Strona 1 z 1
Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?
: niedziela, 14 paź 2018, 21:52
autor: Rafal12336
Gdzieś na forum wyczytałem aby nie dzielić w ogóle frakcji przy pierwszej destylacji w owocówce i nie odbierać przedgonów ze względu na dużą ilość aromatów. Ale czy rzeczywiście tak się powinno robić?
Czy nie będzie to szkodliwe i "śmierdzące ', a może dzielenie przy drugiej destylacji wystarczy?
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?
: niedziela, 14 paź 2018, 22:14
autor: kwik44
Nie. Nie oddzielać. Pierwsza destylacja ma na celu wyciągnięcie całego alkoholu i aromatów z nastawu. Stąd należy ciągnąć literalnie do 0. Frakcje tniemy w drugiej destylacji. Jest wtedy łatwiej wyłapać odpowiedni moment cięć.
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?
: niedziela, 14 paź 2018, 22:39
autor: Doody
Dokładnie tak jak napisał kwik44
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?
: niedziela, 14 paź 2018, 22:44
autor: Rafal12336
No właśnie jedni mówią żeby oddzielić przedgony, a inni żeby nie i już się gubię.
Czyli razem z przedgonami łapać wszystko do 0% i nie przejmować się że zapach metanolu przechodzi do całości destylatu?
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?
: niedziela, 14 paź 2018, 22:54
autor: Doody
Z tony cukru jesteś w stanie wyprodukować 3 g metanolu, więc nie martw się na zapas
W drugiej destylacji dokładnie odseparujesz niechciane frakcje.
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?
: niedziela, 14 paź 2018, 23:00
autor: wawaldek11
Jak Ty wyczuwasz metanol?
Jeśli będziesz robił drugą destylację, to tak jak kol. kwik44 radzi odbieraj do 0. Przy drugiej pobawisz się. Przy pierwszym gotowaniu gęstego bez mieszadła i tak Twoje "metanole" idą przez wiekszość procesu. Ja do tego doszedłem po pewnym czasie, a Ty masz radę już
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?
: niedziela, 14 paź 2018, 23:03
autor: Adaszcz31
No i właśnie się nauczyłem czegoś nowego. Bo ja do tej pory twardo przedgony łapalem i przy pierwszym i przy drugim.
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?
: niedziela, 14 paź 2018, 23:32
autor: Szlumf
Rafal12336.
Spróbuj sam opracować metodę odpowiednią dla Twojego sprzętu, upodobań i charakteru. Przeprowadź pierwszą destylację z dokładnym cięciem frakcji do buteleczek 100-200ml. Nic nie wylewaj. Po dniu czy dwóch dobierz co uznasz za stosowne do serca. Odlej z serca ze 200ml do porównań. Całą resztę serca i odpadów wlej z powrotem do kotła i zrób drugą destylację tak jak byś zrobił z odpędem. Stracisz trochę czasu w pierwszej destylacji w porównaniu z szybkim odpędem ale sam się przekonasz co jest dla Ciebie lepsze.
Jak za pierwszym razem się przyłożysz do dzielenia frakcji i później do dobrania serca to nie wykluczone, że wystarczy Ci jedna destylacja.
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?
: poniedziałek, 15 paź 2018, 06:29
autor: lesgo58
W punkt.
@Adaszcz31
Wszyscy dali Ci dobre rady. Destylacja to takie paskudztwo, że nie ma jednego idealnego kanonu.
Dodałbym od siebie, że nie głupim byłoby odbieranie początku po 50ml. W ten sposób przez kilku następnych destylacji będzie łatwo się nauczyć co jest dobre a co złe. Bo nie każda część przedgonu jest zła. W ten sposób nabiera się doświadczenia. Bo każdy owoc jest inny.
Przeczytaj te moje 2 posty w których opisałem moje doświadczenia z destylatami:
post190106.html#p190106
post190165.html#p190165
Może znajdziesz coś przydatnego dla siebie.
I pamiętaj najlepiej własnych produktów nie przyrównywać do niczego innego. A zwłaszcza kupionego w sklepie. Ty robisz produkt niepowtarzalny.
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?
: poniedziałek, 15 paź 2018, 11:47
autor: Rafal12336
Chodziło mi raczej o ten typowy zapach przedgonów, trochę mylnie nazwałem to metanolem. Ale skoro mówicie że lepiej razem z tym, to tak dzisiaj spróbuje i ciekawe co wyjdzie. Pytałem dla pewności, bo mam jakieś 300 l nastawu ze śliw i nie chciałbym tego wszystkiego zepsuć
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?
: poniedziałek, 15 paź 2018, 11:54
autor: kmarian
Tak jak podali wcześniej Koledzy, jest jedna zasada:
- jeśli destylujesz tylko raz na "gotowo", to oddzielasz starannie przedgony i pogony,
- zamierzasz destylować 2 razy, to za pierwszym razem odbierasz wszystko bez oddzielania głów i ogonów.
Ten zapach na początku to wg mnie aceton.
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?
: poniedziałek, 15 paź 2018, 12:51
autor: radius
kmarian pisze: jest jedna zasada:
- jeśli destylujesz tylko raz na "gotowo", to oddzielasz starannie przedgony i pogony,
Przedwczoraj destylowałem nastaw na grappę. Jednokrotnie z minimalnym refluksem. Pierwsze 100 ml o mocy 90%, odebrałem osobno i dzisiaj po powąchaniu tej setki, bez namysłu chlusnąłem ją do reszty destylatu. Po prostu poezja zapachu, tak więc nie każdy "przedgon" nadaje się na rozpałkę do grilla. Wszystko zależy co i jak destylujemy
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?
: poniedziałek, 15 paź 2018, 13:12
autor: klepa
Pierwsze "pierwsze", czy pierwsze po pierwszych 100 ml (acetonu)? I jaki to jest ten minimalny refluks?
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?
: poniedziałek, 15 paź 2018, 13:31
autor: radius
@klepa, pierwsze "pierwsze"
Odebrałem właśnie dlatego, żeby pozbyć się "acetonków", ale było to tak aromatyczne, że...
Minimalny refluks jest rzeczywiście minimalny
Nie mierzę, po prostu zaworek na płaszcz skraplacza uchylam tyci, tyci i jazda
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?
: środa, 21 lis 2018, 15:45
autor: mangan
Zawsze oddzielałem przedgony przy owocówkach.Przerabiałem śliwki,jabłka,porzeczki,wiśnie,gruszki,winogrona,grappę i oczywiście dżemy.Nie jestem zadowolony z efektów,mam jeszcze 120 kg jabłek które są w trakcie fermentacji i te zrobię na dwa razy,pierwszy odpęd bez wylania przedgonów.Jeśli to nie pomoże to wracam do zboża.
Mod.
Używaj spacji po znakach przystankowych.
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?
: poniedziałek, 3 gru 2018, 12:26
autor: mocho
Pierwszy raz gotowałem owocówkę, nastaw z winogron nie klarowany - z miąższem i częścią skórek ale bez pestek (sprzęt - głowica bokakob od Zygmunta zamontowana bezpośrednio do kega) pierwsza setka poszła kropelkowo po stabilizacji około 30 min i śmierdziała okrutnie. Reszta z minimalnym refluksem (odbiór ustawiłem tak, żeby na wypełnienie wracało po kropelce/wąziutkim strumieniem) na zapach w porządku, smak w zasadzie też, trochę gryzie w język, ale nie rozcieńczałem więc próbki były dość mocne. Zastanawiam się czy lecieć drugi raz i na czym (mam kolumnę i pot stilla), czy jednak zostawić jak jest i poczekać (jak długo?) i jeszcze jedno pytanie, urobek stoi w tym momencie w pomieszczeniu w którym panuje temp niewiele wyższa niż na zewnątrz, zostawić tam gdzie stoi czy przenieść do cieplejszego miejsca (czy w cieplejszym się szybciej "przegryzie"?)
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?
: niedziela, 16 gru 2018, 09:57
autor: psotnikpiotr
Kolego zostaw tam gdzie stoi. Niska temperatura robi dobrze dla świeżego destylatu.
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?
: niedziela, 16 gru 2018, 16:24
autor: Dwaid
Podłączę się pod temat - jak gotuję śliwowicę 2 razy na potstillu, to przy pierwszym gotowaniu odbierać metodą kropelkową, czy też może grzać mocniej by leciało gęstszym strumieniem? Jaki to będzie miało wpływ na dalszy efekt?
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?
: niedziela, 16 gru 2018, 17:47
autor: psotnikpiotr
Kolego ja łapię wszystko za pierwszym razem. Dopiero za drugim razem dzielę na frakcje.
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?
: poniedziałek, 2 wrz 2019, 14:44
autor: mac_mac
Witam Panowie. Chciałem się dołączyć do tematu i zapytać jak wygląda sprawa dzielenia frakcji w przypadku zbożówek? Czy tak samo jak pisaliście powyżej w przypadku owocówek, czyli przy pierwszej destylacji ściągamy wszystko do 0 a przy drugiej dzielimy na frakcje?
Pozdrawiam
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?
: poniedziałek, 2 wrz 2019, 21:03
autor: Góral bagienny
Zgadza się
Na pot-stillu jadę pierwszy do zera (no prawie) a dopiero po rozcieńczeniu do około 20% Jadę drugi raz.
I wtedy rozdzielam frakcje
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?
: wtorek, 3 wrz 2019, 08:37
autor: Doody
Nawet by powiedział, że "nie prawie" tylko do zera
W zbożówkach najlepsze rzeczy idą pod sam koniec. Po złapaniu wszystkiego i zmieszaniu uzyskanego destylatu mamy właśnie około 20 % więc nie musimy lać dodatkowej wody.
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?
: wtorek, 3 wrz 2019, 15:24
autor: .Gacek
Goralu, Darku szybkie pytanie. ..
Jakie macie wypełnienie w PS -ie?
Ja mam zrobione tak że gdy jadę na raz to zasypuje 50 - 60 cm sprężynek a gdy jadę na dwa razy to trzy luźne zmywaki z przerwami pomiędzy. U mnie spowodowane jest to ilością wsadu, jeżeli jest mało to jadę na sprężynkach...
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?
: wtorek, 3 wrz 2019, 15:43
autor: Doody
Ja robię odpęd na samym katalizatorze długości 20 cm, wypełnionym miedzią i na niego bezpośrednio zakładam głowicę aabratka. Odkręcam zaworek LM na maksa i odbieram wszystko jak leci bez żadnego refluksu. Drugą destylację przeprowadzam już na kolumnie półkowej. Stwierdziłem, że klasyczny PS jest mi niepotrzebny.
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?
: wtorek, 3 wrz 2019, 18:58
autor: Góral bagienny
Trzy zmywaki na górze deflegmatora. Ja zawsze jadę 2 razy
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?
: poniedziałek, 10 kwie 2023, 01:46
autor: Wojtas212
Czy podwójne gotowanie dotyczy również kolumny półkowej ?
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?
: poniedziałek, 10 kwie 2023, 07:57
autor: Góral bagienny
Na każdym sprzęcie możesz jechać na raz lub na dwa razy.
Rzecz gustu a raczej smaku
Zrób próby które Ci bardziej smakuje
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?
: poniedziałek, 10 kwie 2023, 15:57
autor: kwik44
W mojej opinii tak, ale ja odpęd robię aż leci już niczym niepachnąca woda. Wtedy to ma sens, bo w pierwszej destylacji zagęszcza się wszystko.
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?
: wtorek, 11 kwie 2023, 15:22
autor: Doody
Wojtas212 pisze:Czy podwójne gotowanie dotyczy również kolumny półkowej ?
Moim zdaniem odpęd i dopiero druga destylacja na półkowej. Robiłem również dwie destylacje na półkowej i bardzo dobrym skutkiem.
Za to próba pojedynczej destylacji (zwłaszcza zbożówek) na kolumnie dawała rezultaty niezadowalające.
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?
: czwartek, 13 kwie 2023, 00:35
autor: Kamal
Osobiście jestem zwolennikiem odbiernia przedgonu i pogonu przy pierwszej destylacji, i ponownie przy drugiej, jeśli pracuje na pot-stillu
Jakoś ciągnięcie do "0" mi nie podchodziło.
Ale pracując na półkowej, robię często na raz, ponieważ jestem w stanie bardziej skumulować cały przedgon.
K.