Strona 1 z 1

Zamarzanie alkoholu

: sobota, 4 lut 2017, 07:35
autor: użytkownik usunięty
Witam wszystkich.
Nie wiem czy temat ten był poruszany na forum, ale chciałbym poruszyć temat zamarzania psotki.
Dorobiłem dwie, 50ml próbki do ok.40% różnymi wodami : żywiec (zawartość związków mineralnych 230mg/l), oaza (zawartość związków mineralnych 310mg/l) i trzecią, nieco większą, 80ml próbkę wodą demineralizowaną również do ok. 40%.
Po niezbyt mocnym ochłodzeniu, na powierzchni każdej z próbek, pływał ledwo widoczny i tylko "pod światło" delikatny kożuszek, który rozrywał się pod wpływem zamieszania a gdy temperatura wzrosła, tego dziwnego nalotu już nie było widać.
Następna sprawa to zamarzanie alkoholu, a dokładniej pisząc tychże próbek.
Ponownie zostały ochłodzone, tym razem temperaturą zamrażarki do ok.-19*C i dwie dorobione wodami mineralnymi zamarzyły, a próbka z wodą demineralizowaną nie zamarzła. Nie zrobiły się bryły lodu, lecz wyglądało to raczej na pulpę, lub jak na zmielony lód w mikserze. Próbki przebywały tuż obok siebie, w tej samej szufladzie przez 12h. Po odmrożeniu psotka była czysta, jednak po nabraniu temperatury pokojowej na dnie szklanki zauważyłem wytrącony, biały osad- kilkadziesiąt drobnych "pyłków". Dało się to elegancko przefiltrować.
Zapach wszystkich próbek pozostał nie zmieniony, lecz smak dorobionych wodami mineralnymi raczej mdły i pozbawiony procentów.
Moim zdaniem do konsumpcji nadawała się tylko próbka rozcieńczona wodą demineralizowaną.
Dodatkowo dorabiałem różnymi wodami do 30% i poniżej 20%- brak zmętnienia.
Proszę Państwa zaintrygowały mnie wyżej opisane sprawy i pytania oczywiste. Dziękuję i pozdrawiam.

Re: Zamarzanie alkoholu

: sobota, 4 lut 2017, 07:50
autor: radius
Odpowiedź jest bardzo prosta.
Znane twierdzenie, że woda zamarza w temperaturze 0 st.C jest prawdziwe tylko, jeśli woda zawiera zanieczyszczenia. W twoim wypadku minerały. To one stają się zaczątkiem krystalizacji i powstania lodu. Im mniej zanieczyszczeń, tym niższa temperatura zamarzania. Brak zanieczyszczeń pozwala obniżyć temperaturę wody bez zamarzania. Jeszcze niedawno granicą utrzymania czystej wody stanie ciekłym było -41 st. C. Naukowcy z Uniwersytetu Utah schłodzili wodę do temp. -48 st. C i to jest w tej chwili granica zamarzania.

Re: Zamarzanie alkoholu

: sobota, 4 lut 2017, 11:38
autor: wawaldek11
W swojej zamrażarce na ogół mam -25 - 27*C. Czysta o mocy 40% jeszcze mi nie zamarzła, jedynie zrobiła się gęsta, oleista.
Podobnie było z wymrażanymi nalewkami: z kwiatów bzu i jarzębiny. Po przemrożeniu szybciej się klarowały. Metodę zasłyszałem podczas zwiedzania piwnic za Starką w Szczecinie - jeszcze wtedy Polmosu. Wymrażano jarzębiak, bo źle się filtrował.

@radius - z przemrożeniem wody bawię się prawie co roku - jak są silne mrozy. Mam nieogrzewany garaż, a w nim kilka butelek kranówy w petach po żywieckiej. W czasie mrozów kontroluję wstrząsając butelką czy to już? Gdy już przemarznie, to wstrząśnięta momentalnie przechodzi w stan stały - proces jest bardzo widowiskowy - pojawiają się krystalizujące igły lodowe, które przeszywają wodę w różne strony. Trwa to zaledwie kilka sekund. Od razu nie zamarza na kamień, tylko raczej na kaszkę lodową. Po dłuższej chwili kryształki lepiej połączą się i można taką butelką napier....ć :mrgreen:
Ale na kilka butelek potrafi któraś zamarznąć od razu - czyli są w środku zanieczyszczenia lub ostre krawędzie i tam zaczyna się krystalizacja.

Re: Zamarzanie alkoholu

: sobota, 4 lut 2017, 12:49
autor: michal278
Ja często przemarzam nalewki, szczególnie owocowe. Tak jak pisze WaWald, wtedy się lepiej filtrują. Swoją drogą też polecam beczkę dębową czasem wystawić na mróz.

Re: Zamarzanie alkoholu

: sobota, 4 lut 2017, 12:57
autor: Pretender
Ogólnie mówiąc, alkohol tyle "wytrzyma" ile ma %.

Re: Zamarzanie alkoholu

: niedziela, 5 lut 2017, 08:41
autor: użytkownik usunięty
Proponuję zapoznać się z tym linkiem http://www.gazetakrakowska.pl/strefa-bi ... ,10153770/
a zwłaszcza z komentarzem gościa o nicku "delikatny konsument" i proszę o wyjaśnienie.
Pozdrawiam

Re: Zamarzanie alkoholu

: niedziela, 5 lut 2017, 10:07
autor: zlomnik
Poważne źródło, w byczą żółć w piwie i chemitrailsy też wierzysz?

Re: Zamarzanie alkoholu

: niedziela, 5 lut 2017, 13:38
autor: użytkownik usunięty
Pisz co chcesz, ale Twoje pytanie nic mi nie wyjaśniło. Mimo to dziękuję. Po za tym słyszałem o wielu przypadkach z różnych źródeł o zamarzniętej wódce i to znanych marek. Czy na proces zamarzania może mieć wpływ kształt i np. grubość szkła ? Z tego co wiem, wódka to 40% wodny roztwór alkoholu i może to woda zamarzła a nie spirytus ?
Pozdrawiam

Re: Zamarzanie alkoholu

: niedziela, 5 lut 2017, 14:22
autor: Zygmunt
Ale czego nie rozumiesz? Mieszanina etanolu i wody zamarza w różnej temperaturze w zależności od stężenia etanolu.

Obrazek
Dla 40% jest to -23 stopnie, czyli każda zamrażalka jest w stanie nam taką flaszkę zamrozić na kość. Zwłaszcza, że jeżeli w zamrażalniku ustawione jest -15, czy -18, to nad rurką z czynnikiem lub na tyle zamrażalnika- w zależności jak rurki są poprowadzone- temperatura jest znaaacznie niższa. Teorie spiskowe o dolewaniu Borygo można włożyć oczywiście między bajki, do wódek dodawano glicerynę, ale nie glikol etylenowy.

Zamarzanie alkoholu

: poniedziałek, 6 lut 2017, 03:11
autor: herbata666
Szczególnie do smakowych żeby zwiększyć ich oleistość.
Chodzi oczywiście o glicerynę


Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Re: Zamarzanie alkoholu

: niedziela, 27 sie 2017, 10:23
autor: dibi
Odgrzeję kotleta, bo mnie koledzy o to męczą.
Sklepowa mi nigdy w zamrażalce nie zamarzła. Ani żadnemu z moich kolegów. Nasza zamarza regularnie.
Czy można to tłumaczyć tak, że w sklepowej są domieszki, które utrudniają zamarzanie? Czy odwrotnie: sklepowa jest lepiej filtrowana, i nie zawiera jąder krystalizacji?

Re: Zamarzanie alkoholu

: niedziela, 27 sie 2017, 15:54
autor: użytkownik usunięty
Kiedyś również miałem podobne wątpliwości ale koledzy, kilka postów wyżej szybko mi to wyjaśnili.
Każda wódka kiedyś zamarznie...
http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/ ... ,id,t.html

Zamarzanie alkoholu.

: wtorek, 21 lip 2020, 15:06
autor: Ginter14
Destylat 96% rozrobiony z wodą do 40% zamarza. Ktoś może to wytłumaczyć?

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Re: Zamarzanie alkoholu.

: wtorek, 21 lip 2020, 15:12
autor: Kamal
Ponieważ spirytus zamarza w -114*C chyba , a wódka to mieszania wody i alkoholu etylowego.
Wódka 40% zamarza przy -27*C.
K.

Re: Zamarzanie alkoholu.

: wtorek, 21 lip 2020, 15:41
autor: użytkownik usunięty

Re: Zamarzanie alkoholu.

: wtorek, 21 lip 2020, 15:54
autor: Ginter14
Ale sklepowa nie zamarzła?

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Re: Zamarzanie alkoholu.

: wtorek, 21 lip 2020, 18:40
autor: rozrywek
Praw fizyki pan nie zmienisz i nie bądź pan głąb.
Należy wpuszczać do zamrażalki butelki w krawatach. Bo butelka w krawacie jest mniej awanturująca się. :D
Zamrozi się woda której było w mieszaninie 66 procent plus zanieczyszczenia. I wyjdzie gęste boskie coś jakby cię pan Jezusek bosą stópką po gardziołku przejechał.
To oczywiście żarty.

Inna opcja jest taka że to nie miało wcale 40% tylko mniej.
Inna że masz nieźle ustawioną zamrażarkę i ci agregat co chwilę ją załącza.
Ciekłego azotu raczej w domu nie masz

Granica zamarzania się zmienia razem z procentem zawartego w mieszaninie alko.

Nie pij wódki 40-stki. Pij 45. Będziesz pan zadowolony. :ok:

Re: Zamarzanie alkoholu.

: wtorek, 21 lip 2020, 22:08
autor: Ginter14
Rozrywek
Więcej dowodów bo ja też tak potrafię. Interesuja mnie badania lub jakieś doświadczenia. Dlaczego nasze zamrza, a sklepowe nie.?

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Re: Zamarzanie alkoholu.

: wtorek, 21 lip 2020, 23:10
autor: Kamal
Bo pewnie chrzczona jest. ;)
K.

Re: Zamarzanie alkoholu.

: wtorek, 21 lip 2020, 23:35
autor: akczak
Kolego @Ginter14 nasze nie zamrza tylko Twoje!
Po dolaniu wody upewnij się że jest dobrze wymieszane jak tego nie zrobisz to częściowo może zamarzać.

Re: Zamarzanie alkoholu.

: środa, 22 lip 2020, 06:21
autor: johnex
Mój "swojak" nie zamarza bo nie wkładam go do zamrażarki. Dobry alkohol ma smakować gdy ma temperaturę pokojową. Mrożenie to tylko maskowanie niedoskonałości.

Re: Zamarzanie alkoholu.

: środa, 22 lip 2020, 12:29
autor: Ginter14
Przy kolejnym rozrabianiu użyje mieszadła i kilka tygodni odczekam niech się dobrze przegryzie

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Re: Zamarzanie alkoholu.

: środa, 22 lip 2020, 16:05
autor: Góral bagienny
Sklepowa też zamarza ;).
Wsadziliśmy kiedyś Finlandię do zamrażalnika i nie zamarzła do końca ale sporo lodu było :) do kieliszka nie dało się nalać bo lód blokował.

Re: Zamarzanie alkoholu.

: środa, 22 lip 2020, 21:28
autor: lesu.pl
Skoro woda w wódeczce zamarza to należałoby sprawdzić poszczególne frakcje, czyli to co zamarzło (i ile ma % po rozmrożeniu w temp 20 stopni) i tego co nie zamarzło. Jak ktoś ma możliwość solidnego wymrażania - wnioski mogą być ciekawe. Pozdrawiam.

Re: Zamarzanie alkoholu

: niedziela, 26 lip 2020, 12:36
autor: rozrywek
@ginter14.
Ja w formie żartu to dodałem o zanieczyszczeniach.
Uważamy że spirytus to 96 procent alko i reszta to woda tak?
Wyobraź sobie że ten spiryt nie zawiera tylko etanolu. Zawiera jeszcze wiele innych związków.
Musiałby to być alko w czystej postaci.
Tak samo i woda. Inaczej się zachowa jakby była w idealnie czystym stanie h2o.
Inaczej to wyjaśnię: deszcz. Deszcz naprawdę nie pada tylko śnieg. Który w trakcie się roztapia. Ale aby powstał potrzebuje jednej drobinki czegoś. Wystarczy tej fizyki. Aby powstał kryształek. Płatek śniegu.
Ps: mi tam jeszcze nic nie zamarzło. Zawsze rozrabiam urobek trochę wyżej. A wódka ma być dobrze zimna a nie gęste zamrożone coś.

Re: Zamarzanie alkoholu

: niedziela, 26 lip 2020, 21:10
autor: Kòpôcz
Nie kumam o co te boje... Wymrażanie alkoholu to metoda znana od stuleci. Powstała przypadkiem gdzieś w zakonnych piwnicach, teraz robi się to celowo dla podbicia woltażu i kumulacji aromatów. Najmocniejsze piwo świata (wiarygodne - "The end od history") ma 55% właśnie dzięki kontrolowanemu wieloetapowemu wymrażaniu zeń wody. Tabelę podał Zygmunt.

Re: Zamarzanie alkoholu

: poniedziałek, 27 lip 2020, 03:42
autor: użytkownik usunięty
Kòpôcz pisze:Najmocniejsze piwo świata (wiarygodne - "The end od history") ma 55% .
To prawda, ale.... :D

https://youtu.be/r8NKSn0hdXg
:ok:

Re: Zamarzanie alkoholu

: poniedziałek, 27 lip 2020, 07:13
autor: Kòpôcz
Napisałem przecież, że wiarygodne - moc Snake Venoma jest wątpliwa. No chyba, że coś się zmieniło i udało się im udowodnić moc tego piwa - już nie jestem zbyt na bieżąco. The end of history, jak nazwa mówi miało zakończyć potyczki browarów na największego mocarza. ;)

Re: Zamarzanie alkoholu

: wtorek, 18 sie 2020, 23:17
autor: domaniqs
Witam,
a może po prostu za szybko wrzuciliście destylat do zamrażarki? Kontrakcja objętości zajmuje około 2 tygodni:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kontrakcj ... to%C5%9Bci
Pozdro
Maciek

Re: Zamarzanie alkoholu

: poniedziałek, 2 sie 2021, 00:28
autor: Ginter14
Rozcieczylem destylat do 40% z podwójnej rektyfikacji, który przegryzal się 2 tyg. Po włożeniu do zamrażarki -23 zamarzł po 2 dniach. Miałem kilka butelek 40% sklepowych i nie zamarzły po 2 dniach?
Wodę do rozcieńczania używam żywiecki kryształ o małej mineralizacji ok 60mg/l.
Ktoś może to wytłumaczyć?

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Re: Zamarzanie alkoholu

: poniedziałek, 2 sie 2021, 08:12
autor: moszeusz
Być może miałeś delikatnie zakurzone butelki. Kurz działa jako zarodniki krystalizacji i przyspiesza zamarzanie. Być może gdybyś sklepową np. wstrząsnął po trzymaniu w zamrażarce też zaczęłaby zamarzać. Ewentualnie - kwestia stężenia alkoholu, w sklepowej może być ciut więcej.

Re: Zamarzanie alkoholu

: poniedziałek, 2 sie 2021, 08:20
autor: Ginter14
Robiłem doświadczenie też z wódką sklepowa 37.5% i również nie zamarzła...


Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Re: Zamarzanie alkoholu

: poniedziałek, 2 sie 2021, 19:13
autor: Rebeli@nt
Ginter14 pisze:Rozcieczylem destylat do 40% z podwójnej rektyfikacji, który przegryzal się 2 tyg. Po włożeniu do zamrażarki -23 zamarzł po 2 dniach. Miałem kilka butelek 40% sklepowych i nie zamarzły po 2 dniach?
Musisz mieć chyba zamrażarkę jakąś przemysłową :shock: bo praktycznie wszystkie spotykane na rynku mrożą do -18`C
Ale nawet gdybyś miał przemysłową, to nie powinna zmrozić ci wódki 40% przy -23`C, bo ta "zamarza" dopiero w temperaturze -26,95`C
Najprawdopodobniej musisz zmienić alkoholomierz.

Re: Zamarzanie alkoholu

: poniedziałek, 2 sie 2021, 19:29
autor: Ginter14
Ten alkoholomierz na sklepowej wódce czy moim destylacie pokazuje tyle samo w temp 20⁰C.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Re: Zamarzanie alkoholu

: poniedziałek, 2 sie 2021, 21:06
autor: jakis1234
Musisz mieć chyba zamrażarkę jakąś przemysłową :shock: bo praktycznie wszystkie spotykane na rynku mrożą do -18`C
Niekoniecznie, to zamrażalniki mrożą do -18. Mam zamrażarkę Liebherra, taka domową z szufladami.
Minimalna temperatura, którą osiąga to -32 stopnie.
A co do zamarzania alkoholu, skoro 40% alkohol zamarza przy około -27 stopni, to nie widzę możliwości, żeby zamarzł przy -23.
Coś nie tak z pomiarem. Może tam gdzie miałeś swoją wódkę temperatura była lokalnie niższa?
To różnica niecałe 4 stopnie, w zamrażarce może się zdarzyć, ewentualnie Twój alkohol miał mniej niż 40%.