Strona 1 z 1

Prędkość odbioru destylatu a aromat

: piątek, 16 paź 2020, 17:05
autor: Grzesius88
Serwus wszystkim :D
Przeważnie robię owocówki,mam płaszcz z gliceryną opalany gazem. Czy prędkość odbierania surówki ma wpływ na smak i aromat?
Na razie kończę gotować śliwowicę i w porównaniu do tej z tamtego roku to chyba ma połowę aromatu. Odbieram z pręd. ok 4l/h. Przedemną jeszcze drugie podejście na półkowej,ale to już na innym zb. z grzałkami. W tamtym roku gotowałem w łaźni wodno-solnej,pewnie wolniej leciało,ale nie pamiętam ale aromat był :odlot: z tym że w tamtym roku miałem węgierki kupne a w tym roku od sąsiada,odmiana bliżej nie znana w smaku podobna do węgierki tylko mniejsza i dojrzewa w tym samym czasie

Re: Prędkość odbioru a aromat

: piątek, 16 paź 2020, 17:19
autor: Bimber141
Prędkość odbioru na pewno ma znaczenie ale myślę że większa rolę odgrywają owoce. W tym roku gotowalem 3 razy śliwki. Dwa razy wczesne i raz węgierki. Smak i aromat wegierek zupełnie inny od tych co wcześniej dojrzewają (odmiany nie znam). Więc moim zdaniem to owoce odgrywają największą rolę. Myślę że z jablkami czy gruszkami jest to samo

Re: Prędkość odbioru a aromat

: piątek, 16 paź 2020, 19:16
autor: Grzesius88
Też mi się wydaje że to przez owoce,ale lepiej się dopytać bardziej doświadczonych kolegów