Strona 1 z 1

Kokosowica

: poniedziałek, 6 sty 2014, 13:42
autor: Kamal
A oto przepis:

-6kg cukru
-20l wody
-4kg wiórków kokosowych
-drożdże gorzelne

Wiórki wygotowujemy w 16l wody, cedzimy i odstawiamy na 2 doby. Po tym czasie ściągamy płyn, podgrzewamy go i rozpuszczamy w nim cukier. Następnie przelewamy go do fermentatora, i uzupełniamy wodą do 20l. Dodajemy drożdże. Po skończonej fermentacji destylujemy.

Można też zrobić nastaw na cukrówkę i go przedestylować. W destylacie macerować przynajmniej 2 tygodnie wiórki kokosowe, i na 2 destylację. Podczas destylacji, można też wrzucić do kotła trochę wiórków kokosowych dla zwiększenia aromatu.

Re: Kokosowica

: wtorek, 14 sty 2014, 13:15
autor: gr000by
To twój przepis czy znaleziony w czeluściach kopalni wiedzy zwanej Internetem? Próbowałeś go już wykonać? Brzmi ciekawie, a że zabieram się do budowy elementu aromatyzującego do swojego garnkowca to będę mógł eksperymentować z ginem i podobnymi alkoholami. Kokosowicę (w wariancie drugim - moczonym w mocnym alkoholu) dowartościowałbym wiórkami kokosowymi umieszczonymi w puszce aromatyzującej, mogłoby wtedy być ciekawie - szczególnie, że będę miał wiórki kokosowe wymoczone w rumie...

Re: Kokosowica

: wtorek, 14 sty 2014, 14:23
autor: Kamal
Nie, przepis jest mój, został opracowany na podstawie przepisu na wino. Szukałem kiedyś przepisu na taki trunek, ale nie znalazłem. Jeszcze go nie mogłem wypróbować, z powodu braku czasu. Ale nie długo się za nie go zabieram. Robiłem tylko eksperymenty na wiórkach, żeby wiedzieć jakiego smaku spodziewać się w nastawie.
Wiórki zawierają ~20% węglowodanów, może wie ktoś czy to są cukru proste?

Re: Kokosowica

: niedziela, 9 lut 2014, 22:52
autor: GRZEŚ141
Koledzy bardzo ciekawe, a wiórki jakoś przygotowujecie do macerowania, lub do puszki aromatyzującej?

Re: Kokosowica

: poniedziałek, 10 lut 2014, 08:37
autor: Kamal
Ja jak macerowałem, to wsypałem wiórki prosto z paczki.

Re: Kokosowica

: wtorek, 11 lut 2014, 20:43
autor: SZAKIREK15
Jak zamierzasz do destylować - na kolumnie ?

Re: Kokosowica

: wtorek, 11 lut 2014, 21:31
autor: gr000by
Na potstillu, żeby zachować możliwie dużo aromatu.

Re: Kokosowica

: wtorek, 11 lut 2014, 23:11
autor: HomoChemicus
A czy kolega grOOOby mógłby przybliżyć budowę i działanie tej puszki aromatyzującej np. w nowym temacie?
Nigdzie nie mogę czegoś konkretnego znaleźć, a bardzo mnie to interesuje.

Re: Kokosowica

: środa, 12 lut 2014, 08:48
autor: gr000by
Mniej więcej to wygląda tak http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 3601#73601. Mój sprzęt jeszcze nie ma dorobionych półeczek z siatki i jest mniejszych rozmiarów, ale jak zajdzie taka potrzeba, to i to się zrobi. Zdjęcia będą jak do mnie dotrze.

Re: Kokosowica

: czwartek, 13 lut 2014, 00:36
autor: SZAKIREK15
Jak już zrobisz Kokosowicę to podziel się uwagami, czy wyszło tak jak chciałeś, czy też smak odbiega od oczekiwanego?

Re: Kokosowica

: czwartek, 13 lut 2014, 07:49
autor: Kamal
Zrobiłem rum kokosowo - owocowy. Dzisiaj go spróbuję i ocenię. :-)

Re: Kokosowica

: czwartek, 3 kwie 2014, 22:40
autor: Many
Jak ocena rumu? Sam skroiłem kokosa na drobno, dodałem kilka ziaren kawy zalałem ok. 70% trunkiem i tak stoi już rok, wytrąciło się coś z tego (chyba tłuszcz z kokosa) i opadło na dół, niestety smaku i zapachu w tym... jakoś mało. Może puścić to na pot stilu razem z kokosem? tylko co z tym osadem z dołu, też dodać czy odcedzić?

Pozdrawiam

Re: Kokosowica

: piątek, 4 kwie 2014, 00:25
autor: Pretender
Osad zdecydowanie oddzielić. Spróbuj jeszcze raz maceracji.

Re: Kokosowica

: piątek, 4 kwie 2014, 08:11
autor: gr000by
Przesadziłeś z czasem moczenia kokosa w alkoholu na moje oko. Ja po tygodniu moczenia kokosa (wiórki) w 40% rumie odczuwałem delikatną goryczkę, jak moczyłem go 2-4 dni to nie było śladu po tej goryczce. A trunek wbrew pozorom wyszedł równie aromatyczny. Klarowną część zlej i odstaw, możesz nią zalać świeże wiórki kokosa (uprzednio przepłukane zimną wodą na sitku) na 2-3 dni. Osad możesz spróbować przefiltrować przez filtr do kawy - ale uprzedzam, idzie to dość opornie. Na koniec możesz jeszcze spróbować dosłodzić próbkę i skosztować ją na drugi dzień - cukier uwypukli smak kokosa i będzie on wyraźniejszy.

Re: Kokosowica

: piątek, 4 kwie 2014, 08:59
autor: Kamal
Kokos, jest lekko wyczuwalny, ponieważ zdominował go smak owoców. ;-)
Rok maceracji, to stanowczo trochę za długo. Czas maceracji, zależy od ilości użytych wiórków kokosowych, i od intensywności smaku jaki chcemy uzyskać. Chociaż kokos daje nie zbyt mocny aromat. Ale kontrola, smakowa podczas maceracji, jest nawet obowiązkowa. Nie wolno polegać, tylko na czasie. ;-)

Re: Kokosowica

: piątek, 4 kwie 2014, 13:53
autor: Many
Może rzeczywiście zbyt długo je trzymałem, ale najzwyczajniej w świecie zapomniałem, że coś takiego zrobiłem. Spróbuje to jakoś odzyskać, bo % troszkę szkoda.

Re: Kokosowica

: poniedziałek, 26 lis 2018, 21:37
autor: Kamal
Obrazek
I pomyśleć, że 6kg mąki kokosowej + 3kg cukru + 33L wody = papka 60L prawie. :shock:
K.

Re: Kokosowica

: niedziela, 6 sty 2019, 19:41
autor: michal278
A może destylacjia takiej pulpy..

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka