalać i doda rewelacyjny posmak do koktajlu.
po odparowaniu całego rumu i zgaśniecu płomieni całość cedzimy do szejkera, dodajemy 35ml soku jabłkowego, 25ml jamesona i szybkim potrząśnięciem mieszamy całość. podawamy (podajemy)w szklance do martini.
Oczywiście podpalanie alkoholu jest wykorzystywane do wielu innych celów jak na przykład zmiana temperatury danego alkoholu bądź ekstrakcja i koncentracja (redukowanie) walorów smakowych poprzez wypalanie alkoholu...
Ale oczywiście w każdym barze trafi się mistrz, który tak lubi płomienie ze podpali wszystko od kieliszka wódki do soku pomarańczowego, przez co wydaje mu sie że jest najlepszym barmanem na świecie...

[Mod.]
Pisz staranniej!

Re: Odp: Po co zapala się alkohol?

: sobota, 22 lis 2014, 17:15
autor: michal278
Ciekawe zastosowanie.

Smakuje i próbuje, sklepowej nie kupuje.

Re: Po co zapala się alkohol?

: czwartek, 19 lis 2020, 16:16
autor: Furtillo
Płonący napój czyli tak zwany Flaming drink jest to koktajl lub inny mieszany napój, który zawiera wysoki % alkoholu, jest zapalany przed spożyciem. Alkohol może być integralną częścią napoju lub może być rozprowadzany cienką warstwą na wierzchu napoju. Płomienie mają głównie charakter wizualny. Jednak w połączeniu z określonymi składnikami smak napoju ulega lekkiej zmianie.

Re: Po co zapala się alkohol w drinkach?

: piątek, 20 lis 2020, 05:55
autor: dziad borowy
Barman w ten sposób udowadnia że nie "ochrzcił" drinka kranówką :D
Podobnie w krajach islamskich to gospodarz zaczyna jeść pierwszy aby pokazać gościom że jedzenie nie jest zatrute.

Re: Po co zapala się alkohol w drinkach?

: piątek, 19 mar 2021, 19:22
autor: Tejsti
Bardzo często jest to raczej dla "efektu WOW"
Niektóre koktajle trzeba podpalić i podgrzać, dla uzyskania większej temperatury. Bo ciężko np. podgrzać je w inny sposób na barze.

Jest to też bardzo dobra metoda do wydobycia aromatu drinka. Podobnie jak grzane wino gdy paruje, to rozsyła piękny zapach po mieszkaniu, tak samo podpalone drinki działają lepiej na zmysł węchu, tym bardziej jeśli w środku są np. zioła, skórki z cytrusów.

Re: Po co zapala się alkohol w drinkach?

: piątek, 19 mar 2021, 22:40
autor: rozrywek
Ale w jakich drinkach i jaki się alkohol podpala?.


Podpala się dla bajeru i efektu.


A płonące lody? To niby co? Mleko ze spirytusem? To lody. Polane po wierzchu dla bajeru odrobiną spirytusu.

Palący się drink....tak szybko nie zgaśnie.
Adrenalina i emocje.
Uwalniają się pewne aromaty. Nie powiem. Taki był zamysł pierwszego barmana.

A potem wiadomo...kropelka spirytu i laski piszczą.

A tequila paląca się?

Paląca dosłownie i w przenośni.

Pita jeszcze płonąca?
Taki był zamiar pierwszego barmana który to stwarzał. Nie dla cipki co popiszczy i zapłaci za drinka więcej.
A dla twardziela co jeszcze płąnące w gardło wleje.
Aromat się niósł dosłownie za drzwiami nawet.