Strona 1 z 1

Nalewka z dzikiej róży- nietypowy problem

: środa, 21 paź 2020, 18:07
autor: ToTakieProste
Witajcie. Zalałem owoce dzikiej róży (przepołowiony owoc wraz pestkami) spirytusem 60%. Po kilku dniach dolałem litr spirytusu 95%. Do momentu dolania wszystko było klarowne i idealnie przezroczyste. Gdy dolałem nowego spirytusu doszło do rozwarstwienia. Ten 95% zrobił się mętnie mleczny. Wymieszałem wszystko i stał się kolor pomarańczowy mętny.
Dodam że spiryt jest od kolegi....
Do czego to doszło według Was? No trochę bym się wkurzył gdybym musiał wszystko wywalić...

Re: Nalewka z dzikiej róży- nietypowy problem

: środa, 21 paź 2020, 20:35
autor: użytkownik usunięty
Serwus.
Ta 60tka to sklepowa była? Czemu dolewales tego 95%? Dobre to było.

Re: Nalewka z dzikiej róży- nietypowy problem

: czwartek, 22 paź 2020, 01:57
autor: jacek8l
Andrzeju nie denerwuj się, czasem tak się dzieje ze spirtem, dodasz zbyt twardej wody i już się robi mleko. Mi w dzikiej róży też się tak zrobiło ale stoi już od lutego i wyklarowała się ładnie. Daj Jej czas i będzie dobrze.

Re: Nalewka z dzikiej róży- nietypowy problem

: piątek, 23 paź 2020, 06:52
autor: ToTakieProste
Spiryt to był bimberek od kolegi. Ten 60% jak i ten 95%.
Nalewkę zrobiłem z 2kg dzikiej róży. I to było zalane dwoma litrami 60%.
Wcześniej robiłem soki z róży i postanowiłem że do słoja dorzucę te resztki i doleję spirytu który mi został 95%. Później mam zamiar rozrobić to z wodą żeby obniżyć poziom %.
I gdy zacząłem wlewać do czystego nastawu drugi spiryt to zrobił się on mocno biały i tak jakby nie chciał się połączyć ze słabszym spirytem....
Teraz jest już wszystko klarowne i czyściutkie ale zastanawiam się skąd taka reakcja i dlaczego było białe a teraz jest ok

Re: Nalewka z dzikiej róży- nietypowy problem

: piątek, 23 paź 2020, 19:40
autor: temerenomine
Zostaw i zapomnij, samo się wyklaruje.

Re: Nalewka z dzikiej róży- nietypowy problem

: niedziela, 25 paź 2020, 22:09
autor: ToTakieProste
Taki mam plan
Ale chciałbym się dowiedzieć co to za reakcja się stała

Re: Nalewka z dzikiej róży- nietypowy problem

: poniedziałek, 26 paź 2020, 16:17
autor: temerenomine
Myślę że alkochol 65 koni ładnie wyekstraktował pektyny z róży a kiedy dodałeś 90% to pektyny rozpuszczone w alkoholu ścieły się tworząc mętną zawiesinę ktorej gęstość jest większa od czystego alko który nie przereagował.