Strona 1 z 1
Wino -> Bimber -> Nalewka
: środa, 15 paź 2014, 12:24
autor: 1KOO
Witam szanowne grono, jestem w trakcie robienia wina z pigwy, leżakuje jak na razie 2 tydzień, mam zamiar za kolejne 2 tygodnie odsączyć młode wino z nad osadu i dodać cukier. Później gdy wino będzie gotowe, użyć magicznego kociołka by zamienić go w bimber. Później powstały bimber mam zamiar zasypać posiekanymi orzechami laskowymi w proporcji 300g orzechów na 1l i odstawić na 3 miesiące. Pytanie rodzi się w tym miejscu bo chcę po 3 miesiącach dosłodzić powstałą nalewką nie tracąc na mocy bimbru % i zastanawiam się jak i w jakiej ilości to zrobić ? Z góry dziękuję za poświęcony mi czas i pozdrawiam
Re: Odp: Wino -> Bimber -> Nalewka
: środa, 15 paź 2014, 16:59
autor: klodek4
Nie bardzo rozumiem Twojej obawy, nie wiem na jakim sprzęcie będziesz to puszczał ale i tak otrzymasz stężony destylat, po uwzględnieniu ilości cukru plus wody rozrobisz sobie do mocy Ci odpowiadającej, w czym problem?
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
: środa, 15 paź 2014, 18:44
autor: silvio2007
Przepis trochę skomplikowany kolego 1KOO
Przed użyciem "magicznego kociołka" jak i podczas całego procesu fermentacji proponuję zmierzyć przede wszystkim poziom cukru.
Co kolega chce uzyskać docelowo i na jakim sprzęcie chcesz destylować?
Może się okazać, że zepsułeś całkiem dobre wino bo nalew na suchych orzechach laskowych w/g mnie d....y nie urywa.
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
: czwartek, 16 paź 2014, 00:35
autor: Kamal
To ma być nalewka orzechowa na pigwowicy? Mojm zdaniem szkoda na to zachodu. Smak wątpię, żeby wyszedł rewelacyjny.
Re: Odp: Wino -> Bimber -> Nalewka
: czwartek, 16 paź 2014, 01:15
autor: klodek4
Pigwowicy nigdy nie robiłem, bo wydawała mi się za płaska, /mam na myśli nastaw z pigwy i późniejszy destylat/, ale kto nie próbuje ten nie piję....
Może napisz jakie dałeś proporcje pigwy w stosunku do cukru i wody.
Nalewkę z pigwy natomiast, stawiam na bardzo wysokim poziomie.
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
: czwartek, 16 paź 2014, 01:31
autor: rozrywek
A szczegółowy opis magicznego kociołka? Od tego musimy zacząć.
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
: czwartek, 16 paź 2014, 10:09
autor: 1KOO
Magiczny kociołek to taki jak na zdjęciu + jeszcze filtr w którym będzie węgiel aktywny kokosowy
Jak na razie to tylko kombinuję żeby uzyskać coś w stylu Soplica Orzech Laskowy. Jeśli chodzi o proporcje to wyglądało to tak :
- 2 wiaderka pigwy
- obrałem z nasion i pokroiłem
- wrzuciłem do gara i zalałem wodą tak by każdy owoc był przykryty
- następnie zagotowałem
- zostawiłem tak na 5 dni
- odcedziłem
- wyszło 20 litrów
- na każdy litr dałem 300g cukru czyli 6 kg
- rozmieszałem i wlałem do balona
- przygotowałem drożdże do wina białego
- dodałem po dwóch dniach
- tak stoi do dziś i sobie fermentuje
Przypominam jeszcze nic nie zrobiłem tylko sobie kombinuję jak na razie. Znalazłem tu coś takiego :
http://alkohole-domowe.com/nalewka/prze ... owych.html
Tak sobie myślę że soplica ma słodki smak i intensywny posmak orzechów laskowych. Mi akurat zależy na mocy i dlatego widzę problem żeby syrop za bardzo nie pozbawił % poza tym bimber z pigwy po przełknięciu też ma słodki posmak i dlatego ten pomysł. Na koniec najlepsze :
klodek4 pisze:... ale kto nie próbuje ten nie piję....
Czasem warto pokombinować
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
: czwartek, 16 paź 2014, 12:34
autor: ramzol
Destylowałem wino z pigwy (znajomego), słodkie, na prostym sprzęcie i już podczas destylacji było dobre. Ta że jak zrobiłeś WINO z pigwy To na pewno wyjdzie dobry destylat i żal będzie nim zalewać orzechy.
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
: czwartek, 16 paź 2014, 22:15
autor: Wald
Nad gustami nie dyskutuje. Ja wina cytrusowe, bananowe, ryżowe, destylat pigwowy i cytrynowy odpuszczam. Są dużo lepsze rzeczy do zrobienia, jak np. nalewka z orzecha laskowego
http://alkohole-domowe.com/forum/orzech ... t5081.html
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
: piątek, 17 paź 2014, 00:13
autor: ramzol
Powiem tak. Destylat pigwowy nie był mój. Tak że nie mam pojęcia jak smakuje obecnie. Wiem, że jeszcze stoi
Jeden z pierwszych gdzie dało się wyczuć smak surowca.
Widzę że kolega to bardziej kombinuje niz to wszystko warte.
Wstaw sobie cukrówkę (woda+cukier+turbo drożdże do bimbru przepis na opakowaniu drożdży)
Co do pigwy to było trzeba nalewkę zrobić nie wino. Jak wino będzie
to wtedy ugotujesz na bimber. Bo szkoda Pigwy. Węgiel wyciągnie wszystkie smaki. A przy tym garnku to będzie ciężko. Powozenia
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
: piątek, 17 paź 2014, 01:49
autor: stuf
Węgiel tylko do czystych desylatów... i to zimnych !
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
: piątek, 17 paź 2014, 02:06
autor: 1KOO
Kombinuję bo najlepszą nauką jest metoda prób i błędów. Robiłem już destylat z turbo i szczerze prawdę mówiąc taki zwykły bimber bez żadnego posmaku, nie wiem czy dobrze myślę ale akurat mi zależy na tym słodkim posmaku jaki jest z owocówek. Robiłem już z malin, wiśni, czereśni i jabłek i wszystkie wyszły
a że akurat mam wino z pigwy postanowiłem spróbować.
Re: Odp: Wino -> Bimber -> Nalewka
: piątek, 17 paź 2014, 07:42
autor: klodek4
Ja myślę co byś spróbował a potem nam opiszesz efekty, kociołek nie trafiony, do oddania albo przeróbki, filtr węglowy do smakowek!?nie!, pozbawisz się smaków, czytaj i kombinuj, powodzenia.
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
: piątek, 17 paź 2014, 09:05
autor: 1KOO
Co ewentualnie by trzeba było przerobić, i czy w ogóle użyć filtra ? Po ostatnich eksperymentach z węglem byłem zadowolony z smaku owocówek.
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
: piątek, 17 paź 2014, 12:29
autor: ramzol
Nie wiem jak działa węgiel, kupiłem i leży w szafie, bo już potrzebny nie będzie. Wydaje mi się że zabierze również słodkość z destylatu.
Wiadomo najlepiej przetestować i wywnioskować samemu. Czy te smakowe destylaty też puszczałeś przez węgiel??
Próbuję Ci wytłumaczyć, że na węgiel to zwykły bimber z cukru i to po 3 gotowaniach na takim garnku. Mi osobiście było by szkoda smakowego destylatu, dorzuciłbym dębu i zapomniał. Zrobisz jak uważasz.
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
: piątek, 17 paź 2014, 14:09
autor: 1KOO
Powiem szczerze
, że wszystkie owocówki przepuszczałem przez węgiel i to na dodatek tylko raz gotowałem i naprawdę byłem zadowolony z uzyskanego wyniku. Tak jak mówię
, bimber jako bimber smaku nie miał
, ale po przełknięciu od razu dało się wyczuć charakterystyczny owocowo-słodki posmak
Re: Odp: Wino -> Bimber -> Nalewka
: piątek, 17 paź 2014, 15:41
autor: klodek4
Ja pracuje jeszcze na pot stillu /kolumna prawie na ukończeniu/, zdarza mi się robić cukrówki na tym, pędzę to 3 razy ale ma to specyficzny smaczek, dlatego zbudowałem sobie filtr węglowy co by bardziej to oczyścić i znacznie to poprawia smak i zapach, tą "czystą" używam tylko do nalewek, kiedy mi nie odpowiada jakiś smak to puszczam to na węgiel u odzyskuje bazę lub destyluje to raz jeszcze.
Zdziwiłes mnie twierdząc że po węglu uzyskujesz dobry smak, dla mnie węgiel oczyszcza smak i takie ma zadanie, chyba że robisz to nieprawidłowo /musi być zmrożony, rozcieńczony i u mnie kapie kropla na sekundę/.
Co do przeróbek Twojego sprzętu, wystarczy że wytniesz/usuniesz odstojniki, na pokrywie garnka zamontujesz deflegmator /rurka z miedzi lub stali nierdzewnej/ i połączysz to z chłodnica, dzięki temu uzyskasz prosty aparat na którym uzyskasz destylaty smakowe, możesz też pomyśleć o spiral still.
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
: piątek, 17 paź 2014, 16:07
autor: ramzol
Jak sobie chcesz, tylko jaki smak ma nastaw malinowy przepuszczony przez garnek a potem przez węgiel??
Chyba się nie rozumiemy. I na tym zakończę.
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
: sobota, 18 paź 2014, 10:56
autor: 1KOO
Nie twierdzę że nie masz racji, tylko mówię tak jak było i to co mi wyszło. A druga sprawa tak sobie myślę że ten węgiel był już po kilku przepuszczeniach i to może dlatego bo był już po prostu w pewnym stopniu z użyty. Dzięki za wszelkie rady na pewno będę mieć je na oku i dam znać jak wyszło
Jak co to proszę pisać wszelkie swoje spostrzeżenia na ten temat
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
: niedziela, 19 paź 2014, 09:52
autor: ramzol
stuf pisze:Węgiel tylko do czystych desylatów... i to zimnych !
Rozumiesz dlaczego gotować cukrówkę 3 razy. Kolega Ci to napisał. Puszczając smakówki po jednym pędzeniu szybciej zużywasz węgiel. Jeżeli puszczasz malinówkę przez filtr i ona po tym zabiegu smakuje malinami, to filtr węglowy którego używasz jest filtrem tylko z nazwy. Po filtrze alkohol ma być czysty i taki jest powód stosowania węgla.
Nie chodzi o to kto ma rację.
Ja jak chcę wstawić coś na czysty alkohol, to nie dodaje owoców. Po co robić nastaw owocowy i oczyszczać go ze smaku?? Możesz mi to wytłumaczyć.
Wydaje mi się, że koncepcja orzech urodziła się dużo później.
Wstawiłeś wino z pigwy z myślą o zrobieniu destylatu pigwowego??
Kolego możesz sobie robić jak chcesz nikt Ci nie zabroni.
Mi by było żal surowca
http://www.poradnikzielarski.pl/ziola-l ... rbaty.html na zrobienie "oczyszczonego" destylatu do zalania orzechów.
Powodzenia
Re: Odp: Wino -> Bimber -> Nalewka
: niedziela, 19 paź 2014, 13:15
autor: 1KOO
OK, OK rozumiem ale też nie mówię że będę przepuszczał przez węgiel tylko że ostatnio tak robiłem i wyszło nienagannie. To jeśli można mógł by mi ktoś doradzić co dokładnie zrobić by wyszedł pigwowy bimber. Chodzi o to jak przerobić destylator, najlepiej było by to tak przerobić by zmiany w nim były odwracalne gdyż nie jest mój tylko od sąsiada i nie chciałbym żeby miał później jakieś aluzje. Dzięki z góry
klodek4 pisze:
Co do przeróbek Twojego sprzętu, wystarczy że wytniesz/usuniesz odstojniki, na pokrywie garnka zamontujesz deflegmator /rurka z miedzi lub stali nierdzewnej/ i połączysz to z chłodnica, dzięki temu uzyskasz prosty aparat na którym uzyskasz destylaty smakowe, możesz też pomyśleć o spiral still.
Nie wiem czy dobrze myślę, ale chłodnica jest już w destylatorze i jak bym tak wstawił tylko rurkę miedzianą tak jak na zdjęciu poniżej i przepuszczać bez węgla, dało by to coś ? Ewentualnie jak by to zrobić by to miało ręce i nogi
dest.jpg
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
: niedziela, 19 paź 2014, 22:54
autor: ramzol
Kolego problemem w tym garnku jest ten odstojnik z termometrem. Jak wyczujesz w którym momencie wylać z niego syf to będzie ok. Do tego musisz dojść sam. Proponuje wstawić cukrówkę i kombinować, a wino z pigwy niech się robi. Jak dojdziesz z garnkiem to zabierz się za pigwę
Popróbuj.
http://alkohole-domowe.com/forum/czy-mo ... ml#p108824 Cały temat przeczytaj a instrukcję już masz. Musisz pokombinować. Czym większa średnica rury tym szybciej kapie. A odstojników trzeba się nauczyć, albo je wyciąć.
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
: poniedziałek, 20 paź 2014, 08:55
autor: 1KOO
Pomogliście mi już niesamowicie, w tym stopni jak na razie to zamierzam zapomnieć o pigwie niech stoi. Jak byście mogli jeszcze doradzić w wyborze jak najtańszego a nadającego się do wyrobów owocowych sprzętu.
Czy wystarczy taki jak na aukcji czy lepiej jest kupić destylator kolumnowy, a może jeszcze jakiś inny ?
http://allegro.plXXXX
Jeszcze taki znalazłem.
http://allegro.pl/XXXX
[Mod; pytania o sprzęt zadajemy w odpowiednim dziale; http://alkohole-domowe.com/forum/regula ... t8124.html]
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
: poniedziałek, 20 paź 2014, 09:37
autor: ramzol
Piszę Ci wyżej że odstojniki są blee. Dasz radę wstawić CU rurkę w pokrywkę od szybkowaru? Za te pieniądze kupisz Kega 30l, rurę miedzianą fi42 albo lepiej, szklaną chłodnicę i taboret gazowy masz prosty sprzęt za mniejsze siano. Poczytaj zanim coś kupisz, bo jak pójdziesz ta drogą to albo 1700zł na prostego Aabratka, albo wtopisz w wieszak z allegro.
http://destylatorymiedziane.pl/pl/22-destylatory-proste Coś takiego tylko zamiast kolanka i reszty, korek do wina i wężyk sylikonowy.
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
: poniedziałek, 20 paź 2014, 09:56
autor: aronia
Gdyby Ci się "chciało" poszukać to w większości tematów są porady co kupić, gdzie i czego się wystrzegać. Kupisz zestaw z któregoś z podanych przez Ciebie linków i będziesz się zastanawiał co z tym zrobić jak autor tego tematu:
http://alkohole-domowe.com/forum/post10 ... ml#p108696 . Chcesz wydać raz i się tym bawić przeglądnij ofertę konstruktorów dostępnych tutaj:
http://alkohole-domowe.com/forum/post10 ... ml#p108861 , chcesz robić smakówki(owocówki, zbożówki) - zapoznaj się z tym tematem:
http://alkohole-domowe.com/forum/miedzi ... t7313.html chcesz sam zrobić rozwojowy sprzęt to popatrz tutaj:
http://alkohole-domowe.com/forum/post10 ... ml#p106781 . A jeżeli żadna z podanych opcji Ci nie przypadła do gustu zacznij czytać i szukać, bo oczekiwaniem, że wszystko Ci ktoś poda na tacy możesz daleko nie zajechać.
Re: Odp: Wino -> Bimber -> Nalewka
: poniedziałek, 20 paź 2014, 12:12
autor: klodek4
Ani się waż kupować tego, człowieku czytaj.......i zobacz sobie forumowa galerię destylatorów.
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
: poniedziałek, 20 paź 2014, 12:29
autor: ramzol
Pomału i z głową a zobaczysz, że warto. Do tej pory piłeś wode ze sklepu.
Jeszcze trochę wytrzymasz
Zapraszamy do
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
: poniedziałek, 27 paź 2014, 18:50
autor: 1KOO
Hej koledzy, pierwszy raz przestało mi fermentować wino, i się zdziwiłem. Chodzi o tą pigwę, przez miesiąc było ok jak odsączyłem to przestało, dodałem 3kg cukru na 20 litrów i litr wody i nagle przestało. Czy to normalne ?
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
: wtorek, 28 paź 2014, 14:29
autor: gr000by
A ile cukru już było w tym winie? Mam wrażenie, że drożdże przerobiły już co mogły.
Skoro na początku dałeś 6kg cukru na 20l wina to kolejne 3kg były zbędnym dodatkiem - drożdże już tego nijak nie przerobią, bo padły z przepracowania (alkohol i kolejna porcja cukru).
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
: wtorek, 28 paź 2014, 15:10
autor: radius6
Mój przepis na orzechową :
0,5 kg orzecha laskowego( koniecznie z tą brązowa łupinką)
skorupy z 0,5 kg orzecha włoskiego
wanilia w lasce, lub cukier wanilinowy- 2-3 torebki ( wg smaku)
syrop cukrowy do smaku
5 litrów wyrobu o mocy 55 %
Orzechy laskowe przyprażyć w piekarniku do silnego zbrązowienia
łupiny z orzechów włoskich tak samo, tylko oddzielnie..
Po wystygnięciu zalac orzechy i skorupy destylatem, pozostawić na 2 do 4 tygodni
Przefiltrowac, dosłodzic , spożywać:-))
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
: wtorek, 28 paź 2014, 15:48
autor: klodek4
2 do 4 tygodni na wyciągnięcie smaków z łupin orzechów?????
To nie za krótko???
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
: wtorek, 28 paź 2014, 18:13
autor: wawaldek11
Nasunęła mi się uwaga, żeby zalać oddzielnie orzechy i łupiny. Orzechy po maceracji można użyć do ciasta, a łupiny do śmieci.
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
: wtorek, 28 paź 2014, 18:46
autor: lesgo58
Polecam w wersji z orzechami włoskimi ze względu na ciekawy efekt smakowy jaki dają te łupinki cienkie, które są wewnątrz jako przegródki. I 4 tygodnie maceracji spokojnie starczają. Te łupinki można stosować do różnych trunków. Testowałem na razie w nalewkach - sprawdziły się znakomicie w Wiśniówkach, Orzechach po Krzyżacku. Teraz moczą się w próbce Śliwowicy.
Orzechy po nalewkowe są rewelacyjne zanurzone w gorzkiej czekoladzie. W wersji z czekoladą robię też po nalewkowe wiśnie i śliwki.
Trzeba uważać żeby nie prowadzić samochodu po konsumpcji takich słodyczy.
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
: wtorek, 28 paź 2014, 18:50
autor: klodek4
Orzechówka po krzyżacku....mniam.....
to jest to
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
: wtorek, 28 paź 2014, 19:09
autor: radius6
@klodek4
Spokojnie, styknie kilka tygodni..
Próbowałem dłużej, nie zauważyłem zmiany na plus..
Nie dodzyskiwałem wcześniej samych orzechów, ale opcja z czekoladą może byc ciekawa...
Rok wcześniej próbowałem z łupinami nieprażonymi, ale nalewka szybciej traci aromat, więc pozostalem przy prażonych..
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
: wtorek, 28 paź 2014, 20:27
autor: klodek4
No to muszę spróbować......
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
: sobota, 22 sie 2015, 10:13
autor: 1KOO
Witam ponownie. Z racji takiej że mamy już wysoką datę sierpnia i orzechy laskowe można już zbiera, to postanowiłem wrócić do wątku. W ubiegłym roku nie wyszła mi nalewka o smaku Soplicy orzech laskowy
natomiast nic straconego, zrobiłem na bazie tego nalewkę świąteczną dodając cynamonu, goździka i pomarańczy i prawdę mówiąc rewelacja. Na pewno znów będę robił w tym roku przed świętami i jeśli komuś zależy to dam znać. Dziś znów postanowiłem spróbować swoich sił i ruszyć w tym kierunku by uzyskać smak zbliżony do oczekiwanego
Może ktoś coś doradzi w tym kierunku ? Pozdrawiam
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
: sobota, 26 mar 2016, 18:04
autor: Wald
1KOO pisze: nie wyszła mi nalewka o smaku Soplicy orzech laskowy, zrobiłem na bazie tego nalewkę świąteczną dodając cynamonu, goździka i pomarańczy
Też robiłem i zadowolenie ze smaku potwierdzam. Równocześnie robiłem i drugą, ze skórką cytryny, goździkiem i kardamonem. Chyba jeszcze lepsza, polecam spróbować i porównać.