Strona 1 z 1

Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: poniedziałek, 6 paź 2014, 19:30
autor: JoannaAsia
Sprzęt

robot planetarny lub mikser ręczny z końcówkami hakowymi
miska 4-5 l
4 foremki v=1,4 l
elektroniczna waga kuchenna
garnek v= 2 l
sitko do mąki
skrobka

Składniki

mąka żytnia typ 720: 1200 g
woda: 550 g
mleko: 500 g
mąka żytnia sitkowa typ 1400: 450 g
obrana dynia: 550 g
aktywny zakwas żytni: 120 g
pestki dyni: 90 g
olej z pestek dyni, tłoczony na zimno: 70 g
sól kamienna: 39 g

Wykonanie

Zakwas

mąka żytnia sitkowa typ 1400: 450 g
woda: 450 g
aktywny zakwas żytni: 120 g

Do miski z aktywnym zakwasem żytnim wlać wodę i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i wszystko wyrobić robotem lub mikserem do momentu połączenia składników. Powierzchnię wyrównać. W celu zapewnienia optymalnych warunków dojrzewania zakwas należy posypać przesianą mąką żytnią typ 720 na grubość 1 do 2 milimetrów. Naczynie z zakwasem wstawić do nienagrzanego piekarnika bez przykrycia, lub pozostawić w ciepłym pomieszczeniu pod przykryciem z perforowanej folii albo wilgotnej ściereczki. Zostawić do dojrzewania (rozrostu) na 8 do 16 godzin. Po tym czasie zakwas będzie posiadał porowatą konsystencję i charakterystyczny kwaśny zapach.
Zamiennikiem mąki żytniej sitkowej typ 1400 może być mąka żytnia chlebowa typ 720; w tym przypadku należy zwiększyć ilość mąki o 50 g.

Przygotowanie dyni

obrana dynia: 550 g
mleko: 500 g
Dynię obieramy, kroimy na kawałki o boku 2-4 cm. Gotujemy w mleku do miękkości 10 - 15 minut. Zostawiamy na 30 minut do wystudzenia. Miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy.
Zamiennikiem mleka może być woda lub serwatka.

Ciasto

zakwas: 1020 g
przygotowana, zmiksowana dynia: 1050 g
mąka żytnia typ 720: 1200 g
olej z pestek dyni, tłoczony na zimno: 70 g
sól kamienna: 39 g

Zakwas, zmiksowaną dynię, mąkę i sól wyrabiać mikserem z końcówkami hakowymi przez 7 minut, do momentu dokładnego wymieszania ciasta. Dodać olej i wyrabiać jeszcze 3 minuty.

Formowanie i wyrastanie

ciasto: 3270 g
pestki dyni: 90 g
Ciasto podzielić na 4 równe części. Przygotowane foremki wysypać pestkami dyni i wypełnić ciastem. Powierzchnie chlebów dokładnie wygładzić i wyrównać zmoczoną dłonią lub skrobką, posypać pestkami dyni i przyklepać. Bez przykrywania foremki wstawiamy do zimnego piekarnika z zapalonym światłem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 do 2 godzin, aż ciasto podrośnie do górnej krawędzi foremki a na powierzchni chlebów pokażą się charakterystyczne pęknięcia i dziurki.

Wypiek

Wypiekać w nagrzanym piekarniku wg poniższych etapów pieczenia:
I etap - 260ºC – 10 min.
II etap - 190ºC – 40 min.
III etap - 150ºC – 20 min.

Najlepiej stosować w piekarniku termoobieg - dolne grzanie; wypiek na środkowej półce. Pieczywo uzyskane z takiego wypieku jest równomiernie wypieczone.
Po 20 minutach należy uchylić na chwilę drzwi piekarnika w celu wypuszczenia nagromadzonej pary wodnej. Podczas wypieku powtórzyć to jeszcze kilkakrotnie. Jeżeli chcemy uzyskać grubą i mocno chrupiącą skórkę należy wyżej podany czas pieczenia wydłużyć o 15 minut z temperaturą 150°C.
Wyjąć formy z piekarnika, wyjąć chleby z foremek, zwilżyć powierzchnię chlebów ciepłą wodą za pomocą pędzla lub spryskiwacza. Chleb będzie miał piękną, błyszczącą skórkę. Odstawić do wystygnięcia na drucianej podstawce. Po wypieku pieczywo powinno studzić się i odpoczywać 8 godzin.

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: wtorek, 7 paź 2014, 11:51
autor: ramzol
No to już chyba wiem na co zakwas zużyje. Fajny przepis ładnie i przejrzyście napisany. Tylko nie wiem czy dynie dostane. Można zamiast dyni wrzucić ziemniaki na przykład??

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: wtorek, 7 paź 2014, 12:06
autor: gr000by
Poszukaj po marketach, ostatnio modne stało się wprowadzanie dyni do oferty sklepu...

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: wtorek, 7 paź 2014, 12:18
autor: ramzol
Oj Panocku musieli by dobrą promocje na cukier zrobić co bym do miasta do marketu pojechał :D .
Jak się w biedrze trafi to ogarne. Może teściowa coś ma na ogrodzie, wolał bym naturalną na gnoju niż taką z marketu :womit: .

Chleb z dodatkiem ziemniaków..z "kartoflą"... smarowany ciemnym piwem.

: wtorek, 7 paź 2014, 17:08
autor: JoannaAsia
W odpowiedzi do "Ramzol"
Napisałam przepis na chleb z dodatkiem ziemniaków.. jeśli brak dyni :)

Chleb był pieczony z ziemniakami dlatego, żeby zaoszczędzić mąkę i zagospodarować nadmiar ugotowanych w parniku lub pozostałych z obiadu ziemniaków. Naturalnym efektem było uzyskanie dłuższej wilgotności upieczonego chleba. Ponieważ ziemniaki uwielbiają zabierać sól, ciasto wymaga większej jej ilości. Skórka 12 godzin po upieczeniu jest chrupiąca i błyszcząca, ponieważ czterokrotne smarowany był chleb ciemnym piwem podczas pieczenia.
Przepis na chleb jest bardzo prosty, ale wymaga trochę czasu. Żeby smak był bardziej wyraźny, ciasto musi wyrastać 3 razy.

Składniki:
mąka żytnia typ 720: 1000 g
mąka pszenna typ 850: 1000 g
ziemniaki: 1000 g
mleko: 375 g
aktywny zakwas żytni: 100 g
sól kamienna: 58 g
świeże drożdże piekarskie: 10 g

Zakwas.
Ziemniaki: 1000 g, mąka żytnia typ 720: 700 g, aktywny zakwas żytni: 100 g, mleko: 100 g.
Ziemniaki ugotować na parze, ostudzić, zdjąć skórkę, zmiksować na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Oprószyć mąką i pozostawić do wyrastania na 8 do 12 godzin. Latem krócej, zimą dłużej.

Ciasto, wyrastanie, wypiek.
Zakwas: 1900 g, mąka pszenna typ 850: 1000 g, mleko: 275 g, sól kamienna: 58 g, drożdże: 10 g. Wyrośnięty zakwas przebić i krótko wyrobić, drożdże wymieszać z mlekiem, połączyć z połową mąki, solą i wyrobić mikserem. Pozostałą mąkę stopniowo dodawać do ciasta podczas werkowania. Wyrobione ciasto odstawić do wyrastania na 4 godziny, aż podwoi objętość. Wyrośnięte przebić i wyrobić do wielkości foremki do wyrastania. Koszyczek lub formę przed włożeniem ciasta, posypać delikatnie kartoflanką. Odstawić do wyrastania na 2 godziny. Blaszkę wyłożyć papierem do wypieków i posypać otrębami żytnimi. Wyłożyć ciasto na blaszkę, usunąć nadmiar kartoflanki, nakłuć drewniana szpilką, posmarować wodą i wstawić do nagrzanego piekarnik do 250 °C z wstawionym naczyniem z wodą. Piekarnik powinien pracować na termoobiegu. Wypiekać wg etapów pieczenia: I etap: 250°C -10 minut, II etap: 190°C - 50 minut, III etap: 150°C - 30 minut. Po 40 minutach pieczenia, chleb posmarować ciemnym piwem. Czynność smarowania powtarzać jeszcze 3 razy. Upieczony chleb odstawić do studzenia i odpoczynku na drucianej podstawce, na 12 godzin. ;) Gdy znajdę trochę czasu dodam zdjęcia.



Polecam też , jako ciekawostkę wypiek na liściach tataraku,można też podsypać kolendrę..powstaje cudny bukiet zapachowy z połączenia wszystkich składników..maki żytniej,tataraku..kolendry.Ciężko znaleźć tatarak. Zachował się tylko tam, gdzie jest najczystsza woda. Tatarak ma charakterystyczną harmonijkę wzdłuż liścia, u nasady kolor różowopurpurowy, a przy przełamaniu liścia i po roztarciu pięknie pachnie: bukiet zapachowy korzenno-cytrusowy z nutą imbiru i cynamonu. Po upieczeniu chleba zdejmujemy liście i pozostaje rustykalny wzór oraz zapach..Polecam :)

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: wtorek, 7 paź 2014, 21:32
autor: drgranatt
JoannaAsia pisze:olej z pestek dyni, tłoczony na zimno: 70 g
Bardzo fajny przepis ale cena chlebka dość wysoka. Sam olej z pestek dyni będzie kosztować około 8 zł. Cen reszty składników nie liczyłem.
Czy można ten olej zastąpić innym :?:

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: wtorek, 7 paź 2014, 22:25
autor: JoannaAsia
W odpowiedzi do "Drgranatt"
Oczywiście, że można dodać inny :) o mniej wyrazistym smaku. Olej z pestek dyni podkreśla kolor i smak. Dodam, że chlebek jest wilgotny w smaku.

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: wtorek, 7 paź 2014, 23:33
autor: olo 69
A ja z chlebem żytnim mam ostatnio kłopoty. Chlebek pięknie rośnie i się pięknie wypieka na zewnątrz, a w środku jest totalny zakalec.
Chlebek taki z dodatkiem słonecznika i siemienia lnianego piekę od roku i w ostatnich trzech wypiekach taki zonk mi się zdarzył.Wcześniej wszystko było ok. Myślałem, że to może wina piekarnika ale skoro na zewnątrz chlebek ładnie wypieczony, to chyba nie? Czy to może być wina mąki? Bo z tej ostatniej partii mąki, którą kupiłem mam takiego zonka.
Chlebek piekę na termoobiegu i temp. 180C jedną godzinę i trzy minuty.

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: środa, 8 paź 2014, 07:21
autor: ramzol
Ja robię z mieszanki zbóż różnych i w różnych proporcjach. Szukam i się uczę. Też zdarzyło mi się ostatnio, że chlebek był "mokry". Wyrabiam ciasto rękoma i robię tylko na zakwasie. Piekę 25min 200-220 potem 40min 150-180 bez termoobiegu. Nie wiem dlaczego się tak dzieje. Chyba za krótko chlebek przebywa w piekarniku. Wydaje mi się, że trafiliśmy fachowca w tej dziedzinie. Bardzo się z tego powodu cieszę.
Myślę że w Piątek się zabiorę za chlebuś tak się nakręciłem.

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: środa, 8 paź 2014, 07:46
autor: drgranatt
olo 69 pisze:A ja z chlebem żytnim mam ostatnio kłopoty. Chlebek pięknie rośnie i się pięknie wypieka na zewnątrz, a w środku jest totalny zakalec...
Ja ostatnio kupuję mąkę tylko w młynie. Mieszam w proporcjach 50:50 żytnią chlebową typ 720 i pszenną chlebową typ 750. Różnica w porównaniu ze sklepowymi szalona. Dodaje oczywiście różne ziarna.
Pierwsze 30 min z termoobiegiem 225°C a później 20 min bez termoobiegu 190°C. Moje foremki są małe bo wchodzi do nich 400 gram ciasta. na raz do piekarnika mieści się 8 takich foremek ale wolę takie niż 2-3 większe.

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: środa, 8 paź 2014, 23:42
autor: JoannaAsia
Możliwe, że chlebek żytni pieczony jest za krótko. Jeżeli pieczemy chlebek pszenno-żytni - jest mąka pszenna, powinny być też drożdże. Ciasto żytnie rośnie na zakwasie, pszenne na drożdżach. Mąka pszenna mocno zakwasza ciasto i chleb może wyjść za kwaśny. Jeśli dodaję do ciasta na chleby wybrane przyprawy, zawsze zaparzam je 5 minut po to, aby zmiękły i straciły na surowości a smak i zapach stał się delikatniejszy. Jeżeli chodzi o ilości, to najczęściej dodaję do ciasta 1% wybranej przyprawy. Na bochenek o wadze 1 kg zaparzam 1 łyżkę stołową (10 g) nasion kminku, czarnuszki lub kopru. Jednak najważniejsza jest mąka, przygotowanie i odpowiedni wypiek - o czym wszyscy wiemy. Czasem coś nie wychodzi - mój piekarnik np. dostał już w kość i też staram się dopasować temp. odpowiednią. Latem na jakimś wypadzie piekłam chlebek, rogaliki w nowym piekarniku koleżanki i było idealnie tak więc różnie to bywa. ;)

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: czwartek, 9 paź 2014, 08:03
autor: drgranatt
Koleżanko JoannaAsia, a co to jest kwas chlebowy i z czego składa się oprócz mąki i wody :?: Oprócz w/w w zakwasie występuje kilkadziesiąt różnych bakterii i drożdży, a najważniejsze to dzikie drożdże oraz bakterie odpowiedzialne za produkcję kwasu mlekowego i bakterie produkujące kwas octowy.
Nieprawdą więc jest Twoje stwierdzenie, że "Jeżeli pieczemy chlebek pszenno-żytni - jest mąka pszenna, powinny być też drożdże. Ciasto żytnie rośnie na zakwasie, pszenne na drożdżach. Mąka pszenna mocno zakwasza ciasto i chleb może wyjść za kwaśny." Zakwas można zrobić zarówno z mąki żytniej jak i pszennej lub z mieszanki obu a mąka pszenna wcale mocniej nie zakwasza. Zakwas jest niezbędny do upieczenia chleba z przewagą mąki żytniej. Inaczej chleb nie wyjdzie. Chleby na mące pszennej mogą być pieczone zarówno na drożdżach spożywczych, jak i na zakwasie.
Ja od lat wypiekam chleb na mieszance żytnio-pszennej i nie mam najmniejszego problemu z kwasowością i nie dodaję ani grama drożdży. Kwasowość regulujemy sobie sami długością dojrzewania zakwasu.

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: czwartek, 9 paź 2014, 09:17
autor: JoannaAsia
No cóż, oczywiście zgadzam się z Twoja teorią, ale są też i inne... Każdy ma prawo wyboru, nauki, doświadczenia. Wiem, że żytni musi mieć zakwas :), a jeśli jest już stary, dobrze przechowywany, podkarmiany... uniesie i podoła. Wypiekałam różne pszenno-żytnie na samym zakwasie, na który byłam już pewna, jak młodziutki to z odrobiną drożdży. Ostatnio rozmawiałam i słuchałam uważnie pewnej osoby która tym się zajmuje i właśnie stąd moja wypowiedź, a czy jest nieprawda? Hmm... Wydaje mi się, że wszystko zależy od tego czego szukamy, oczekujemy od wypieku. Ja zawsze uczę się, poszukuję i doświadczam. Pozdrawiam.

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: piątek, 10 paź 2014, 23:35
autor: olo 69
Niestety zmiana mąki nic nie dała. Chleb żytni jest pięknie upieczony na zewnątrz a w środku jakby w ogóle niedopieczony. Normalnie rzadka glajcha. Od roku nie miałem problemów a teraz ostatnie 4 próby i wszystko do kosza.
Jutro żona upiecze jakieś ciasto, aby wyeliminować złe działanie piekarnika. Ręce opadają :cry2:

Re: Odp: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: sobota, 11 paź 2014, 00:28
autor: michal278
Może to wina zakwasu. Spróbuj troszeczkę dosypać drożdży do niego.

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: sobota, 11 paź 2014, 08:25
autor: radius
michal278 pisze:Może to wina zakwasu
Może nie zakwasu a zaczynu :!: Jeśli zaczyn nam "przerośnie", zacznie opadać i na takim zaczynie wyrobimy ciasto, to chleb na 100% się nie uda. Co w takim wypadku zrobić? Ano do opadniętego zaczynu trzeba jeszcze raz dodać mąki i wody, wymieszać i poczekać (niestety) na powtórne wyrośnięcie :ok:

Re: Odp: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: sobota, 11 paź 2014, 09:25
autor: michal278
Radius zaczyn czy zakwas to samo. Zależy chyba od regionu. W Warszawie jak i Białymstoku mówią zakwas na chleb. Zakwas bo zakwasza się mąkę.

Re: Odp: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: sobota, 11 paź 2014, 20:23
autor: olo 69
michal278 pisze:Może to wina zakwasu. Spróbuj troszeczkę dosypać drożdży do niego.
Kuchenka sprawdzona na cieście, piecze pięknie.
Czyli pozostaje już tylko zakwas. Może za dużo dodawałem a on strasznie mocny się przez rok zrobił?
Z tym, że ja ciasto wyrabiałem dodając 300-400 ml zakwasu i 1/3 paczuszki drożdży babuniowych.
Zakwas wyjmuję z lodówki dodaję z 300 gram mąki razowej żytniej oraz wody i czekam. Jak zacznie wychodzić, ze słoika to robię ciasto.
Jutro zrobię już nie dwa, tylko jeden chlebek, ale zupełnie bez zakwasu, na samych drożdżach. Muszę wyeliminować przyczynę, a cierpliwości mi już trochę brakuje. :(

@ radius
Kurde, może i ten zakwas czy zaczyn, zdążył opaść? Ale żeby cztery razy chleb wyrósł i się w środku nie upiekł? Raczej mało prawdopodobne abym za każdym razem robił na opadniętym zakwasie, bo wcześniej takie jaja z chlebkiem mi się to nie zdarzyły.

Re: Odp: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: sobota, 11 paź 2014, 20:36
autor: drgranatt
olo 69 pisze:Kurde, może i ten zakwas czy zaczyn, zdążył opaść? Ale żeby cztery razy chleb wyrósł i się w środku nie upiekł? Raczej mało prawdopodobne abym za każdym razem robił na opadniętym zakwasie, bo wcześniej takie jaja z chlebkiem mi się to nie zdarzyły.
@olo 69, a może ktoś nieżyczliwy rzucił czary na twoje wypieki :bezradny:

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: sobota, 11 paź 2014, 20:42
autor: olo 69
Kurde, sąsiadowi tak smakował chlebek, że dałem mu przepis ostatnio. Może jemu wychodzi a mi nie ;)

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: sobota, 11 paź 2014, 20:50
autor: drgranatt
No widzisz, już idziesz teraz dobrym tropem. Przyciśnij sąsiada a może puści farbę ;)

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: sobota, 11 paź 2014, 20:50
autor: olo 69
Tak zrobię :mrgreen:

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: niedziela, 12 paź 2014, 08:09
autor: radius
michal278 pisze:Radius, zaczyn czy zakwas to to samo. Zależy chyba od regionu.
No właśnie, że nie. Zakwas to ta pierwsza porcja ciasta "wychodowana" przez nas po raz pierwszy lub odebrana z zaczynu przygotowanego do wyrabiania chleba. Moja teściowa nazywała taką porcję przechowywaną do kolejnego wypieku chleba, naciastkiem. Taki zakwas przechowujemy w lodówce (można również ususzyć lub zamrozić) i czeka sobie spokojnie aż go łaskawie ogrzejemy i dokarmimy przy kolejnej produkcji własnego chlebka. Najlepiej opisane jest to tutaj http://www.moja-piekarnia.pl/2008/07/08 ... jny-chleb/
@olo 69, a może ciasto robisz za rzadkie :?: A może temperatura w piekarniku ci "ucieka" :?: No, bo nie widzę innej przyczyny jeżeli do tej pory chlebek ci się udawał :bezradny: Aaa, jest jeszcze możliwość, że zmieniłeś gatunek mąki. Czasem może trafić się jakaś felerna partia, ale to mało prawdopodobne :hmm:

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: niedziela, 12 paź 2014, 09:43
autor: drgranatt
@ olo 69, ja ostatnio robiłem z mąki żytniej razowej typ bodajże 1800. Chlebek wyszedł i jest dobrze wypieczony ale nie chciał wyrosnąć tak jak należy. Jedno jest pewne, z mąki żytniej nie jest łatwo. Tylko babcia na wsi w piecu chlebowym z mąki żytniej piekła jak należy ale trzeba też oddać, że i mąka była zdecydowanie inna.
Nie wiem w czym jest rzecz ale od kiedy mąki kupuję w małym młynie chlebek wychodzi lepszy i smaczniejszy.

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: niedziela, 12 paź 2014, 10:48
autor: olo 69
@radius
Ciasto za rzadkie na pewno nie jest. Raczej jest gęste. Skoro wczoraj żona w tym samym piekarniku upiekła piękny biszkopt, to wina piekarnika też raczej nie. Mąkę najpierw miałem z rynku, a trzy dni temu przywiozłem z młyna. Nic to nie dało.
Spróbuję jutro bez zaczynu czy jak się to zwie. ;)

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: niedziela, 12 paź 2014, 11:29
autor: radius
No, to pozostają już tylko krasnoludki srające do mąki :mrgreen:

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: poniedziałek, 13 paź 2014, 21:58
autor: olo 69
Dzisiaj odbyła się próba bez zakwasu i nic to nie dało. Chleb jest nadal praktycznie wcale nie upieczony w środku. Jedynie co, to skórka dookoła pięknie upieczona. Póki co wyczerpałem już chyba wszystkie możliwości.
To wygląda tak, jakby chleb się piekł na zewnątrz a w środku tylko gotował. Jedyne co przychodzi mi do głowy to zarobić jeszcze raz chlebki i spróbować upiec u sąsiada. ;)
A jeszcze lepszym pomysłem będzie zrobienie z mąki żytniej wódeczki a kupowanie chleba w sklepie, bo już od pieczenia chlebka mam :odlot:

Re: Odp: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: wtorek, 14 paź 2014, 09:24
autor: michal278
Piekarnik może szaleje, albo mąka, albo.. Masz dzikusy w domu. Gdzieś kiedyś czytałem o takich problemach. Pomógł ponoć siarczan miedzi.

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: wtorek, 14 paź 2014, 15:16
autor: olo 69
Mam siarczan miedzi, tylko co mam z nim zrobić?

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: wtorek, 14 paź 2014, 20:23
autor: wawaldek11
Przed przygotowaniem chleba/ nastawu rozpyla się roztwór w pomieszczeniu.
Podobno eliminuje dzikie drożdże z powietrza.
Próbowałem - było dobrze, teraz nie pryskam i też jest o.k.

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: wtorek, 14 paź 2014, 20:54
autor: drgranatt
wawaldek11 pisze:Przed przygotowaniem chleba/ nastawu rozpyla się roztwór w pomieszczeniu.
Podobno eliminuje dzikie drożdże z powietrza.
Moja babcia nigdy nic niczego nie rozpylała i zawsze było dobrze więc to chyba nie ten powód czy przyczyna.
Jak ma wyjść to wyjdzie i żadne tam rozpylanie chemikaliów nie pomoże. Właśnie w tej chwili wyjąłem chlebek z piekarnika zrobiony na zakwasie. Wyszedł super.
olo 69, nie pieczesz od dzisiaj więc musi być jakaś przyczyna. Może temperatura, może konsystencja :bezradny:
DSCF9398.JPG
DSCF9400.JPG

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: wtorek, 14 paź 2014, 21:46
autor: olo 69
To prawda, nie piekę od dzisiaj. Piekę od roku. A teraz sobie dałem trochę czasu na odpoczynek od chlebka, bo mam dość :bardzo_zly:

Re: Odp: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: wtorek, 14 paź 2014, 23:20
autor: michal278
Należy pamiętać o tym że kiedyś były inne warunki w domostwach. A u mnie w domu na początku było ok, ale potem się zepsuł. Po zastosowaniu piro w domu chlebem wychodzi extra.

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: wtorek, 21 paź 2014, 23:29
autor: ramzol
Mi poszło dużo lepiej jak ostatnio. Ale jeszcze nie to w środku. Włączyłem termoobieg dół, wcześniej piekłem na góra/dół bez termo obiegu. A i dodałem drożdży bo zakwas się podnieść nie chciał. Przedłużyłem też czas w piekarniku o III etap 150'C 20min Mąka żytnia Razowa 2000 i 750
1.jpg
edit: Drgranatt Jakie duże masz foremki w cm nie kilogramach :D

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: niedziela, 2 lis 2014, 18:55
autor: olo 69
Mi w końcu się udało. Co prawda nie sam żytni, ale upiekłem żytnio-pszenny. Wyrósł pięknie i w końcu pięknie w środku jest upieczony. :)
Tfu, tfu na psa urok, może w końcu zła passa przełamana ;)

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: poniedziałek, 3 lis 2014, 22:37
autor: ramzol
7.jpg
6.jpg
Olo 69 Co zmieniłeś, że się w końcu udało. Ja muszę mieć "ciężki" chlebek, taki lubię :ok:

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: poniedziałek, 3 lis 2014, 22:57
autor: olo 69
w sumie zmieniłem tylko jedną rzecz. Zamiast samej mąki żytniej użyłem połowę pszennej.
Ale sukcesywnie będę zmniejszał ilość maki pszennej, bo ja chcę mieć chleb jak najbardziej żytni.
Ale ważne, że się w końcu coś dobrze upiekło. :lol:

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: wtorek, 4 lis 2014, 00:38
autor: klodek4
No to gratulacje, bo już uwierzyłem w te srające krasnoludki. :mrgreen:

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: poniedziałek, 29 gru 2014, 07:58
autor: Matka Teresa
olo 69 pisze:A ja z chlebem żytnim mam ostatnio kłopoty. Chlebek pięknie rośnie i się pięknie wypieka na zewnątrz, a w środku jest totalny zakalec.
Chlebek taki z dodatkiem słonecznika i siemienia lnianego piekę od roku i w ostatnich trzech wypiekach taki zonk mi się zdarzył.Wcześniej wszystko było ok. Myślałem, że to może wina piekarnika ale skoro na zewnątrz chlebek ładnie wypieczony, to chyba nie? Czy to może być wina mąki? Bo z tej ostatniej partii mąki, którą kupiłem mam takiego zonka.
Chlebek piekę na termoobiegu i temp. 180C jedną godzinę i trzy minuty.
Ja nie zalecam termoobiegu. Spróbuj może podnieść temperaturę do 200-210 stopni (grzałki góra-dół) i skróć czas do 45-50 minut. Jeżeli używasz samej mąki żytniej (bez dodatku pszennej) to 50 minut powinno być dobrze.
ramzol pisze:Ja robię z mieszanki zbóż różnych i w różnych proporcjach. Szukam i się uczę. Też zdarzyło mi się ostatnio, że chlebek był "mokry". Wyrabiam ciasto rękoma i robię tylko na zakwasie. Piekę 25min 200-220 potem 40min 150-180 bez termoobiegu. Nie wiem dlaczego się tak dzieje. Chyba za krótko chlebek przebywa w piekarniku. Wydaje mi się, że trafiliśmy fachowca w tej dziedzinie. Bardzo się z tego powodu cieszę.
Myślę że w Piątek się zabiorę za chlebuś tak się nakręciłem.
Żytnie często wychodzą w środku lekko wilgotne, taka już ich specyfika. Ale 150-180 stopni to zdecydowanie za niska temperatura.

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: niedziela, 18 sty 2015, 09:47
autor: Atrax
Jeśli chleb jest w środku surowy a na zewnątrz upieczony to pewnie zacząłeś piec chleb nie wyrośnięty, piekłeś w za wysokiej temperaturze za krótko. Nie wiem z jakiej był mąki, ale jeśli był z samej żytniej to on gorzej wyrasta, jest trudniejszy do zrobienia. Zrób chleb z maki pszennej i żytniej 50/50%, nie rób zbyt dużego, najlepiej taki w foremce, do 1 kg. wagi. Najpierw termoobieg, a potem dolne grzałki. Reguluj temperaturę tak aby nie przypalić góry. Pieczenie 35-45 minut. Fajnie jest posypać chleb słonecznikiem albo makiem. Powodzenia.

Przed pieczeniem wypróbuj drożdże czy mają moc.

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: czwartek, 26 lis 2015, 10:21
autor: Pickaroon
Dlaczego nie sadzicie sobie dyni sami? 1 m2 w rogu ogrodu na kompostownik. Tam idzie warstwa szarego kartonu, na to trochę patyków, potem wszystko, co zgrabimy spod drzew jesienią, trawa z kosiarki, chwasty z pielenia, materiał z przycinek roślin, resztki z garnka. Utrzymywać w stanie lekko/średnio wilgotnym, ale nie skąpane w wodzie, bo nadmiar wody i brak tlenu uruchomią procesy gnilne. Na skraju kompostu w skopaną ziemię wsadzamy wiosną pestki dyni lub sadzonkę wyhodowaną w kubku po śmietanie. Polecam odmianę Hokkaido (alt: Potimaroon), która rosnąc może się piąć po altanie, pergoli lub (mocnym!) ogrodzeniu. Jest delikatna, aromatyczna, nie wymaga obierania ze skórki. Ale generalnie każda dynia, tak posadzona, da czadu! :)

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: czwartek, 15 wrz 2016, 21:03
autor: zielik93
Witam piekarzy :) Czy wasz chleb żytni także jest taki klejący nie da się go uformować jak pszenny ? Czy wasze zakwasy pięknie rosną ? ja swój hodowałem na mące żytniej i jak go dokarmiam to jakoś spektakularnie nie rośnie...

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: czwartek, 15 wrz 2016, 21:17
autor: radius
Chleb 100% żytni zawsze będzie "ciężki" i lekko klejący. I do tego, tak jak piszesz, przy wyrastaniu bez foremki będzie się "rozpływał".
Co do zakwasu, to robię go tylko na mące żytniej typu 720 i zawsze rośnie jak głupi :)

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: czwartek, 15 wrz 2016, 21:19
autor: zielik93
Mój jest zbyt młody, może podzielił by się ktoś zakwasem jakimś starszym ? Zapłącił bym za przesyłkę, chleby piekę już długo, dłużej niż gotuję, pszenne zawsze mi wychodzą ale żytni ....

Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: piątek, 16 wrz 2016, 02:41
autor: robert4you
Ja mam zakwas który ma ponad 10 lat , mogę wysłać. Ale zanim będziemy tak się bawić to napisz ile ma twój że twierdzisz że jest za młody.
A tak wogóle to chleb najlepiej wychodzi pieczony w garnku "rzymskim", jest taki jak z prawdziwego pieca chlebowego.

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: piątek, 16 wrz 2016, 08:18
autor: drgranatt
zielik93 pisze:Witam piekarzy :) Czy wasz chleb żytni także jest taki klejący nie da się go uformować jak pszenny ?
Możesz trochę wspomóc się przy wyrabianiu dodając oleju, powiedzmy 25ml/kg mąki.

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: piątek, 16 wrz 2016, 16:11
autor: zielik93
mój zakwas ma 1,5miesiąca

Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

: niedziela, 18 wrz 2016, 21:00
autor: robert4you
Domniemam że ma już kilkanaście " przebiegów" . Jeśli tak to nie jest za młody.