Strona 1 z 1

Gotowanie z ziarnem/owocami na kotle do warzenia piwa

: czwartek, 30 maja 2019, 02:51
autor: kokornik
Gotowałem dzisiaj przefermentowany zacier ze śruty kukurydzy/słodu/mąki żytniej ( % 75/15/10) na kociołku piwowarskim marki Robobrew. To jest to samo co bardziej popularne w Polsce kotły Grainfather albo Coobra. Mimo fałszywego dna i kosza na ziarno bałem się przypalenia i wsadziłem do kosza jeszcze worek BIAB i w to wlałem "żurek". Żurek był bardzo mączysty, zapychał się od razu praktycznie przy filtracji więc zdecydowałem się na destylację całości. Jakbym miał kocioł z płaszczem albo mieszadło to bym oczywiście wykorzystał ale nie mam. Mam za to ten garnek i do tego szczelną pokrywkę z potstillem.
Całość wygląda tak jak na załącznku.

No i się nie przypaliło mimo tej mąki która nieuchronnie wszędzie była.

Nie jest to pierwsza destylacja gęstego. Przedtem gotowałem owoce i też dało radę.

Co wy na to? Chyba tak nikt tu nie gotował? Metoda raczej dla piwowarów dysponujących powyższym sprzętem.

Re: Gotowanie z ziarnem/owocami na kotle do warzenia piwa

: czwartek, 30 maja 2019, 22:17
autor: Hashu
Zdaje mi się, że piwowarzy działają bardziej niż myślisz: https://modernbrew.pl/product/nakladka- ... -aabratek/

Może na forum piwowarskim znajdziesz kogoś kto działał w ten sposób.

Re: Gotowanie z ziarnem/owocami na kotle do warzenia piwa

: poniedziałek, 3 cze 2019, 10:59
autor: kokornik
Też myślałem o przykręceniu Aabratka do pokrywy. Tylko że do zboża i owoców to pot still spełnia swoją rolę. Ideałem byłaby kolumna półkowa ale z tym jeszcze poczekamy.