Strona 1 z 1

Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

: niedziela, 14 paź 2018, 21:52
autor: Rafal12336
Gdzieś na forum wyczytałem aby nie dzielić w ogóle frakcji przy pierwszej destylacji w owocówce i nie odbierać przedgonów ze względu na dużą ilość aromatów. Ale czy rzeczywiście tak się powinno robić?
Czy nie będzie to szkodliwe i "śmierdzące ', a może dzielenie przy drugiej destylacji wystarczy?

Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

: niedziela, 14 paź 2018, 22:14
autor: kwik44
Nie. Nie oddzielać. Pierwsza destylacja ma na celu wyciągnięcie całego alkoholu i aromatów z nastawu. Stąd należy ciągnąć literalnie do 0. Frakcje tniemy w drugiej destylacji. Jest wtedy łatwiej wyłapać odpowiedni moment cięć.

Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

: niedziela, 14 paź 2018, 22:39
autor: Doody
Dokładnie tak jak napisał kwik44 :ok:

Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

: niedziela, 14 paź 2018, 22:44
autor: Rafal12336
No właśnie jedni mówią żeby oddzielić przedgony, a inni żeby nie i już się gubię.
Czyli razem z przedgonami łapać wszystko do 0% i nie przejmować się że zapach metanolu przechodzi do całości destylatu?

Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

: niedziela, 14 paź 2018, 22:54
autor: Doody
Z tony cukru jesteś w stanie wyprodukować 3 g metanolu, więc nie martw się na zapas ;)
W drugiej destylacji dokładnie odseparujesz niechciane frakcje.

Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

: niedziela, 14 paź 2018, 23:00
autor: wawaldek11
Jak Ty wyczuwasz metanol?
Jeśli będziesz robił drugą destylację, to tak jak kol. kwik44 radzi odbieraj do 0. Przy drugiej pobawisz się. Przy pierwszym gotowaniu gęstego bez mieszadła i tak Twoje "metanole" idą przez wiekszość procesu. Ja do tego doszedłem po pewnym czasie, a Ty masz radę już ;)

Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

: niedziela, 14 paź 2018, 23:03
autor: Adaszcz31
No i właśnie się nauczyłem czegoś nowego. Bo ja do tej pory twardo przedgony łapalem i przy pierwszym i przy drugim.

Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

: niedziela, 14 paź 2018, 23:32
autor: Szlumf
Rafal12336.
Spróbuj sam opracować metodę odpowiednią dla Twojego sprzętu, upodobań i charakteru. Przeprowadź pierwszą destylację z dokładnym cięciem frakcji do buteleczek 100-200ml. Nic nie wylewaj. Po dniu czy dwóch dobierz co uznasz za stosowne do serca. Odlej z serca ze 200ml do porównań. Całą resztę serca i odpadów wlej z powrotem do kotła i zrób drugą destylację tak jak byś zrobił z odpędem. Stracisz trochę czasu w pierwszej destylacji w porównaniu z szybkim odpędem ale sam się przekonasz co jest dla Ciebie lepsze.
Jak za pierwszym razem się przyłożysz do dzielenia frakcji i później do dobrania serca to nie wykluczone, że wystarczy Ci jedna destylacja.

Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

: poniedziałek, 15 paź 2018, 06:29
autor: lesgo58
:ok:
W punkt.
@Adaszcz31
Wszyscy dali Ci dobre rady. Destylacja to takie paskudztwo, że nie ma jednego idealnego kanonu.
Dodałbym od siebie, że nie głupim byłoby odbieranie początku po 50ml. W ten sposób przez kilku następnych destylacji będzie łatwo się nauczyć co jest dobre a co złe. Bo nie każda część przedgonu jest zła. W ten sposób nabiera się doświadczenia. Bo każdy owoc jest inny.
Przeczytaj te moje 2 posty w których opisałem moje doświadczenia z destylatami:
post190106.html#p190106
post190165.html#p190165
Może znajdziesz coś przydatnego dla siebie.
I pamiętaj najlepiej własnych produktów nie przyrównywać do niczego innego. A zwłaszcza kupionego w sklepie. Ty robisz produkt niepowtarzalny.

Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

: poniedziałek, 15 paź 2018, 11:47
autor: Rafal12336
Chodziło mi raczej o ten typowy zapach przedgonów, trochę mylnie nazwałem to metanolem. Ale skoro mówicie że lepiej razem z tym, to tak dzisiaj spróbuje i ciekawe co wyjdzie. Pytałem dla pewności, bo mam jakieś 300 l nastawu ze śliw i nie chciałbym tego wszystkiego zepsuć :)

Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

: poniedziałek, 15 paź 2018, 11:54
autor: kmarian
Tak jak podali wcześniej Koledzy, jest jedna zasada:
- jeśli destylujesz tylko raz na "gotowo", to oddzielasz starannie przedgony i pogony,
- zamierzasz destylować 2 razy, to za pierwszym razem odbierasz wszystko bez oddzielania głów i ogonów.
Ten zapach na początku to wg mnie aceton.

Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

: poniedziałek, 15 paź 2018, 12:51
autor: radius
kmarian pisze: jest jedna zasada:
- jeśli destylujesz tylko raz na "gotowo", to oddzielasz starannie przedgony i pogony,
Przedwczoraj destylowałem nastaw na grappę. Jednokrotnie z minimalnym refluksem. Pierwsze 100 ml o mocy 90%, odebrałem osobno i dzisiaj po powąchaniu tej setki, bez namysłu chlusnąłem ją do reszty destylatu. Po prostu poezja zapachu, tak więc nie każdy "przedgon" nadaje się na rozpałkę do grilla. Wszystko zależy co i jak destylujemy ;)

Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

: poniedziałek, 15 paź 2018, 13:12
autor: klepa
Pierwsze "pierwsze", czy pierwsze po pierwszych 100 ml (acetonu)? I jaki to jest ten minimalny refluks?

Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

: poniedziałek, 15 paź 2018, 13:31
autor: radius
@klepa, pierwsze "pierwsze" :ok: Odebrałem właśnie dlatego, żeby pozbyć się "acetonków", ale było to tak aromatyczne, że... :pije:
Minimalny refluks jest rzeczywiście minimalny :mrgreen: Nie mierzę, po prostu zaworek na płaszcz skraplacza uchylam tyci, tyci i jazda :ok:

Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

: środa, 21 lis 2018, 15:45
autor: mangan
Zawsze oddzielałem przedgony przy owocówkach.Przerabiałem śliwki,jabłka,porzeczki,wiśnie,gruszki,winogrona,grappę i oczywiście dżemy.Nie jestem zadowolony z efektów,mam jeszcze 120 kg jabłek które są w trakcie fermentacji i te zrobię na dwa razy,pierwszy odpęd bez wylania przedgonów.Jeśli to nie pomoże to wracam do zboża.

Mod.
Używaj spacji po znakach przystankowych.

Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

: poniedziałek, 3 gru 2018, 12:26
autor: mocho
Pierwszy raz gotowałem owocówkę, nastaw z winogron nie klarowany - z miąższem i częścią skórek ale bez pestek (sprzęt - głowica bokakob od Zygmunta zamontowana bezpośrednio do kega) pierwsza setka poszła kropelkowo po stabilizacji około 30 min i śmierdziała okrutnie. Reszta z minimalnym refluksem (odbiór ustawiłem tak, żeby na wypełnienie wracało po kropelce/wąziutkim strumieniem) na zapach w porządku, smak w zasadzie też, trochę gryzie w język, ale nie rozcieńczałem więc próbki były dość mocne. Zastanawiam się czy lecieć drugi raz i na czym (mam kolumnę i pot stilla), czy jednak zostawić jak jest i poczekać (jak długo?) i jeszcze jedno pytanie, urobek stoi w tym momencie w pomieszczeniu w którym panuje temp niewiele wyższa niż na zewnątrz, zostawić tam gdzie stoi czy przenieść do cieplejszego miejsca (czy w cieplejszym się szybciej "przegryzie"?)

Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

: niedziela, 16 gru 2018, 09:57
autor: psotnikpiotr
Kolego zostaw tam gdzie stoi. Niska temperatura robi dobrze dla świeżego destylatu.

Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

: niedziela, 16 gru 2018, 16:24
autor: Dwaid
Podłączę się pod temat - jak gotuję śliwowicę 2 razy na potstillu, to przy pierwszym gotowaniu odbierać metodą kropelkową, czy też może grzać mocniej by leciało gęstszym strumieniem? Jaki to będzie miało wpływ na dalszy efekt?

Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

: niedziela, 16 gru 2018, 17:47
autor: psotnikpiotr
Kolego ja łapię wszystko za pierwszym razem. Dopiero za drugim razem dzielę na frakcje.

Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

: poniedziałek, 2 wrz 2019, 14:44
autor: mac_mac
Witam Panowie. Chciałem się dołączyć do tematu i zapytać jak wygląda sprawa dzielenia frakcji w przypadku zbożówek? Czy tak samo jak pisaliście powyżej w przypadku owocówek, czyli przy pierwszej destylacji ściągamy wszystko do 0 a przy drugiej dzielimy na frakcje?
Pozdrawiam

Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

: poniedziałek, 2 wrz 2019, 21:03
autor: Góral bagienny
Zgadza się :) Na pot-stillu jadę pierwszy do zera (no prawie) a dopiero po rozcieńczeniu do około 20% Jadę drugi raz.
I wtedy rozdzielam frakcje :D

Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

: wtorek, 3 wrz 2019, 08:37
autor: Doody
Nawet by powiedział, że "nie prawie" tylko do zera ;) W zbożówkach najlepsze rzeczy idą pod sam koniec. Po złapaniu wszystkiego i zmieszaniu uzyskanego destylatu mamy właśnie około 20 % więc nie musimy lać dodatkowej wody.

Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

: wtorek, 3 wrz 2019, 15:24
autor: .Gacek
Goralu, Darku szybkie pytanie. ..
Jakie macie wypełnienie w PS -ie?
Ja mam zrobione tak że gdy jadę na raz to zasypuje 50 - 60 cm sprężynek a gdy jadę na dwa razy to trzy luźne zmywaki z przerwami pomiędzy. U mnie spowodowane jest to ilością wsadu, jeżeli jest mało to jadę na sprężynkach...

Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

: wtorek, 3 wrz 2019, 15:43
autor: Doody
Ja robię odpęd na samym katalizatorze długości 20 cm, wypełnionym miedzią i na niego bezpośrednio zakładam głowicę aabratka. Odkręcam zaworek LM na maksa i odbieram wszystko jak leci bez żadnego refluksu. Drugą destylację przeprowadzam już na kolumnie półkowej. Stwierdziłem, że klasyczny PS jest mi niepotrzebny.

Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

: wtorek, 3 wrz 2019, 18:58
autor: Góral bagienny
Trzy zmywaki na górze deflegmatora. Ja zawsze jadę 2 razy :D

Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

: poniedziałek, 10 kwie 2023, 01:46
autor: Wojtas212
Czy podwójne gotowanie dotyczy również kolumny półkowej ?

Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

: poniedziałek, 10 kwie 2023, 07:57
autor: Góral bagienny
:witam: Na każdym sprzęcie możesz jechać na raz lub na dwa razy.
Rzecz gustu a raczej smaku :)
Zrób próby które Ci bardziej smakuje :ok:

Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

: poniedziałek, 10 kwie 2023, 15:57
autor: kwik44
W mojej opinii tak, ale ja odpęd robię aż leci już niczym niepachnąca woda. Wtedy to ma sens, bo w pierwszej destylacji zagęszcza się wszystko.

Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

: wtorek, 11 kwie 2023, 15:22
autor: Doody
Wojtas212 pisze:Czy podwójne gotowanie dotyczy również kolumny półkowej ?
Moim zdaniem odpęd i dopiero druga destylacja na półkowej. Robiłem również dwie destylacje na półkowej i bardzo dobrym skutkiem.
Za to próba pojedynczej destylacji (zwłaszcza zbożówek) na kolumnie dawała rezultaty niezadowalające.

Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

: czwartek, 13 kwie 2023, 00:35
autor: Kamal
Osobiście jestem zwolennikiem odbiernia przedgonu i pogonu przy pierwszej destylacji, i ponownie przy drugiej, jeśli pracuje na pot-stillu ;) Jakoś ciągnięcie do "0" mi nie podchodziło.
Ale pracując na półkowej, robię często na raz, ponieważ jestem w stanie bardziej skumulować cały przedgon. ;)
K.